Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Юни, 2024 09:56 3 633 135

Колко скъпо ще ни излезе, ако Украйна загуби войната

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • владимир путин-
  • европейски съюз

За две години и половина, откакто трае войната, европейците научиха, че свободата и сигурността имат цена и тя трябва да бъде платена

Колко скъпо ще ни излезе, ако Украйна загуби войната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Западът трябва прагматично да оцени военната и финансовата си помощ за Украйна и да я разглежда като инвестиция в сигурността на Европа. Защото едно поражение на Украйна ще му излезе много по-скъпо, твърдят експерти.

Ако Западът позволи на Русия да спечели войната срещу Украйна, Кремъл и неговите авторитарни съюзници ще разпространят влиянието си по целия свят, подкопавайки основите на международния ред и демокрацията. Подкрепата за Украйна, която би довела до нейната победа и впоследствие до членство в ЕС, би донесла предимства в областта на сигурността и икономиката за съюзниците на Киев. Това се казва в проучването "Украйна: цената на бездействието", изготвено от брюкселския мозъчен тръст "Приятели на Европа" в рамките на инициативата "Украйна".

Авторите на проучването базират заключенията си на интервюта с представители на НАТО, Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност, Европейската банка за възстановяване и развитие, членове на украинското правителство и парламент, както и политически и икономически експерти от държавите членки на ЕС и НАТО. Много от интервюираните се съгласиха да дадат мнението си за изследването само при условие за анонимност.

Помощта за Украйна е не само "морално правилна"

"Войната в Украйна е крайъгълен камък за нашето време. И изборът, който правителствата на Запад ще направят в отговор на нея, ще има далечни последици не само за Украйна или Европа, но и за демокрацията по света", се казва в проучването. В него се анализират преките и хибридните заплахи, които руският режим представлява за страните от НАТО и ЕС, и се отбелязва, че финансовата и военната помощ за Украйна е не само "морално правилна", но и в геополитически и икономически интерес на Запада.

Ако Киев бъде победен, "Путин няма да се спре с Украйна, а ще продължи да развива имперските амбиции на Русия" и нито една европейска държава няма да се чувства в безопасност, се отбелязва в документа. И макар да се наблюдава спад в обществената солидарност с украинците в Европа и Северна Америка на фона на нарастващата "цена на войната" и забавянето на икономическия растеж, разходите за подкрепа на Украйна днес "ще спестят на данъкоплатците още повече разходи за отбрана в дългосрочен план".

Освен това, ако Украйна победи, тя ще бъде не само силен стратегически съюзник на Запада, но и "икономически партньор с огромен потенциал". Така по-специално следвоенното възстановяване на Украйна може да представлява значителен бизнес интерес за западните партньори. "Подкрепата за Украйна вече създава работни места на Запад, а инвестирането в нейното възстановяване ще донесе още по-големи ползи", смятат авторите на изследването. А интегрирането на селскостопанския и енергийния сектор на Украйна в европейската икономика "ще повиши сигурността на доставките и ще помогне за защитата на потребителите от ценови шокове”.

Действията на Запада са от решаващо значение за победата на Украйна и за нейното по-нататъшно движение към "демократично, европейско бъдеще". "С подходящото ниво на международна подкрепа Украйна може да постигне резултат, който да защити това бъдеще, като гарантира, че тя ще се превърне в силен, независим партньор на Запада и пример за демокрациите по света", заключават авторите на проучването.

"Русия трябва да загуби тази война"

За две години и половина, откакто трае войната, европейците научиха, че свободата и сигурността имат цена и "тя трябва да бъде платена", заяви нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен. "Трябва да отговорим на агресора и да се изправим в защита на европейските ценности. И затова трябва да говорим не само за солидарност с украинците", каза тя. Министърката е убедена, че като помагат на Украйна, страните от ЕС "сами стават по-силни".

Досега само малко над 30 държави "подкрепят и активно помагат на Украйна", заяви естонският министър на отбраната Хано Певкур. Според него Западът трябва да реши "дали иска Украйна да спечели". "За нас е важно Украйна не само да спечели войната, но и Русия да я загуби, защото разбираме какъв е залогът", каза Певкур. Естония е една от страните, които предоставят най-голяма помощ на Украйна, като отделя 0,25 на сто от брутния си вътрешен продукт за военните нужди на Киев. "Ако други държави правеха това, което правят Естония, другите балтийски държави, Полша и Нидерландия, тази война отдавна щеше да е приключила", заяви министърът.

"Става дума за възстановяването на Руската империя”

Цената на всеки ден забавяне на западната помощ за Украйна е човешки животи и разрушена инфраструктура, заяви бившата хърватска президентка Колинда Грабар-Китарович. Войната в Украйна ще се отрази на бъдещето на цяла Европа, убедена е тя. "Нека не се заблуждаваме: войната няма да спре в Украйна. Защото става въпрос за руския експанзионизъм и възстановяването на Руската империя. Виждаме сблъсъци на различни начини на живот и на различни ценности, общи за нас и за Украйна", каза бившата президентка.

Помощта за Украйна не е скъпа прищявка или благотворителност, защото инвестицията в успеха на Украйна "ще се възвърне стократно, когато се помисли какво може да предложи на Европа", смята бившият говорител на НАТО Джейми Ши. "Украйна вече е ключов партньор на ЕС в енергийния сектор и ще стане равноправен член на нашия единен пазар. Въпреки огромните предизвикателства, Украйна продължава да провежда реформи за постигането на тази цел", заяви еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон. Тя подчерта, че западните партньори на Украйна "трябва да направят всичко, за да гарантират, че Украйна ще спечели". "Ако Русия спечели войната, това ще бъде голяма заплаха за енергийната сигурност на Европа", подчерта Симсон.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 96 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сметки

    119 12 Отговор
    без кръчмаря .
  • 2 Който е глупав

    113 7 Отговор
    Ще му излезе скъпо. Тия работи се мислят , а не летиш в облаците колко си велик и непобедим.

    Коментиран от #51

  • 3 хфф

    138 10 Отговор
    Дойче зеле изпада в истерия
  • 4 Пенчо

    111 6 Отговор
    Колко скъпо ни излиза, като се води войната!?
  • 5 БЛАЖЕНИ да СА ВЕРВАЩИТЕ

    120 9 Отговор
    ЧЕ ОКРАИНА ЩЕ СПЕЧЕЛИ............
  • 6 Хохо Бохо

    84 5 Отговор
    Със сигурност ще струва по-малко отколкото ако спечели
  • 7 Хахахаха

    18 106 Отговор
    Ясно, ама за копейките са важни руските интереси, а не българските.

    Коментиран от #9, #105, #133

  • 8 Последния Софиянец

    131 13 Отговор
    По голям фашизъм от Брюксел няма в историята на човечеството.
  • 9 Последния Софиянец

    126 13 Отговор

    До коментар #7 от "Хахахаха":

    И какви са българските интереси!?Още 20 години окупация и янките ще ни довършат като индианците.

    Коментиран от #37

  • 10 истинските факти

    61 12 Отговор
    Въобще няма да е скъпо, ние сме се предали на братушките преди поти век. Да му мислят тия, дето смятат да се бият с тях!
  • 11 Гориил

    102 9 Отговор
    Западът няма ресурси да диктува условията.Всичко останало е пропаганда, която Русия не приема на сериозно.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Селянин

    111 7 Отговор
    DW е чуждестранен агент с чуждо финансиране и не защитава българските интереси.
    Така, че вашето мнение...... знаете къде.
  • 14 Циник

    114 7 Отговор
    Превод на български: искаме Украйна да спечели за да можем да я опоскаме икономически както направихме с другите източно-европейски наивници като България. А ако Путин си я вземе, мангизите остават за него, кофти. Уааааа, искаме си я!
  • 15 Азззззззз

    99 7 Отговор
    Европа плаща за да защитава американска собственост в Украйна. Колко тъпо, но евроатлантическо.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Така Така

    62 10 Отговор
    Напротив цените ще паднат и всичко ще е по изгодно от сегашната летяща инфлация. Ако Русия изгуби всичко хубаво свършва
  • 18 ха дубру ютро

    71 6 Отговор
    УСИЯ НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ЛУКСА ДА ИЗГУБИ ТАЗИ ВОЙНА ,ТЯ ИМА ДЪЛГ И МИСИЯ ДА СПАСИ ЧОВЕЧЕСТВОТО ИНАЧЕ ВЛИЗАМЕ ВЪВ ВЕЧЕН ЛОКДАУН,ЗАРОБВАНЕ И ТОТАЛНА МИЗЕРИЯ.
  • 19 Лично аз не деля никакви ценности

    92 4 Отговор
    с държавата Украйна, не говоря за украинския народ, в който има множество прекрасни хора. Държава, която лови нежелаещи да воюват мъже по улиците и ги хвърля буквално в месомелачка, някои се озовават след 4 дни на фронта и резултатът е предвидим. Държава, която целенасочено провежда гонения в каноничната православна църква, за да я замени с някакви откровени сатанисти, които пеят химни в прослава на военнопрестъпника Бандера. Ако за тези мозъчни тръстове е ценност пещерната русофобия, то това е в рязко противоречие с всички светли умове от Просвещението и няма нищо общо с демокрацията. А и каква е точно тази "подкрепа"? Като чешката инициатива за купуване на снаряди, които бяха взети дори от черния пазар и се оказаха непригодни. Просто страшно много се печели от тази война, но от малцина, докато мнозинството граждани на ЕС страдат от безумните санкции. Да не говорим, че зорлем скрепиха съюза на Русия с Китай, и тепърва ще берем плодовете на малоумните решения на върхушката в ЕС, която се изживява като някакво съвременно Политбюро на КПСС.
  • 20 Пако

    72 4 Отговор
    ЗАПАДНИТЕ ОБЩЕСТВА СА ТОТАЛНО ДЕБИЛНИ И ОБЛЪЧЕНИ,БЕЗ СПОСОБНОСТ ДА РАЗСЪЖДАВАТ СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ГЛАВИ.ЗАТОВА СА ЛЕСНИ ЗА МАНИПУЛИРАНЕ И ЗОМБИРАНЕ .ПУТИН Е НА ПЪТ ДА ГИ ИЗЛЕКУВА.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Параной Патологин

    47 4 Отговор
    Зад всеки ъгъл се крие по един Путин. А това че не го виждате а виждате само Зеленски е илюзия и халюцинация в следствие на употребата на зомбовизора. И все пак Путин е виновен. Дори ако сте отявлен олигофренец.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Пора

    8 29 Отговор
    Рокендрола започна в Ростов.
  • 25 Тошо

    65 5 Отговор
    Западът се е превърнал в хомогенна маса дебили, блееща пред телевизора чрез който им промиват мозъците.
  • 26 Ако Украйна загуби

    10 44 Отговор
    русофилите ще платят сметката. Хиляди украинки ще кацнат на Слънчака.

    Коментиран от #36

  • 27 Много тъпа

    57 5 Отговор
    пропагандна статия. Подигравка със читателят
  • 28 Военкур

    7 54 Отговор
    Няма вариант Русия да спечели.Нула.
  • 29 Фен

    55 4 Отговор
    Скъпо ще ни излезе, ако Украйна спечели. Но това няма как да стане. Тя загуби, още 2014. А на вас, от ДВ, ще ви излезе скъпо. Ще ви врътнат кранчето.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 защо

    33 5 Отговор
    Има ли някой украинец с добър български да преведе статията и да я изпрати в Украйна? На останалите в страната си да я защитават, ще им бъде интересно.

    Коментиран от #134

  • 32 ами

    33 3 Отговор
    европата да се приготви да дава по 100 милиарда на година на украина както иска шефа нато и няма да има грижи
  • 33 Пропагандата

    43 4 Отговор
    знаеше, че фашистка Укрия не може да спечели срещу най-мощната армия/ядрена сила! Защо ли ги хвърлиха в месомелачката! Само озроди-военнопрестъпници могат да го направят...
  • 34 Мозъчен тръст

    38 4 Отговор
    Украйна така или иначе ще загуби войната.
  • 35 Ха ха ха

    24 2 Отговор
    На шепата про да ж ни ци и пре да тели , ще им излезе доста скъпо !
  • 36 Яяяяя

    9 6 Отговор

    До коментар #26 от "Ако Украйна загуби":

    Какво лошо има
  • 37 Хахахаха

    9 47 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    При влизане в руско робство, България ще я напуснат повече от 50 процента от населението, само за няколко дни.

    Коментиран от #48

  • 38 Гробар

    39 4 Отговор
    Плащат се милиарди на Украйна за да може шепа хора да си оправдаят сладките постове.
  • 39 Коррадо Каттани

    48 6 Отговор
    В продължение на 8 години Европа упорито "не забелязваше" как в Донбас убиват етнически руски хора. "Не забелязах" изгарянето на хора живи в Одеса в дома на профсъюзите. "Не забелязах" нацистките шествия в Латвия, които се провеждат там от 1991 г.насам.
  • 40 Наглия

    42 5 Отговор
    Запада изпада в рецесия! Реват и се мъчат да разкъсат Русия , за да източат и нейните ресурси. Няма да стане 100% не са могли преди няма да могат и сега!Най лошото е че въвличат света в война която може да се окаже последната за нашата цивилизация!
  • 41 Ъхъъъъъъ мозъци

    36 3 Отговор
    ===Това се казва в проучването "Украйна: цената на бездействието", изготвено от брюкселския мозъчен тръст "Приятели на Европа" в рамките на инициативата "Украйна".==== Като гледам какви дивотии е написал някой украински кретен от този "мозъчен тръст" направо да ви кажа че може и "безмозъчен тръст" да го четете ... Невероятно изперкало същество ще да е ...

    Коментиран от #62

  • 42 Само да добавя

    29 7 Отговор
    Час по-скоро Заленски трябва да хвърля кърпата и да плати за всичките безобразия, които предизвикаха войната. Западът да престане да подкрепя Украйна, защото на него се пишат жертвите от двете страни. Има ли умни хора?

    Коментиран от #54

  • 43 Путинофил

    7 31 Отговор
    Украйна вече занули Маскалия. Който още не го е разбрал, значи има 2 клетки.
  • 44 нннн

    28 3 Отговор
    ,,Лъжата е истина. Истината е лъжа." ,,Войната е мир. Мирът е война." /Оруел/ Сякаш специално за Дойче Веле го е написал Оруел.
  • 45 Анонимен

    25 4 Отговор
    "Емануил Тод смята, че основният извод от украинския конфликт е, че Западът има проблеми с възприемането на реалността. Историкът добави, че въпросът за Запада не е дали Русия ще спечели или загуби, а как ще се справи с поражението си."
  • 46 "Това се казва в проучването...."

    20 3 Отговор
    Това ако за проучване минава , то читателите явно някой ги мисли за безмозъчни примати тип: "Чернобилският човек Шмигал"
  • 47 Абе направо си кажете

    18 3 Отговор
    че тре да стегаме коланите и да даваме още пари за Украйна.
  • 48 Циник

    28 7 Отговор

    До коментар #37 от "Хахахаха":

    Евро робството ни направи от 9 милиона на 6, от които я има я не 4 милиона етнически българи. От това по-лошо няма как да стане.

    Коментиран от #84

  • 49 Перо

    22 6 Отговор
    Подкрепата на Украйна е подкрепа за един ционистки, превратаджийски режим, не спазващ никакви международни, правни норми и провеждат геноцид над група от населението, изкуствено създават класа от националисти /без етнос/ за подкрепа на режима!

    Коментиран от #55

  • 50 Факти

    8 37 Отговор
    Украйна няма да загуби войната. Западът няма да го позволи. Той превъзхожда Русия във всяко едно отношение, с изключение на пропагандата и шпионажа, но те не са толкова важни. Основните фактори са икономиката и технологиите, където Западът тотално доминира. Русия е обречена. Западът помага на Украйна задочно, защото не иска да се цапа, но ако се наложи ще удари Русия с най-новите си оръжия, които никой още не е виждал. Изходът от тази война е ясен. Въпросът е само колко време ще се проточи. Путин знае всичко това много добре. Ако форсира нещата ще предизвика ответен удар и краят му ще дойде по-бързо. Затова пипа леко и бави войната. Така удължава собствения си живот.

    Коментиран от #56, #59

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Патриот

    4 32 Отговор
    Украйна няма как да загуби войната! Целият цивилизован свят начело с България е зад нея!!!

    Коментиран от #63, #68

  • 54 Путин гол до кръста на кон

    9 4 Отговор

    До коментар #42 от "Само да добавя":

    Ето такива юнацъй мне нравится! Браво, вдигнете му заплатата! Зеленски да хвърля кърпата! И после всички да хвърлят кърпите! Руzzия над всичко!
  • 55 Стамат

    5 22 Отговор

    До коментар #49 от "Перо":

    Подкрепата за Украйна е подкрепа за една мирна държава, която отказва да бъде подчинена на империята на злото и иска да е част от цивилизования свят.
  • 56 Чиче, чи преди къв беше?

    21 3 Отговор

    До коментар #50 от "Факти":

    Аз мисля, че си бис комсомолски секретар и си обяснявал на пионерчетата и чавдарчетата светлото бъдеще.
    Сега ни обясняваш за некви невиждани и нечувани западни оръжия.
  • 57 ТАЯ ДУМА ,,АКО" ПРИ РУСНАЦИТЕ ЛИПСВА ...

    27 4 Отговор
    ТРЪГНЕ ЛИ МЕЧКАТА , НЯМА АКО ....... А ТЯ ТРЪГНА , УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ НАКАЗАНА КАКТО РЕШИ МЕЧОКА ! ФАШИСТИТЕ ЩЕ БЪДАТ НАКАЗАНИ ПОИМЕННО - НИКАКВО АКО , КЪДЕТО И ДА ИЗБЯГАТ МЕЧКАТА ЩЕ ГИ НАДУШИ ! САМО ГЛЕЙТЕ !
  • 58 Ами

    23 4 Отговор
    дойчезеле ще ни каже ,ли колко скъпо ще ни излезе ядрен дъжд , заради краварските интереси ?!
  • 59 И ако Западът удари Русия

    22 3 Отговор

    До коментар #50 от "Факти":

    После няма да има нито запад, нито изток. А живите ще завиждат на мъртвите.

    То вярно, че западняците са тъпички - но не толкоз че да не разбират, че имат много повече за губене, отколкото руснаците. И че на умрелия милиарди не му трябват.
  • 60 Павел пенев

    21 4 Отговор
    Фашизираната медия DW да обясни колко евтино ще ни излезе ако Украйна спечели войната заедно с т.нар.колективен запад? Гнусни манипулатори.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 21 Отговор

    До коментар #41 от "Ъхъъъъъъ мозъци":

    Западните ЛУНАТИЦИ не разбраха ли, че Руската наглост и Космосът са безкрайни, за второто не е сигурно....
  • 63 ЩОМ БЪЛГАРИЯ Е ЗАД УКРАЙНА И И ПОМАГА ,

    16 5 Отговор

    До коментар #53 от "Патриот":

    НАЧИ УКРАЙНА ОТИВА НА КИНО ! ЩЕ ГУШНЕ БУКЕТА , ЩЕ СЕ БАТАЛЯСА !
  • 64 Четем , четем и стигаме на края

    16 4 Отговор
    до баш тъпотията.... "Въпреки огромните предизвикателства, Украйна продължава да провежда реформи за постигането на тази цел",
  • 65 Инна

    21 3 Отговор
    Интересно е да видим как нашите либерални врагове повтарят като религиозна мантра: Америка е демокрация, а Русия е автокрация, така че Америка може да бомбардира и лъже света, а Русия трябва да „промени поведението си“ и да слуша „демокрациите“. .”
    Но нашият стар приятел, професор Имануел Кант предупреди: „Демокрацията неизбежно е деспотизъм“. „Демократите“ и либералите не му вярваха и все още не му вярват, те си мислят, че държат Бога за брадата. Всъщност те самите са държани за брадата от Имануел Кант.
    „...Маркс перфектно улови тази същност на капиталистическата демокрация, като каза в своя анализ на опита от Комуната: на потиснатите е позволено да решават веднъж на няколко години кой представител на потисническата класа ще ги представлява в парламента и ще ги потиска!. ..” (Държава и революция. В. И. Ленин)

    Коментиран от #74, #89

  • 66 Гого

    9 2 Отговор
    За съжаление за пореден път,бе взето грешно решение,от умниците ....
    Представя се желаното,за реално.
  • 67 Пропагандата

    14 2 Отговор
    знаеше, че фашистка Укрия не може да спечели срещу най-мощната армия/ядрена сила! Защо ли ги хвърлиха в месомелачката! Само изроди-военнопрестъпници могат да го направят...
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Българин

    17 4 Отговор
    Скъпо ще излезе на козяците! Нормалните хода знаят, че България беше най-добре, кога се управлявахме от братушките, а армията ни беше част от непобедимата Съветска Армия, А ДС, част от КГБ! Така че хората мечтаят за момента, когато отново ще бъдем заендо с нашите по-големи и силни братя!
  • 70 Тра-ла-ла

    15 2 Отговор
    "Освен това, ако Украйна победи, тя ще бъде не само силен стратегически съюзник на Запада, но и икономически партньор с огромен потенциал."
    Много добре казано. Я ми обяснете като толкова ви е важна Украйна защо я крадохте както и България 30 години? Някога като работех по чужбина един руснак не съм видял там да работи, но виж с украинци (жени бяха все незнам дали е случайно), се срещаш на всеки ъгъл, защото в Украйна казваха заплащането е такова, че стига за хляба а за захарта не (точно така се изразяваха). Има ли нормален, човек да мисли, че ако толкова се страхувате от "имперските" амбиции на Русия, просто ще наливате пари в тази бездънна яма вместо да се предприемат ответни военни действия. Пък дори и да е истина, вече си имате готово решение изпитано нееднократно - ще платите за "демокрацията" си с източна Европа. Ако вземате пример с тия безмилици от "татко ви Гьобелс", все пак се замислете, че тогава е било лесно да ограничиш хората да слушат само това което искате да чуете. Смешно е в наши дни да се пишат подобни глупости.
  • 71 ГЛЕЙТЕ ДНЕС ПО ТЕЛЕВИЗОРА ДРУГАРКАТА НЕЙ

    9 1 Отговор
    НСКА , КАК ЩЕ БЪЗИКА ПАК МЕЧКАТА СЪС СЛАМКА ОТЗАД ! ЗАСЕГА МЕЧКАТА И ОТГОВАРЯ САМО С ОТДЕЛЯНЕ НА ГАЗОВЕ , НО СКОРО ЩЕ Я ИЗБАЦА ЩОТО ТЯ ЗА ЯДЕНЕ НЕ СТАВА
  • 72 Шматка

    6 3 Отговор
    Добре де - ами ако Украйна си изпусне сапунчето и зад нея има навалица? Аз лично бих се притеснявал, че знае ли се...
  • 73 1020

    12 2 Отговор
    Ако укр спечели войната, ще ни излезе много по-скъпо и дори фатално.
  • 74 Швейк

    4 6 Отговор

    До коментар #65 от "Инна":

    Демокрацията е лоша форма на управление, но по добра не е измислена.

    Уинстън Чърчил

    Коментиран от #82

  • 75 Много хубава статия

    14 3 Отговор
    Кръгла нула
  • 76 Някакъв

    18 3 Отговор
    непрекъснато пише, че Украйна била занулила Русия, а пък колективният запад непрекъкнато трепери, че Путин нямало да спре с Украйна. Да пробват да се разберат последно тъпанарчетата, как може една занулена държава да нападне друга държава!
  • 77 Все тая Дойче заеле

    17 4 Отговор
    Българите масово сме за Русия и не искаме да ви четем глупостите

    Коментиран от #79

  • 78 Обективно

    8 2 Отговор
    Украйна може да спечели срещу Русия. Но само ако се състезават пиене на горилка и ядене на сало. В друго шансът им е нула и.

    Коментиран от #101, #111

  • 79 Швейк

    2 8 Отговор

    До коментар #77 от "Все тая Дойче заеле":

    Масово ?
    Егати тъпотията.

    Коментиран от #86

  • 80 Сандо

    16 3 Отговор
    Най-големият парадокс е,че ако Русия победи ще спечели Европа.А сега помислете защо.Това не се отнася за козячетата,има кой да мисли вместо тях.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Инна

    12 1 Отговор

    До коментар #74 от "Швейк":

    "Демокрация на демокрацията" - раздор. За какво говорим. Класиците вече са казали всичко и са го поставили „на рафтовете“. При капитализма демокрацията е диктатура на буржоазията, при социализма демокрацията е диктатура на пролетариата.
    „Демокрацията“ в американски термини е смокинов лист, който прикрива желанието за колонизиране на целия свят. Зла пародия на този институт.
    Нов световен ред се установява от шепа собственици на транснационални корпорации. И това е най-общо неоробството на 21 век, което се различава от фашизма на 20 век само по метода на унищожаване на държави и народи.
    Скривайки се зад думи за демокрация, те бомбардират цивилни с бомби с обеднен уран, фосфорни бомби, нападат други държави, унищожават армия, държавни глави, лишават милиони хора от правото на живот и наричат ​​тези престъпления срещу човечеството „демокрация“, докато убеждавайки целия свят, че това и това е "демокрация".

    Коментиран от #92

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Сандо

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Циник":

    А Оптимистът веднага ще ти каже:"Има,има"!
  • 85 Пропагандни пръдни на ДЗ

    15 1 Отговор
    Стават все по дълги и все по малоумни. Кво мислят че постигат само те си знаят.
  • 86 Айде не е "масово"

    15 3 Отговор

    До коментар #79 от "Швейк":

    Почити на 85% сме за Русия. Доволен ли си?

    Коментиран от #93

  • 87 Лелеее

    18 2 Отговор
    Тази война е на соросите срещу Русия не е на европейската цивилизация
  • 88 Само не разбрах

    21 2 Отговор
    Защо Европа трябва да плаща за интресите на американските банкери в Окрайна?
  • 89 Сандо

    14 1 Отговор

    До коментар #65 от "Инна":

    Не е случайно,че вече класици като Маркс и Ленин не могат да се намерят дори и в библиотеките,нито се издават,нито се изучават.А умните хора на Запад се учат от тях.

    Коментиран от #128

  • 90 Излиза че

    15 2 Отговор
    е евроатлантическо да спонсорираш фашистите от украйна
  • 91 Човек с очи

    16 2 Отговор
    В конституцията на страна с 5-6 хиляди ядрени заряда, неспираеми ракети и ядрени торпеда пише, че територията и се защитава с всички средства.
    Вервайте ми, евро-сащски подлоги, загуба на части или цяла Украйна е по-добре за вашето здраве от алтернативата. Струва ли си да изгорите за нацизма? По-достойна кауза нямате ли?
  • 92 Швейк

    3 6 Отговор

    До коментар #82 от "Инна":

    Ами тогава мечтай за световната революция.
  • 93 Швейк

    4 5 Отговор

    До коментар #86 от "Айде не е "масово"":

    Тия проценти от коя стъкмистика ги извади ?
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 НЯКОЙ

    20 1 Отговор
    А колко скъпо ще ни излезе, ако сайтове като ,,факти,, продължават да ни сервират статии като тая, които рекламират войната? А колко скъпо ще ни излезе ако продължаваме да четем статии като тая, които оправдават войната и нейното ескалиране? А колко скъпо ще ни излезе това че се публикуват само автори които прокламират война а не Тея които говорят за мир? Колко скъпо ще ни излезе излизането на тази война от контрол, което цели статии като тази? Забравихме какво донесе Първата и Втора световни войни на Европа? Дори без ядрено оръжие, което по онова време нямаше. Всички ли са се побъркали, къде остана здравият разум? Самото понятие ,,война,, би трябвало да консолидира всички нормални хора за отпор и отхвърляне, а правителства и дипломация за работа в направление - преговори. Засега само руснаците говорят за преговори но никой не ще да чуе. И понеже САЩ са зад океана, Британия е остров, ние ще горим. Освестете се, реагирайте, Унгарците излязоха със стотици хиляди и казаха НЕ на войната, всички останали четем статии за война и си траем докато огъня пълзи към къщите ни. Хора, излезте, гласувайте масово за партии които говорят за Мир.И реагирайте, когато ви манипулират със статии като тая. Събудете се, утре ще е късно.
  • 96 Наблюдател

    9 1 Отговор
    Спрете със цензурата това да не е диктатура във факти не съм обиждаш никого просто споменах че ще е интересно какво ще се получи ако плановете на запад се провалят но под друг начин се изказаха
  • 97 УКРАЙНА НЯМА ДА ЗАГУБИ ВОЙНАТА !

    8 5 Отговор
    НО ЗЕЛЕНСКИ И БАНДЕРИТЕ МУ ЩЕ ЗАМИНАТ ВЪВ ВЕЧНИТЕ ЛОВНИ ПОЛЕТА !

    Коментиран от #99

  • 98 Госта..

    14 2 Отговор
    Да четеш статия на DW е чиста загуба на време ,те даже не а забавни а по скор смешн .
  • 99 Инна

    5 0 Отговор

    До коментар #97 от "УКРАЙНА НЯМА ДА ЗАГУБИ ВОЙНАТА !":

    Кризис, который переживает сейчас мировая экономика, способствовал росту продаж "Капитала" - главного труда основоположника научного коммунизма Карла Маркса, сообщает агентство Associated Press.
    Берлинское издательство Karl-Dietz Verlag, выпускающее политическую литературу, с начала 2008 г. поставило в магазины 1,5 тысячи экземпляров "Капитала". При этом за один лишь сентябрь было реализовано 200 книг - в прежние годы столько продавалось за год.

    Коментиран от #100

  • 100 Инна

    3 1 Отговор

    До коментар #99 от "Инна":

    Прошу прощения!
    Это ответ на 89
  • 101 Инна

    7 0 Отговор

    До коментар #78 от "Обективно":

    Илюстративна история на истински патриот на Украйна.
    Гулко, студент шеста година във Факултета по фундаментална медицина на Московския държавен университет, беше арестуван за публикуване на националистически призиви и набиране на средства за украинските въоръжени сили.
    По-късно е осъден и депортиран от Русия. Изгонен е от университета.
    На Гълко е отказан достъп в Грузия без обяснение.
    Гулко е родом от Одеса и е гражданин на Украйна. Той обаче няма намерение да се връща в Украйна.
    „Няма планове за връщане в Украйна в близко бъдеще“, каза Гулко. Той каза, че в момента е в чужбина и иска да продължи обучението си. Гълко не уточни в коя държава е заминал
  • 102 ХА ХА ХА

    18 2 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! СТРАХ ТРЕСЕ ДЖЕНДЪРЛЪКА ! КАКЪВ СВЕТОВЕН РЕД , КАКВИ ПЕТ ЛЕВА ? СВЕТОВНИЯ РЕД ГО ВИДЯХМЕ .... КРАВАРИТЕ , ЕВРЕЙСКИТЕ ФАШИСТИ МОГАТ ДА УБИВАТ НАРЕД ......НО ЗА ДРУГИТЕ НЕ МОЖЕ ! ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ ГОЛЯМА КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИТИ !
  • 103 бай Иван

    14 2 Отговор
    "За две години и половина, откакто трае войната, европейците научиха, че свободата и сигурността имат цена и тя трябва да бъде платена"

    Не се сещам кой ни е заплашил свободата и сигурността та да трябва да я плащаме????

    Ние сами се набутахме в тази война ,ние наложихме ограничения , ния правим глупост след глупост в международната ни политика , а после ревем ,че друг бил виновен. Е това ако не е тъпизъм здраве му кажи.Ако искате се ангажирайте и с войната в Близкия изток та още повече ще има да плащаме.

    Коментиран от #112

  • 104 ха ха

    15 1 Отговор
    сигурността в европа минава през взаимно уважение и зачитане на другите , а не през "цветни рволюции" , тирания и грабеж на населението по закон , за благото на болните от алчност , защото "сигурността" за едни е заплаха за живота на други
  • 105 Гошо

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хахахаха":

    И кои са българските интересни ? Прайдове в софия
  • 106 Бай Дън

    11 1 Отговор
    По евтино от колкото да спечели. Поне няма да участваме във възстановаване на изгубените територии!
  • 107 Чочо

    14 2 Отговор
    Това си е мнение на DW.
    Дали САЩ или Русия спечели все ще ни излезе скъпо.
    То вече ни е скъпо(много)
    Напълниха ни с потенциални бойци от мигранти (благодаря на Меркел....не е виновен Путин!!¡!!!).
    Сега пак ще станем зависими,този път от САЩ.
    Но с тях търговията ниизлиза през носа, заради по-високи цени.
    И без това ни ошушкват банките(по американски стил)
    Така,че минаваме от търн та на глог........
    Та питам,кое е му е хубавото?????
  • 108 Хаирсъзина

    11 2 Отговор
    Украйна ще загуби войната и много скъпо ще ни струва.
  • 109 Хаирсъзина

    12 3 Отговор
    Украйна ще загуби войната и много скъпо ще ни струва. Който се е заял с Русия, хаир не е видел.
  • 110 Хаирсъзина

    17 2 Отговор
    Европейските икономики се сриват една след друга от ембарго срещу Русия, а онези чапкъни американците гледат сеир.
  • 111 Бежанец

    5 1 Отговор

    До коментар #78 от "Обективно":

    Днес си личи отсъствието на курортистите с недекларирани доходи в Гърция.Явно са заети със купуването на гласове.
  • 112 Сандо

    13 2 Отговор

    До коментар #103 от "бай Иван":

    Така е,ама като говорехме преди години,че членството ни в нато и европейското блато скъпо ще ни излезе,малко хора ни вярваха.А ще става още по-лошо.
  • 113 Бу Бу

    13 1 Отговор
    Спрях да чета статията когато прочетох" ... ако Украйна загуби войната. Щях да чета ако беше" ... когато Украйна загуби войната". Или по-точно когато Русия реши да спре военните действия в Украйна.
  • 114 фбр

    13 4 Отговор
    Видиш ли статия от Дойче зеле няма смисъл да я четеш ! Украйна щяла да победи ? Сигурно , ама на върбин ден ! Зомбирани укрокраварски мозъци !
  • 115 Хххххххххххх

    9 3 Отговор
    Русия спечели. Въпрос на време е да признаете този факт.
  • 116 Кой каза?!.....

    4 1 Отговор
    На война,се най-много се Краде!....
  • 117 на О-майнова

    3 1 Отговор
    ще клъвне най-дългото,че даже не могат да го от режат и ще го влачат по къра....
  • 118 на демо

    5 1 Отговор
    опъват ластика,а ама ще скъса,като тиквенов менискус.....
  • 119 Сиромах

    10 2 Отговор
    Не става ясно, кой определя световният ред?Тези, които си позволяват да сформират групата на желаещите под заплахата от санкции, ако не се присъединят или ООН ги натоварва с тази задача?Крайно време е да се прекрати хегемонията на САЩ!
  • 120 Госあ

    10 3 Отговор
    Доста смешно и жалко. На Русия помагат с оръжие единствено Иран и Северна Корея и то в някакъв порядък. Разбира се, Китай има своите търговски и политически взаимоотношения с Русия, но оръжие не предоставя ! Какво друго предоставя, си е тяхна работа. Индустрия, бате. Смешниците се изпразниха складовете си, а укрите продължават да губят територии ! Какво ще управлявате ве ? Какво ще командвате ? Нито Русия, нито Китай между другото са тръгнали да управляват и командват евроатлантическите кочини, обаче пиратството свърши.
  • 121 Ролан

    5 1 Отговор
    Може да не ни е изгоден курса от лев към рубла?!)))
  • 122 ДВ ненормални сте

    9 2 Отговор
    ДВ проста краварска лъжлива медия

    Коментиран от #131

  • 123 БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ

    6 1 Отговор
    КЪМ РУСИЯ ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ ! УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ ПРИСЪЕДИНЕНА АВТОМАТИЧНО КАКВОТО И ДА ПРАВЯТ ВРАГОВЕТЕ И ЗА ДА Я РАЗГРАБЯТ !

    Коментиран от #127

  • 124 БЕСНИ СА ЕС И НАТО , ЗАЩОТО СВЪРШИ

    7 1 Отговор
    ГРАБЕНЕТО ОТ РУСИЯ ! СЕГА ЩЕ КУПУВАМЕ НА ТРОЙНИ ЦЕНИ ТОВА КОЕТО ПРЕДИ КУПУВАХМЕ ПОЧТИ ДАРОМ ОТ РУСИЯ !
  • 125 ЕС И НАТО САМИ СИ НАПРАВИХА

    5 1 Отговор
    ХАРА КИРО !
  • 126 Хаха

    1 5 Отговор
    Щом руските подлоги квичът
    Всичко наред
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #89 от "Сандо":

    Классици?
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 За такива

    2 0 Отговор

    До коментар #122 от "ДВ ненормални сте":

    Само палежи и бесене!!! Смърт за ШвабскитеСвине и КозякПодлогите!
  • 132 факуса

    2 0 Отговор
    вмрисано зеле има защо да ревете,щот е заплашен редът,ама това е ВАШИТ ред наложен знаем как и изгоден само за вас,затуй има и други дет вече имат възможности и искат зачитане на статута им,затуй свиквайте,тогаз нема да ви има на улицата отивате,най добре грабвайте оръжието и на фронта
  • 133 факуса

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хахахаха":

    не знаех,че е интерес на някой да живее в в колония да го грабят и лъжат и да му налагат полова култура,как да гледа децата си и нищо,че едва оцелява работейки е длъжен да изхранва некви дет били заплашени в страните си и решават да дойдат в дома ти,според мен не е смешно
  • 134 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "защо":

    най добре на слънчака,може да освободят плажовете в изблик на патриотизъм
  • 135 Българин

    2 0 Отговор
    Украйна вече е загубила войната.А нас какво ни касае? Лошо ще бъде ако спечели.