Last news in Fakti

20 Март, 2024 15:54 3 364 19

Кой е Робърт Кенеди-младши и защо той се кандидатира за президент?

 • робърт кенеди-младши-
 • сащ-
 • републиканска партия-
 • демократическа партия-
 • джо байдън-
 • доналд тръмп

Седемдесетгодишният Кенеди е член на може би най-известната политическа династия в страната

Кой е Робърт Кенеди-младши и защо той се кандидатира за президент? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Липсата на ентусиазъм сред много американци от предстоящото повторение на президентските избори повиши интереса към алтернативни на основните кандидати, най-вече към Робърт Кенеди-младши, чието известно име му помогна да се вдигне шум около независимата му кандидатура. Кенеди има малък шанс да спечели гласовете на Избирателната колегия и още по-малко президентския мандат, но събитията от кампанията му привличат тълпи от поддръжници и хора, които проявяват интерес към посланията му.

Той планира да огласи кого е предпочел за свой вицепрезидент по-късно този месец в Оукланд, Калифорния, и подклажда очакванията, че може да избере куотърбека (позиция на играч в американския футбол - бел. ред.) на „Ню Йорк Джетс“ Арън Роджърс или бившия губернатор на Минесота Джеси Вентура. Ръководитеката на кампанията му съобщи в събота, че Кенеди е направил избора си, но не е казал кого е избрал. Тя посочи още, че той е разговарял също с Никол Шанахан, калифорнийска филантропка, която финансира реклама за Кенеди на „Супер боул“, както и с Майк Роу, звезда от телевизионното шоу „Мръсни работи“.

Ето поглед върху неговата кампания и зад какво застава:

Седемдесетгодишният Кенеди е член на може би най-известната политическа династия в страната. Неговият чичо беше президента Джон Кенеди. Баща му беше министър на правосъдието и американски сенатор, преди да се кандидатира за президентската номинация на Демократическата партия. И двамата бяха убити при покушения.

Робърт Кенеди-младши си изгради репутация на активист, писател и адвокат, който се бори за каузи, свързани с околната среда, например опазването на чистотата на водата.

С течение на времето неговата дейност се насочи към конспирации и противоречия на научния консенсус, а най-позорно беше отношението му срещу ваксините. Някои членове на семейството му публично разкритикуваха неговите възгледи. Десетки членове на семейството му позираха за снимка с президента Джо Байдън на приема за Деня на свети Патрик в Белия дом, която беше публикувана в социалните мрежи от сестра му Кери Кенеди.

Кенеди създаде Алианса за опазване на водата, чиято цел е да осигури чиста вода, и основа малка организация против ваксините в рамките на (неправителствената организация) „Защита на здравето на децата“, мощна сила в движението, което бързо се разрасна по време на пандемията.

“Защита на здравето на децата“ има висящо дело срещу редица новинарски организации, сред които и Асошиейтед прес, в което ги обвинява за нарушаване на антитръстовите закони чрез предприемане на действия за идентифициране на дезинформацията, включително за КОВИД-19 и ваксините срещу КОВИД-19.

Кенеди напусна групата, след като обяви че се кандидатира за президент, но е вписан като един от адвокатите по делото.

Той е женен за актрисата Шерил Хайнс.

Неицходимостта да събере хиляди подписи, за да бъде включен в бюлетината, отведе Кенеди на рядко посещавани от кандидат-президенти като Хавай, Уайоминг и Западна Вирджиния.

На събития във Финикс и Лас Вегас, хиляди негови поддръжници се наредиха на опашка часове преди планираното му пристигане. Той привлече легион от фенове, много от които са слушали обстойно интервютата му в подкасти или са гледали негови видео клипове в Ютюб.

В Невада големи графики и снимки бяха прожектирани на три стени под звуците на оптимистична музика. Продаваха се напитки и стоки.

Кенеди говори с тих, напрегнат глас, понякога колебливо, в резултат от неврологично състояние, наречено спазматична дисфония.

Описва се като разказвач на истината с опит в борбата на средната класа срещу мощните интереси. Той се позовава на делата, които е спечелил срещу корпоративните гиганти като „Монсанто“ и „Дюпон“.

„Мога да оправя тази страна“, каза той в Лас Вегас през февруари. „Съдих всяка една от службите, които заплашват обикновените политици. Когато съдиш тези служби, получаваш докторска степен по "корпоративно овладяване" и измъкването от него“, допълни Кенеди. "Корпоративно овладяване" има, когато частни интереси използват влиянието си, за да контролират вземането на решения в правителството и помагат при изготвянето на законопроекти.

Кенеди беше критичен към американската подкрепа за Украйна и подкрепя войната на Израел срещу „Хамас“. Той иска да намали разходите за отбрана и здравеопазване, заради влиянието им върху бюджетния дефицит и се бори срещу нарастващите цени на жилищата, за да могат младите хора да си позволят покупката на дом.

Кенеди намери верни последователи сред хората, които не се доверяват на институциите и онези, които вярват, че правителството е превзето от корпорациите, особено тези от фармацевтичната промишленост.

Кенеди не се опитва да избяга от спорните си възгледи за здравните грижи и ваксините. Той иска да премахне бюрокрацията в общественото здравеопазване, казвайки, че незабавно ще накара Националните институти по здравеопазване да преместят фокуса на проучванията си от инфекциозните болести и ваксините към хроничните болести.

Кенеди настоява, че не е против ваксините и твърди, че никога не е казвал на обществеността да не се ваксинира. Но той постоянно показва противопоставянето си на ваксините. В подкаст той каза „няма ваксина, която да е безопасна и ефективна“ и настоя хората да се противопоставят на указанията на Центровете за контрол на заболяванията, когато децата трябва да бъдат ваксинирани.

Докато има редки случаи, когато хората имат остра реакция на ваксините, милиарди дози, поставени по света дават реално доказателство, че те са безопасни. Световната здравна организация каза, че ваксините предотвратяват 5 милиона смъртни случая всяка година.

САЩ имат дълга история на отхвърляне на независими или издигнати от трета партия кандидати за президентски избори. Всъщност последният президент, спечелил без партийна подкрепа, е бил Джордж Вашингтон и той е успял преди да са съществували политически партии.

Последният кандидат, издигнат от трета партия, който влиза в Белия дом е Ейбрахам Линкълн с новосформираната Републиканска партия.

Последният кандидат, издигнат от трета партия, който е получил повече от едноцифрен процент от гласовете в масовото гласуване беше Рос Перот, бизнесмен, който спечели 19% през 1992 г. и 8% през 1996 г. Но той не получи нито един глас от електорите.

И докато делът на независимите сред избирателите нараства, (гласуването за независим кандидат) все още не е узряло сред гласоподавателите, които последователно подкрепят кандидатите на Републиканската или Демократическата партия, дори, ако се самоопределят като независими.

С други думи, шансовете са нищожни.

Аргументите на Кенеди за оптимизъм се дължат на сравнително силното му представяне в няколко национални проучвания. Проучванията по време на президентската кампания през 2016 г. редовно поставяха подкрепата за либертарианеца Гари Джонсън в горната част на едноцифрените или в долната на двуцифрените проценти, но той крайна сметка получи само около 3% от гласовете на изборите.

Проучването на обществените нагласи също са известни като ненадеждни толкова рано преди изборите, а много американци не знаят кой е Кенеди. Проучване на АП/НОРК през февруари установи, например, че 29% от американците не знаят достатъчно за Кенеди, за да имат мнение за него. Някои от хората, които казват, че го подкрепят може също да реагират повече на известната му фамилия, отколкото на актуалните му действия като кандидат. Проучване на СНН/ ССРС, проведено миналата пролет установи, че 20% от хората, които казват, че ще обмислят да подкрепят Кенеди за номинацията на Демократическата партия – за която той се беше кандидатирал по онова време, са посочили, че подкрепата им е свързана с неговата фамилия и връзките му със семейство Кенеди. Само 12% казаха, че го подкрепят заради неговите възгледи и политики.

Но за да има нещо от това значение, той трябва да бъде включен в бюлетината.

Забравете да бъде избран; просто кандидатирането за президент е труден процес, особено за кандидати като Кенеди, които не принадлежат към някоя партия.

Всеки щат има различни правила, изискващи армия от адвокати, които се грижат всичко да е направено правилно. Повечето щати изискват хиляди подписи.

Дарителският комитет на Кенеди помага да се плати за достъпа му до бюлетините в няколко щата. Негови съюзници са създали политическа партия за да улеснят процеса в някои щати като бъдат признати за партия и издигнат Кенеди за свой кандидат.

Той беше одобрен за бюлетината в Юта. Неговата кампания и дарителски комитет съобщиха, че са събрали достатъчно подписи за квалифициране в няколко други щати, включително важните Аризона, Джорджия и Невада, въпреки че изборни служители в тези щати все още не са потвърдили кандидатурата му.

Кенеди също каза, че разговаря с представители на Либертарианската партия, въпреки че не е ясно как може да изглежда връзката между тях.

Кенеди намира сред семейството си и съюзниците си, обявяващи се против ваксините, хората, които подпомагат кампанията му, като изгражда лидерски екип, който има малък опит в политиката. Мениджър на кампанията му е неговата снаха Амарилис Фокс Кенеди, която е била служител в ЦРУ и не е работила никога досега в политиката.

Неговият директор по комуникациите, Дел Бигтрий, е основател на групата, обявяваща се срещу ваксините „Мрежа за действие за информирано съгласие“. Той освен това продуцира “Ваксинирани“ (Vaxxed), филм, насочен срещу ваксините, който подкрепя поставената под съмнение идея, че ваксините причиняват аутизъм.

Прессекретарката Стефани Спиър беше редактор на информационния сайт на „Защита на здравето на децата“. Чарлз Айзенщайн, автор в „Нова ера“, е съветник.

Кенеди също така има служители и доброволци във всички щати и се е съсредоточил върху събирането на подписи, които ще му позволят да бъде включен в бюлетините.

превод от английски език Валерия Динкова, БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Синг Синг

  10 33 Отговор
  и тоя ще отиде на концерт на кобзон
 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 формално

  8 29 Отговор
  Кенеди се кандидатира, за да даде след това гласовете си за Байдън...
 • 4 Кравария убива достойните си президенти

  24 27 Отговор
  И изобщо не допуска други до изборите. Но иначе се бърка в чуждите избори на Русия и по целия свят…
 • 5 бай Даньо

  18 4 Отговор
  Джеси Вентура би бил по добър президент. На Кенеди му трябва да обърне два три щата който клонят към Байдън ( Мичигън, Джорджия, Невада, Пенсилвания ) точно ролята която изигра Рос Перо и да ни е честито рижия клоун Тръмпи , милиардер който не може да намери паре за бейлбонд и за това обвинява комунистите ...
 • 6 А някои

  22 0 Отговор
  казват, че е спечелил делото срещу ваксините.. Какво ли не говорят хората...
 • 7 Робърт Кенеди-младши е

  24 16 Отговор
  всъщност с много по-хуманни разбирания от Байдън, а вижданията му за ваксините, макар да не ги приемам изцяло, въобще не са някакви конспиративни теории. Много се спекулира с това антиваксърство, а много хора, подобно на мен, не само не са против ваксините, а са ваксинирали себе си и децата си за всички приети от десетилетия ваксини, но не приемат да бъдат опитни зайчета за препарат, който не е имал нужното време, за да бъде проверен както трябва. Миналото лято имаше изслушване в ЕП на представител на фарм. фирма, известна на всички, в което дамата каза, че не са правени изпитания дали ваксината им предпазва от пренасяне на вируса. Тоест след цялата истерия как неваксинираните щели да убиват околните това се оказа пълна лъжа. Пресконференцията на комисията в ЕП, разследваща ваксините, също беше много интересна, но остана в пълна мъгла, естествено. Както и да е, Робърт Кенеди-младши е много по-достоен кандидат за президент от Байдън, че и от Тръмп. Моят проблем е, че там всички политици са ционисти по подразбиране, но американците си решават кого да изберат.
 • 8 ОМИР

  17 12 Отговор
  НАСЛЕДНИК НА ТРАФИКАНТИ НА АЛКОХОЛ И НАРКОЗАВИСИМИ ЖЕНКАРИ----това казва ИСТОРИЯТА
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 що триете бе

  6 16 Отговор
  факти, смелчаци
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 Уса

  7 18 Отговор
  Кенеди е подходяш за президент,но е на страната на грешната партия,която ще му гласува подкрепа,за да се противопостави на Тръмп,защото и на двамата мисленето върви в една посока.Ако Кенеди спечели демократите ще го прецакат,защото са фашизирани и завладяни от соросовите корпорации и мераци а Сорос плаща малко
 • 14 Уса

  9 18 Отговор
  Варианта,които иска американския народ е Тръмп президент а Кенеди вице президент.Двамата заедно ще върнат сащ в коловозите на живота.Варианта Байдн и Кенеди не става двамата са като + и - на една батерия.Само Байдн е катастрофа от световен мащаб
 • 15 Дарителите

  3 16 Отговор
  са наясно с резултата,просто бягат от държавни данъци и ги дават на свои хора.
 • 16 Търновец

  5 0 Отговор
  Всеки който казва че може да оправи САЩ е или голям мечтател или наркоман. Досега какво добро на САЩ е направил Кенеди? Напомня сладкодумеца Обама който издига жена си. А от Совид 19 най много милиарди направи Банка Ротшилд
 • 17 ВСИКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

  3 0 Отговор
  Който не говори за Алън Дълес и Макиавели, ЦИОНИЗМЪТ, а се прави на опозиция на статуквото и разбирач, е мега ииззрод. Волгин, Вацев, Дачков, пол. Марков, Иво 80%, за такива се отнася, това. Манипулират за да не кажат истината, че борбата е една, запазването на капитализмът. Либералите са експертите на капиталидтическият елит, князът. А консерваторите са опиум за масовото население. Консерваторите вярват, проповядват, че изходът е старите методи да възродят капитализмът. Един страх и дерт имат да няма социализъм и равенство-демокрация - няма олигархия и класово общество - слуги и елит. Неоконите си признават, че работят за запазване на неравенствата, тоест на властта си. Класовата система. Хитлер е консерватор. ДЯСНОТО Е КРИПТОФАШИЗЪМ. Либералите, банкерите са основната сила и център на ДЯСНОТО, но те действат чрез научни методи и прилагат прогресивни методи. Либералите веят знамето на демокрация, правата, екологията, както кръстоносците вееха знамето с кръстът, КАТО ТРОЯНСКИ КОН. Понеже повечето права са антифашистки - антидесни, социални, против богатите, те измислиха да защитават правата на разни малцинства, в това число и гейхо-ХОрата, също и буржоазният елит чрез ниски данъци и субсидии. Толкова се страхуват от социализмът, че всички буржоазни страни нахлуха в държавата на работниците, на Ленин, със своите армии. И кошмарът СССР, още го сънуват, а решението е да направят на прах всички бивши социалистически страни. консерваторите са дясната ръка на
 • 18 Николай

  0 0 Отговор
  Какви конспирации по точно? Да не би да говорите за двете покушения срещу чичо и баща му? Ако някой човек, който наитина е запознат в детайли с тези два атентата , вярва на официалните позиции на правителството спрямо Далас 63-та и Ел Ей 68-а- това говори много лошо за този човек и е показателно, че му липсва критично мислене. Който си мисли също така че световният елит не действа задкулисно само и единствено за да защитава своите интереси - този човек е ужасно наивен. Кукловодите в последно време надминаха всички очаквания, дори спрямо техните почти несъществуващи критерии. Не съм мислил, че някога ще го кажа, но дай Боже Доналд Тръмп да спечели президентските избори- абсурдно
 • 19 Николай

  0 0 Отговор
  Абсурдно, но факт - Тръмп е единствения президент на САЩ, който не е отговорен за смъртта на хиляди невинни хора чрез започване на война - той е единственият президент на САЩ, който не е започнал война на чужда територия и който говори на човешки език и си личи, че не е чак такъв двуличник като 99% от другите :) това е моето мнение. Хайде , смейте се:)