Last news in Fakti

23 Април, 2024 23:00 3 451 89

"Българският Чернобил": Как ни лъгаха за опасната радиация

  • чернобил-
  • чернобилска аец

Катастрофата в Чернобил през 1986 г. води до едно от най-тежките престъпления на комунизма в България: никъде информационното затъмнение за опасната радиация не е толкова силно, колкото у нас

"Българският Чернобил": Как ни лъгаха за опасната радиация  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Катастрофата в Чернобил през 1986 г. води до едно от най-тежките престъпления на комунизма в България: никъде информационното затъмнение за опасната радиация не е толкова силно, колкото у нас, казва проф. Димитър Вацов.

Проф. Вацов, вие се заехте да изследвате (и дори да разследвате) информационното затъмнение в България след тежката авария в ядрената централа в Чернобил през 1986 година. Кое ви насочи към темата и има ли отношение изключителният интерес, който предизвика едноименният американски сериал?

Димитър Вацов: Прав сте, че именно сериалът на HBO “Чернобил” отключи интереса ми към темата, при това по един личен и болезнен начин. Спомних си как в началото на май 1986 г., когато бях осмокласник в Класическата гимназия, бяхме изпратени на бригада да берем радиоактивен спанак и как после четирима мои съученици, включително един от най-добрите ми приятели - Илия Панчовски - починаха от рак. Именно това ме подтикна да влезна в архивите и да посветя вече няколко години на археологията на моралния дебилизъм. С термина “морален дебилизъм” описвам следния феномен:

Комунистическите власти през 1986 г. отлично са знаели каква е радиацията в страната, какви са рисковете за населението и какво трябва да се направи, за да се ограничат тези рискове. Те са действали напълно рационално и са взели за себе си - чрез УБО (Управление за безопасност и охрана към Държавна сигурност) - всички възможни мерки, но са отказали да вземат подобни мерки за останалите - за българското население. Нещо повече, криейки истината за радиацията, те са попречили на българите сами да се погрижат, доколкото могат, за себе си. Така те се оказват на епистемно ниво напълно рационални дейци, но на моралното ниво на грижата за другите хора са дебили.

Какви са фактите, систематизирани набързо: имало ли е някаква информация от СССР, как са действали местните власти, какви са били рисковете и могли ли са да бъдат предотвратени…

Димитър Вацов: Аварията е станала на 26 април, а съветският посланик ден или два след това е предупредил лично Тодор Живков за радиоактивния облак. Реално от 30 април са активирани всички военни окръжия да мерят радиацията и да докладват три пъти на ден на щаба на Гражданска отбрана. Сводките са запазени. Но го правят и множество други, а дори и специално оборудван хеликоптер. А облакът идва над България следобед на 1 май 1986 г. и радиацията на места скача стотици и дори хиляди пъти. И всичко това се знае отлично от “отговорните другари” - ден по ден, окръг по окръг.

Ген. Кашев, началникът на УБО, дава съответни разпореждания и от 2 май нататък номенклатурата пие само минерална вода, а се мие с вода от подземни водоизточници. Добитъкът в специалните стопанства на номенклатурата - Врана, Кричим, Евксиноград и пр. - пие вода от подземни водоизточници, за да не се заразяват месото и млякото. Всички храни, които влизат в мрежата на УБО и отиват на трапезата на комунистическата върхушка, минават през специален дозиметричен контрол с прецизна апаратура, с каквато разполага единствено УБО. Дори и минимална радиация да се открие в храните, те биват спирани - но не биват изхвърляни, а биват връщани в търговската мрежа за консумация от населението.

От 1 до 7 май властите официално лъжат, че няма никаква опасност. На 7 май в телевизионно интервю с успокоителен тон и на езоповски език споменават радиацията и предупреждават да не се ядат марули и децата да не играят в пясъка, спестявайки много други хигиенни мерки, препоръчвани от радиолозите по това време. А на 24 май, въпреки че радиационната опасност не е отминала, както се вижда и от ежедневните сводки, те официално я обявяват за отминала и отменят всички - дори и въведените на 7 май - минимални ограничения.

Единствено ген. Добри Джуров, тогава министър на отбраната, въвежда множество реални хигиенни мерки в армията, поради което войниците при последващи измервания се оказват в пъти по-слабо облъчени от цивилното население.

Но това не е всичко. Най-голямото престъпление на българската комунистическа върхушка - плод отново на морален дебилизъм – е, че те допускат втори радиационен пик година след аварията. Радиологът проф. Босевски го нарича “Българския Чернобил”, защото подобно безумие е допуснато само у нас - дори и в другите комунистически страни го няма. През април, май, юни 1987 г. храните в магазинната мрежа - най-вече млякото и месото и производните им продукти - достигат нива на радиационна замърсеност, които са близки, а понякога и по-високи от нивата на замърсеност през май 1986 година.

Този зловещ факт е резултат от политиката на българските власти: въпреки предупрежденията на българските учени, те отказват да купят чисти фуражи от чужбина и през зимата на 1986 срещу 1987 година пускат за изхранване на продуктивните животни радиоактивните фуражи, окосени през май 1986 година. Оттам по хранителната верига радиацията отново влиза в организмите на обикновените българи и представлява около 30% от облъчването, което сме поели за целия период след Чернобил.

Само за сравнение: УБО не допуска за храна на номенклатурата мляко над 70 бекерела на литър, докато нормата за населението през 1986 г. е 2,000 бекерела/литър, а често пъти дори мляко над тази норма влиза в магазинната мрежа. Да не говорим, че никой на практика не контролира млякото от личните стопанства на хората - там, особено в планинските райони, то е още по-радиоактивно.

Водил ли се е дебат дали населението да бъде информирано? Мълчанието било ли е организирано или просто никой от запознатите не е проговорил, за да не си навлече неприятности?

Димитър Вацов: Дебат, ако се е водил, е останал скрит в кулоарите на партийната власт. Няма го в документите. Със сигурност и архивите са прочиствани в началото на прехода - покрай Чернобил липсват стенограми от заседанията на Политбюро, например. Но не е само това: „съгласуването”, чрез което компартията осъществява своята конституционно закрепена “ръководна роля”, изглежда тече най-вече устно, без да оставя документални следи. Това, струва ми се, е една от причините, поради която след промяната най-висшите партийни функционери, начело с Тодор Живков, не можеха да бъдат осъдени: липсват достатъчно документи, заради които да бъдат подведени под отговорност. Има слух, че още в началото Тодор Живков е казал “Ще си траем!”, но, макар и да изглежда правдоподобен, той си остава слух: няма надеждни сведения, а самият Живков отричаше.

Разпространявала ли се е фалшива информация и имало ли е верни партийни кадри, които да твърдят, че нищо не се е случило в Чернобил, а идеологическият враг иска да злепостави социалистическото общество?

Димитър Вацов: В първата седмица след пристигането на радиоактивния облак, когато радиацията у нас е най-тежка, дезинформацията на населението е тотална. В три поредни съобщения от 2, 4 и 6 май от името на Комитета за изследване на атомната енергия за мирни цели (КИАЕМЦ) в “Работническо дело” излизат официални съобщения, че всичко е под контрол и никаква опасност няма. На 7 май, когато с половин уста признават за радиацията, шефът на КИАЕМЦ Иван Пандев лъже безочливо по телевизията, че “изкуствената аерозолна радиоактивност през периода 1951-1963 г. е превишавала приблизително 1000 пъти тази, която се съдържа във въздуха в настоящия момент” (а съотношението е всъщност точно обратното). Защо Пандев не е привлечен към съдебна отговорност в началото на 1990-те, нямам обяснение.

В същото време, доколкото българите постепенно научават за радиацията най-вече от западните радиостанции, официалните български медии правят специална пропагандна кампания, с която обявяват западната информация за дезинформация. Лъжецът вика “Дръжте лъжеца!”. Във вестниците излизат гръмки заглавия като „Отровният облак на антисъветизма“ и „Черната пропаганда за Чернобил”.

Има ли социалистически държави, в които казват истината на гражданите им?

Димитър Вацов: Комунистическата публичност е квази-публичност навсякъде - информацията, която се допуска в медиите, е плътно контролирана. Затова елементи на информационно затъмнение има в целия социалистически блок. И все пак, без да съм правил специално сравнително изследване, мога с висока степен на увереност да кажа: никъде информационното затъмнение не е толкова тежко, колкото у нас. Дори Николае Чаушеску, който у нас минаваше за по-жесток диктатор от Тодор Живков, назначава жена си Елена Чаушеску за шеф на извънредния щаб за справяне с радиацията и още на 2 май алармират румънското население, като предупреждават да не се пие вода от открити водоизточници.

Излиза, че Любомир Шиндаров и Григор Стоичков, осъдени след Десети ноември за информационното затъмнение на аварията, не са главните виновници, а по-скоро са тяхна изкупителна жертва?

Димитър Вацов: Стоичков е заместник министър-председател и шеф на постоянната правителствена комисия за бедствия и аварии през 1986 г., а Шиндаров е заместник-министър на здравеопазването и главен санитарен инспектор на Народната република. Поради тези си позиции те двамата действително оперативно са ръководили държавата в кризата - от тяхно име са издадени десетки заповеди и разпореждания. Така те - доказано на три инстанции - със сигурност са виновни, но не са нито единствените виновници, нито дори главните.

Привиква се шефът на БТА или доверен кореспондент в някой от кабинетите на Министерския съвет или на Секретариата на ЦК и буквално му диктуват съобщението, което БТА трябва да публикува, а след нея и всички други медии. Със сигурност всички членове на Политбюро като колективен орган - а дори и такива като Добри Джуров, които са свършили нещо добро в своята си сфера - са солидарно отговорни както за информационното затъмнение, така и за липсата на адекватни мерки. Защото участват в задругата на партийната власт, смълчават се, когато трябва, и пазят тайната, а решенията се провеждат надолу от държавните органи. Това впрочем е и моделът, който мнозина копират днес, като се опитват зад формалните институции да създават кръгове и мрежи на неформална власт, която да заобиколи институциите. Така че Стоичков и Шиндаров са най-високото ниво във властовата йерархия, което е могло да бъде документирано като отговорно за действията и бездействията на държавата - техните подписи стоят там.

Има ли аналогия между пропагандните лъжи тогава и днешната руска пропаганда, оневиняваща нахлуването на Путин в Украйна, и виждате ли основание и нейните говорители да бъдат един ден подведени под отговорност за нарушаване на конституционното право на информация на гражданите?

Димитър Вацов: Путиновата държава е специфичен рецидив, късна и грозна мутация на комунистическата тоталитарна държава. Разбира се, имаме смяна на идеологията - вместо комунизъм от Кремъл ни предлагат фашизъм на голямата “триединна руска нация” (руси, белоруси, украинци като един народ), която е център на империята. Но отвъд тази действително сериозна разлика можем да видим опит за реванш на два модела, идващи директно от тоталитарното минало: модела на тайната задкулисна власт и модела на милитаристичната пропаганда. Днешна Русия е еманацията на тази тенденция - на реваншизма на тайната власт - но не е единственото ѝ олицетворение.

Да оставиш хората без защита от радиацията на какво е проява? Това все същата тоталитарна жестокост ли е като, да речем, убийствата на невинни хора след Девети септември или в лагерите на Сталин?

Димитър Вацов: Въпреки сходствата, като гледам конкретно реакциите на комунистическата власт у нас след Чернобил, има съществени разлики спрямо терора след Девети септември или в лагерите на Сталин. Има разлики и спрямо терора, граничещ с геноцид, на който днес Русия подлага украинския народ; и който по своя залог - етническото претопяване - много прилича на нашия “Възродителен процес". Сериозни са разликите и спрямо геноцида, осъществен от нацистите срещу евреите и ромите по време на Третия райх. Във всички изброени случаи тоталитарната жестокост е насочена към население, което е обявено за враг и което е нарочено да бъде етнически претопено и/или унищожено. Терорът е “оправдан” като неизбежна страна на войната, която, разбира се, “враговете са започнали”.

Да оставиш хората без защита от радиацията е друго нещо. Комунистическата номенклатура не третира българското население като враг, нито иска целенасочено да го унищожи. В този момент - към 1986 г. - никой не оспорва властта на номенклатурата. Те напълно са победили, нямат реален враг. Дори някак по навик поддържат пропагандата, обяснявайки конкретните си несполуки, включително Чернобил, с “вечния си враг” - Запада. Но всъщност те така са се ояли, че са изгубили всякаква чувствителност, всякакъв усет за другите хора. Не им пука за другите. Една екстремна фаза на дебелокожие, която наричам “морален дебилизъм”.

Може би симптом на моралния дебилизъм е и отказът да почистиш „мръсотията“. И нищо да не осъждаш категорично: нито депортацията на евреите от присъединените земи, нито престъпленията на комунизма. Така се получава усредненото “всички сме в кюпа” или “всички сме маскари”.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    61 63 Отговор
    Руснаците винаги са избивали народа си. И българите се опитаха да затрият.
    Ще си останат завинаги неграмотни бедни крепостни.

    Коментиран от #37

  • 2 Мда

    65 54 Отговор
    Всъщност украинците скапаха реактора си в чернобил, защото са ултра некадърни.

    Коментиран от #4

  • 3 Сандо

    68 39 Отговор
    Чернобил е в УКРАЙНА,тъпи сте,тъпа ви е пропагандата,тъп ще е и краят ви!И това заслужавате,но сте много тъпи,за да го разберете.

    Коментиран от #5, #6, #10, #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Случайно

    35 38 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    По време на инцидента на смяна са били пияни в@тници.

    Коментиран от #71

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пилотът Гошу

    45 14 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    Ами, няма … Ей те на! Сега пък те лъжат за Фукушима, същата работа … Никой не подскача …. След няколко десетилетия ще се сетите …
  • 8 КАК НИ ЛЪГА

    57 17 Отговор
    УРСУЛА ЗА КОВИД.... ХА ХААААА
  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    54 15 Отговор
    Като се замислиш, излиза, че тогава украинците за малко да ни затрият с Чернобил. Сега пак се
    очаква да ни затрият със Запорожката централа, понеже я обстрелват.
  • 10 Хе хе

    17 14 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    По-голям Чернобил от тебе нема бе облъчен.
  • 11 В.В.П.

    39 28 Отговор
    Окропистан си взриви Чернобил..Даже и малките деца го знаят в зоната на здрача .Сега отново искат да взриви ЗАЕЦ...Обаче ги чака дебело дърво .РОССИЯ ги унищожава ..Няма милост

    Коментиран от #16

  • 12 ти да видиш

    54 21 Отговор
    Не знам, защо тази стара плоча постоянно я въртят от НПО DW, но гледайте настоящето сега когато зеленияпор психопат се опитва многократно да взриви АЕЦ Запорожие! А Чернобил, ще е пролетен повей в сравнение с това което би последвало, ако зелениягном успее!

    Коментиран от #28

  • 13 В.В.П.

    21 24 Отговор
    Хубаво е че ,Полските мършички си обявиха ,че си слагат в страната ЯО...И затова ще ги трепят с ЯО...Няма празно..За окропите конвенционално..За Поланските идиоти ,ядро.И така .Превантивен удар .

    Коментиран от #40

  • 14 Пет пари

    56 9 Отговор
    За тези които помним: прикриването на аварията не беше плод на руската про паганда на пу тин ( както нелепо се свърват нещата в статията). Този геноцид беше организиран от БЪЛГАРСКИТЕ власти. Нашите го скриха от българския народ.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 РЕАЛИСТ

    46 21 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК 🐱":

    Точно украинците правят белята в Чернобил. Правят тест, при който против всички инструкции изключват защитите на реактора. Като ги разбрахме, какви диванета са , допуска се че нарочно са причинили катастрофата с помощта на една известна служба.

    Коментиран от #31

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Фактъ

    7 23 Отговор
    Този сайт е комунистически !!!
  • 22 В.В.П.

    26 11 Отговор
    За окропа дето си взриви Чернобил ,само лобут и глад ,Глад ,и млобут по кухата кратуна ..Дорде изчезне семката на хохула ...Ахаха ..
  • 23 В.В.П.

    38 13 Отговор
    Първия терлик,в Чернигов,го попитах ..Кой взриви Чернобил???И ти отговаря Киев и ЦРУ .Да компрометират СССР ..Това е през далечната 1992..Бягай далеч от Окроп..ще ти се случат невиждани и нечути неща .Ахахаха ..Добре е че ,Руските ги заличават ..

    Коментиран от #24

  • 24 Психолог

    8 13 Отговор

    До коментар #23 от "В.В.П.":

    Що си се писал В.В.П. си ми ясен.
    Диагноза: Идентитетна дисоциативна смущеност.
  • 25 Хихихи

    28 5 Отговор
    В България не е имало комунизъм, а социализъм още от началото и лъжа.
  • 26 Леберкес

    49 15 Отговор
    На границата с България в Сърбия амртиканците хвърляха бомби с уран над 600 тона и като знаехте какво направихте?

    Коментиран от #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Вещицата на Бухенвалд

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "ти да видиш":

    Нещо за полуразпад да си чувал. Всички редки елементи имат най малко 30-40 години период на полуразпад. А някои елементи период на полуразпад 150 години,
  • 29 САТЪРА НА ХАНА

    10 4 Отговор
    АЗ ТОГАВА ВСЕКИ СЛЕДОБЕД БЯХ НА ЧЕРЕШИТЕ КРАЙ НАПОИТЕЛНИЯ КАНАЛ КРАЙ ЛЕТИЩЕ ЧЕШНИГИРОВО
    ....
    И ОТ РАДИАЦИЯТА МУСТАКА И БРАДАТА МИ СТАНАХА ПО ДЕБЕЛИ
    .... КАТО СЕВТ ТРЕТИ СЪМ В МУТРИЧКАТА:))
  • 30 САТЪРА НА ХАНА

    36 6 Отговор
    СТРАННО ЗАЩО В СЪРБИЯ КЪДЕТО ОБЛАКА НЕ МИНА ИМАТ 100 ПЪТИ ПО ВИСОКА СМЪРТНОСТ ОТ РАК В МЕСТАТА КЪДЕТО Е ПАДАЛ
    ДЕМОКРАТИЧНИЯ НАТОВСКИ УРАН ???
    ....
    НЯКОЙ ФИЗИК ДА ОБЯСНИ :)) АЗ СЪМ САМО ХИМИК :))
  • 31 Вещицата на Бухенвалд

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "РЕАЛИСТ":

    Такива тестове се правят дори с изключване на защитите но те са допуснали грешка, която плаща Целия Свят. Същите грешки ги правят с изпитание на ядрени оръжия. Има много радиация дори и от тези обекти които са били в космоса, а и тези елементи които още не са открити образували се при сътворението на вселената.
  • 32 Роки

    7 20 Отговор

    До коментар #26 от "Леберкес":

    Какъв българин си щом си почитател на Югославия .
  • 33 САТЪРА НА ХАНА

    28 7 Отговор
    ВЧЕРА ПО СЛУЧАЙНОСТ ГЛЕДАХ ЕЗЕРА В ДИВИЯ КАНАДСКИ СЕВЕРОЗАПАД ЗАПАД - ИМА МНОГО ХУБАВИ МЕСТА ЗА ЛОВ А ПЪК И НЕ СЪМ ВИЖДАЛ СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ ЯКО НА ЖИВО
    .....
    ОБАЧЕ КВО СЕ ОКАЗА .. ПОВЕЧЕТО ОТ ГОЛЕМИТЕ ЕЗЕРА НА СЕВЕР ИМАТ И ПО НЯКОЯ УРАНОВА МИНА КОЯТО СИ Е ХВЪРЛЯЛА ОТПАДЪЦИТЕ В ЕЗЕРОТО
    .... И РИБАТА КАНАДЦИТЕ КАЗВАТ ЧЕ Е СУПЕР, АМА
    ХИМИЦИТЕ И ФИЗИЦИТЕ КАЗВАТ ЧЕ СВЕТИ :))
    .... ДОЛНИ ХЛЕБАРКИ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 САТЪРА НА ХАНА

    18 5 Отговор
    ЗА РАЗЛИКА ОТ ЧЕРНОБИЛ , ВЪВ ФУКУШИМА ПОСТОЯННО ОХЛАЖДАТ РЕАКТОРИТЕ СЪС СТОПЕНИЯ УРАН НА ДЪНОТО
    .....
    ЗАЩОТО АКО НЕ ГО ОХЛАЖДАТ ЩЕ СТАНЕ ХИРОШИМА И НАГАЗАКИ:))
  • 36 Уса

    38 10 Отговор
    Опитвате се да отклоните мисленето на хората от вредите,които демокрацията нанесе на населението а те са в пъти по-жестоки от въпросната радиация,която е била по-слаба отколкото един скенер на цялото човешко тяло.Това го знам от хора,които по цял ден са облъчени правейки рентгенови снимки на болни и здрави пациенти.Не радиацията направи българите най-болните в Европа а супер вредните храни тъпкани с химикали и пестициди по време на демокрацията и анархията до днес..Постоянно плюете по комунизма,но като идеология комунизма е префектния строй за всяко цивилизовано общество.В сащ често обичат да се шегуват,че Бог бил комунист.Кой как го разбира зависи от личния мозъчен коефициент на интелигентност.В известна степен комунизма за кратко време направи толкова много за всички българи,колкото капитализма и демокрацията никога няма да направят и за 1000години

    Коментиран от #68, #76, #86

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Така ни беше

    6 17 Отговор
    Наредено от Кремъл .
    Братюшките ако имаше как
    Нямаше и да кажат за смъртоносната
    Опастност.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Поляците

    5 16 Отговор

    До коментар #13 от "В.В.П.":

    Веднага ще изпържат руските
    Мизерници .
    Веднага да сложат ЯО в Полша
  • 41 Иван

    11 1 Отговор
    Ужасно беше, но аз оцелях, не знам сега какво е всъщност - с какво се храним.
  • 42 САТЪРА НА ХАНА

    5 4 Отговор
    НЕ МИ ЗАБЕЛЯЗВАЙТЕ.АЗ ТАКА СИ ГОВОРЯ.НАЛИ ЗНАЕТЕ, ЧЕ СЪМ ВЪРЛ РУСОФИЛ.
  • 43 ДВ вие лъжете всеки ден

    15 4 Отговор
    ДВ разкарайте се
  • 44 ежко

    26 1 Отговор
    Я сега DW да поръзсъждава върху разширение на темата,а то е:"Защо когато да допуснем,че е извършено такова престъпление, когато СДС взеха властта, не беше извършено разследване и виновните за случката вкарани на топло за поне по 10 години?Защо последвалите "демократични" правителства също не направиха нищо по въпроса, защо "независимата" прокуратура бездействаше?"
    Отговора е очеизваден -Нищо не се е променило -просто са се сменили слагачите и нагаждачите, прикнали се от същото котило като по Бай Тошово време.....
    Едно време беше "Работническо дело" ,сега го смениха с DW!Принципите обаче останаха същите.

    Коментиран от #47

  • 45 хихи

    18 7 Отговор
    брали спанак и умрели от рак
    спрях да чета
    пък и статията е в ДойчеЗеле хи хи хи хи
    останалите брали спанак и неумрели от рак.........
    Тях Сорос ги е пазил.... хи хи
  • 46 Мечокът Миша

    24 7 Отговор
    Тази простотия в Чернобил я сътвориха украинците. Руснаците им построиха прекрасна централа, украинците от глупост и простотия я бастисаха. Чернобил е в Украйна. И сега си е там.
  • 47 хихи

    13 3 Отговор

    До коментар #44 от "ежко":

    и еедно време беше ДойчеЗеле на Къси вълни и тогава ни промиваха мозъците повече от Разбойническо дело
    брали спанак и трима умрели от рак
    а останалите брали спанак и неумрели от рак????
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Урюрвкос

    15 5 Отговор
    сега ако стане такова нещо населението изобщо няма да бъде защитено по никакъв начин. Колко колбаси от луда крава сме изяли, полски картофи и какви ли не други замърсени храни. Химия, пестициди, тежки метали, генни мутации какво ли няма в храните. Както в началото на пандемията купувахме три броя маски за 20 лв така и ако стане нещо с радиация ще купуваме йод и червено вино на космически цени, това е разликата от тоталитарния модел и пазарния. Винаги ще се намери някой да лови риба във мътни води.
  • 50 Урюрвкос

    23 4 Отговор
    за първи път чувам че имало пролетни ученически бригади за събиране на спанак още повече за осмокласници които след месец се дипломират.

    Коментиран от #62

  • 51 Паскал

    4 6 Отговор
    БКП Е ОБЯВЕНА ЗА ПРЕСТЪПНА ОРГАНИЗАЦИЯ СПОРЕД ЗАКОНА ПРИЕТ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА 05.05.2000гд нооооо... какво от това гледайте сайта ДИАГНОЗА с Георги Ифандиев...и Благой Алексиев...

    Коментиран от #55

  • 52 филип ейджи

    9 1 Отговор
    след това с югославия, фукошима, сега украйна...
  • 53 Така Така

    21 3 Отговор
    100 пъти едно и също не ви ли омръзна!??? По добре кажете как ни лъжете днес, някак си е по актуално. С нищо не сте по добри от онези даже напротив мнооого по лоши сте , а и повече сте колко жалко.
  • 54 По същия начин!

    14 1 Отговор
    По същия начин! Както сега ни лъжат за Всичко! Лъжат ни че ни лекуват! Лъжат ни че ни плащат! Лъжат ни че трябва да плащаме за да не получаваме нищо и Така нататък!
  • 55 По принцип всяка партийна организация е

    13 0 Отговор

    До коментар #51 от "Паскал":

    По принцип всяка партийна организация е Престъпна! - След като преследва цели различни от тези на Обществото!
  • 56 Ядрен физик

    14 0 Отговор
    Има три вида радиация. Защитата от първите два е бетон или олово. Сиреч трябва да се скриеш в бетонен бункер или в оловен саркофаг. Третия вид алфа частиците се премахват с измиване. Предполагам за тях става на въпрос в статията. тъй като се говори за миене на марули и прочие. Ако над България е пристигнал облак с частици ядрено гориво които са излъчвали алфа частици то тези частици гориво са си тук и излъчват и до днес. Периодът на полуразпад на Уран 235 е 704 милиона години. Сиреч ако въобще нещо е пристигнало от Чернобил то ще си е тук още 704 милиона години. Другите изотопи са с кратък период на полуразпад и ако въобще ги е имало отдавна ги няма. Какво точно е било могат да кажат хората от външна дозиметрия на АЕЦ Козлодуй, които вече едва ли са между живите. Това е накратко.

    Коментиран от #84

  • 57 Тореро

    9 10 Отговор
    Мазен пасквил!! Слава на Русия и комунизма!!

    Коментиран от #66, #85

  • 58 Истината му е майката

    8 0 Отговор
    Ако сложим на кантара сега по малко ни лъжат,ееееееееееее не вярвате,ха, ха.Това си е хас пропаганда.
  • 59 Бай той Толстой

    13 1 Отговор
    Дойче веле е най-независимата медия,а г-н Вацов е преподавател в НБУ😁.Верваме ви.Все едно гледам кинопреглед от седемдесетте години.
  • 60 Фен

    16 1 Отговор
    Абе лъгаха, вярно е! Ама вие как лъжете сега, направо в земята ги ударихте!
  • 61 Теменужки, гинки и гергинки

    12 0 Отговор
    Некомпетентните действия на редица политици, свързани с енергетиката и цоцащи от борда на АЕЦ, както и настоящите безумни действия за "диверсификация на ядрено гориво", могат да доведат до такава катастрофа, че първомайската манифестация под радиоактивния дъжд, ще ви се види като разходка в гората за гъби.
  • 62 Па съм я бе

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Урюрвкос":

    Имаше НВО-прибраха ги малко след аварията.Лъжат яко .
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 По доЛ.ни

    3 3 Отговор
    и подмолни същества от комунягите никога не е имало на планетата!
  • 65 Иван

    6 3 Отговор
    Значи затова съм над 1-90 и съм плешив и оттогава развих и чувство за хумор.

    Трябваше да си остана едно "джудже", с дълга коса и така.

    Стига ни спрягахте този Чернобил, хората - оцеляхме.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Ха ха

    9 3 Отговор
    За разлика от теб, някои хора са живяли в "Онова време"! И много добре помним, как на 1-ви май хората бяха изкарани на манифестация и как се изсипа радиационен дъжд върху главите им.
  • 70 ЕВРОНЮЗ

    13 3 Отговор
    😂 😂 😂 ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ, Европейския концлагер е в предизборна кампания. От аварията в Чернобил нямам познати пострадали, но от най голямата измама КОВИД и елексира на ФондерФайзер имам починали, осакатени, продължаващи да страдат и се мъчат между живота и смъртта... Американския уран хвърлен в съседна Югославия също е много вкусен.
  • 71 Не позна!

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Случайно":

    Нищо подобно! "Експеримент" или диверсия? Отговорът е еднозначен - диверсия! Даден е от комисията, която разглежда този и още един опит за същото в друга АЕЦ. Нищо случайно няма в това, че западът винаги пробива в Украйна. Там се води Гражданската война, там възникват националистически движения, там има махновщина, там и днес е най-лесно да влияят.

    Коментиран от #72

  • 72 Опала

    5 3 Отговор

    До коментар #71 от "Не позна!":

    Дааа, и авария не е имало! Всичко е конспирация, нали русначе?
  • 73 А кога ще четем за

    9 3 Отговор
    "Балканският обеднен уран": Как евроатлантиците ни лъгаха за опасната радиация

    Натовските бомбардиривки с обеднен уран през 1999 г. води до едно от най-тежките престъпления на евроатлантизма в Балканите : никъде информационното затъмнение за опасната радиация не е толкова силно, колкото у нас
  • 74 ъхъ

    5 4 Отговор
    Чернобил е украинска АЕЦ, инцидентът е предизвикан от пияни украинци. Чернобил и днес е проблем, защото Украйна иска да произвежда ток в този АЕЦ.

    Коментиран от #75

  • 75 Тисиидиот

    2 1 Отговор

    До коментар #74 от "ъхъ":

    СССР беше зло, сега Русия е зло. Управлението на СССР е от етнически рашки, така че това не върви.
  • 76 Бърнс

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Уса":

    Долу СССР и сектата на комунизма
  • 77 дядо поп

    6 1 Отговор
    Във всеки случай не повече от колкото ни лъжете в тази статия! Радиация превишаваща стотици и хиляди пъти нормалния радиационен фон. Да , бе , да! Ами защо не драснахте един ред с колко е нормално превишението и колко е било по това време Точно на този първи Май , разглобявахме едно печено агънце , а преди това ракийки със зелена салата от марули репички и пресен лук приготвена в един голям леген , не беше зле! Толкова години от тогава , май само на едно място ме е ударила радиацията , и то не много сериозно щом още въртя очи и ги блещя след всяка хубава жена , докато денешните необлъчени , се облъчват с телефоните и не вдигат поглед към кахърно гледащите девойчета!
  • 78 Буржоазните

    5 1 Отговор
    партийци са в пъти по-лъжливи и алчни от комунистическите функционери.
    Няма лъжа и мръсотия, която капиталистическия дебил не би приложил в името на печалбата. Само капиталистически дебил може да ви каже, че хазартът не ви води до разпад, а ви въвежда в игра на "друго ниво". Само морално увреден може да ви предлага храни, наблъскани със захари и отрови или лекарства на завишени цени, или да се изтъпани на сцената със семпла пиеса
  • 79 и да ви убеждава,

    0 0 Отговор
    че това е шедьовър.
  • 80 Сандо

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бесен-_ Язовец":

    Фукушима сега изхвърля радиоактивна вода в океана!И като знае това демократичния свят какво направи?
  • 81 Генерал 🇧🇬

    8 3 Отговор
    Пак най-нагло ви ЛЪЖАТ ! Рaдиoaктивният oблaк oт eкcплoзиятa в Чернобил/1986/ почти НЕ зacягa Бългaрия, затова и БКП рeшaвa дa нe инфoрмирa нaceлeниeтo зa oпacнocт.

    Гайгеровете броячи не отчетаха опасно завишение на радиационния фон в страната, защото точно тогава ветровете над Чернобил са в посока запад. Големият облак поема път към Германия и Балтийско море, дори да е дошло нещо е било много малко.Огромната част е поета от морската вода и там се разгражда...

    Как ви манипулират ? В текста няма упоменати стойности на замърсяването, а има такива измерени и архивирани. „Професори“ ви обясняват колко радиоктивно замърсяване е имало, без да знаят кокво е Гайгеров брояч, радионуклиди ( радиоизотопи) и как се обозначава радиоактивната доза.
    И когато ги попиташ каква е дозата ( в цифри), която е получена от населението на България от аварията в Чернобил и как се обозначава, мигат на парцали.
  • 82 Име

    1 0 Отговор
    Сега ни подготвят новата авария! Примерът с ПАВЕЦ Чаира не е ли показателен за техния капацитет?
  • 83 незнайко

    1 1 Отговор
    Сега положението е още по зле от радиацията през 1986 година ! Оттогава минаха 38 години и няма нужда да се натрапва ! Сега ни убиват като ни отнемат ДЪРЖАВАТА !!!
  • 84 Друг ядрен физик

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "Ядрен физик":

    Не излагай племето... Имаше "горещи частици" това наименование се използваше за микрочастици (от активната зона на реактора, която се е стопила), като пясъчинките от прах, дето се носят от Сахара... но излъчват радиация стотици и хиляди пъти повече ... та като не измиеш марулата си докарващ радиация локално... Също можеш да вдишнеш такава частица...
    Радиацията не е три вида... излагаш се... това е в училищният курс... от биологична гледна точка, радиацията е ... е всеки сноп от частици ускорени до енергии, които предизвикват разкъсване на химични връзки или ядрени превръщания водещи до първото...
  • 85 Мазен

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "Тореро":

    Боклук
  • 86 Шляхтиц

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Уса":

    Приемете моите почитания и уважения към ВАС. На 78 години съм от онова поколение. Безпартиен съм, но свалям шапка до земята на Тодор Живков. Имало е недостатъци и лоши неща, но според мен хубавото беше много, много повече. Сегашна България ми прилича на Содом и Гомора. Престъпност, проституция, наркомания.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.