9 Юли, 2024 16:01 2 005 13

Вместо "Крадецът на праскови" французите гледат "Крадецът на избори"!

  • избори-
  • франция

Ако разликите между "победоносната" Левица, класирала се втора - "Ренесанс" на Макрон и "победеният" Съюз на Бардела - Льо Пен, са десетина, стотина или няколко хиляди гласове би било приемливо

Вместо "Крадецът на праскови" французите гледат "Крадецът на избори"! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Махмурлукът от историческата победа на "Народният фронт" над "Националния сбор" минава и отстъпва място на букет от въпроси, които с времето ще намерят съответните отговори. Първият от тях е - каква е тази избирателна система, която класира на трето място партията получила най-много гласове? Ако разликите между "победоносната" Левица, класирала се втора - "Ренесанс" на Макрон и "победеният" Съюз на Бардела - Льо Пен, са десетина, стотина или няколко хиляди гласове би било приемливо. Но не е така! Няколко милиона не бяха отчетени нито от политическите сметачни машини, нито от политолозите.

Няма по-дебелоглави факти от цифрите. Какво показват те?

Те показват, че за "Ядрото" на Левицата, съставено от коалиция на 4-5 партии: Бунтовниците на Франция, Социалисти, Еколожисти и Комунисти, са гласували 7 милиона и 400 хиляди избиратели. Всяка една от тези партии получава съответно 72, 64, 33 и 9 депутатски места. Общо - 178.

Втора в класирането е партията на Макрон "Ренесанс", която ако не бяха договорките на закрити врата с Левицата, щеше да изчезне. По настоящем за нея са гласували 6 милиона и 500 хиляди избиратели. Благодарение на този резултат, партията вкарва в парламента 150 свои представители.

Най-интересна е съдбата на "победената" трета парламентарна сила. "Националният съюз" за който са гласували 10 милиона и 100 хиляди избиратели. С 3 милиона повече от класираната първа "Левица" и с 4 милиона повече от остатъка на "макронистите". Тази вадеща очите манипулация, обаче коментаторите изобщо не виждат. Никой не отчита също, че "Крайната десница" е най-компактната политическа сила, с най-постоянен растеж във всички избори и никаква скалъпена бариера не спира. Няма партия в настоящия парламент нараснала с 50 нови депутати. Цифрите които медиите се правят, че не виждат, френското общество коментира усилено, защото съзнава, че във втория тур реалната победа на партията на Льо Пен - Бардела бе открадната!


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чекинята

    3 19 Отговор
    пак неначекната
  • 2 Токова близко и пак толкова далече

    1 14 Отговор
    Чека пак му го подали да го яде
  • 3 Последния Софиянец

    40 1 Отговор
    За да остане на власт Макрон предаде Франция на комунистите.
  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    25 0 Отговор
    А добро утро!
  • 5 Бойко Разбойко

    34 0 Отговор
    7 е повече от 10.
  • 6 Бонев

    40 0 Отговор
    Френските шарлатани за разлика от нашите правят сглобката преди изборите.
  • 7 Трол

    28 0 Отговор
    Крадецът на баби.
  • 8 Чук и сръб

    23 1 Отговор
    Май някой от нашите родни партийни "архитекти", е подшушнал на макарона, как се "печелят" избори!
    Ха честито!
  • 9 Тонката

    17 0 Отговор
    И за капак, френски следователи разследват финансирането на кампанията на Льо Пен за.... 2022 г.😂
    Две години спаха, но сега се сетиха да разследват.....Това вероятно е част от евроатлантическата "демокрация"...😂
  • 10 разчекнат

    0 10 Отговор
    Отпусни си душицата извади си ДС рогцата и чакай Путя да дойде да те изчекне за губернатор.
  • 11 Госあ

    3 9 Отговор
    Един емигрант от “дунавските конекрадци” тръгнал да поправя френската избирателна система за която само преди две седмици, казваше че е първата демокрация в света 😂 Копейко, за французите вълненията на Путин са последна грижа.
  • 12 Атлантист+

    0 10 Отговор
    Стига плакахте! Докато НАТО воюва с Русия, Европа ще се управлява от Атлантисти - честно или не. На който не му харесва да заминава за Китай, защото предполагам ще ви е страх да тръгнете за Русия. Китай още не е на ред. Това е!

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.