Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Юни, 2024 20:44 1 249 27

Русия се надява да провали Срещата на върха за глобалния мир

  • украйна-
  • русия-
  • путин-
  • швейцария

Така държавата-агресор за пореден път подчертава важността на събитието

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир РОСТОЦКИ, руски политолог

Само след няколко дни в Бюргенщок, Швейцария, близо до Люцерн, ще се проведе Global Peace Summit – мирна конференция за Украйна. Лидерите на повече от 70 държави вече са потвърдили участие в Срещата, включително Аржентина, Чили, Гана, Кения, Катар, ОАЕ, Корея, Япония и др. Повечето държави ще бъдат представени на лидерско ниво. Сред основните участници са британският премиер Риши Сунак, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, както и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и канадският премиер Джъстин Трюдо.

Русия обаче не губи надежда да провали Срещата на върха за глобалния мир. Така държавата-агресор за пореден път подчертава важността на срещата и опасенията си относно решенията на лидерите, които ще присъстват на нея, както и страха от глобален международен натиск. Това не е изненадващо, защото по време на срещата на върха за глобалния мир световните лидери ще могат да демонстрират решителност в оказването на натиск върху Русия да сложи край на най-кръвопролитната война в Европа след Втората световна война. Основополагащият документ на срещата, украинската формула на мира, наричана още Формулата за мир на Зеленски, има потенциала да се превърне в принципно ново решение в областта на сигурността, да се превърне в основа за установяване на траен мир и актуализиране на принципите на международния закон.

Неотложни въпроси, които ще бъдат обсъдени на срещата са акцент върху енергийната и ядрената сигурност, свободното корабоплаване и обмена на затворници „всички за всички“, както и връщането на деца, депортирани от Русия, пише чешкото издание Aktualni zpravy

Украинската „Формула на мира“ от самото начало предизвика силно раздразнение в Москва. И за да дискредитира срещата на върха за глобалния мир, Кремъл използва многоетапна информационна кампания. Струва си да се отбележи, че дори Путин участва в последния етап - което потвърждава опасенията на руското ръководство относно Срещата на върха. Така след посещението на Путин в Китай тамошният лидер загуби интерес към срещата на върха, а самият Путин започна да коментира текущи въпроси на срещата, опитвайки се да наложи своята гледна точка на същите страни от Глобалния юг, сред които има много Руски сателити и/или финансови длъжници на Кремъл.

Освен това Русия се опита да дискредитира Срещата още на етапа на нейната подготовка. Някои европейски и швейцарски медии, с подкрепата на пропагандисти от Москва, нарекоха срещата на върха „скъпа среща“, от която не трябва да се очакват резултати. Последните избори за Европейски парламент също бяха обект на намеса от Москва, като Русия активира открито проруски политици, които с радост прегърнаха руските наративи относно срещата на върха и военната подкрепа за Украйна. В края на краищата за много крайнодесни сили в Европа въпросът за Украйна е спусък. Москва се опитва да отклони вниманието на Европа от Украйна, като създава условия, в които лидерите са принудени да се занимават с вътрешни политически въпроси, вместо да подкрепят Киев.

Политическият живот в Европа се развива в контекста на постоянните опити на Русия да се намесва в работата на критичната инфраструктура (швейцарските власти регистрираха увеличение на кибератаките преди срещата), опитите на Русия да поеме контрол над информационното пространство и по този начин да повлияе на различни сегменти на обществото, по-специално младежта и мигрантите. Русия прибягва до теорията за рефлексивния контрол, пропагандна технология, която използва още от времето на СССР, и затова Москва сега е основният враг, който изисква от Европа максимално да мобилизира всички усилия, ресурси и възможности.

Такъв пример беше опитът за палеж на градски автобуси в Прага. Според съобщения в медиите, задържаният заподозрян е испанец от Южна Америка. Последният факт е доста забележителен в контекста на срещата на върха. Сблъсъкът на „Севера“ с „Юга“ и дискредитирането на хората от „Глобалния Юг“ в очите на европейците е истинската цел на Москва. Русия може да проведе подобни операции в цяла Европа. Полският премиер Доналд Туск на среща с представители на Подолското воеводство в Бялисток заяви, че са задържани десет души, заподозрени в подривна дейност и саботаж. Полша също изпитва натиск от мигранти на границата с Беларус, където наскоро загина полски войник. В същото време Кремъл категорично отрича участието си в подобни провокации.

Европейските представители трябва да насочат вниманието си към системното противопоставяне на Русия и непрекъснатата подкрепа за Украйна, както по време на срещата, така и след нея. Киев трябва да получи ресурси за прекратяване на войната, а именно оръжия и средства, както и да получи ясни послания от международната общност, които показват различни вектори за възстановяване и развитие на страната. Постъпленията от замразените руски активи трябва да станат основа за дългосрочното възстановяване на Украйна.

В същото време трябва да говорим за възстановяване на страната на съвременни, иновативни принципи. По-нататъшното изкуствено забавяне на присъединяването на Украйна към ЕС може да доведе до негативни последици за Европа, която рискува да остане сама с руската експанзия. От своя страна Украйна, имайки богат опит в конфронтацията с Русия под различни форми, може да даде тласък на обновяването на европейската архитектура за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руски шовинизъм!

    7 26 Отговор
    Постоянно повтарят: „ мы русские, мы русские“!
    Не знам някой друг народ по света да прави това!
    И това, ако не е руски шовинизъм, здраве му кажи!

    Коментиран от #8, #11, #23

  • 2 Кои бяха гостите на Путин на парада?

    12 19 Отговор
    Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Туркменистан, Куба, Гвинея Бисау и Лаос

    Коментиран от #9

  • 3 Дрът русофил

    22 6 Отговор
    „Професорката“ Дарина Григорова от СУ в интервю го каза: „След денацификацията на Украйна ще последва денацификация и на България. Неизбежно“.

    Коментиран от #6, #26

  • 4 Очевидно

    24 9 Отговор
    Русия успява. Както е тръгнало, еленски ще говори пред една шепа сащски подлоги, същите като по натовсите сбирки. Това не може да се нарече мирна конференция.
  • 5 да де

    27 4 Отговор
    Що пишете глупости Русия щяла провали нещо си на което няма да присъстват големите и богатите даже бай пън няма да е там, а само пуделите ще джавкат.
  • 6 Страшно

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дрът русофил":

    ли ти е? Замазвай свастиките.
  • 7 ха ха хааа

    9 18 Отговор
    Тя , руzzия се стреми Сичко живо да проваля , ако не е руzко ...
  • 8 болни хора

    10 19 Отговор

    До коментар #1 от "Руски шовинизъм!":

    са руснаците,много болни. Не знам дали някога ше се оправят.
  • 9 катран

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Кои бяха гостите на Путин на парада?":

    сигурно би било престижно да поканят и простокирчо..или амнезия байдъно и най вече макорон с баба си..да не говорим за недразумение шолц..всички са фенове на бандера..който убивал евреи,поляци..стотици хиляди са жертвите на тези бандеровци..а може трябваше дойде и зеленски....който се разхожда по булевард бандера в киев..факти които никой не може да обори..Поляци обявиха това за геноцид..но разбира се киев отрича..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ааа, ясно!

    17 1 Отговор
    Пак добрият бесараБски фронт ни пробутва поредната помия, като безсрамно твърди, че е изворна вода.
  • 13 О,чуден

    14 1 Отговор
    Русия какво?! Сигурно Путин се е обадил на Бай Пън или Шолци да не ходят !
  • 14 Бензиностанция ,

    5 0 Отговор
    ама с джепане. С джепане, ама бензиностанция.
  • 15 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    1 4 Отговор
    Да го ду....ш психар фашистки
  • 16 Главен редактор в факти

    7 1 Отговор
    "Тамошният лидер"? Този човек е президент на една от най старите,многолюдни и мощни нации в света. Това,че не подкрепя украйна в конфликта не омаловажава изложените по-горе факти. Много ниско ниво на интелект и силно наведена поза явно са днешните критерии за "ГЛАВЕН РЕДАКТОР"
  • 17 Е нема лабаво

    8 1 Отговор
    Той тоя моабет си е по дефолт провален...
    Ко ша прават на сватба без младоженец и кум... сал булка Зелка ще е там...
  • 18 Учуден

    4 4 Отговор
    Брех, абе нали много искаха "мир" руските агресори?
  • 19 Ночко

    5 1 Отговор
    Така както провалиха Силата на Сибир2......а забравих, него го провали другаря Си ,хахаха.Газпрома умре
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Верно ли?

    1 1 Отговор
    Ще се събират сульо и пульо да решават без Русия!? Поредната джендърска глупост.

    Коментиран от #27

  • 22 Ма то е ясно

    1 0 Отговор
    Щом Русия няма да участва, това ще е само среща на общ лаф, ядене и пиене. Провалена ще си е така и така.
  • 23 Ганьо,

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Руски шовинизъм!":

    Къф руски шовинизъм,навсякъде крещите слава украине и се обличате в жълто синьо .Я се огледай цър вул.
  • 24 Рамбо 🇱🇷🇺🇦

    2 0 Отговор
    Жужето ще свърши като Мусолини.
  • 25 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    Стигнах в четенето до "държават-агресьор" и се отказах от слоевесният бълвоч заплатен от борбтЪ със "савецкото"влияние с новонапечатки на дръжавата-ангел (ФАЩ)
  • 26 така де

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дрът русофил":

    на професорката ще й дарим библия да бега надалеч оттук гаднярката Даоди у раша дето бомбят църкви и избиват свещенници и даскали
  • 27 така де

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Верно ли?":

    суло и пулйо да се събирст в маскве на друга среща и да си решават там какво да правят и бг предателите да отидат и да чуят защо путин уж защищава армения а праща оръжие на азербейджан да ги бомби А са от един съюз в който и некои от българите искат да влезнат Да не говорим че рашистите са ни обявили за врагове Но и да се знае как се отнасят с приятелите с които са във договор и военен съюз