Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Март, 2024 19:01 2 494 49

Муниции за Украйна: Защо е така трудно да се набавят

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • боеприпаси

Руснаците изразходват повече боеприпаси и въпреки това успяват да разширят производството си по-бързо. Защо това е така?

Муниции за Украйна: Защо е така трудно да се набавят  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обещания за доставки на боеприпаси за Украйна не липсват. Страната спешно се нуждае от тях, но закупването им на световния пазар е трудно. Експертът по сигурността Рафаел Лос обяснява пред АРД защо е така.

Защо артилерийските боеприпаси с калибър 155 милиметра са толкова важни за Украйна?

Рафаел Лос: В началото на руската инвазия Украйна разполагаше предимно със стари артилерийски оръдия от съветско производство. Те бяха използвани ефективно в комбинация с противотанкови ракети, доставени от Запада. По този начин успешно бе спряно руското настъпление към Киев. Но боеприпасите за тези системи се изчерпаха бързо и Западът реши да предостави на Украйна артилерийски системи по стандартите на НАТО. Това обаче доведе до нуждата от редовни доставки на боеприпаси за тези стандартни оръжия на НАТО – най-вече на 155-милиметрови снаряди.

А какъв е проблемът да се закупуват и предоставят на Украйна боеприпаси по стандартите на Варшавския договор?

Лос: В случая говорим за 152-милиметрови снаряди, както и за 122-милиметрови – те са предназначени за по-малките артилерийски системи. Със сигурност има такива опити, но това се удава все по-трудно. Просто запасите не са толкова големи, а страните, които разполагат и предоставят такива на Киев, трябва да след това да запълват липсите.

Единственият голям доставчик остава Русия, за която обаче приоритет е снабдяването на собствената армия с боеприпаси за водената агресивна война срещу Украйна. Но и самата Русия купува муниции на световните пазари и се конкурира с Украйна за това колко може да закупи и на какви цени.

А знае ли се какви запаси от артилерийски снаряди калибър 155 милиметра има?

Лос: Няма надеждни данни за това. По броя на заявките към различните оръжейни концерни може да се получи известна представа за това какво е произведено или изразходвано досега в Европа и Северна Америка, но това не дава цялостна, надеждна оценка. Затова мисля, че Европа не може да избегне увеличаването на производството на артилерийски боеприпаси и друго отбранително оборудване. Западните страни много се забавиха с това решение, а напредъкът е твърде бавен.

Какви са трудностите по-точно?

Лос: Необходимо е време, за да може една нова фабрика за боеприпаси да бъде изградена, да започне работа и да достигне пълния си капацитет. За да работи тя, са ѝ необходими суровини и специалисти за това изключително сложно производство. Необходими са и помещения за готовата продукция, след което боеприпасите трябва да стигнат до мястото, където ще се съхраняват – обикновено в бункери. Изграждането на новата фабрика за муниции на германския концерн „Райнметал“ започна през февруари – две години след началото на войната срещу Украйна. От компанията са изчислили, че ще са им необходими поне 12 месеца, за да започне производството, а след това поне още две години, преди фабриката да заработи на пълни обороти.

Говорим за 2027 година…

Лос: Да. Смятаме, че през 2025 г. ще бъде достигнато ниво, което ще позволи на Украйна поне да се защитава. А за да тръгнат в настъпление, на украинците ще им трябват по пет или шест хиляди снаряда на ден.

Много изненадващо наскоро чешкият президент Петр Павел съобщи, че неговата страна е успяла в кратки срокове да закупи от световните пазари стотици хиляди артилерийски снаряди. Как си го обяснявате?

Лос: Чешкото правителство, и най-вече новият президент на страната, който е бил генерал от НАТО, може би са успели да открият партньори на световния пазар, които все още не са били потърсени. Но това не променя факта, че Европа трябва да увеличи промишленото производство на артилерийски боеприпаси, както и на всички останали отбранителни съоръжения, защото търсенето и разходът на муниции в Украйна са огромни.

Същевременно страните от НАТО трябва да следят и за собствените си отбранителни способности.

Лос: НАТО изисква от съюзниците да поддържат запаси, които да са достатъчни за воденето на приблизително 30 дни интензивни сражения. Никой от тях обаче не отговаря на това изискване, САЩ вероятно се доближават най-много до него. Европейските съюзници имат огромни пропуски след края на Студената война, тъй като складирането на материали за съответните периоди изисква огромно пространство и активно управление. А както знаем мунициите имат срок на годност, след който стават негодни и трябва да бъдат унищожавани.

Руснаците изразходват повече боеприпаси и въпреки това успяват да разширят производството си по-бързо. Защо това е така?

Лос: Една диктатура може да действа значително по-бързо от една демократична държава. Това се отнася до процедурите по изграждане на нови заводи за боеприпаси или например при спазването на трудови стандарти при непрекъснат режим на производство. Освен това Русия не е вече толкова зависима от вноса на определени ресурси от Запада, а там, където все още има такава зависимост, е успяла да намери заобиколни маршрути – например през Централна Азия и Китай. Хладилници, микровълнови печки и перални машини стигат до Русия и се „канибализират“, тоест биват разглобявани, за да се извличат от тях чипове, които Русия не може да внася заради санкциите, и които тя използва за производството на дронове или ракети. Ето защо ЕС трябва периодически да адаптира режима си на санкции спямо тези опити на Русия да заобиколи рестрикциите.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    48 7 Отговор
    Никой не иска да продава снаряди на фашистите в Украйна,а други ,като българите, съботират производството с некачествена продукция.
    Антифашизмът е сила!

    Коментиран от #5, #6, #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Всичко ще има

    9 33 Отговор
    Това лято ще гледаме Разчленяването на РуссПия

    Коментиран от #46

  • 4 ИстинатА

    41 9 Отговор
    Защото Русия е сила и може да понесе и спечели тази война за разлика от малкото невръстно сополанче вдигнало ръка срещу отеца си.

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Калпазанин

    30 4 Отговор
    Вие тука сте безнадежден случай с псалмите си, Русия да купува снаряди,🤔🤔🤔🤔🤔🤔 ами да ви кажа защо не достигат муниций, щото не останаха укри на фронта ДЗ иначе с пропаганднпто си заглавие бая сте го доксрали
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Щото

    32 3 Отговор
    тва не е Вършавски договор, а смотано НАТО
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бай Ставри

    24 3 Отговор
    Мистър Лос е плосък опоркаджия, който не разбира от военно производство.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Констативно

    26 2 Отговор
    Глупави въпроси, зададени от глупави хора.
  • 15 Реципрочно

    19 4 Отговор

    До коментар #9 от "Русофилията":

    А да имате някакви необорими факти, че Русия не печели? Чакам

    Коментиран от #38

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пръц

    19 2 Отговор
    Защо ли не се учудвам от медията сътворили тези ФАКТИ?
  • 18 Лелеее

    25 2 Отговор
    Някакъв смешко тука, тръгнал да се ежи ама няма мазилка на втория етаж. Вярва, че Окрайна ще спечели ама надали...🤭🤭🤭
  • 19 О,чуден

    24 3 Отговор
    Бата мата, откъде толко перални и хладилници бе?! 3 години ги разглобяват и не свършиха, а снарядите на НАТЮ каналъ? Да те такова у Експерто!
  • 20 Механик

    25 3 Отговор
    Русия спука натовските жиндърляци.
    Не знам на какво се надявали жиндърите, когато искаха да разпадат Русия и да я обезкървяват/
    Ама то па и от жендър акъл да очакваш е някак нонсенс/
  • 21 УкраИнски гамбит

    23 2 Отговор
    Дойче Зелле на които само заглавието им е немско, да си кажат направо,че войната в териториалния термин у КраИна е между Руси и терористичната групировка НАТЮ !
  • 22 горски

    23 2 Отговор
    И този е изтрещял.....Русия вадела чипове от перални и хладилници за ракети....
    Те чиповете са три типа според него-червени ,зелени и оранжеви с по 5 ,10 и 15 крака...
    ...... сър.
  • 23 Кой разбрал, разбрал...

    20 2 Отговор
    Н циганска сватба обещаното не се дава веднага, може и по късно, но може и никога.
  • 24 морски

    21 2 Отговор
    Трудно се доставят муниции защото Украйна ги иска безплатно!!!!!!!!!!
  • 25 Защото еколозите искат

    1 15 Отговор
    двата боклука да се изчистват взаимно!
    Това е важно за световната екология!
  • 26 Защото

    13 2 Отговор
    Реално, никой не иска да подкрепя фашисти
  • 27 Защото е тъп въпрос и

    15 2 Отговор
    Украйна вече почти не съществува.
    И кой разумен индивид има желание да реанимира един труп.
  • 28 Инна

    14 0 Отговор
    Работата е там, че САЩ и Европа станаха заложници на разказа за победата в Студената война и разрушиха своя военно-промишлен комплекс.
    Затова, когато през 2022 г.Западът се оказа изправен пред необходимостта рязко да увеличи производството на оръжие, това се оказа много трудна задача. Оказа се, че за това липсва много – от производствените мощности до работната сила.
    Разбира се, с течение на времето (за година, две или три) тези проблеми могат да бъдат решени. При едно условие обаче – ако правителствата гарантират на производителите на оръжие, че то ще бъде закупено от тях не само докато продължават конфликтите в Украйна или Израел (които могат да приключат по всяко време), но и гарантирано още 10 години минимум.
  • 29 Васил

    10 2 Отговор
    Много просто богатите са стиснати.
  • 30 дядо поп

    11 2 Отговор
    Първо , защото струват пари и второ , защото е напълно без мислено!
  • 31 Мда

    14 1 Отговор
    Франция набавя най-трудно муниции, оръжия и пр. за украйна, ама ляля. В момента има огромен скандал за размера на френската военна "помощ" за украйна. Например франсетата били дали Х единици, които на оръжейния пазар струват 600 милиона долара (не евро), а са отчели "помощ" за около 4 милиарда долара към украйна.
  • 32 емил

    12 1 Отговор
    До сега страни които мислеха да предават снаряди трябваше да бъдат предупредени - в случай на предоставяне да се считат , като пряк участник в конфликта ( че член на НАТО не го освобождава , и да му дава право да прави това което си иска, Украйна не е в НАТО да е задължена ? ) тогава остава да бъде обявена - война тъй като това застрашава Националната Безопасност на Русия и тя си запазва правото на асиметричен удар- въпроса е решен .

    Коментиран от #39

  • 33 Сократ

    10 1 Отговор
    Напишете как се крадат всички "по общи" на запада от укрите. Напишете бе. Ама не ви стиска, нали? Ще ви дръпнат столчето в измислен ви сайт и ще сте на улицата без препитание. Защото такива като вас никъде няма да вземат на работа.

    Коментиран от #42

  • 34 Мммммм

    4 2 Отговор
    Факти, закъснявате с новините! В Москва екстремистка група е открила огън по зрителите в концертната зала! За сега 12 убити.
  • 35 Лост

    4 0 Отговор
    Били намерили боеприпаси. Ако отидат и ги купят от някой сега, този някой след една година за колко и откъде ще ги купи?
  • 36 ДрБр

    7 1 Отговор
    Окрайна умря
  • 37 Име

    5 1 Отговор
    Украйна така или иначе - нямаше бъдеще - те са мързели, но това е положението, все пак - имаха 30 години държава - сега ще трябва да чакат още 100 години, неприятното е - че ще ни просят на главата - но и това е лесно.
  • 38 ха ха

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "Реципрочно":

    Печели, разбира се! Дъвка с косъм. Някъде да си виждал целите на военната осирация на Путин? Няма ги. Щото не е лесно да кажеш какво целиш и дали си го постигнал. После как да му целуват за..ника плоскомозъчните...
  • 39 ха ха

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "емил":

    Путя на Украйна не посмя да обяви война, та на друга далечна държава ли?
  • 40 Техник бяла техника

    6 1 Отговор
    "Хладилници, микровълнови печки и перални машини стигат до Русия и се „канибализират“"???????

    Предлагам на автора на тоя пасквил да ми дойде на гости в сервиза и да ми покаже какви чипове освен елементарни таймери и компаратори има в хладилниците и микровълновите. За пералните пък да не говорим - в тях (и то не във всички) има един 4-битов контролер, с който най-много да можеш да се почешеш. Ама сичкото западен джурналиЗД е захапало тия несъществуващи чипове, които даже авторът им - Урсуза Лайняна не знае къде се намират!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Джамбазов

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Сократ":

    Е напълно съгласен с теб.
  • 43 Перо

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кадиров":

    При леля ти е!
  • 44 Вива Украйна

    4 1 Отговор
    Това е бивша държава, имаха глупостта да се скарат с Русия, нямаше дори мисъл в това.

    Това е .
  • 45 #идиоти вън

    2 1 Отговор
    Защо е трудно ли, еми защото всичко нужно за производство на барут идва от Китай, а те спряха износа преди 6 месеца.
  • 46 аха

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Всичко ще има":

    ще си гледаш члена разчленен
  • 47 Отвратителни лъжци,

    1 2 Отговор
    все Русия ви е виновна, а накрая пак тя превъзхожда.
    Въъъъъшльовци!
  • 48 Демократ

    3 1 Отговор
    Кой запали света с безобразното нахлуване без повод в Украйна- Путин. Факт, неоспорим, кой извършва геноцид в Украйна- Путин, кой тероризира света чрез глад, нападение на енергийни източници, разруха на язовир Каховка, заплаха и завземане на най-гольмата АЕЦ Запорожие- Путин, кой нареди на Хамас да нападне брутално Израел ,както той нападна Украйна- Путин, кой командва хутите да съсипват световната търговия през Червено море- Путин. Те не нападат руски кораби съвсем случайно и ходят на консултации в Москва. Оста на злото Москва-Пхенян - Иран постави света на военни релси. ФАКТ НЕОСПОРИМ!
  • 49 Тъкмо Путин

    2 0 Отговор
    ги подсети, че трябва да възстановят военното производство и да превъоръжат цялото НАТО с нови оръжия закупени от най-добрия производител (САЩ). Така ще си оправят и огромния дълг като впрегнат икономиките на ЕС, ОК, Япония, Ю. Корея, Тайван, Австралия, Канада. Целият Запад се беше отпуснал като мръвка след победата над СССР в Студената война и неговото разпадане. Нови членове на НАТО станаха "верните" съюзници на СССР от Варшавския договор, дори бивши съюзни републики (Прибалтиките) и миролюбивите досега Финландия и Швеция.