Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Март, 2024 06:00 3 908 89

Всички знаят, че лъжете, но никой не го е грижа

  • euvsdisinfo-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • нато-
  • сащ-
  • путин-
  • избори-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • руски терористи-
  • руска пропаганда-
  • дезинформация

В контролираното от Кремъл информационно пространство възхвалата на лидера достигна висоти, близки до култ към личността

Всички знаят, че лъжете, но никой не го е грижа - 1
Снимка: EUvsDisinfo
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Euvsdisinfo.eu: Посланията, които носи преизбирането на Путин (Putin’s re-election and the messages it brings)

За така наречените президентски избори в Русия на 15-17 март вече се изнесе много информация. Нямаше изненади, а реакциите на ЕС и на други страни бяха в духа на категорично осъждане на предизвестения резултат. Повторната коронация на Путин е насрочена за 7 май – дата, която е удобно близо до ежегодните деветомайски тържества. Едно е да претендираш за победа с 87,28 процента. Друго е да твърдиш, че избирателната активност е била рекордно висока – 77,44 на сто. Като се има предвид политическата апатия сред големи части от руското общество, тези числа вероятно са свидетелство за изборна манипулация на качествено ново ниво. Руската дума „враньё“ (на български: лъжи) въплъщава идеята: всички знаят, че лъжете, но никой не го е грижа.

Още новини от Украйна

Аве, Цезар!

В контролираното от Кремъл информационно пространство възхвалата на лидера достигна висоти, близки до култ към личността. Някои примери в публичното говорене илюстрират тази тенденция. Ръководителят на свързаната с Кремъл социологическа агенция ВЦИОМ Валерий Фьодоров видя в резултатите от изборите знак за „консолидация на избирателите“, довела до „супер-мнозинство“ за Путин. „Московский комсомолец“, рупорът на Кремъл с най-голям печатен тираж, написа, че „дори радикалната и напълно несистемна опозиция признава – ако не на думи, то на дела – легитимността на изборите… [които] демонстрират безпрецедентната консолидация на обществото… Путин получи гигантски мандат на доверие, който му дава право на абсолютно всякакви политически действия, всякакви политически инициативи и всякакви политически маневри – както в страната, така и в чужбина“.

Ако сте безработен мъж на военна възраст от етнически неруска провинция, където тече активна мобилизация, сега е моментът да изрецитирате поздрава на римските гладиатори: „Ave Caesar, morituri te salutant“ т.е. „Аве, Цезаре, тези, които ще умрат, те поздравяват“.

Какво разкриват изборните резултати

Резултатите от изборите разкриват една сурова реалност, изцяло по вкуса на дезинформаторите и манипулаторите: реалността на завладяното общество. „1984“ на Джордж Оруел е художествена измислица, която се превърна в действителност. Когато лъжеш, лъжи на поразия и лъжи постоянно. Размий представите за граница между истина и неистина. Дори високо образованите общества с цялото им изкуство, литература, театър, вяра и религия могат да бъдат покорени. Тънка е разделителната линия между цивилизованото поведение и варварството. Страхът е решаващият фактор, който кара гражданите да се подчиняват. Страх за живота, от тормоз, мъчения, затвор или загуба на обществено положение. Подклаждането на страх от външна сила може да служи за отвличане на вниманието от страха от вътрешна репресия. И така, нека погледнем към „Запада“…

САЩ като големия лош вълк

С наближаването на изборите се появиха нови варианти на класическия наратив, че „Западът обкръжава Русия“. Последните примери включват: Западът опорочава изборите чрез кибератаки за по-ниска активност, чрез хакерски действия и чрез манипулиране на машините за гласуване с помощта на пета колона от вътрешни саботьори. Представа за това как действа този наратив ни дава силно нарасналият брой руснаци, НПО и независими медии, които се обявяват за „чуждестранни агенти“ и за „нежелани“. Според наратива САЩ са главният герой, а ЕС и Украйна са предали суверенитета си на Вашингтон. Както разкрива проучване на общественото мнение на „Левада-Център“, в Русия в момента преобладава негативно отношение към САЩ – 68% от респондентите изразяват неодобрение към тази страна. Данните за отношението към ЕС огледално отразяват отношението към САЩ. От висок рейтинг на одобрение от близо 80 на сто в средата на 2010 г., днес картината е почти обратна. Последното проучване показва, че 64% от анкетираните имат отрицателно отношение към ЕС.

Инвазия на НАТО

По същия начин твърденията, че Западът ще нахлуе в Русия през Калининград, ще атакува през Беларус или ще нападне страната под претекст на военно учение, са нараснали значително. За да притъпим страха от нахлуване, препоръчваме съветниците и мозъчните тръстове на Кремъл да погледнат трезво разположението и логистиката на въоръжените сили, както и да се заслушат в днешния политически дебат в европейските страни. Колко политически лидери всъщност се застъпват за ядрени удари или нахлуване в Русия? Нито един. През последните седмици кремълските манипулатори продължиха да преиначават дискусията за възможно разполагане на войски от страните от НАТО, представяйки я едва ли не като начало на инвазия на НАТО. Този наратив възроди класическото кремълско послание, че уж Западът обкръжава Русия.

Кордон за сигурност в Източна Украйна – нов-стар евфемизъм

На 18 март прессекретарят на Путин Дмитрий Песков публично повтори неотдавнашното изказване на руския лидер за създаване на буферна зона, която да включва големия украински град Харков. Перифразирайки Путин, Песков заяви, че Русия се нуждае от санитарен кордон по границата с Украйна, за да гарантира сигурността на руската територия срещу украински обстрел. Според тази добре звучаща от юридическа гледна точка, но всъщност измамна логика, колкото по-дълго Украйна се защитава от руски атаки, толкова по-дълга и по-обширна трябва да бъде тази зона. В крайна сметка най-добрият начин за предпазване на руските региони е да се сложи край на войната и силите на руската инвазия да бъдат изтеглени. Винаги трябва да бъдем нащрек, когато се натъкваме на подобни съмнителни „предложения за мир“.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

Авария на реактор в украинска АЕЦ заради американско гориво

Не. Извършено е ръчно спиране на втори реакторен блок в Хмелницката АЕЦ, за да се отстрани проблем с турбинен вал. Инспекторите на МААЕ на място потвърдиха – „ядрената безопасност и сигурност не са засегнати заради този случай“. Сюжетите за Хмелницката АЕЦ често присъстват в дезинформационната мрежа на Кремъл с цел да се насажда страх от мащабни и опустошителни последици – особено в европейските страни. Тази тактика включва чести твърдения, че Украйна подготвя атаки с американски химически боеприпаси. Към тревогата от химически, биологични, радиационни и ядрени рискове спорадично се добавят и заплахи, че Русия ще използва ядрено оръжие. В контекста на Хмелницката АЕЦ, с това конкретно твърдение се прави нов опит за смесване на общественото отвращение от САЩ със страха от ядрени инциденти. Медиите на Кремъл постоянно пишат, че Украйна атакува цели в близост до Запорожката АЕЦ. В много случаи това послание цели да прикрие как самите руски военни използват районите около централата за свои цели.

Дезинформационната кампания „Doppelgänger“ е постановка, дирижирана от САЩ

Това е дребнав опит за бягане от отговорност по логиката „не бях аз!“, когато някой бъде хванат „в крачка“ да извършва нещо нередно. През юни 2023 г. френското външно министерство заклейми кампанията „Doppelgänger“: „Тази кампания се състои от поредица елементи, сред които създаване на фалшиви уеб страници, кражба на онлайн-самоличност на национални медии и правителствени уебсайтове, както и създаване на фалшиви акаунти в социалните мрежи.“ Германските власти също разкриха хиляди фалшиви онлайн акаунти, които наводняват информационното пространство и манипулират обществения дневен ред.

НАТО унищожи подводни кабели в Червено море, както при „Северен поток“

Типичен трик на Кремъл е да подхранва конспирации, за да отклони вниманието от нещо друго. Тактиката този път взема за основа ракетните атаки от страна на хутите срещу кораби в Червено море и – без доказателства и на базата на чисти спекулации – претопля случая със „Северен поток“. Съществуват предположения, че хутите умишлено са повредили кабелите – преди време групировката е обсъждала такава операция в един „Телеграм“-канал.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свободен

    17 76 Отговор
    Русия е обезобразена от това дребно адово изчадие - смесица от комплекси, злоба и класическа ченгеджийски подлост!

    Коментиран от #13, #40, #41

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мария Габриел

    75 12 Отговор
    В Брюксел сме най големите измамници.
  • 4 Павел Николаев

    80 11 Отговор
    Няма как да ти дам 0 звезди… Само като видя автора и спирам да чета.

    Коментиран от #6, #16

  • 5 Селянин

    63 18 Отговор
    Баба ви Ванга от Петрич когато говори да си отваряте ушите. Ушите да си отваряте!

    "- Няма такава сила, която би могла да сломи Русия.
    Русия ще се развива, ще ръсте, ще крепне.
    - Всичко ще се разтопи като лед,
    само едно ще остане незасегнато - славата на Владимир, славата на Русия. Твърде много жертви са пренесени.
    - Никой не може да спре Русия. Всичко ще помете по пътя си и не само ще се съхрани, но и ще стане духовен господар на света.
    - Като орел Русия ще се рее високо над земята и ще осени с крилата си цялата земя. Нейното духовно богатство ще признаят всички, включително и Америка. Но това няма да стане веднага. След шейсет години. (казаното е през1979 г.)
    - Да не разваляте дружбата с Русия. В Дядо Иван е спасението!
    - Без Русия за България няма бъдеще. "

    Коментиран от #37

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Име

    60 15 Отговор
    Русия е съвсем добронамерена като държава - идват в България - след Втората световна война и ни построяват - язовир - навремето е бил "Сталин", сега е - "Искър", руснаците също са страдали от войната - разрушения, но - отпускат машини и ни изкопават - "чашата" на язовира и сега пийваме вода.

    Можеха да се правят на интересни. Само този факт е показателен - а след Освобождението от Османско робство, ни създават държавата на практика.

    Но това е историята. В момента Западът обгражда Русия - но нещо не се получи - защо ли.

    Русия има над 200 години дипломация и - са доста добре в "шахмата".

    То е не е от вчера - - ми Наполеон, тръгна "кос - гол и бос".

    Не си спазват уговорките, ето и Горбачов това каза - не са лоялни, Западът е алчен.

    То е и самата система алчна.

    Коментиран от #9, #57

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Аха, Иван Иванов,

    15 45 Отговор

    До коментар #7 от "Име":

    кмет на София, хидроинженер, който комунистите почти са убили, бил руснак и направил язовор Искър?
    Ясно!
    Откъде ви намира Мутрофанова такива редки ge..б..uлu??? 🤣🤣🤣

    Коментиран от #35, #39

  • 10 Това са баба Гуси

    4 18 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    го твърдеше, явно смяташ, че е вярно!
    Ц-ц-ц...

    🤣🤣🤣🤣🤣
  • 11 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    27 5 Отговор
    Путин е велик!!!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Аййййй

    24 5 Отговор

    До коментар #1 от "Свободен":

    Обезобразен е ес кьорчо
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Русия никога не е била заплаха за света

    8 30 Отговор
    Заплаха за света беше Сталин и сегашното зло на света имитатора на Сталин,
    фашисткия военнопрестъпник путлер.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 да де

    38 5 Отговор
    и понеже избора на руснаците не се харесва на атлантическото общество , та дай да им организираме войни и атентати ?

    Коментиран от #18

  • 18 Русия никога не е била заплаха за света

    1 32 Отговор

    До коментар #17 от "да де":

    Заплаха за света беше Сталин и сегашното зло на света имитатора на Сталин,
    фашисткия военнопрестъпник путлер.
  • 19 Анализи

    41 1 Отговор
    Щом 70% от руснаците в чужбина са гласували за Путин, подкрепата за него е несъмнена. Опозицията или е смазана или просто никаква я няма. В крайна сметка, колкото и да се спекулира с Диктатурата в Русия, опозицията на Путин там никога не е имала силен глас, дори в началните пост-либерални времена след управлението на Елцин. Мнозинството от руснаците ненавиждат Елциновата Русия, поради истинската мизерия и престъпност в годините на техния демо(н)кратичен преход. Ако в БГ беше зле, в Русия беше многократно по-грабежно и мафиотско, при пълна безпомощност на власта да контролира тези процеси. Не-руснаците не искат отново да мизеруват за сини джинси и Кока Кола.

    Коментиран от #20

  • 20 Русия никога не е била заплаха за света

    1 31 Отговор

    До коментар #19 от "Анализи":

    Заплаха за света беше Сталин и сегашното зло на света имитатора на Сталин,
    фашисткия военнопрестъпник путлер.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Лост

    2 11 Отговор
    МВР,ДАНС,ГДПОП-само Червения пират е.Той знаеше.
  • 24 Васко жабата

    19 2 Отговор
    Жамбаса ще го пратят при червения пират накрая.

    Коментиран от #26

  • 25 Каква помия!

    32 2 Отговор
    Лъжепропагандата не може да прости, че руският народ стои зад президента и процентите на участие го доказват.

    Коментиран от #28

  • 26 Виж сега васко жабата

    9 3 Отговор

    До коментар #24 от "Васко жабата":

    Всеки да си знае гьола, тук не е твоя гьол.

    Коментиран от #34

  • 27 Мдаааа дааа

    34 4 Отговор
    В България представителната демокрация как работи... гласували 32% от тях 18% за ПП ДБ и се оказва че тия управляват с 6% от имащите право на глас ... все пак имаме признати и АЛА БАЛА.
    В Русия гласували 77,44% от тях 87,28% за управляващите... това е. Всеки да си прави сметката кое е демократично.
    Иначе Путин е велика личност, световен водач... и за това му завиждат и злобеят....
    Ако днес на запад имаше поне един лидер с топки като Путин, то светът щеше да е рай, щеше да има мир и разбирателство за дълги години напред, а то брате погледни ги.... кои са тези световни лидери?
    Един е дементен, другия се ожени за баба си, трети пък ни е жена ни е мъж, това ли са световните водачи?
    Клоуни... само че клоуни, които жонглират със съдбите и животите на хората.

    Коментиран от #49

  • 28 Какъв путлерски мусор си

    1 16 Отговор

    До коментар #25 от "Каква помия!":

    Заплаха за света беше Сталин и сегашното зло на света имитатора на Сталин,
    фашисткия военнопрестъпник путлер.

    Коментиран от #64

  • 29 От кога е замислено...

    25 1 Отговор
    Алън Дълес 1945 г. реч с която очертава стратегията на САЩ за ерозирането на Съветския съюз и соца....

    „ние ще хвърлим всички сили, всичкото си злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! Човешкият мозък, съзнанието са приспособени към промяна. Посявайки в СССР хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще намерим наши единомишленици… наши съюзници и помощници в самата Русия. Епизод след епизод ще се разиграва грандиозната по своя мащаб трагедия на гибелта на най-непокорния на Земята народ – руския, на окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание.
    Ние ще се залавяме с хората още от детските и юношеските им години. Главният ни залог ще бъде на младежта, ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ето така ние ще направим. Всичко това ще извършим под девиза:
    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ

    Коментиран от #31

  • 30 Избирател

    25 2 Отговор
    "Колко политически лидери всъщност се застъпват за ядрени удари или нахлуване в Русия? Нито един"

    Хайде бе Макаронча не се ли застъпа за пращане на натовски войски в Украйна а украинците сега са в Русия - това не е ли нахлуване в Русия от страна на НАТО. Лъжи и пропаганда от "демократичния запад". Макарончо не каза ли че и Франция имала ядрени оръжия и можела да ги ползва или всички подлоги на посолството сте получили доларова амнезия. Лъжи и пропаганда.

    Защо ли всеки който не е наведен на господарите ви е диктатор - Изборите в Русия са по-демократични даже и от краварските.

    "Когато лъжеш, лъжи на поразия и лъжи постоянно. Размий представите за граница между истина и неистина"

    Това в пълна степен важи за западните "независими" медии - лъжи и пак лъжи даже и от най-високо ниво. Урсулка ни увери че руснаците крадели перални за чиповете им - лъжа. Помним едно шишенче с бял прах - лъжа. Своббода на словото а забраниха руските телевизии - лъжа. Почти всичко е лъжа но не в Русия а в западната "либерална демокрация" която си е чиста фашистка диктатура.
  • 31 драснатото от е спуснато от мутрохванова

    2 18 Отговор

    До коментар #29 от "От кога е замислено...":

    Пишеш путлерска пропаганда основана на лъжи
    Това е истината.
    Заплаха за света беше Сталин и сегашното зло на света имитатора на Сталин,
    фашисткия военнопрестъпник путлер.

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 правилен трол от посолствоТо

    15 2 Отговор

    До коментар #31 от "драснатото от е спуснато от мутрохванова":

    Така ли ти казаха и написаха от посолствоТо...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Име

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "Аха, Иван Иванов,":

    Каква Митрофанова ви гони - язовир "Искър" е построено от руснаците - Иван Иванов е имал само силите за един - да не го обиждаме - но един "жалък" Рилски водопровод, говорим за квартали - Дружба, Люлин, това как ще се захранва с вода.


    Благодарение на тяхната техника имаме вода - но както и да е - не е правилно да се плюят добрините.

    Вие още малко и Димитър Списаревски ще изкарате герой.
  • 36 Путлерс

    1 8 Отговор

    До коментар #34 от "Гьо Белс":

    Имено, за да не те свалят, прибери се в гоьла си.

    Коментиран от #43

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Антитрол

    23 3 Отговор

    До коментар #9 от "Аха, Иван Иванов,":

    Ти си рядък де.бил - та тоя хидроинженер с лопатата ли копа язовир Искър бе и защо ли докато бяхме с "лошите" руснаци са построени всички язовири в България, всички ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ, асфалтирани са всички пътища и до най-малкото селце и това за 45 години след ВСВ когато икономиката на почти цяла Европа е разрушена а при новите ни господари краварите нищо не е построено че даже и разрушиха хиляди предприятия, селското стопанство, здравеопазване, образование - всичко внасяме и от 23-то място по качество на живот в света сега сме на 111-то място някъде след Гана.

    Как са ви промили мозъчетата от посолството че да казвате на черното бяло - българите са на път да изчезнат като нация но вие продължавате да се кланяте на господарите си.

    Коментиран от #66

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ОМБРЕ

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Свободен":

    Войната, която започна с една голяма лъжа
  • 42 Чичо Пейо

    20 3 Отговор
    Така или иначе от 35 години видяхме Какво направи запада с нас пълното унищожение на държавата по добре да дойде Русия и да можем да прогресираме и да се развива държавата иначе с запада от ден на ден държавата ще изчезне а продажници дупедавци в парламента колкото си щеш за пари и майка си ще продадат

    Коментиран от #45

  • 43 Сваляч

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Путлерс":

    Нещо се отваряш май, на лична основа? Да не ти омекнат зъбките и пръстчетата внезапно?

    Коментиран от #44, #78

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Абе чурулик пенчо

    1 12 Отговор

    До коментар #42 от "Чичо Пейо":

    Току що подари родината с родата на путлеристан а набеждаваш други.
  • 46 Верно ли

    13 1 Отговор
    Да, Джамбаз, всички знаят, че лъжете и е време да спрете с тази гьобелсова пропаганда, че промихте мозъците на безгръбначните, списваши тук за да получават стотинки с двете си гънки!
  • 47 Пропаганда

    14 1 Отговор
    Всички знаят, че лъжете, но никой не го е грижа от сглобката на теритирията командвана от посолствоТо.
    После по островите ще заминат.
    А какво ще правят техните прооагандаторски слуги???
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Макрон

    18 1 Отговор

    До коментар #27 от "Мдаааа дааа":

    Ти остави дето се е оженил за баба си, ами баба му се оказа мъжка и си има дръжка.
  • 50 Отношение

    13 1 Отговор
    Вие лъжете, че те лъжат
  • 51 Киро П@рапета

    16 2 Отговор
    "Колко политически лидери всъщност се застъпват за ядрени удари или нахлуване в Русия? Нито един."

    Вие луди ли сте или на такива се правите ! Аз не съмз чувал Хитлер да е пращал писма или да е предупреждавал че ще напада СССР . Естествено че винаги има инсценировка и като пример немци в полски униформи навлизат в Германия и извърват убийства в граничните райони , ето ти и повод за нахлуване в Полша .
    Още веднъж не ставайте смешни Повода за нападение винаги може да бъде изфабрикуван още повече от такива "майстори на спорта" като ЦРУ .
  • 52 1234

    10 1 Отговор
    "Колко политически лидери всъщност се застъпват за ядрени удари или нахлуване в Русия? Нито един." -
    Започват с операция "Unthinkable", която Уинстън Чърчил прави през 1945 г. Тази операция е смятана за първия план на Студената война за разправа със Съветския съюз, а подробностите стават публични едва през 1998 г.В ранните етапи на Студената война, около 1949 г. (документите са публикувани през 1977 г.), е подготвена операция Dropshot, в случай на избухване на ядрена война със Съветския съюз. Тя предвижда използването на 300 ядрени бойни глави, 29 000 бомби върху 200 цели в сто града и унищожоване на 85% от съветската индустрия с една атака. Има и "Plan Totality", на Айзенхауер и Труман. Това би било атака срещу Съветите с около двадесет или тридесет атомни бомби. Предвижда се първо да бъдат „заличени“ Москва, Горки, Самара,... През 1961 г. е изработен друг таен план. Той оценява детайлно и най-реалистично американските способности в случай на настъпление, но и на отбрана. Основно се концентрира върху отмъщението или защитата след първата атака. Времето за реакция трябва да е по-малко от час. Около 2300 превозни средства с 3400 оръжия трябва да могат да бъдат задвижвани в рамките на 28 часа.
  • 53 1234

    14 3 Отговор
    И все пак Путин е преизбран, а защо се мълчи, че в украйна няма избори. след 20 май зеленски вече официално ще е диктатор. Според конституцията на украйна , при военно положение не се правят избори само за рада, за президент се правят.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Извод

    11 1 Отговор
    Т. нар. статия е злоба в писмен вид. Платени пишман-антидисинформатори (лъжци), колко дивизии имате? Не достатъчно. Резервирайте си място до колесника.
  • 56 Русофил

    3 9 Отговор
    Сливкин снощи изтрепа сума ти хора да оправдае военното положение, което ще наложи.
  • 57 Лека корекция

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Име":

    Русия не построява яз. Искър, а българите. Когато са искали да го построят, нашите се обърнали към руснаците за помощ, като казали, че се нуждаят от специалист за това. Руснаците им отговарят, че сме имали такъв и го назовават. Това е инж. Иван Иванов, тогава намиращ се в затвора. Освобождават го и той проектира и построява язовира.
    От края на с. Железница има туристическа пътека към с. Бистрица(софийско). В началото й има възпоменателна табела за това, с кратко описание.
  • 58 Цензура

    18 3 Отговор
    Хахаха, колко е жaлък тоя джамбазчик !!! Абе,кeлeшчик с мeки kитки - резултатите от изборите са съвсем адекватни !!! Западните политолози и социолози през последните 2 години бяха категорични,че Путин има поне 80% подкрепа. Дори в чужбина печели изборите категорично. И защо да няма избирателна активност? По какво съдиш,че руснаците са политически апатични? Това да не са нашите "избори" където гнъсните лaкеи на американското посолство вземат властта при 18% поддръжка от 35% гласували? Да не твърдиш,че в Русия избирателната активност е по-ниска?

    НИКОЙ западен политик няма и половината подкрепа на Путин - и това е, от което ги боли твоите господари !!! Само да напомня: урсулата управлява ЕС, без да е печелила с избори дори най-незначителен пост !!! Всеки селски общинар в България стои над нея в това отношение, защото все някакви хора са гласували за него !!! А в САЩ? Имбeцилът байдън се промъкна в Белият дом след очевидно ФАЛШИФИЦИРАНИ избори, а по честните американци, отишли да си търсят правата,бе открита стрелба !!! Ама според тебе урсулата и чyчулото управляват "демократично", а Путин, подкрепен от 100 000 000 руснаци, е "диктатор"?

    "Всички знаят, че лъжете"? НЕ, джамбазчик... всички тук знаят, че ти си едно лeкенце без мoзък и без собствено мнение....дори и сам ти да се мислиш за някакъв "журналист". Всъщност един елементарен компютърен бот може да върши твоята "работа".
  • 59 Истината му е майката

    8 1 Отговор
    Този път си намерил точното заглавие,но е като бумеранг директно се връща в твоята глава.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 А50

    6 2 Отговор
    Този човек, дениз, не е добре с главата. Там е пълна каша
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Опозицияга признава

    6 1 Отговор
    Но ЕС не дава. Предпочита откровената и нагла лъжа. Това vs в домейна на сайта е излишно. Трябваше да сложат знак за равенство.
  • 64 Ха ха ха ха

    10 1 Отговор

    До коментар #28 от "Какъв путлерски мусор си":

    Като разбита латерна си. Каканижеш все едно и също. Само това ли успя да наизустиш от опорките на галя?

    Коментиран от #71, #76

  • 65 Заглавието

    8 1 Отговор
    Казва всичко за източника на статията.
  • 66 Някой

    9 1 Отговор

    До коментар #39 от "Антитрол":

    "Как са ви промили мозъчетата от посолството" - ами, просто като светнат грантовете и забравят истината.
  • 67 Драги ми, Смехурко

    10 1 Отговор
    Вече всичко написано в сайта го приемам откъм веселата страна. По-добре да се смея и забавлявам на напъните на мисирките, отколкото да търси някакъв смисъл в написаното.
  • 68 Джамбпзов

    7 1 Отговор
    Всички лумпени предварително знаеха, че подкрепата на народа в Русия ще бъде силна. И освен с терористични актове и опити да разклатите ситуацията "отвътре" няма как да подразните руснаците. Е, раздразнихте ги. Ако си въобразявате, че с тероризъм ще ги уплашите, спомнете си за множеството извършени досега и как всички тези престъпления се отразиха върху руското общество. Сбъркали сте адреса
  • 69 Всички

    5 1 Отговор
    знаят, че 90 процента от дезинформацията по света идва от фабриката за лъжи и преврати ЦРУ.
  • 70 Денис Джамбазов

    7 1 Отговор
    Слава на Русия!Русия е Сила и Мощ!
  • 71 Всичките са

    0 3 Отговор

    До коментар #64 от "Ха ха ха ха":

    Такива зомбита.Навоти латерни и дотам.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 По силни факти

    9 2 Отговор

    До коментар #37 от "факти":

    От Освобождението до 1944 г.правиъелствата са антируски, я народа проруски.
    Тези русофоби поведоха и загубиха 4 войни,половин милион убити мъже, 46% територии.
    От 1923 г.убиваха комунисти без съд и присъда.Плащаха 50000 лв за отрязана глава.Бучеха я на кол и я еюразнасяха за назидание на хората.
    Обявиха война на САЩ и Англия които жестоко бомбардираха София и убиха над 5000 души.
    Оставиха 5 млрд.д.активи
    НРБ с Русия осигури 45 г мир, имаше 200000 души армия, 712 летателни бойни еденици 5000 танка и единствени на Балканите ракети.
    Комунизмът остави 141 млрд.д.
    Смятайте Козяци и се гръмнете

    Коментиран от #77

  • 75 Джамбаз

    4 1 Отговор
    Покажи си паспорта..националност украинец.
    Продажен българин фашист
  • 76 на копойките

    1 4 Отговор

    До коментар #64 от "Ха ха ха ха":

    Путлерски приом, повторени до припадък.
    Много дълбоко сте полирани от посолсвоТО на московието, ползват ви като путлерска собственост, унищожени са ви елекроните
    в междуушната кухина. Сега ще бъдете свободомислещи.
  • 77 Абе всичкото копойки лъжливо

    1 5 Отговор

    До коментар #74 от "По силни факти":

    От твоя комунизАм наследихме
    141 млрд.д. външен дълг.

    Коментиран от #80

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 КОЛКО КОЛКО

    2 2 Отговор

    До коментар #77 от "Абе всичкото копойки лъжливо":

    АБЕ ДА НЕ ЛЪЖЕШ НЕЩО
    АМА НЕ ТИ ПУКА

    Коментиран от #82

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Абе всичкото копойки лъжливо

    2 5 Отговор

    До коментар #80 от "КОЛКО КОЛКО":

    Погледни какви ги надраскал колегата ти от курса по тролене към посолствоТО на московието "74 от "По силни факти"".

    Коментиран от #83, #84

  • 83 ТА НАПОМНЯМ

    5 0 Отговор

    До коментар #82 от "Абе всичкото копойки лъжливо":

    АВТОРА НА КОМЕНТАРИ 77 И 82 ТВЪРДИ ЧЕ ВЪНШНИЯ НИ ДЪЛГ ПРИ КРАЯ НА СОЦИАЛИЗМА Е БИЛ 114 МИЛИЯРДА ДОЛАРА
    СМЯТАТЕ ЛИ ТОЗИ ИНДИВИД ЗА НОРМАЛЕН
    МОЛЯ КОМЕНТАРИ
  • 84 ВСИЧКО Е ТОЧНО

    3 0 Отговор

    До коментар #82 от "Абе всичкото копойки лъжливо":

    141 МИЛЯРДА АКТИВИ МОЙТО МОМЧЕ
    ОЩЕ ГИ ПОЛЗВАШ
    В ТЯХ ЖИВЕЕШ ЗА ПАНЕЛКИТЕ ГОВОРЯ
    ПО ТЯХ ТИ ИДВА ВОДАТА
    ОТ ТЯХ ТИ ИДВА ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО
    В ТЯХ ОТДЕЛЯШ
    ПО ТЯХ ХОДИШ НАПРЕД НАЗАД БЕЗ ДА ИМАШ НУЖДА ОТ ГАЛОШИ И ТАКА
    А ЗАБРАЙХ И ОТ ТЯХ КРАДЕШ ВСЕ ОЩЕ
  • 85 Джамбазов е морален простак,

    4 0 Отговор
    иначе няма да пише очевидни небивалици.
  • 86 Руския народ не заслужава това

    0 0 Отговор
    Винаги при избори, Нивото на доверие на руснаците към управляващите е било високо, за да разберат по късно че
    от болшевишката революция до днес, Русия се е управлявала единствено от предатели и врагове на народа...!!!

    Когато вожда на революцията Ленин умрял с мозък направен на пихтия от сифилиса, оказало се, че вторият човек в партията Троцки е предател ! Сталин , Каменев и Зиновиев свалили Троцки и го изпратили в изгнание, където му сцепили главата с пикел.
    Съвсем скоро обаче се разбрало, че Каменев, Зиновиев и Бухарин също са врагове и вредители...!
    Тогава доблестният другар Ягода ги разстрелял като предатели, а след това пък Ежов разстрелял доблестният другар Ягода като враг !

    След смъртта на Сталин всички разбрали, че Берия също бил враг, предател и вражески агент. Тогава Жуков не се поколебал и го застрелял...!
    Хрушчов пък разбрал, че Жуков е враг на народа и предател и го пратил в Урал.

    Изненадващо се оказало обаче, че дори и самият Сталин е враг, вредител и предател, а заедно с него и голяма част от политбюро. Тогава изнесли Сталин от мавзолея, развенчали го и начело с Хрушчов.разгонили всички партийци сталинисти !
    По късно се разбрало ,че Хрушчов също е заслепен авантюрист и враг на народа и Брежнев го пратил в пенсия.
    След смъртта на Брежнев станало ясно, че и той е голям вредител и виновника за застоя.... Имало още двама стари вредители, но те толкова бързо умрели, че никой не ги запомнил....

    Дошъл енергичният Горбачов, който ус
  • 87 Руския народ не заслужава това

    0 0 Отговор
    Продължение на коментар № 86


    Дошъл енергичният Горбачов, който установил, че цялата партия е от вредители и врагове на народа !!!

    В този момент обаче атрофиралия СССР се разпаднал и веднага се разбрало, че Горбачов е предателят и врага на народа и тогава пияницата Елцин с алкохолизирания си мозък, посочил комплексирания Путин за новия вожд на народа , - така че и с преизбирането на Путин също няма да се очакват някакви нови изненади....Русия да се управлява единствено от предатели и врагове на народа...!!!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Отреазвяващ

    0 0 Отговор
    Много ,,двулични" статии днес във вестника.Хем за мир говорят,оръжие стягат.За мир говрят,пък другите са ,,войнолюбци".Те,света вода ненапита.Та питането е:
    -Кой забърква кашите?