Last news in Fakti

17 Април, 2024 09:55 1 846 39

"Съсипаха я тази държава": кога ще се оправи България?

  • герб-
  • дпс-
  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • продължаваме промяната

Сигурно поради това прогнозите сочат, че статуквото ще победи и на следващите предсрочни избори

"Съсипаха я тази държава": кога ще се оправи България? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В жилището всичко може да трепти от чистота, но стените на стълбището са надраскани - така е в България. Тръгва от малкия човек и стига до "онези горе". Затова и все още чуваме в таксито "Съсипаха я тази държава".

Нека да съпоставим две реплики, които често ще чуете, в един или друг вариант:

"Има ли надежда България да се оправи?" - редовно питат българи, отдавна живеещи на Запад. Пък и българи, живеещи в България.

"Искам да си пия и да си карам колата, пък като ме спрат полицайчетата, да си им платя" - автентично съобщение на българин в страната, който уточнява, че тъкмо поради това продължава да гласува за една партия с четири главни букви.

"Малката правда" в България

На това по времето на НРБму се казваше "малка правда": "социалистическият човек" смяташе, че му се полага малката правда да заобикаля законите, процедурите и правилата, за да си подреди живота в своя угода. Но феноменът не е нито социалистически, нито чисто български: така е навсякъде, където няма истинско общество със споделени ценности, а всеки се грижи единствено за своя интерес.

Ако се върнем в днешна България: това обяснява защо в жилището всичко може да трепти от чистота и ред, но стените на стълбището да са надраскани, а бутоните в асансьора - прогорени от цигари. Това обяснява фасовете и опаковките по улицата или на плажа, това обяснява всекидневната грубост, на която ще се натъкнете по българските улици. Разбира се, и най-главното, за което стана дума: всекидневната малка корупция, която почти всички приемат като най-естествения начин за постигане на личната изгода, на личната "правда".

Всеки опит да се наруши това корупционно статукво - взаимноизгодното мирно съвместно съществуване между голямата и малката корупция - отприщва у много хора в България вълнá от тревожни чувства, които политически се самоизразяват с още няколко добре познати рефрена: "Всеки гледа него си", "Всички са маскари" и "Тия може да са крадци, но поне си ги знаем - другите сигурно ще крадат още повече". А електорално тези чувства приемат една добре позната, тъжна форма: отказ да се гласува или мнозинствено гласуване в полза на статуквото, против опитите за промяна.

Многозначителен е фактът - и тук отново разширяваме тясно българската политическа география - че хората, които обикновено подкрепят статуквото, са консервативно настроени спрямо целия списък от конфликтни теми в съвременните общества. Много от тях не вярват в климатичните промени, а дори и да вярват, пак смятат да си доживеят живота като волни производители на въглероден двуокис. Те имат отрицателно отношение към ЛГБТИ и се кълнат в така наречените "традиционни семейни ценности". Те много често харесват политици мъжкари като Путин, Тръмп или Орбан, именно защото си представят, че такива политици ги предпазват от настъпващите промени.

Да, в някакъв смисъл е разбираемо да се страхуваш от промени, когато живееш в днешния объркан и тревожен свят. Да, някои от тези промени може би са недомислени или прекалено амбициозни. Но историята учи, че човечеството напредва не благодарение на статуквото, а именно благодарение на промените.

Това не може да стане от днес за утре

Ако се върнем към началото: въпросът "Ще се оправи ли България?" и неговият таксиметров вариант "Съсипаха я тази държава" всъщност означава, че трябва да се събори статуквото. Че трябват промени. То се вижда с невъоръжено око. Нужна е само критична маса избиратели, които да го осъзнаят. И, да, нужно е общество със споделени положителни ценности, каквото обаче не може да се конструира от днес за утре.

Сигурно поради това прогнозите сочат, че статуквото ще победи и на следващите предсрочни избори.

***
Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маринов

    30 2 Отговор
    Веят български флагове, кълнат се вярно да служат на България, ама първата им работа е да продадат Родината за 33 сребърника!
  • 2 Бонев

    36 9 Отговор
    За 35години единствено сменихме големия брат. Първият ни построи АЕЦ,а сегашния ни подари два товара мухлясала царевица.

    Коментиран от #31, #36

  • 3 ГЕРБ

    9 30 Отговор
    Никога докато има комунисти и фашисти БСП и Израждане
  • 4 Путинофил

    12 25 Отговор
    Никога няма да се оправи. Тук е Путинландия.
  • 5 ТаУмВзе

    20 2 Отговор
    Приключили сме Вчера и тва е. Нема кво да се оправя вече.
  • 6 Това знаме трябваше

    5 23 Отговор
    да го сложат на мястото на МОЧА, а не на Рожен.
  • 7 Гето

    21 3 Отговор
    България ще се оправи когато стане отново национална държава. Сега е пригранична територия на ЕССР с всички последствия, включително и паспортен контрол, ако помните.
  • 8 Жозеф Игнасий Гилотен

    23 8 Отговор
    За България всичко приключи още през 1989 г., когато се превърна в американска колония - БУЛГАРИСТАН!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Емо

    16 2 Отговор
    Не е най-важното лъскавото стълбище, няма смисъл от пищов на гол тумбак. Всъщност искаме справедливост и сигурност, да няма корупция по върховете, а парите и властта в държавата да не се държат от Шиши, Боко и Доган. МВР, службите, съдебната власт и държавната администрация да не са корумпирани и да служат на обществото, а не на джобовете си. Да се конфискуват парите и имотите на бизнесмените перачи на пари, "куфарчетата на луканов" и усвоителите на обществените поръчки на ГЕРБ. Заграбените милиарди да влязат в икономиката и да се завъртят.
  • 11 що за тъп въпрос

    11 2 Отговор
    е как никак просто няма да се оправи следващите 10-20 години това е реалността свиквайте и не се самозалъгвайте че на някой му пука за вас!
  • 12 €вроатлантик за колесник

    17 6 Отговор
    За 35 години измислена „демокрация“, единственото което направиха, че смениха големия брат. Първият ни построи АЕЦ – а, а сегашния ни подари един кораб мухлясала царевица и ни превърна в бананова територия !!!
  • 13 Радио Ереван

    19 5 Отговор
    Попитали Радио Ереван: "Кога България ще стане добро място за живеене?", отговорът бил: "то това вече беше..."
  • 14 Копейка

    5 14 Отговор
    Не знам и не ме интересува.На нас ни казаха да викаме за волгата от БНР!
  • 15 Тотален Разврат!

    10 2 Отговор
    Тотален Разврат! И Анархия! Здравия Мародерства болните и лицата с увреждания ! Държавна политика на най високо ниво! Сякаш тук няма Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания! Каква е тази Репресивна Грабителска политика? Докато си здрав горе -долу Добре! Изпаднеш ли Ще ти вземат Душата като Хиени! И Хората и Държавата с нейното Мародерско Законодателство! С какво тази защитава хората с увреждания? С Тормоз, Ограбване и Геноцид ли? Какъв Омбудсман, Каква съдебна система, каква Прокуратура! Какво Народно събрание! Какъв министерски съвет! Сякаш тук няма Закони и Конституция.
  • 16 Дойче Гьобелс

    8 6 Отговор
    Простащина и пропаганда от ДВ.
    Не, мерси!
  • 17 само питам

    3 2 Отговор
    Верно, ли в МОЧАТА има метал за 10 милиона лева?
  • 18 Дай Чувале

    12 3 Отговор
    Ох, като ми пуснете поредната антибългарска статия на пропагандата от Дойче Веле, направо ми се просълзяват очите накъде върви Германия.
  • 19 Любимият ми въпрос

    5 0 Отговор
    "кога ще СЕ оправи". Никога, докато чакаме да СЕ оправи".
  • 20 българка

    5 2 Отговор
    Вече бандитите ББ и ДП не се крият. Толкова са горди, че завзеха държавата, заедно с президента. Сигурно насаме се тупат по раменете и се смеят до пръсване - АКЦИЯТА УСПЯ! Ще чакаме при делбата да се сбият помежду си за парчетата или ЩЕ ИДЕМ ДА ГЛАСУВАМЕ???
  • 21 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    1 1 Отговор
    НА 36 В ШЕСТЪК
  • 22 Кадир

    2 1 Отговор
    И без да чета ще кажа - никога няма да се оправи и аз няма да чакам за да го видя. Директно напускам.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българин

    7 0 Отговор
    Когато почнем да внасяме немски, японски, корейски и швейцарски бежанци 😏😎
  • 25 Германец

    5 3 Отговор
    България ще се оправи когато от нея се махнат българите, синкавите венции и турците 😏
  • 26 Кирил петков

    4 4 Отговор
    Когато отново емигрирам в канада хехе продължаваме зануляването!
  • 27 Бойко Българоубиец

    5 0 Отговор
    Когато си отида на къщата в барцелона ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
  • 28 Ивелин Михайлов

    2 3 Отговор
    Най-големият Исторически парк в света до Варна вече оправи едно село и го превърна в швейцарско! Казва се Неофит Рилски!
  • 29 Павел пенев

    8 1 Отговор
    Малката партия с четири главни букви ППДБ съсипаха всичко направено у нас за 9 месеца. България ще се оправи когато всички 240 народни изроди/депутати/ бъдат изпратени в Белене без съд, заедно със съдии и прокурори. Казвам без съд, защото ако има съд ще бъдат оправдани. Просто такива са ни политиците, съдиите, прокурорите, полицаите и министрите.

    Коментиран от #35

  • 30 Град Козлодуй

    8 3 Отговор
    България бе Съсипана след 1990 Година и все още я съсипват
  • 31 Германец

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бонев":

    Ми постройте си нещо САМИ бе!
  • 32 Жмръц

    8 1 Отговор
    Когато се сложи ред и дисциплина,когато се изкорени или поне намали до минимум корупцията и шуробаджанащината,когато се измислят и закони,които защитават обикновения гражданин,когато те се спазват,когато на чалгата спре да се дава трибуна,когато децата хвърлят телф и започнат да играят на игращата и площадките,когато образованието бива издигнато в пиедестал и учителската професия си върне институционалните права,когато спрат да премахват бг автори и произведенията им под давленията на к03яшката джен пропаганда...Когато се забранят ей парадите.И още,и още...И разбгира се,когато започнат да вкарват политик,след политик в 3атвора.

    Коментиран от #34

  • 33 Тека става

    2 0 Отговор
    Никога няма да се оправи държавата защото мачкате хората без причина
  • 34 Лазо

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Жмръц":

    Амин за това.
  • 35 Дон Отворко

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "Павел пенев":

    ГОЛЯМАТА ПАРТИЯ С 4букви-ГЕРБ, ОТКРАДНА МИЛИАРДИ И БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА ВИ-СТАТУКВО-12г, А СЕГА ИСКАТЕ ДА ОТКРАДНЕ И ЖИВОТА ВИ!!! ГРОБИЩНИТЕ ПАРЦЕЛИ СА ВЕЧЕ СКЪПИ, НО ВИЕ ПАК ГЛАСУВАТЕ ЗА МУТРАТА- ТОВА Е СТОКХОЛМСКИ СИНДРОМ, ОБЛАДАЛ ОПРОСТАЧЕНИТЕ БЪЛГАРИ, ГЛАСУВАЩИ ЗА ТЕРОРИСТА, КОЙТО ГИ ОГРАБВА И ПЪЛНИ ОФШОРНИТЕ СИ СМЕТКИ!!!
  • 36 Дедо Пене

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "Бонев":

    Кой ти построи АЕЦа, ве ц.ървул, като по времето на овчаря-бай Тошо, средната заплата беше 250лв., а БВП на България е 22млрд.$,а сега средната е-1980лв., а БВП е 108млрд.$???
    АЕЦа сме го платили толкова, колкото са определили "братушките"!

    Коментиран от #39

  • 37 13675

    0 0 Отговор
    Въпрос от вече 35 г. А, отговора е.. Когато, политика не е бизнесмен, когато министри и президент разберат, че държавата е народа
  • 38 Надежда има,желаещи няма

    2 1 Отговор
    Първата крачка е да се приеме Закон за регистрация на чуждестранните агенти в България ! Втората крачка е да се обяви публично информацията от швейцарския диск. Иначе борбата с корупцията прането на пари си остава нещо като борба с пърхота.
  • 39 Икономист

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Дедо Пене":

    За козлодуй дадохне 500 милиона, а сега даваме 30 милиарда на реактор