Last news in Fakti

22 Април, 2024 08:31 2 141 52

Турция в НАТО: Една непредсказуема сила

  • турция-
  • армия-
  • реджеп ердоган

Заради многото солови акции на Анкара, като например военната намеса в Северна Сирия през 2018 г. или блокадата срещу присъединяването на Финландия и Швеция към Алианса, мнозина на Запад си зададоха въпроса дали мястото на Турция наистина е в НАТО

Турция в НАТО: Една непредсказуема сила - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турция има втората по големина армия в НАТО, която е сред малкото с реален боен опит. Освен това пази югоизточния фланг на Алианса и поддържа важни военни бази. Независимо от това я смятат за непредвидим партньор. Защо?

"Отношенията между Турция и НАТО са по-скоро в сивата зона", казва политоложката Селин Наси от Лондонското училище по икономика и политически науки. Фактът, че Турция поддържа добри отношения с Русия и Китай, породи през последните години сериозни съмнения относно лоялността на Анкара към НАТО.

Заради многото солови акции на Турция, като например военната намеса в Северна Сирия през 2018 г. или блокадата срещу присъединяването на Финландия и Швеция към Алианса, мнозина на Запад си зададоха въпроса дали мястото на Турция наистина е в НАТО.

Втората по численост армия в НАТО

Също като много други страни и Турция беше принудена от руската агресия в Украйна да се откаже от традиционния си неутралитет, спазван от Втората световна война насам. Турция се присъедини към НАТО през 1952 година, когато ѝ се наложи да търси закрила от Алианса срещу изявените от Сталин претенции към турски територии.

"Турция е страна с огромно значение за Алианса", обяснява Заур Газимов от университета в Майнц. Страната има втората по големина армия в НАТО - след САЩ, тя осигурява югоизточния фланг на Европа и поддържа на своя територия две важни военновъздушни бази на НАТО – тези в Инджирлик и Коня.

"Турските въоръжени сили са сред малкото армии в НАТО, които имат реален боен опит. Турция се превръща във все по-силен партньор, включително благодарение на собствените си технологични разработки във военната област. Това е нещо, което сега е много търсено сред западните страни от НАТО", казва Газимов.

Глобална тенденция

Анкара е известна с това, че по много въпроси следва свой собствен път, което повдига въпроса дали това е съвместимо с членството ѝ в НАТО. Да, казват експертите, с които ДВ разговаря по темата. Те обръщат внимание на факта, че подобно поведение се вписва в една глобална тенденция, наблюдавана в момента.

"Стратегическата автономия е термин, който много допада на Анкара. През последните години страната постоянно увеличаваше своята външнополитическа независимост и това ще продължи", казва политоложката Наси. "Турция не е единствената страна, която взема все по-независими решения. Това е резултат от глобалните промени и изместването на властта от Запада към Изтока. Затова този факт се отнася до всички съюзници на САЩ", обяснява тя.

Еманципация във външната политика

Газимов казва, че се наблюдава процес на "еманципация" в турската външна политика през последните две десетилетия – според него времената на "или-или" от Студената война са отминали: "Динамиката в международните отношения показва, че хората са склонни да мислят в хибридни категории. В допълнение към активното членство в НАТО Турция може да задълбочи сътрудничеството си с Русия. Не виждам никакви аргументи защо това да не е възможно", казва експертът.

Наси пък подчертава, че Западът всъщност се възползва от добрите отношения на Турция с Русия, макар в същото време да ги критикува. "Трябва да общувате и с тези, които не харесвате. За подобно нещо са необходими посредници. Сделката за украинското зърно, която е важна и за Европа, се осъществи именно благодарение на Турция", припомня тя.

"Ердоган решава всичко"

Но начинът, по който се осъществява комуникацията между Турция и НАТО, играе важна роля за възприемането на страната като съюзник. "Дебатът за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО беше проведен много проблематично от турска страна", критикува Наси. "В крайна сметка се създаде впечатлението, че Турция е страна, която вижда основание да се пазари по всякакви външнополитически въпроси. Това е един от най-големите проблеми пред сътрудничеството“, казва тя и добавя: „Става дума за правителство, чиито действия са непредвидими“.

Според нея този проблем се дължи на голямата концентрация на властта в самата Турция. "Външнополитическите решения се взимат от Ердоган и съвсем тесен кръг от съветници. В момента е така, че Ердоган решава всичко", обяснява тя.

Раздяла с НАТО?

През последните години се чуха дори искания Турция да бъде изключена от НАТО. А в самата Турция членството в Алианса вече не се смята за безалтернативно. Ердоган неведнъж е флиртувал и с членство в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която се ръководи от Китай и Русия. Според експерти една от целите на тази организация е да ограничи влиянието на НАТО.

"Излизането на Турция от НАТО не би било от интерес за нито една от страните, а и Турция изпълнява всички свои задачи като съюзник", казва политоложката Селин Наси. Има и друга причина, поради която Турция няма интерес да напуска НАТО: "Всички отбранителни системи на страната са съвместими само с НАТО. Всички оръжия, цялото въоръжение, самолети. Турция е напълно интегрирана в НАТО. Ние, обикновените хора, понякога срещаме трудности, ако трябва да преминем от iPhone на Android или обратното. Какво ли пък остава да смениш цялата система на ниво отбрана на една държава", казва Наси.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    21 11 Отговор
    Турция търпеливо чака да си получи Крим.

    Коментиран от #2

  • 2 честен ционист

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Чака да свърши наемът и за новата Ялта на връх Шипка с император Вова..
  • 3 Ахъ

    9 4 Отговор
    Ахъ да излезе, Израел ще влезе и Кипър ще влезе...В НАТО е зле, но извън още по-зле. Към соловите акции на Турция може да се пише за участието в умиротворяването на Либия, помощта за Азербейджан, която си прибра Карабах и честите бомбардировки и навлизания в Ирак. В историята на човечеството васалите са зле, по време на война-искаш-не искаш участваш. Не е по силите на всеки да е неутрален, трябва да си въоръжен и подготвен много по-вече.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ериздухан

    7 22 Отговор
    Бедната държава Турция!!! Колко е днес една лира спрямо еврото и долара???

    Коментиран от #9, #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Реалист

    17 2 Отговор
    С много боен опит в градски условия и всякакъв географски терен:)
  • 11 Към Анадола още живеят в подземни ями

    3 21 Отговор
    Тюркие е васална държава,квото каже господаря САЩ ,това правят,САЩ дотират турската икономика чрез други свои сателити като сауди араби
  • 12 От историята

    4 24 Отговор
    турците дават нещо единствено ако преди това са ти го откраднали в стократен размер или са те измамили с нещо друго.
    Приятелство с турци е сделка с дявола.
  • 13 Бедна Турция!!!

    6 17 Отговор

    До коментар #9 от "Абе мечтател за Ериздухан":

    Бедна държавица!

    Коментиран от #15

  • 14 Реалист

    21 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ериздухан":

    Минималната е 500 евра, средната 1500 евра. А стоките наполовина от бг:)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Диктатура на лъжата!

    4 7 Отговор

    До коментар #15 от "Толкова бедна държавица":

    Колко лири е еврото и долара?

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Без Турция

    15 5 Отговор
    НАТО е просто гейдружинка
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ти трябва да знаеш

    13 0 Отговор

    До коментар #17 от "Лира":

    Теб те интересува, нали всеки уикенд пращаш не благоверната в Едирне на алъшсикиш🤣🤣🤣
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Българските турци

    12 2 Отговор
    Лицемерието в"играта за стратегическо съюзничество" между Турция и "локомотива" на НАТО САЩ и самото НАТО е в своята кулминация ! Пукнатината, която съществува между първите две конвенционални военни мощности в пакта, вече отдавна се забелязва с просто око ! Тъкмо когато всички членове на алианса се бяха обнадеждили ,че Украинската война изкарва НАТО от комоциума в който беше изпаднал..видяха, че има още много травми, които са били замаскирани по някакъв начин досега.Турското вето беше само импулса който предизвика да излязът наяве всичките симптоми на болестта в НАТО..Противниците на "най престижния военен пакт на планетата" вече един по един заемат стратегическа позиция "ЛЕШОЯД"! ! !.Отровата на арогантноста и чувството за превъзходство обхванало и обладало НАТО след краха на Варшавския договор и през годините прекарани без съществен опонент...само химери като "Ал Каида"," ИДИЛ" и измислицата "Радикален ислям" ги е заслепило до такава степен, че вече не чувстват нужда дори да се камуфлират зад универсалното клише "ДЕМОКРАЦИЯ"!Сега САЩ си мислят че успяха да "сатанизират" Путин и Русия и че си имат ново "кречетало" за подплашване на "дивеча" в Европейската "гора"...но полека лека ще започнат да усещат, че всъщност са настървили безтуй раздразнената "Руска мечка"!...Ако Русия и заелите позиция "Чакал и лешояд"успеят да отцепят Турция от НАТО,тогава ще настъпи обрат на събитията в "Световната джунгла" !...

    Коментиран от #23

  • 23 Българските турци

    13 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българските турци":

    Защо когато става въпрос за Турция, някои стават свръх афинитетни ?!...Гърция има сключени договори със Сащ отделно и отделно с Франция , които явно са насочени срещу Турция !...А всичките вкупом са уж "стратегически"съюзници в НАТО , нали ?!... Албанците са умни хора и нямат предразсъдъци към годините прекарани заедно с турците в рамките на Империята !...Знаят турците и видяха и как става без турците, и затова си връзват потурите с двустранни споразумения , защото балканите не търпят "юнаци с на голо тупе с чифте пищови " !... Взимайте пример !... Идват разгулни времена и не се надявайте , че някой ще идва от америка или европа да ви брани с член 5 или с каквото и да било , от когото и да било !!! ...

    Коментиран от #24

  • 24 Българските турци

    10 2 Отговор

    До коментар #23 от "Българските турци":

    " Избуява ли - подкастряй !...Увяхва ли - поливай !" Това е доктрината на Сащ към всички свои сателити ! В момента подкастрят избуелите в ЕС ! И си мислят , че изтощават РФ с Украйна !...Изгубиха контрола над Турция и си мислят, че като си отиде Ердоган пак ще окошарят турците!...Ако не успеят до 2025 да им наденат отново намордника и да ги върнат в кошарите на краварника , с Ердоган или без Ердоган , никога няма да могат вече нито да ги подкастрят , нито да ги поливат !...

    Коментиран от #25

  • 25 Българските турци

    10 1 Отговор

    До коментар #24 от "Българските турци":

    Правилното е че Турция винаги е заемала позиция като съюзник от НАТО...въпреки двойния стандарт,въпреки санкциите, въпреки доказаните вмешателства във вътрешната и политика, въпреки явната измяна и лицемерие...Турция и турският аскер винаги е бил на първа линия във всички мисии на НАТО...от Корея ...Косово и т.н. до Афганистан 2021... И сега е на ясна, точна и твърда позиция, но не защото прави тънки сметки за да избира "правилната" страна а защото е принципна и сериозна държава която има свои интереси , своя независима политика и силна и дисциплинирана по свой стандарт и капацитет войска и сравнително развита независима военна индустрия !
    Принципът и методът на западната колониална система в съвременното си олицетворение е безпрепятствено и почти без да среща никаква съпротива да овладява и колонизира нови територии само с приемане на нови членки в алианса и с методичното им демилитаризиране и създаване на илюзията за охрана и закрила !!!България и всички други от изтока и тия които тепърва се натискат за членство за съжаление съвсем скоро ще проумеят горчивата истина. Няма нито разпад ,нито крах на когото и каквото и да е...има ново преразпределение на света ...и бъдете сигурни, имат шанс да оцелеят само икономически силните и политически независимите ! ! !

    Коментиран от #28

  • 26 Да ама

    1 6 Отговор

    До коментар #9 от "Абе мечтател за Ериздухан":

    средния размер на българина е по-голям от този на турчина.

    Коментиран от #34, #35

  • 27 Колко

    2 6 Отговор

    До коментар #19 от "Пропаганда за бедност":

    кила свинско турчина пазарува с една минимална пенсия или заплата?

    Коментиран от #33

  • 28 Българските турци

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Българските турци":

    "Всички отбранителни системи на страната са съвместими само с НАТО. Всички оръжия, цялото въоръжение, самолети. Турция е напълно интегрирана в НАТО. Ние, обикновените хора, понякога срещаме трудности, ако трябва да преминем от iPhone на Android или обратното. Какво ли пък остава да смениш цялата система на ниво отбрана на една държава", казва Наси.

    Тя Турция си е "изолирана" в алианса вече от доста дълго време... Тя вече е завършила своята секретна програма за деинтеграция на своята отбранителна система и в момента задоволява вече почти всичките си нужди от своята незавизима военна индустрия и инфраструктура и е готова да се брани и от своите фалшиви съюзници и от вековните си врагове като РФ и Китай !!!... А"дали НАТО и Турция трябва да се разделят" е проблем повече на НАТО отколкото на Турция!
    Турския аскер е най мощната и официално всепризната военна сила с полумесец на флага си...и всички които си мислят че Ердоган вече 20 години си прави само туристически разходки до държави с такъв полумесец са в жестока заблуда !...
    .Когато САЩ включат в листата на "CAATSA" някого значи че те са вече враг на САЩ независимо че официално са стратегически "съюзници" !
    Представете си и един такъв възможен сценарий !... Сащ с Тръмп напускат нато !... Запазват си всички американски бази на натовска територия !... Сключват двустранни военни споразумения с определени страни от НАТО по подобие на споразуменията с Гърция и Швеция !... Започват преговори с РФ и Китай за

    Коментиран от #29

  • 29 Българските турци

    10 1 Отговор

    До коментар #28 от "Българските турци":

    ..........за реконструкция и "перестройка" на световния порядък и за изграждане нов световен режим !?!...
    Някой може ли да попречи на САЩ да осъществи това ?!... А кои и колко държави с удоволствие биха ги подкрепили в една такава инициатива ?!...

    Коментиран от #30

  • 30 Българските турци

    10 1 Отговор

    До коментар #29 от "Българските турци":

    Шахматът е интелектуална игра ! Играе се с мозък , с ум !..В тази игра между два съперника , превъзхождащ е винаги страната която успява да си създава повече алтернативи в хода на играта ! В живота ни има много ситуации , които наподобяват и изискват този шахматен манталитет! Един от тях са дипломацията и международните политически отношения ! Страни които успяват да си създават много алтернативи в хода на събитията , винаги имат по изгодна позиция на масата на дипломацията и в развоите на тези събития ! Днес Турция е заела именно такава изгодна позиция в благодарение на умението си да създава и увеличава броя на алтернативите си и в дипломацията си , и в международните си отношения , и в отбранителната си стратегия и във финансовия си сектор ,и в икономиката , идустрията и промишленноста си !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Българските турци

    12 1 Отговор
    Нормално и човешко е да се възмущаваме пред безочливата манипулация с дезинформация,пропаганда и лицемерни лъжи с които се облъчва общественното мнение в България и се сее омраза между народите обречени да живеят и умират в една и съща география !...С плоска и елементарна манипулация е възможно само да се чеше вековната краста на туркофобите в България и да се утолява омразата на ердоганофобите от опозицията в Турция !...Елементарните и явните лъжи са ефикасни само при аудитория, която ги желае и изпитва удоволствие от консумацията им !..
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пак ви лъжат

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Да ама":

    Средно бг-12,5см
    Тр-16см

    Коментиран от #36, #39

  • 36 Значи

    0 6 Отговор

    До коментар #35 от "Пак ви лъжат":

    ти с твойте 10см не си турчин.

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Да, викат ми намибиеца

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Значи":

    23 санта
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Българскито

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Пак ви лъжат":

    Майкати го хареса!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.