Last news in Fakti

1 Април, 2024 10:00 1 276 12

Петер Магяр - новата надежда на унгарската опозиция

  • петер магяр-
  • унгария-
  • виктор орбан

Предстои да се разбере дали Петер Магяр е просто един мъж, който води драматично бракоразводно дело, или човекът, който радикално ще промени унгарската политика

Петер Магяр - новата надежда на унгарската опозиция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Той знае много за механизмите, по които функционира корупцията по високите етажи на властта: на политическия небосклон в Унгария изгрява нова звезда. Кой е Петер Магяр и може ли той да разклати системата на Виктор Орбан?

Хиляди поддръжници на Петер Магяр скандират името му в унгарската столица Будапеща. Доскоро никой в Унгария не знаеше това име, но сега нещата са различни. Магяр е централна фигура в най-големия скандал в Унгария от години - с изтекли аудиозаписи и движение за сваляне на правителството.

Как се стигна дотук?

Доскоро Петер Магяр беше известен само като бившия съпруг на доскорошната министърка на правосъдието и бивш изпълнителен директор на държавна компания. Бившата му съпруга Юдит Варга подаде оставка през февруари, след като беше разкрита ролята ѝ в един от най-големите вътрешнополитически скандали в Унгария в последните години.

Разбра се, че заместник-директор на държавен дом за деца, който е бил в затвора по обвинения за прикриване на сексуални посегателства в дома, е бил помилван от президентката Каталин Новак. След като Варга подаде оставка във връзка с разкритията, Петер Магяр застана в светлината на прожекторите и даде интервю за популярен канал в ЮТюб, което направо взриви мрежата.

Години наред Магяр беше свързан с няколко високопоставени фигури от управляващата партия "Фидес" на премиера Виктор Орбан. Магяр твърди, че е бил поставен в позиция, от която може да разкрие строго секретна информация за правителствена пропаганда, използване на политически натиск срещу министри и случаи на корупция.

Магяр е симптом на слабата опозиция

Всичко това много бързо превърна Петер Магяр в сензация в Унгария. Според политолога Андраш Биро-Наги появата на политици като Магяр е симптом на политическата криза, в която се намира опозицията в Унгария. “Ясно е, че в опозиционните среди в страната има много недоволство и разочарование. Те отчаяно искат нещо ново да се случи в Унгария, което да не е свързано с предишните провали на опозицията”, коментира Биро-Наги пред ДВ.

На националния празник на Унгария 15 март Петер Магяр организира антиправителствен протест в Будапеща и обеща да положи основите на истинско опозиционно движение и политическа партия. В същия ден премиерът Виктор Орбан държа реч, но събитието на Магяр се радваше на по-голяма посещаемост.

Нови разкрития

На 26 март Магяр изпълни обещанието си да започне да разобличава правителството и представи пред прокуратурата доказателства за твърденията си. “Това е навярно най-големият политически и правен скандал от падането на комунизма преди повече от 30 години. Всъщност може би не е най-големият, но най-големият също ще бъде разкрит”, обеща Магяр.

Става дума за аудиозапис, на който бившата съпруга на Магяр признава, че министри от кабинета на Орбан са се намесили в разследване на случай на корупция. Според записа политикът Антал Роган е изтрил името си от документите по случая. Прокуратурата отрече.

Роган е начело на комуникационния екип на правителството, което го прави един от най-важните хора в обкръжението на Виктор Орбан.

Въпреки че Петер Магяр говори срещу правителството още от първата си публична поява, сега новият опозиционер прави още една стъпка напред: Магяр заяви, че очаква от главния прокурор и цялото правителство да подадат оставки. Когато поиска спонтанен протест, хиляди хора излязоха по улиците. Сега той обещава и многохилядна демонстрация след Великден.

Лични проблеми и високи очаквания

В същото време бившата съпруга на Магяр - Юдит Варга, публикува информация за връзката им във Фейсбук, като го обвини във вербално и физическо насилие. Петер Магяр отрича обвиненията. Въпреки това те се използват активно от правителството, тъй като отвличат вниманието от доказателствата, които Магяр твърди, че изобличават правителството.

Според политолога Биро-Наги потенциалният успех на Петер Магяр зависи от това дали ще успее да задържи сегашното недоволство и да се справи адекватно с вниманието, което му се отделя в последните няколко седмици. “Той обещава да свали правителството, да представи доказателства, които потенциално биха могли да сложат край на Орбан, но засега не сме видели толкова сериозни неща”, коментира експертът.

Предстои да се разбере дали Петер Магяр е просто един мъж, който води драматично бракоразводно дело, или човекът, който радикално ще промени унгарската политика.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    26 3 Отговор
    Явно е голямо мекере и обслужва Сорос.
    Нищо, Орбан има яка поддръжка от народа си. Този ще остане с пръст у ...

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Бийк

    0 25 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    А Орбан на кого е продукт
    На Сорос
    Това че е продажен боклук и се е продал на Путин
    Не променя този
    ФАКТ

    Коментиран от #7

  • 3 РЕАЛИСТ

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Един и същ сороски номер. Вади някой млад добре изглеждащ мъж и обира гласовете на патките. Франция, Венецуела, Русия, България/Кирчо Простото/
  • 4 БОЗА

    19 0 Отговор
    По случай първи април се появи и унгарският Гуайдо...нека бъде смех... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва)
  • 5 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    13 1 Отговор
    ОТРОЧЕ НА СОРОС И КОМПАНИЯ
  • 6 име

    13 1 Отговор
    Значи не е представил никакви доказателства, обаче дойче VC вече разтяга локуми.
  • 7 1997 Сорос ограби и България

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бийк":

    Точно това му прави чест- защото е бил в гнездото на осите - разбрал за какво иде реч и как да предпази страната си, а не като останалите соросоиди - зомбирани на хранилка.
  • 8 А СЪС СТАРАТА НАДЕЖДА

    4 0 Отговор
    КВО СТАНА
    ДАН ДАДЕ ФИРА
  • 9 Унгария

    7 1 Отговор
    Винаги е била независима, за разлика от нас. През комунизма бяха най- независими от СССР отказваха да се подчиняват на комунистите за разлика от бай Ганьо и сега отказват да бъдат американски наколенки за разлика от нас.
  • 10 безпартиен

    2 0 Отговор
    Щом толкова много знае за корупцията по високите етажи,значи или е участник в нея или свидетел!По вероятно е първото!
  • 11 Киро

    2 1 Отговор
    Сайта е на Дойче веле ,на украинските фашисти и световните капиталистически терористи!! Хора не пишете ,не четете ,не губете времето си ,това са хиени!!

    Коментиран от #12

  • 12 Нико

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Киро":

    "Украинските фашисти" са плод на болния ти мозък, добре изпран в пералнята на Кремъл...