Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Май, 2024 18:54 7 094 115

Украйна - напът да загуби войната?

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Президентът Путин харчи за войната много повече, отколкото западните държави, като при това оръжието излиза на Русия много по-евтино, отколкото на западните страни

Украйна - напът да загуби войната?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Без удари на западни оръжия по Русия, Украйна трудно ще успее да задържи Харков, а и да поеме инициативата на фронта, твърдят експерти. Михаил Ходорковски отива и по-далеч: Украйна де факто загуби войната, твърди той.

Подполковник Джахара Матисек, пилот от американските ВВС и професор във Военноморския колеж на САЩ, се застъпва за изпращането на европейски военни в Украйна, като изрично уточнява, че това е негово лично мнение. Той смята, че без удари със западно оръжие срещу позиции в Русия ще бъде трудно да бъде удържан Харков. Той изтъква пред ДВ, че изтребителите F-16 ще разширят възможностите на украинската армия, но за целта те трябва да бъдат стотици.

„Ако позволявате на руснаците да имат безопасно убежище на собствена територия, а Украйна да няма право да използва западното оръжие за атаки на цели вътре в Русия, то това е лоша военна стратегия“, казва Матисек пред ДВ. Той изтъква, че не пледира за по-нататъшна ескалация, а просто показва какъв би бил здравият смисъл.

НАТО: Западът да разхлаби забраните

Призив към страните от НАТО да разрешат на Киев да атакува с предоставеното западно оръжие военни цели вътре в Русия отправи и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. И той смята, че започналото през май настъпление на Русия в Харковска област отчасти е обусловено от това, че Украйна няма разрешение да използва доставеното ѝ от Запада оръжие за атаки по „законни военни цели на територията на Русия“. Затова Столтенберг препоръчва на съюзниците „да помислят дали да не свалят някои от наложените от тях ограничения за използване на оръжието, което са предоставили на Украйна“.

В интервюто си за списание „The Economist“ генералният секретар на НАТО обаче категорично отхвърля изпращането на сухопътни войски на Алианса в Украйна и подчертава „Нямаме такъв план“. За разлика от него американският военен експерт Джахара Матисек споделя пред ДВ становището си, че няколко хиляди западни военни лесно могат да бъдат разположени в Лвов като обучаващ контингент. „Европейският съюз вече има военна мисия за обучаването на украинци, която лесно би могла да бъде прехвърлена в Лвов, а САЩ биха могли да я допълнят. Има и още един елемент – ако няколко хиляди европейски военни биха могли да бъдат разположени край границите и покрай река Днепър, това би било много ясен сигнал към Путин, че Западът няма да допусне следващи териториални завоевания в Украйна“, казва Матисек.

Войски на Запада в самата Украйна?

Експертът предполага, че ако това се случи, ще се освободят най-малко 20 бригади с украински военнослужещи, които да бъдат разположени много по-близо до фронта. Освен това по този начин ще може да се подсили противовъздушната отбрана. „В един момент тази война трябва да свърши, на Украйна ще ѝ се наложи да се заеме с възстановяването, а то би струвало много повече средства, ако позволим на руснаците да продължат да разрушават инфраструктурата на Украйна“, изтъква подполковник Матисек.

Зона, забранена за полети

Той коментира и идеята за създаването на ограничена „зона, забранена за полети“ по границите на Украйна – с обхват 70-100 километра, така че да бъдат защитени западните региони - град Лвов, а вероятно и други. Матисек смята, че това би било възможно с помощта на 2000-3000 души от войските на НАТО, които да защитават небето на Украйна от руски ракети и дронове. „Но дори руснаците да атакуват западните войници, това няма да доведе до активирането на член 5 от договора на НАТО за колективната отбрана, тъй като случващото се ще е вътре в Украйна, а не на територията на НАТО.“

Матисек предполага, че отговорът на Русия при евентуалното създаване на „зона, забранена за полети“ ще е ограничен – защото тази зона ще защитава само Украйна и нейното въздушно пространство. Няма да бъдат сваляни самолети над Беларус, Русия или на изток от Днепър. „Ако бъдат установени много ясни граници за водене на бойните действия от страна на Запада и бъде дадено да се разбере, че това се прави за защита на инфраструктурата на градовете и на хората от безразборните въздушни удари на Русия, то това няма как да бъде разглеждано другояче, освен като законна хуманитарна операция.“

Повече изтребители F-16

Що се отнася до доставките на изтребители F-16, които украинците очакват, американският военен експерт не смята, че те ще се окажат „вълшебно средство“, но пък определено ще дадат допълнителни възможности, каквито самолетите от съветско време нямат. Но за да бъде оказано съществено влияние на ситуацията на фронта, Украйна ще има нужда от около 100 такива изтребителя годишно, защото трябва да се имат предвид и потенциалните загуби в хода на войната, посочва Матисек. „На планетата има хиляди F-16, т.е. достатъчно, за да могат при желание украинците да получават по над сто годишно. Всичко се свежда до политическата воля на Запада, който трябва да бъде готов да ремонтира и да достави тези самолети, както и да продължи да обучава украинците да работят с тях.“

Ходорковски: „Украйна вече практически е загубила войната“

Позицията на известния руски бизнесмен и опозиционер Михаил Ходорковски пък е, че Украйна вече практически е загубила войната. Неговите аргументи са предимно икономически: президентът Путин харчи за войната много повече, отколкото западните държави, като при това оръжието излиза на Русия много по-евтино, отколкото на западните страни.

„Путин харчи за войната около 120 милиарда долара годишно, като цената на най-разпространения артилерийски снаряд от 152 мм е 500 долара. Русия изразходва за войната към 5,4% от своя БВП. А европейската помощ за Украйна през двете военни години е около 88 милиарда долара, т.е. 0,25 процента от БВП. При това Западът плаща за снаряди от 155 мм цени между 5000 и 8000 долара“, обясни Ходорковски на конференция в Берлин.

Според него при това положение Украйна ще изгуби Харков още тази година, а Одеса – в средата на следващата. И то – макар че Западът разполага с много повече ресурси: преди войната БВП на ЕС например е бил почти осем пъти по-висок от руския.

„За“ и „против“ тезата на Ходорковски

Известният руски икономист Сергей Алексашенко, бивш заместник-министър на финансите, споделя песимистичната за Украйна оценка на Ходорковски: „Путин харчи пари за войната, без да се ограничава в нищо. А Западът дава за Украйна парите, които е обещал, но нито копейка повече. Войната е противостояние на потенциали, особено ако е толкова изнурителна и дълга. Може да се спори по въпроса дали Одеса ще падне през 2025 година или не, но гледайки днешното състояние на нещата, не виждам сценарий, при който инициативата да се прехвърли в украински ръце“.

Прогнозите на експерта по Източна Европа Герхард Мангот не са толкова песимистични: „От една страна сметките на Ходорковски са верни – за това колко харчат Западът и Русия за войната. Но не мога да се съглася с направените от него мрачни прогнози. Русия няма да постигне тези цели, даже ако подкрепата на Запада остане на досегашното си ниво. Русия няма необходимите хора, няма и материалната сила за да завладее изцяло Харковска и Одеска област“.

Същевременно Мангот смята, че критиката на Ходорковски е оправдана – Западът наистина предоставя твърде малко оръжие в подкрепа на Украйна. Според експерта целта на неотдавнашното изявление на Ходорковски е именно тази – да се окаже натиск над западните правителства да дават повече.

Путин е готов да замрази войната?

Путин е готов да спре войната в Украйна при условие, че руските войски останат на сегашните фронтови линии, съобщи агенция „Ройтерс“, позовавайки се на четири анонимни източника от обкръжението на руския президент. По думите на един от източниците, „Путин може да воюва дотогава, докато е необходимо“, но той е готов и за прекратяване на огъня, за да „замрази войната“. Путин бил направил тези изявления пред неголяма група свои съветници, отбелязва агенцията.

Нейните източници споделили, че Путин ще се възползва от неотдавнашните териториални успехи на руските войски, за да прекрати бойните действия. А и по-нататъшно настъпление в Украйна ще изисква от президента решение за нова мобилизация, което той иска да избегне. „Путин ще каже, че сме победили, че от НАТО са ни нападнали, но ние сме запазили суверенитета си, а и имаме сухопътен коридор към Крим“, е заявил един от събеседниците на „Ройтерс“. Според него сегашните резултати от настъплението са достатъчни, за да се обяви на руското население „победа във войната“.

Примирие без запазване на териториалните завоевания на Русия за Путин обаче е изключено, са посочили неговите приближени. „Ако няма съглашение, Путин ще поиска да завладее колкото може по-голяма част от територията на Украйна“, изтъкват източниците на „Ройтерс“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Преподобна Стойна

    22 199 Отговор
    "Русия ще тръгне да гази света, но накрая ще бъде пpeгазeнa." Това е едно от последните предсказания, които прави голямата българска пророчица Преподобна Стойна през 30-те години на миналия век, малко преди смъртта си.
    "Зли времена вещае Небето за Русия, люде. Няма да мине и век – помнете ми думата – и тя, дето днес е ръгнала да пpeгази света и като порой мътен да го залее, ке биде пpeгазена, ке биде битa, ке се свие в коритото си и дълго време само ке шушне... Ке шушне и ке въздиша. Внуците ви ке го доживеят", предрича считаната за българска светица.
    "България и Русия са като душа и тяло. Големо е тялото, а душата е малка, но без нея плътта е само лeш, cмpaд и тъмнина за ума. България е душата. Щото от тук са тръгнали към Русия и вяра, и книга, и патриарх. Все Богови работи сме ѝ пратили. Ама тялото е неразумно. Неyко е то, завалията. Сляпа сила: днес я гледаш – сака да те прегърне, утре я гледаш – сака да те яде. Тъй става, щом тялото не почита душата си, а някогаш дори не я признава за жива"

    Коментиран от #13, #17, #21, #71

  • 2 Митрополит Методий

    19 170 Отговор
    "За тия страшни грехове (против България), погромът на Русия ще бъде много страшен. Не като оня във време на Руско-японската война.
    Много по-страшен. Във време на Руско-японската война, за греховете, извършени (1903 г.) от руската дипломация против българите в Македония, извършени чрез Зиновиева и Ламздорфа,
    Бог я наказа със загубата на флотата, на Порт Артур, на Манджурия и на Корея. За греха с погрома на България, какво по-страшно ще бъде наказанието?
    Величието на Руската империя се дължи на "теократизма". Основата, върху която се съзида великата Руска империя и върху която се крепи, беше режима на "теокрацията: да се върши всичко по волята Божия, за неговата слава (да освобождава от властта на мюсюлманите поробените християнски народи).
    Тая основа - теократизма - окончателно е разрушена от речения грях (погромът на България). Следователно Руската империя остава без основа, и, като такава, ще се разгроми и ще се разпадне ...
    Всички крайбалтийски области: Финландия, Остландия, Литва, Полша и Бесарабия й се отнимат. От Малорусия (Украйна) се образува отделна, самостоятелна държава. Губи целия Кавказ.
    Владенията й в дълбока Азия хвръкнуват. Сибир отива на Япония и на Китай. От Русия ще остане едно Московско царство ... Руската дипломация, во главе със своя император, приготовляват такъв кюлаф на Руската империя...
    1914 г. Митрополит Методий (Кусев)

    Коментиран от #24, #104

  • 3 ТаУмВзе

    154 11 Отговор
    Аууу! Тва не е Праведна Пропагнда бре! Нали окраинското Наци Печелеше а У! Z
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    155 8 Отговор
    Е нали казахте в миналата статия, че всеки момент Путин ще се предаде ..... И вие сте небинарни ....
  • 6 Гост

    156 9 Отговор
    Чудесно. Най накрая се сетихте, че Русия направи пълна милитаризация на икономиката си и върви към имперски формат. През 2014 в Ялта когато Жириновски го каза и начерта като бъдеща линия за Русия ми стана малко смешно, но ето как Запада под диригентството на САЩ сам направи така, че Русия да стане по мощна и богата. Жалко за нас, не виждам какво печелим ние европейците от тази политика...

    Коментиран от #14

  • 7 Русофил

    11 142 Отговор
    Тъкмо да спечели войната и русията се разпада. Това е казала Ванга.

    Коментиран от #10, #12

  • 8 DW - Пропаганден машинен

    76 10 Отговор
    А дано, а дано!
  • 9 рфокал

    119 9 Отговор
    Експерти??? Какви са тези експерти бре, Шаламандуров е псето дето всеки ден ни разправяше че укра фашагите побеждават. И Съби сабята и той все побеждаваше ама гушна чемшира, та какви са тези "експерти"? И а вземете се разберете всички прости слуги на краварите и лъжете едно и също. Едните побеждават другите губят пък простата Урсул ни разправяше че чиповете са от перални. Глупаци с глупаци. Дано ако иска Господ Иисус Христос да смъмри лукавия и псетата му. Христос Воскресе.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Zахарова

    10 94 Отговор
    Путин няма шнс!

    Коментиран от #114

  • 12 До сливиците

    51 4 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    ти го отфукаха козите и мозъкът ти изчезна
  • 13 Много точно го е казала

    16 78 Отговор

    До коментар #1 от "Преподобна Стойна":

    Стойна. Ама разбира ли прасе от кладенчова вода! Това последното е към другарите с минусите!
  • 14 Ще спечелим

    49 6 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    на Марко Тотев мандалките
  • 15 Слава на украинските ни братя 🔱🇧🇬🇺🇦

    15 134 Отговор
    Почти всички тези експерти предричаха бърза победа на Московския фашизъм над Украйна.
    Само, че не отчетоха, че всички велики победи на московското блато са дело на храбрия украински народ.
    Украинците бяха страшните, безпощадни воини на сталиновата армия.
    Украинците бяха страшните, безпощадни воини от армията на Александър II спасили го заедно с нашите велики опълченци от пореден погром срещу Османската империя - на другите два фронта, в същата война, Русия губи катастрофално .
    Украинците никъде няма да бягат. Искат повече снаряди и ще вървят напред. Ако тръгнат назад - там са деца им и те ще загинат. А които оцелеят ги чака poбcтво по ужасно от смъртта.

    Коментиран от #18, #31, #112

  • 16 ХАХАХА

    103 5 Отговор
    Няма значение, че осрайнината ще загуби войната ,защото дзеления палячо организира гей парад в Киев, за да покаже колко са се доближили до евроценности.
  • 17 морския

    61 5 Отговор

    До коментар #1 от "Преподобна Стойна":

    а, дедо ти влайчу нещо да е казал !?
  • 18 ХАХАХА

    73 3 Отговор

    До коментар #15 от "Слава на украинските ни братя 🔱🇧🇬🇺🇦":

    Въпреки бурята в София тичай бързо да те прегледа доктор по ментални проблеми .
  • 19 Жалки безпомощни opkи

    6 53 Отговор
    Това "напът " в колко дена се измерва ? И ще броим ли първите 2-3 дена за Киев или ще изчакаме първо те да свършат и тогава ще сложим "напът"?

    Коментиран от #115

  • 20 Ти си некой влашки сиганин,

    45 2 Отговор

    До коментар #10 от "Великата Румъния - манифеста":

    власите са българи! Чети грамотите на влашките воеводи - всичко е написано на български. Чак през 1861 г. княз Куза изхвърля десетки хиляди български дума и на тяхно място поставя вулгарни романски думи, част от които са от езика на аромъните скитници дошли от Македония и Епир.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БгТопИдиот🇧🇬

    72 6 Отговор
    Украйна - напът да загуби войната?


    Ма верно ли ?!?!?!

    Нал бяха в покрайнините на Владивосток !

    Коментиран от #23, #25

  • 23 Ролан

    54 4 Отговор

    До коментар #22 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Не е на път. Тя е вече в края пътя
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Слуга на Америка

    57 9 Отговор

    До коментар #22 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Да върви на май .. си вашата Украйна
  • 26 Майк Алън Патън

    77 9 Отговор
    Защо смелият ВИЕТНАМ не изгуби войната с агресора САЩ ? Никой не ги спонсорираше с милиони , милиарди , с оръдия , танкове , ракети , установки , дронове , а те взеха , че ИЗРИТАХА , НАРИТАХА и ИЗГОНИХА позорни американетата !

    Коментиран от #30, #74, #89

  • 27 Хахахаха

    6 59 Отговор
    Това е ясно, че Украйна трябва да има право! Харков е на 35 километра от границата! Та рашата може да струпа армия зад границата и преди да могат да ги спрат да са влезли в Харков. Как няма да имат право да удрят, при положение че русия води война срещу тях? Влизането в Украйна, трябва да се спира още преди границата! А и все пак копейките твърдят, че нямало граница там, така че какъв е проблема?

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Павел

    58 4 Отговор
    Иван Вазов:

    Русия! Колко ни плени

    туй име свято, родно, мило!

    То в мрака бива нам светило,

    надежда — в нашите злини!



    То спомня ни, че ний кога сме

    забравени от целий свет,

    любов, що никога не гасне,

    за нази бди с най-сладък свет.



    Русия! Таз земя велика

    по шир, по брой, по сила! Тя

    с небето има си прилика

    и само с руската душа!



    Там, там молбите ни се чуват

    и в днешния печален час

    сърца все братски се вълнуват

    осемдесет милйона с нас!

    Коментиран от #36

  • 30 СССР ги подкрепяше

    3 17 Отговор

    До коментар #26 от "Майк Алън Патън":

    всячески
  • 31 Албенчо

    53 3 Отговор

    До коментар #15 от "Слава на украинските ни братя 🔱🇧🇬🇺🇦":

    Бате, некви вещества да си приемал днес?

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Приемал е

    36 5 Отговор

    До коментар #31 от "Албенчо":

    черни Козяшки израстъци
  • 35 Сопола .

    58 4 Отговор
    Жалките украинци още ли не проумяват, че Сорос, Хилърито, Байдън и Зеленски ги насъскват да се избиват с руснаците като два славянски народа?
  • 36 !!!?

    9 45 Отговор

    До коментар #29 от "Павел":

    1916 година - Просветлението на Вазов !!!?

    Коментиран от #44

  • 37 Нов парад ще имат явно

    7 55 Отговор
    Нека сдуханото джудже харчи парите на руските бабички..в голямата схема няма значение къде ще е бодливата тел..важното е да отпътуват към крайцера Масква по живо по здраво

    Коментиран от #87

  • 38 За протокола

    36 1 Отговор
    "Украйна знаеше предварително, че президентът на САЩ Джо Байдън най-вероятно няма да може да присъства на конференцията в Швейцария, планирана за 15-16 юни.
    Според Financial Times, позовавайки се на американски служители, Съединените щати ще бъдат представени на събитието от високопоставен служител.
    По-рано Владимир Зеленски разкритикува президента на САЩ за нежеланието му да отиде на конференцията. „Наистина бих искал Байдън да присъства лично, смятам, че неговото отсъствие не е много силно решение“, каза украинският политик ."
  • 39 Дедовия

    53 4 Отговор
    Ха добро утро!!. Това и децата го знаят. Дано тези тъпи управници не ни набутат във войната за чужди интереси.
    Чудя се онези умници от Европа до кога ще уйдисват на ума на един луд да участват в убийството на стотици хиляди хора. Нито Украйна е в ЕС и НАТО!!!!. Последиците за континента ще бъдат ужасяващи. Да ни пази Бог!!!.
  • 40 Хахахаха

    4 42 Отговор

    До коментар #32 от "Защо не ги спряхте":

    Е как се спира сформирувана армия на граница, ако преди това нищо не можеш да им направиш, копейка? Каква е тая граница? Освен границата трябва да унищожава с лазер? Как, ако се сформира 100 хиляди души армия на границата, за 35 километра ще успееш да я спреш? Как? Начина е, да не даваш да се сформира от другата страна на границата, защото е ясно че ще атакува! При мирно време не може да се удря, но понеже рашата води война, тази забрана трябва да отпадне.

    Коментиран от #53

  • 41 Хахахаха

    8 41 Отговор
    Дет се вика, Украйна вероломно се защитава, а раша мирно атакува! Хахахаха.

    Коментиран от #108

  • 42 DW И Колективния Запад дълго

    60 7 Отговор
    Готвиха Украйна за война с Русия!! Знаеха, че не може да победят Русия, но разчитаха дае, отслабят колко се може пивече!! И Евентуално Петата колона и НПО да направят нещо да падне Путин и да пробват Украинския сценарии!! Не се получи, няма да се случи!!
  • 43 Инж

    9 37 Отговор
    Абе то Украйна трета година я губи войната!? 🤭

    Коментиран от #80

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 До 1 Русия нее тръгнала да Прегазва

    32 4 Отговор
    Света А Колективния Запад Реши дае Разруши! Но не се получава! Така кажете и на Стойна!!

    Коментиран от #46

  • 46 Хахахаха

    8 42 Отговор

    До коментар #45 от "До 1 Русия нее тръгнала да Прегазва":

    Колективния Запад искаше да постави русия на колене! Но русия не се предаде, остана да лежи в калта!

    Коментиран от #85

  • 47 факуса

    30 3 Отговор
    нема такива удари,щот тогава и натю ще загуби войната
  • 48 Някой

    44 2 Отговор
    Предателят е презрян от всички. И от тези, които е предал, и от новите си господари. Бял ден не вижда.
    А точно този предател, вместо да благославя Путин всеки ден, че го помилва и му позволи да избяга на Запад, той го плюе ежедневно.
    Храни куче да те лае!
  • 49 Тонката

    36 2 Отговор
    Разрешаването за използване на западно оръжие няма да реши нищо, но като искат, нека им разрешават....😂
    Запада има пари за пилеене....😂
  • 50 Хаха

    38 2 Отговор
    Предсмъртна агония на зеленчуците
  • 51 az #СВО

    40 1 Отговор
    Е, как така?

    Нали РФ загуби воймата?????

    Излиза, че две години сте лъгали?????
    :))))))))

    Коментиран от #57

  • 52 Вова

    38 3 Отговор
    Ако евроатлантиците решат да атакуват руска територия чрез слугите си в Украйна ще изпратим малко ракетни установки и инструктори на хутите,талибаните,на Мадуро,на Мали, Буркина Фасо и други желаещи да пуцат по всички военни кораби и бази на САЩ и СИЕ/слуги/

    Коментиран от #55

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Мозъчен тръст

    35 3 Отговор
    Който нападне Русия с висока степен на вероятност ще получи гъба...или гъби... вероятно ядрени.
  • 55 Северозапад

    26 2 Отговор

    До коментар #52 от "Вова":

    ...и нещо по-яко и по далекобойно на иранците, може и нещо атомче там - та да държи влага на чи.футите!

    Коментиран от #58

  • 56 Хаха

    4 43 Отговор
    Запада хвърля жълти стотинки 0.25% от БВП и пак мачка ушанките. Това е целта. Русия да се обезкърви постепенно докато западните граждани ходят по почивки и се въргалят по плажовете, руснаците умират в танковете и окопите. Руската икономика е голяма колкото е Италианската. За какво говорим?

    Коментиран от #59, #106

  • 57 Ганчев

    1 22 Отговор

    До коментар #51 от "az #СВО":

    Нали Кобзон преди две години пя на парада в Киев.

    Коментиран от #61, #65, #66

  • 58 Вова

    28 3 Отговор

    До коментар #55 от "Северозапад":

    Добра идея.Ще го помисля.Първо ще дадем на хутите Циркон и екип инструктори че нашите природозащитници казват че от самолетоносачите стават много добри изкуствени рифове.

    Коментиран от #60

  • 59 е ми да

    3 31 Отговор

    До коментар #56 от "Хаха":

    С толкова малко пари изтрепаха над половин милион руснака.

    Коментиран от #69

  • 60 Оди да си играш

    2 16 Отговор

    До коментар #58 от "Вова":

    У пясъка
  • 61 az #СВО

    35 1 Отговор

    До коментар #57 от "Ганчев":

    Кобзон не е планирал да пее в Киев, ама виж Зеленски миналото лято щеше да си кара отпуската в Крим!

    Така разправяше ...
    Пък то какво стана, загуби войната... :)))))
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Кака Маца

    32 1 Отговор
    Ако воюваше само Украйна, отдавна да е загубила войната.
  • 64 Анонимен

    30 1 Отговор
    Целият колективен Запад яде бой в Украйна....хахаха.....а на всичкото отгоре в ЕС рецесия а в Русия 5-6% нагоре.....хахаха
  • 65 Не бе,

    21 2 Отговор

    До коментар #57 от "Ганчев":

    войната свърши отдавна, контранаступа спря в Москва и там подписаха капитулацията, ти не си ли в час?!
  • 66 Е така пише Дойче веле или

    19 1 Отговор

    До коментар #57 от "Ганчев":

    И те вече станаха кремълски пропагандисти, четирихилядници и копейки от Възраждане?😃
  • 67 Мъгла

    15 1 Отговор
    Думата "напът" в заглавието ще да е техническа грешка... щото свети някакъв правописен датчик тук
  • 68 Объркано Атлантиче

    30 1 Отговор
    НАТО (т.е. сащ) въвлича Европейския съюз в Трета световна война с изявления за удари на руска територия и вече не е "отбранителен съюз".

    Това е продължение на модела, при който силите на НАТО признават, че губят войната в Украйна, като крехките линии на защита се счупват, а отговорът на НАТО е да ескалира.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 2022 година

    22 1 Отговор
    предположих че ......Украйна вече не съществува а Европа никога няма да бъде същата. Вече сме 24-та година и предполагам че голяма част от всички които ми опонираха тогава когато написах че това е неизбежно са прогледнали. Останалите трябва да прибегнат до медицински преглед.
  • 71 Бабаеоклук

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Преподобна Стойна":

    Крава ти е изпила мозука с опашката и спрете тоя интернет в старческите домове и психиатрията,че ще направят трета световна
  • 72 Сандо

    26 1 Отговор
    Това,че окраината губи войната,го разбра целия свят освен нашите политици-марионетки.А има едни чичковци с пури в ръка и чаша уиски с лед в ръка,които така са организирали мероприятието,че винаги да са на печалба.
  • 73 Кравария рулз ботчета

    31 3 Отговор
    На фона на зверствата на Израел в Палестина, десетките хиляди цивилни жертви, защо руснаците са световния демон?
  • 74 Мнение

    21 5 Отговор

    До коментар #26 от "Майк Алън Патън":

    Ами защото Украйна не е Виетнам! Украйна е сателит на САЩ,а Виетнам не е бил такъв! Затова!
  • 75 Една...

    17 2 Отговор
    ФАБ9к, две ФАБ9к, три ФАБ9к, четири ФАБ9к, пет ФАБ9к и Харков отиде. Толкоз за окопните съоръжения, остаряла техника за бой, без никакъв смисъл!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 бай Даньо

    17 1 Отговор
    Окрайна е на път да загуби тая война от самото и начало.
  • 78 Целият

    19 0 Отговор
    този рев е за да могат да привлекат вниманието на реакционно настроените и да ги стегнат за мобилизация за да се продължи с войната колкото се може по-дълго и да изкарват милиарди от производство на оръжие защото с промишлените стоки Китай ги изяде. Остана им една логистика. Всичко друго ,което може да ги държи на повърхността и да втвърдява омекващата им валута са санкции ,ограничения и размахване на пръст по отношение на монополизирани те от западните държави икономически и финансови операции.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Ролан

    9 0 Отговор

    До коментар #43 от "Инж":

    Инвестира и в гробища
  • 81 Иванушка🇺🇲

    1 19 Отговор
    Докато умните се наумуват, лудите се налудуват. По кого да стрелят украинците с това оръжие. Вместо да избиват руските фашисти те получават забрани. Така ще падне цяла Украйна в ръцете на лудото джудже путин.

    Коментиран от #82

  • 82 медведевь..

    14 1 Отговор

    До коментар #81 от "Иванушка🇺🇲":

    Я излете една ефка от игнатиево,я отидохте у юртите и почвате отначало да връзвате конската опашка за тоягата,и никакво освобождение-трети път.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Тонката

    16 1 Отговор
    Абе какво съана с Хаймарсите? 3 дни иху и после тихУ.....Да не спряха да им ги доставят?🤔

    За един приятел питам.....
  • 85 Точно така

    20 0 Отговор

    До коментар #46 от "Хахахаха":

    Руснака и да умира прави го с достойнство.А виж булгаристанските политици го налапаха на колене и мислят,че така ще се изправят .Да ама не,както го е казал един истински журналист.
  • 86 Ха ха

    2 9 Отговор

    До коментар #83 от "Че тя Украйна не загубили войната?":

    Описа добре часта Война.Още две -три страници и Мир.Направо надмина Толстой.Само че той глупости не е писал.
  • 87 Само питам

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Нов парад ще имат явно":

    На какво си?Спри да бълнуваш.
  • 88 Абе

    17 0 Отговор
    Очевидно е, че "съюзниците" управляват украинското правителство. Те решават, разрешават, позволяват и направляват. Още едно доказателство, че в Куиф е инсталирано марионетно управление, което действа по команда. Вече дори не се притесняват да прикриват това обстоятелство.
  • 89 Ха ха

    22 1 Отговор

    До коментар #26 от "Майк Алън Патън":

    Яко пуцаха виетнамците със ЗУ-23.Калашници и жените носеха.Но е вярно,че не дойдоха на Златните и Сънито да правят пърформанси,а се биеха за Родината си.И виетнамското знаме не го вееха на кметството на столицата на социалистическа България.
  • 90 Зеленски

    14 0 Отговор
    Бай Дън каза че ще ми купи колело....ама друг път
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Разбира се

    8 2 Отговор
    ЕС няма да позволи тази война да бъде спряна. Дори ако трябва да изпрати собствени военни формирования в Украйна. Този шанс няма да бъде пропуснат. Европа има най-голям интерес от пречупването на Русия и нейното политическо овладяване.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Ами

    22 2 Отговор
    истината е, че европейците предизвикаха тази война в Украйна. Те я организираха с евро Майдана, те първи настроиха простолюдието, че Янукович искал да им вземе "европейската мечта", те лъгаха и печелеха време с Минск 1 и Минск 2, докато убеждаваха САЩ да започне да въоръжава и да обучава украинската армия. Сега отново те поддържат най-крайния курс на неотстъпчивост и анти-руска реторика и правят намеци за изпращане на войски в Украйна.
    И това е самата истина.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Вова

    14 0 Отговор
    Време е да направим военна база в Куба
  • 97 Мамул

    0 1 Отговор
    Плажовете трябва да са държавна собственост и с таксата за вход може да се плати за ВСИЧКО НА ВСЕКИ.
  • 98 Ами ако не я загуби...

    0 9 Отговор
    .......... б@х ва в дри. с... и.. те копейки тогава......
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Единствено

    18 2 Отговор
    Бесене за КозякПодлогите и ШвабскотеСвине. Окрайна Умря!!!
  • 101 Еб*ти

    5 0 Отговор
    Тъпотията!
  • 102 Крумов

    2 0 Отговор
    Нещо зловещо, но какво да се прави. Добре, че нямаме мъжки рожби в България - аз досега не съм видял нито едно мъжко дете, нали е така, това е трагедията ни - че нямаме нито едно мъжко дете. Как ще се справим с това предизвикателство, ще трябва да се затичаме да правим мъжки рожби - да ги даваме на НАТО-то.
  • 103 Коко

    7 0 Отговор
    С каквото и да стрелят и накъдето и да стрелят на украинците им е свирено!
  • 104 Това са

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Митрополит Методий":

    Халюцинации на сащисан...
  • 105 Казвал какъв бил здравия смисъл

    4 0 Отговор
    Абе ще видите вие един здрав смисъл, та свят ще ви се завие…
  • 106 Мухаа ха!

    5 0 Отговор

    До коментар #56 от "Хаха":

    Преди да хаха каш,пробвай да да включиш двете гънки под гуглата.И се моли,да не се затегне гайката.Ти в какво все още вярваш- в марсианците ли! Не виждаш ли,че някои сили, целенасочено тласкат не фаш,а европа към реална война.Ако се случи, какво ще стане тук? Задаваш ли си въпроса,че ние сме на няма и три минути полетно време,за техните системи.При налични четири бази,и командни центрове в столицата, ще ни превърнат в руини.Най жестоко ще го отнесем ние,мамалигата и шиптърия.Едновременно и беЗ грам жалост.
  • 107 Противно на това

    7 1 Отговор
    "Бой до синьо, ке пикат жлъто, като байряка си, ванга. През вековете са били хуни, авари, татари, шведи, поляци, турци, французи, германци и следват сегашните
  • 108 Дон Чико

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Хахахаха":

    Това твоето хахаха , май вече само през сълзи,а?
    Предлагам да спреш да слушаш дойчовците,и да се замислиш - защо никой от евродебилите не говори за мирно разрешение на тази война?
    Замисли се- защо Б.Джонсън не разреши на Украйна , да спази Минските споразумения?
    Ако имаш желание , разбира се , и ако имаш с какво!
  • 109 Ахъ

    0 2 Отговор
    Познала е женицата-да почива в мир! Имала е в предвид 1991 г.-разпада на Русия след това, времето на Елцин.
  • 110 Хохъл

    2 0 Отговор
    На този хако и всички като него п р о м и т и мозъци да си погледнат колко минуси имат за всяка глупост ,която пишат...мислетееее преди да пишете глупости или центове ви трябват (гладни сте)
  • 111 Да е Губи тази война, Русия да си вземе

    6 2 Отговор
    Своето и да си подсигури Сигурноста! Писна ни от Украйна!!
  • 112 Леле Мале

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Слава на украинските ни братя 🔱🇧🇬🇺🇦":

    Във вестник “ овча мисъл “ ли го прочете това?
  • 113 Бай той Толстой

    3 0 Отговор
    Войната ще спре след пълна денацификация и буферна зона от поне 500 км.Пригответе вазелин.
  • 114 Fиктория Nюланд

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Zахарова":

    Хамериканците и Хохлятите Нямат Шанс ..
    А,; Да и както бях казала 2014 на Майдана
    Евро Съюза Да го Духа
    ( Има и Видео запис от то гази)
  • 115 Нещастни блеещи Крави

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Жалки безпомощни opkи":

    Това "190 милиярда военна помощ за фашисткият киевски режим " в колко дена се измерва ? И ще броим ли призивите и блеенето ,пардон Мууууууу Муууу ченето за жалкия ви неонацистки бандерски и ще режим или ще изчакаме първо те да свършат и до Последния украинец, та тогава ще сложим "напът"?
    А ,ве крави англосаксонски фъшкийно овъртяни
    Го в е Да