Last news in Fakti

27 Май, 2024 06:00 1 855 37

За воденичния камък и електоралния Сизиф

  • румен радев-
  • продължаваме промяната-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • герб

След толкова години на усилени тренировки българите може би са свикнали да бягат с голям и тежък воденичен камък

За воденичния камък и електоралния Сизиф - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо България се е развивала толкова бавно в периода 2009-2020 г.? Защо е била натоварена с корупционни щети? Важни въпроси към онези, които се гласят да дадат електорален бонус на ГЕРБ-ДПС. Коментар от Даниел Смилов:

В деня на словото и буквите не знам защо се сетих за румънския почин осъдените да могат да намаляват присъдата си, ако напишат научна или художествена книга. В рамките на само две години затворническата продукция при съседите скочи с над 400%. За този изблик на творческа енергия допринесоха и доста осъдени политици. За съжаление просветителската мярка бе отменена през 2016 г. и не успя да се наложи в цивилизования свят.

Може би затова в България има доста политици, които вместо спешно да пишат книги, съвсем сериозно се готвят пак да управляват. А кампанията за предстоящите избори като цяло доби странна форма. Голяма коалиция от разнородни формации и свободни електрони (понякога дори с образование и претенции) се надпреварва да убеждава горкия електорат, че на 9 юни трябва непременно да накаже не някой друг, а ПП-ДБ.

Защо?

Защо и с каква цел не е много ясно. Едни обясняват, че ПП-ДБ трябва да бъдат наказани, защото участвали в управление с ГЕРБ и ДПС, които ги използвали за препиране на биографии. Но ако е така, тогава защо електоратът да не накаже ГЕРБ и ДПС - не е ли по-логично да се наказват извършителите, вместо съучастниците в препирането на греха?

Други пък искат наказание за това, че ПП-ДБ не се коалирали достатъчно с ГЕРБ и ДПС и не им дали "полагащите" им се министри. Този аргумент пропуска факта, че ГЕРБ и ДПС неслучайно бяха изолирани (поне частично) от властта за около три години. В крайна сметка през 2020 г. имаше опасност хората да ги изметат буквално, а Бойко Борисов дори бе обещал, че ще се "оттегли в партията си". Дума дупка не прави. По-важното е, че някак беше неудобно България да бъде управлявана и представлявана пред света от призьори на списъка "Магнитски". Какво се е променило сега по този въпрос?

Трети искат наказание за това, че ПП-ДБ се били корумпирали колкото ГЕРБ и ДПС, взети заедно. Тук очевидно става дума за художествен похват, известен като хипербола. Ама наистина юнашка хипербола.

Кампанията, която тече жизнерадостно в това русло, пропуска обаче един важен момент. В крайна сметка електорално наказание за ПП-ДБ би било автоматичен електорален бонус за ГЕРБ и ДПС. А с какво тези две формации са заслужили такъв бонус?

"Заслугите"

Не е лесно да се намери отговор на този въпрос. От трите управления на Борисов, две ("Борисов 1" и "Борисов 3") завършиха с масови протести на ръба на сериозна политическа криза. При "Борисов 1" "постната пица" на Симеон Дянков изкара хиляди на улиците поради неспособност да си плащат битовите сметки. Уж тази постна пица беше необходима, за да ни вкара в еврозоната, но и това не се случи, защото Цветан Василев и Делян Пеевски първо надуха балона на КТБ (с правителствена помощ), а после го спукаха, за да си поделят активите. Подялбата не беше по братски, а на килограм живо тегло на партньор, но в процеса еврозоната стана мираж.

Управлението "Борисов 3" също завърши с масови протести, но поне финансовата ситуация в страната беше стабилна и голяма банка не фалира. За 12 години управление на ГЕРБ и ДПС (от 2009 г.) страната не успя да влезе нито в Шенген, нито в еврозоната, нито в ОИСР. Имаше и европейски политици, които просто не биха допуснали България, оглавявана от Борисов (а да не говорим за Пеевски), на 100 километра от по-тясна европейска интеграция в каквото и да е.

Единствено управлението "Борисов 2", заедно с Реформаторския блок, завърши предсрочно, но що-годе прилично. Е, не съвсем, защото премиерът дори в това кратко време успя да изгони реформаторите от РБ, сдружи се открито с ДПС, използва някои РБ-остатъци за смокинов лист и опропасти конституционната реформа от 2015 година. Всичко това стана солидна основа за управлението "Борисов 3" (с ДПС и "патриоти" за цвят), което построи скоростно "Турски поток", довърши разпределянето на активите на КТБ, завъртя хазартната афера с Божков, избра си Гешев и т.н.

Всичко това не прилича на постижения, заслужаващи електорален бонус. Още повече, че сега вече може да се изчисли съвсем точно и обективно каква щета като загуба на време са причинили на България съвместните управления на ГЕРБ и ДПС:

БВП на България спрямо средното за ЕС

България към 2009 г. е на 44% от средния БВП в ЕС на глава от населението (по паритет на покупателна способност). За 11 години, след трите управления на Борисов и едното на Орешарски, БВП достига 54% - кажи-речи процент наваксване на година. За периода 2021-2023, когато ГЕРБ и ДПС нямат контрол върху властта изцяло или частично, БВП на България стига 64% от средното за ЕС.

Тоест, без ГЕРБ и ДПС във властта България постига за три години това, което иначе е направила за 11. Само това показва, че страната е загубила около осем години смислено развитие в периода 2009-2020. (Дори да се отчете спадът на населението, пак загубата на време няма да е по-малка от 5-6 години.)

Доходи и пенсии

По отношение на доходите и пенсиите ситуацията е същата. За три години, между 2021-2024 г., те се вдигат толкова (че и повече), колкото за предходните 11 години. За 2022 и 2023 г. България е на първо и второ място по ръст на реалните доходи в ЕС. Това позволи за пръв път (макар и с незначителни стойности) да не сме на последно място в ЕС по доходи, изчислени през паритет на покупателна способност. И това стана при запазване на външния дълг на около 24% от БВП на страната. Тези числа потвърждават тезата, че в развитието си в периода 2009-2020 г. България е пропуснала години за наваксване спрямо останалите в ЕС. Дали са пет или осем години, не е толкова важно.

Неравенство

За периода 2009-2020 г. неравенството в България се увеличава от 34% до 40% (GINI измерител). За сравнение: средното за ЕС е 30%, а стойности над 40% са характерни за страни като Турция и Мексико. От 2021 до 2024 година индикаторът спадна до 37%. Това означава, че едно управление без ГЕРБ и ДПС може да отстрани в рамките на 3 години половината от щетите, причинени от ГЕРБ и ДПС за 11 години. Не знам как да се изчисли това като времева загуба за страната, но все ще се намери формула.

Корупционни щети на управленията

В периода 2009-2020 г. България купи за 1,2 млрд. лева два руски реактора, които не ѝ трябват. Страната построи за 3 млрд. лева и за своя сметка тръбопровод за руски газ, като сега се надява той да не последва съдбата на "Северен поток 2", защото тогава ще си остане неизплатен. България опрости на Русия и 1 милиард долара неустойки за спиране на газа по съществуващи тръби. През 2014 г. фалира и бе разграбена КТБ, като българите покриха 4-5 милиарда за спасяване на ситуацията през банковите си такси и нулеви лихви по депозити. Ахмед Доган стана собственик на ТЕЦ, пристанище и студен резерв, плюс почти екстериториален анклав на "Росенец". Аферата "Божков" ощети бюджета с 500 млн. лева, но прокуратурата не успя да докаже дали Горанов е взел милиони рушвет от Васил Божков, или е действал просто от добро сърце. А магистралите… (хайде да не издребняваме).

От друга страна, главният секретар на МВР при правителството "Денков" изглежда е получил скъп часовник като подарък - от някого, който е бил впоследствие разкрит като контрабандист. А пък Лорер успял да си продаде апартамента твърде изгодно. И най-важното: в ПП обсъждали набирането на дарения от бизнесмени. С две думи, пълна симетрия в корупцията между ПП-ДБ и ГЕРБ-ДПС...

Важните въпроси

Защо България се е развивала по-бавно и е губила толкова време в периода 2009-2020 г.? Защо страната е била натоварена с многомилиарден корупционен данък? Това може би са важни въпроси към тези, които се гласят да дават електорален бонус на ГЕРБ-ДПС с оглед на евентуално ново тяхно управление.

След толкова години на усилени тренировки българите може би са свикнали да бягат с голям и тежък воденичен камък. И даже си харесват сизифовите усилия. Воденичният камък е кръгъл, аеродинамичен и ако не го изтървеш в някое дере, по нанадолнище може и сам да се търкаля. Не е необходима дори сглобка, която като каруца да го носи за по-лесно. Е, към воденичния камък този път вероятно ще се добави и по-ръбест и неоформен варовиков блок, директно от списъка "Магнитски". Но пък с какво ли обществото не се е справяло досега: египтяните как са пренасяли каменните блокове за пирамидите.

Най-важното е, че това не са процеси, които се случват по неизбежност. Свободните хора правят свободен избор. И четат и пишат книги заради красотата, истината или общественото благо. А не за да си намалят присъдата.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ний ша Ва упрайм

    25 14 Отговор
    Я тая статия е секаш писана от посланника. Тоя що си мисли, че ручаме доматиту с колците?

    Коментиран от #20

  • 2 Кирил

    24 9 Отговор
    Защото българите по манталитет приемат корупцията като нещо нормално

    Коментиран от #23

  • 3 Дойче Лъже

    30 9 Отговор
    Тия как не спряха да пишат само глупости. Нужен ни е американски закон за "чуждестранни агенти"
  • 4 Бамбука

    14 6 Отговор
    Надали някой си мисли, че Герб/Борисов са самостоятелни играчи. Прочетено внимателно има една сянка диктуваща кое им/му е позволено и кое.

    Коментиран от #16

  • 5 ликвидация

    31 5 Отговор
    Пълни глупости! България се унищожава систематично от 35 години! Нима забравихте 90-те години? Хиперинфлацията, опашките за кисело мляко и хляб, заплати по 5 долара за месец? Нима забравихте бандитската приватизация на Костов, която направи едни бивши комунисти капиталисти? Забравихте ли и реституцията, която също беше само за определени "борци за демокрация"?
  • 6 тъжно но факт

    18 6 Отговор
    Поради свободата на словото, Факти публикуват и такива статии. Спомних си едно изказване на Марая Кери. Въпроса беше че г-жа Клинтън искаше да отмени изучаването на музика в американските средни училища. Марая Кери каза, че изследванията сочели че класовете по музика помагали за възприемането на математиката. Самата Кери в края на изказването уточни че не очаква нейната учителка по математика да се съгласи с нейните доводи.
    Моето мнение е че очевидно в Дойче Веле са доста корумпирани след като публикуват такива статии.
    За математиката говоря.
  • 7 въпрос

    17 3 Отговор
    Къде отиде левчето върху цената на бензина което събираше КН от първото правителство на ПП? Математически това беше раздуване на цената с 30%
  • 8 пропуски в статията

    15 11 Отговор
    Аз си спомням че 2016 бе направен опит за преврат в България. Бизнесмена Гебрев бе отровен с нещо като Новичок. Гешев направи изказване че в България руската агентура не е била толкова активна от 1944 г насам. Радев се криеше зад завесите в президентството когато влезе прокуратурата.
  • 9 Фен

    15 9 Отговор
    До 2020 се е развивала, ама бавно, а след като соросоията разсипа държавата и взе властта, държавата тръгна рязко назад!
  • 10 Иван

    13 9 Отговор
    Не е истина, че се пише така директно, а трябва да се поощрява това. Има и нещо друго - Бойко Борисов възпроизведе и наложи един модел за подражание, аз забелязах някой познати - че го имитират - в обноските, в начина на говорене, викам си - не е възможно - това бяха културни хора, но ето как се държаха.

    Просто изпуснахме шансовете си да станем нормална държава.

    Като културни хора - трябва да оставим нещата - без последствие - но да се даде път на други хора, независимо дали са с качества - ще се научат, но - тази бедност трябва да отмине.

    100 лева пенсия даваха при ГЕРБ, а за човек с 2 деца - 500 лева заплата - на днешните цени.

    Коментиран от #22

  • 11 развеселен

    16 8 Отговор
    Ахаа - Даниел Смилов и Дойче веле !!! Няма да се чете . От @лиг@френска пропаганда , мал@умни опорки и жълто-кафява демагогия , не знам защо ама ми се приспива .
  • 12 благодарим

    16 6 Отговор
    Сутрешните опорки за ЛГБТИППДБ тролетариата , бяха създадени от Смилов , публикувани от Германското прокиснало Зеле и любезно препечатани в нЕкои /правилни/ медии . Не , че ще помогнат /на шарлатаните/ , ама ще развеселят нормалните хора. Да им благодарим /всеки обича хубаво да се посмее ,нали/ !
  • 13 Българин

    14 6 Отговор
    Държавна сигурност чрез проруските партии управлява България отново. Някои маскирани като "европейски" (ГЕРБ, ДПС, ПП), някои като открити проруски (Възраждане, ИТН, БСП), някои маскирани като "стари патриоти" (ВМРО)

    ТОВА е причината за бавното развитие - ограбването на държавата от руските олигарси, подпомогнати от проруските политици.

    ЗАТОВА страни като Румъния ни задминаха отдавна, а скоро това ще направят дори страни като Албания и РСМ, което беше НЕМИСЛИМО допреди двайсетина години.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Добро утро

    10 6 Отговор
    Пропагандата на DW не четем,

    Коментиран от #21

  • 16 Е добре де

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Бамбука":

    Това означава ли и с какво са заслужили повече от други за да ги поставим отново на кормилото на държавата, след като буквално я съсипваха в продължение на десетилетие и повече?
  • 17 Демократ

    9 1 Отговор
    Всичко това доказва,че в България политиката се играе по сценарий на задкулисната ченгеджийница и затова не мърдаме крачка напред. Няма успяла държава,управлявана от тайни служби и няма нито един честен анализатор,който да каже истината,за да могат хората да я разберат и да се вземат адекватни мерки това безобразие да престане. 34 години няма нито едни честни избори. Докато не бъде приет правилен изборен закон,който да гарантира конституционното право на всички българи да гласуват свободно според своя собствен избор, няма да има честно избран парламент и управление и резултатите ще са по сценарий,а не по волята на хората.

    Коментиран от #19

  • 18 нннн

    4 2 Отговор
    Несполучлив опит за избелване на ППДБ. Язък за мастилото. Истината е простичка: НЕ на партиите на Сглобката!... ППДБГЕРБДПС са вредни, дори опасни за България.
  • 19 тука е така

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Демократ":

    Е нали затова в България единствения начин да гласуваш е само с хартиена бюлетина, уж за да се избегнат фалшификации. Всъщност съвсем не е да се избегнат, а фалшификации да могат да правят само партиите чрез преброителите и никой друг. Как в други държави не е опасно да гласуват с машини, по пощата, по интернет, а при нас всичко е опасно? И опасно не за избирателя, а за кандидатите за депутати.

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тошко

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Добро утро":

    Четете Скабеева,Соловьов и прочие малоум.......ници,там ви е мястото,роби
  • 22 До Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Иване, Иванеее, я пак помисли и ако можеш - осмисли що е то нормална държава и що е то културни хора! Първото, според мен, не може да се създаде от алчни лъжци, мошеници и некадърници, а за второто трябва спешно да се отдалечиш от жълтите павета, ако искаш среща с културен човек! Иронията е, че в панелките все още живеят такива! И да, точно те могат да върнат България в правия път, от който я извади юмрука на една шушумига!
  • 23 факуса

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кирил":

    корупция има навсякъде,ама с мярка и хората живеят нормално,а у нас си е пладнешки грабежи,като за последно
  • 24 Фибата

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "тука е така":

    Къде гласуват с машини? В Австрия гласуваха преди години по пощата и след като хванаха големи фалшификации, го отмениха! Та, къде?

    Коментиран от #26

  • 25 Мафийка

    3 0 Отговор
    Всички проблеми в бг са от периода 1990-2000 година. Оцелелите мутри и цървули си направиха партия, за да могат заедно с ДПС да усвояват еврофондове.
  • 26 Покер машини

    0 4 Отговор

    До коментар #24 от "Фибата":

    Където нагласят изборите чрез купуване и продаване, фалшификации на хартиените протоколи и изхвърляне на бюлетините на по-малките партии, като невалидни.
  • 27 Браво!

    1 4 Отговор
    Много смислен анализ! Жалко, че подобна позиция няма да чуеш или видиш в националните медии.
  • 28 оракул

    1 4 Отговор
    Единственият справедлив начин за гласуване е с машинен вот. Всичко друго е ала, баланица.

    Коментиран от #29

  • 29 Така е , така е , така е !!!

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "оракул":

    Аха , аха ... за ала-балата си прав /с Президента/ , иначе - НИКЪДЕ в ЕС не се гласува с машинки , още повече - с десетгодишни /плюс/ виетнамски машинки , трета употребра и то - внесени от Венецуела /държава известна с "демокрацията" си и с "честното" преброяване на вота/ , да не говорим че същите са с изтекла /отдавна-отдавна/ гаранция .

    Коментиран от #30

  • 30 съгласен

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Така е , така е , така е !!!":

    Отговорно мога да заявя ,че да се манипулира (т.е. - хакне) подобна допотопна електроника е въпрос на секунди. Има вендинг машини , кафемашини и подобни (в момента) , които са с много по надеждна защита .
  • 31 Анонимен

    0 1 Отговор
    Материалът е кът. Умните и работливите я напуснаха тая гнида корумпирана България. Трябва да сте живели преди 1944 до днес, да сравнявате, обмисляте и да решавате и изводи да правите. Не всичко при живков бе зле, лато изключим Диктатурата, Белене. След 1989 сме говорили с хора и младежи по Белене и кво ни казваха те някои си. Сега сме без работа, а децата ни са малки и разбрах, че са си отишли от този свят. А след 1989 младежи колабираха от свръх доза наркотици и по улицата падаха и умираха, а войните одобрявате ли, аз съм твърдо не и против войните, защото моите са дошли по на 2,3 5 годинки на тия земи преди 100 години прокудени от войни. Ние от костово безработни двама родители, децата ни на 19 години заминаха за ягоди на студенски, 2003,явно им хареса и заминаха и не мислят завръщане, събират се българи и то от Варна и големите градове на Бг в запад и добре, че на времето дойдохме тук, децата ни щяха да гладуват в Бг. Корупцията е на всякъде. Лош народ, не просветен остана в бг, с купени дипломи и използваха случаи и днес са в НС и се гласят някои без дипломи в Брюксел. Дайте, кажете, за кого, идват и се започва с шуробаджанаците, ето ви пример, от харманли канят сърчеджиева на пепа, защо, защото е от Харманли, а кои са от този край. Всички сте един дол дренки пепа от отвъдното, всички сте за големите пари хазарта, попаднахте в НС, поради липса на материал, а вече учителите не са българи в някои региони. Нищо против, но все пак сме били под робство, смя
  • 32 Артилерист

    2 3 Отговор
    За ГЕРБАДЖИЙСКАТА ШАЙКА и ДПС е казана почти цялата истина, но за Подмяната и ДъиБъ авторът очевидно ни баламосва. Подмяната проведоха доста успешно съревнование с шайката по вредност. Просто Киро отиде на крака да уверява македонците, че не само няма да им пречим, ами и ще им помагаме в каквото поискат. После спряха руския газ и Асан Василев публично излъга, че цената на "свободния", нали, газ е само 20% повече, а се оказа, че тя е 2-3 пъти по-висока. Сега ще се вдига цената на тока с 30% като следствие от скъпия газ. Просто Киро изгони 70 руски дипломати, отравяйки окончателно отношенията ни с Русия. По времето на просто Киро и Асан за войната на американците в Украйна срещу Русия чрез укронацистите бяха предадени най-годните ни все още оръжия, хиляди тонове боеприпаси и милиарди пари. Така че партиите на сглобката и войната са еднакво вредни за България, но колониалното й положение предполага управление, подобно на сглобката и след тези избори...
  • 33 Истината е, че

    0 0 Отговор
    всеки гледа да се намърда в НС, да вземе големите пари и си купи недвижимости извън Бг. А диагнозата е : съотношение вече 90 на 10 %, етносите 90, те строят нова версия ХихиКак
  • 34 Очевидец

    0 1 Отговор
    Михаил Камбарев 14 номер Смолян, това е на старите хора българи надеждата им. Те управляват България. Работохолици са и следва да слушат и изпълняват. Българите останали в България са мързеливи и само искат и ограбват пенсионери самотници, за саниране, а няма саниране, разни професионални домоуправители ще ви одерат кожата, а входове мръсни, от 35 без чистачки, празни входове, заключени, пръсна се народа по света, защо за това не говорите, а думи ненужни и повтарящо от 35 години като папагали едно и също. Законите са за вас, къде е средната класа, съсъаряваща нация в някои провинции, а с най много в техните села и градове с президенти, депутати и журналисти в Бг и по света. Защо не се правят неща и по изостаналите квартали, а само в един орфей, явно са излязли от тези панелки и за автобуси и тролеи за месец картата е 7 лева. Нищо пари, но другите квартали, скъпи магазини, с изтекъл срок на годност, без бебета, дечица, само гласувайте, а след тях потоп, а са в НС, забравили за панелки и на село къщи на двора и кои изкупуват, разни селяни, а старите граждани убивани с малки заплати и пенсии по градове. Никога е нямало справедливост и не очаквайте. Всеки гледа да ви ограби, а след това как като ви вземат пари, било от пенсии да се оправяш, те се държат като терористи някои алчни хора, било то управници, или управители, домоуправители разни. Живей с 6000 лева на година. Това е в общи линии пенсионера. 6000 лева, за кое по напред. Мислете с горните си глави хор
  • 35 Българин

    0 1 Отговор
    Те професионалните домоуправители, не знаем от кого са и как са се оправили горе, ще започнат да ви вземат жилищата, заключени, от хора живеещи навън. Ще ги изкупи общината на данъчната ви оценка, на ниски цени и ще ги дава под наем. Ще ви хвърли 20 хиляди за жилището ви. А земята е изкупена на декар на етниси и като питаме юриста, кой я купува, дане би да са, какви биха били. Купиха земите ви по 100 лева за декар, ще ви купят и къщи, казват го етноси наполовин бгтурци, парата е у хората, 4 поколения не са учили и правилно и българи християни не учеха и си имат запаси, а кой изучи след 1944 и сие да ръба хляб. Богат беден. Кой му дава селям на бедния, никой, нищо че е учил елитен университет през 60,70те,и сплитат крака разни лекари, юристи, с честен труд няма как да имате. Имат кой успя от бг да купи имоти на безценица, и жената вдовица, кога съм видяла хубаво, 100 квадрата продаде на етносите за 48 хиляди, голям тухлен апартамент и купи отгоре още един, а детето им в детската, как е кики, асене, герп, абв и сие. Кой го умее го умее. Закупил гараж за 2300 лева и то преди години и закъсал започва да продава на етноси за 300 лева гараж, а на следвашият го препродал за 450 лева, важно е далаверата в Бг да се върти, а набеждат, че крали, кой крал, вижте им скъпите коли, събират за болно дете и с парите лукс кола и земя, затова са лоши някои, нищо не става в Бг, корупция при животни, 35 ги инжектираха за наддаване, умрелите ги предаваха в месокомбината. Живи и
  • 36 СМИЛОВ

    3 0 Отговор
    ПАК СЕ ОБЪРКА
    НАКАЗВАЩИТЕ ПП ДБ НЕ ГЛАСУВАТ ЗА ГЕРБ И ДПС А ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ И ИТН
    ТОВА ПЪРВО
    А ЗАЩО ГИ НАКАЗВАТ
    АМИ НА КРАТКО ЩОТО ХЕМ СА КРАДЛИВИ
    ХЕМ СА ЛЪЖЛИВИ
    НАЛИ ПОМНИШ МОСТОВЕТЕ НАД ДУНАВ И ОСЕМТЕ МИЛИАРДА
    ХЕМ СА И ТЪПИ
    РАЗНИ ПАРАПЕТИ ЗАПИСИТЕ НА ВАСИЛЕВ ПУДЕЛИТЕ И ПРОЧИЕ
    АМИ ТОЛКОЗ АДЕ В КАНАЛА
  • 37 много жалко

    2 0 Отговор
    Много тъпа статия. Толкова ли са им възможностите на тези от ПП-ДБ и жалко за ДВ че се унижава да им публикува пропагандата.