Тема: Украйна

18 Юли, 2024 18:00 2 444 56

Украйна е изправена пред двойното предизвикателство - борбата с Русия и променящите се политически ветрове в САЩ

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Страните от НАТО предприеха стъпки този месец, за да гарантират, че Украйна ще продължи да получава в дългосрочен план помощ за сигурност и военно обучение

Украйна е изправена пред двойното предизвикателство - борбата с Русия и променящите се политически ветрове в САЩ  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След почти 30 месеца война с Русия трудностите на Украйна на бойното поле се увеличават, докато жизненоважната подкрепа от страна на САЩ все повече зависи от променящите се политически ветрове.

Шестмесечното забавяне на военната помощ от САЩ, които са най-големият самостоятелен дарител на Украйна, даде възможност на силите на Кремъл да настъпят на фронтовата линия. Сега украинските войски се сражават, за да спрат бавните, но постепенни успехи на по-голямата и по-добре въоръжена армия на Русия.

"Следващите два-три месеца вероятно ще бъдат най-тежките за Украйна през тази година“, заяви в неотдавна в подкаст военният анализатор Майкъл Кофман от фондация "Карнеги“.

На заден план се крие още едно натрапчиво безпокойство за Украйна: колко дълго ще продължи политическата и военната подкрепа на Запада, която е от решаващо значение за борбата ѝ?

В понеделник бившият президент Доналд Тръмп избра сенатор Джей Ди Ванс от Охайо за свой помощник за изборите в САЩ през ноември, а Ванс иска Съединените щати да се занимават със собствените си проблеми - не непременно с война на хиляди километри от тях на друг континент, въпреки че е казвал, че Путин е сгрешил с нахлуването.

Това мнение съвпада с позицията на самия Тръмп. Тръмп заяви, че ако бъде избран, ще сложи край на конфликта преди Деня на встъпването в длъжност през януари. Той отказва да каже как.

Междувременно проруският министър-председател на Унгария Виктор Орбан - чиято страна държи ротационното председателство на Европейския съюз - неотдавна разгневи други лидери на ЕС, като проведе безпринципни срещи с Путин и китайския президент Си Цзинпин.

Най-голямата война в Европа след Втората световна война вече отне живота на десетки хиляди хора от двете страни, включително хиляди цивилни. Няма признаци тя да приключи скоро.

А Путин иска да проточи войната с надеждата да намали готовността на Запада да изпрати още милиарди долари на Киев.

Ето как изглеждат основните предизвикателства пред Украйна:

Русия държи 18% от украинската територия, след като отбранителните сили я изтласкаха от половината от територията, която завзе след пълномащабното си нахлуване през февруари 2022 г., заяви през май американският мозъчен тръст "Съвет за външни отношения". През 2014 г. Русия завзе Крим от Украйна.

Русия не е постигала голяма победа на бойното поле, откакто превзе ключовият град Авдеевка през февруари. Но нейните сили сега настъпват в граничните райони: Харковска област в Североизточна Украйна, Донецка на изток и Запорожска на юг.

За да спечели време, Украйна прилага стратегия за еластична отбрана, като отстъпва някои територии, за да изтощи руските войски, докато западните доставки стигнат до бригадите ѝ. Анализаторите обаче предупреждават, че Русия несъмнено ще спечели една продължителна война на изтощение, освен ако Украйна не успее да нанесе удар, използвайки елемента на изненада.

В неделя Русия заяви, че нейните сили са поели контрола над донецкото село Урожайне, но украински официални лица заявиха, че там все още се водят боеве. Армията на Москва се стреми да завладее близкия стратегически град на хълма Часов Яр, което може да ѝ позволи да навлезе по-дълбоко в Донецкка област.

Според Института за изследване на войната, вашингтонски мозъчен тръст, украинските сили до голяма степен удържат руския натиск около североизточния град Харков. Войските на Кремъл се опитват да се доближат до града и да го поставят в обсега на артилерията си и да създадат буферна зона в региона, за да предотвратят украинските трансгранични атаки.

Междувременно Русия изстрелва ракети в тиловите райони, поразявайки гражданска инфраструктура. Миналата седмица тя извърши масирана въздушна атака, при която загинаха 31 цивилни граждани и беше поразена най-голямата детска болница в Украйна в Киев.

Омаломощаването на електроснабдяването на Украйна е основна цел на непрестанните руски атаки с ракети с голям обсег и дронове.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че бомбардировките са унищожили 80% от тецовете на Украйна и една трета от вецовете.

Според анализатори на Украйна вероятно ѝ предстои тежка зима.

Украйна е толкова голяма страна, че за да бъде защитена цялата, ще са необходими мащабни средства за противовъздушна отбрана. Страната се нуждае от 25 системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът“, за да защити напълно въздушното си пространство. Новите доставки на боеприпаси за Украйна се насочват към частите по линията на съприкосновение, като намаляват тежкия недостиг на артилерийските снаряди за Киев и му позволяват да започне да стабилизира фронтовата линия.

Но ще е необходимо време, за да може армията на Киев да попълни напълно изчерпаните си запаси. По оценки на военни анализатори Украйна ще може да организира контранастъпление най-рано в края на тази година.

Междувременно Русия харчи рекордни суми за отбрана, за да финансира своята изтощителна война.

Тактиката на Русия е да разрушава градове и села, за да ги направи нежизнеспособни и да лиши украинците от възможност за отбрана. Мощни планиращи бомби изравняват сградите със земята. След това навлиза руската пехота.

Украйна закъсня с изграждането на отбранителни линии, но според доклади на анализатори през последните месеци укрепленията ѝ са се подобрили.

Руската армия е постигнала бавен напредък в източните и южните точки по около 1000-километровата фронтова линия, но напоследък не е направила значителен пробив и напредването ѝ е струвало скъпо, твърдят украински представители.

През април Украйна прие закон за разширена военна повинност, който имаше за цел да попълни изчерпаните и изтощени сили.

Зеленски заяви в понеделник, че кампанията върви добре, въпреки че страната не разполага с достатъчно полигони за обучение на новите войници. Освен това 14 бригади все още не са получили обещаното им западно оръжие.

Страните от НАТО предприеха стъпки този месец, за да гарантират, че Украйна ще продължи да получава в дългосрочен план помощ за сигурност и военно обучение.

Лидерите на алианса, участващи в срещата на върха във Вашингтон миналата седмица, подписаха споразумение за изпращане на повече ракети "Стингър“ - преносима система за защита земя-въздух.

Украйна също така се подготвя да получи първите военни самолети Ф-16, дарени от европейски държави.

Въпреки това Зеленски е разочарован. Той казва, че Украйна не може да спечели войната, освен ако САЩ не се откажат от ограниченията си за използване на техните оръжия за атакуване на военни цели на руска територия.

превод: Пламен Йотински, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    6 75 Отговор
    Украйна ще занули агресора

    Коментиран от #15

  • 2 Българин

    5 61 Отговор
    Хаяско стъпи много на криво

    Коментиран от #7, #37

  • 3 Мишел

    61 2 Отговор
    АР искат да кажат, че Украйна уреди Тръмп с атентат?
  • 4 Русофилчо

    5 71 Отговор
    Зеленски ще се справи с ветровете. Той да не е Путю бе
  • 5 ПРИКЛЮЧИХА КУРСА

    66 5 Отговор
    УКРОФАШАГИТЕ. 404

    Коментиран от #8, #12

  • 6 ТаУмВзе

    57 2 Отговор
    След Опита срещу Тръмп, окраинчето си Замина Резко! Просто все не му е известно де. ХАХХАХАХХ
  • 7 пешо

    47 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    хасане смени лепилото
  • 8 Русофилчо

    5 54 Отговор

    До коментар #5 от "ПРИКЛЮЧИХА КУРСА":

    Курса на рублата приключи. Путю го направи секретен
  • 9 пешо

    55 6 Отговор
    зеления на колене пред путин

    Коментиран от #11, #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Механик

    48 2 Отговор

    До коментар #10 от "Върви ли Тридневната , коп'ейки":

    Как е перемогата, шекел? Върви, нали?
    Важното е тя да върви, другото няма значение.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сиганин

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Бате ши даваш пет лева да слага на теби на стата?
  • 16 Бмх

    36 3 Отговор

    До коментар #9 от "пешо":

    Много кавали ще трябва да прави за да олаби Путин!
  • 17 Ядреното оръжие

    2 44 Отговор
    остана единственият коз в ръцете на Путин. На 1000км фронт вече 10г. не може да вземе повече от 20% от територията на Украйна. Крим го взеха с изненада, а ЛНР и ДНР ги завзеха паравойските на Игор Гиркин и Вагнер на Пригожин за което бяха "наградени" по стар руски обичай. От 2022г. досега са взели част от Запорожка и Херсонска области. Путин да не забравя, че още 7 държави имат ЯО, а повечето западни държави казват, че е лесно да си направят, но спазват договорите. Американците са предупредили Путин, че му знаят всички бункери, а и къде се намира всеки момент и ще бъде убит с противобункерна атомна бомба. Другарят Си каза, че ако трябва ще се съюзи и със запада ако РФ използва ЯО, Сибир му трябвал чист от радиация.

    Коментиран от #20, #26, #32

  • 18 Никой

    1 26 Отговор
    Българските тръмписти - путинисти, да вземат да се поинтересуват кой е големия финансов донор Питър Тил и идеен баща на Доналд Тръмп. Това не пречи на Доналд Тръмп да бъде вожд консерваторите в Америка.

    Коментиран от #29

  • 19 Този материал

    31 1 Отговор
    Се публикува вече за трети път
    Какво да го коментираме казано е всичко
  • 20 Откъде

    24 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ядреното оръжие":

    Преписа този фейлетон
  • 21 Засрамете се България гори, а вие ни

    30 3 Отговор
    Занимавате с ненормалните фашисти от Укрия! Вие сте психически нередовни хора ние живеем в България!
  • 22 ДрБр

    18 3 Отговор
    Окрайна умря
  • 23 Това е кремълска пропаганда,

    5 14 Отговор
    На всички е известно че за 12 години руснаците не могат да превземат и две села, докато само за три дни Контранаступа освободи Бахмут, Авдеевка Соледар, Мариупол, Крим, Запорожка и Херсонска област и Луганска и Донецка област.
  • 24 На никой не му пука

    14 2 Отговор
    За украинските нацисти.
  • 25 Туй като в Бахмут,

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хихихихихи":

    Авдеевка, Соледар и Мариупол ли?!
  • 26 Психотропни ли вземаш или

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ядреното оръжие":

    Наркотици?

    Коментиран от #27

  • 27 Не, просто е болен от

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "Психотропни ли вземаш или":

    шизофрения.
  • 28 Какво занижаваш , какво милиони, бе

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "И Мил'ион маскаля Фира":

    Копей, всички знаят, че стотици милиарди руснаци вече са фира.Ама на вас копейките така ви е изгодни.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 И им козирува

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Мен ме кефи Байдън,":

    даже на невидомите

    Коментиран от #31

  • 31 Е, той си

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "И им козирува":

    ги вижда.
  • 32 Със сапьорски лопатки

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ядреното оръжие":

    И без ракети и яйца и с потопен флот става малко по-бавно, ама се напредва.
  • 33 В.В.П.

    14 2 Отговор
    От 10 години трябва да изтърпявам уродите от Окропистан ..Ама тия са върховни негодници..Ко ги мислите ?Путин има план за тях .
  • 34 хммм

    9 2 Отговор
    По-скоро пред тройно! И изтеклия мандат на херр Зеленский.
  • 35 .....

    0 1 Отговор
    .......
  • 36 дядото

    5 2 Отговор
    този от снимката вече е готов от двете предизвикателства да седне на дебелия по средата.язък за украинския народ
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Допълнение

    5 1 Отговор
    А също и пред предизвикателството на гравитацията и математиката.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Булдог

    6 1 Отговор
    Украйна или Зеления???
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 В.В.П.

    6 3 Отговор
    2000 евра лапам пенсия от Франция ,в казан ми дават работа .За още 2000 евра ..и кола .Смятам да остана в РОССИЯ..Тоя евро клозет не е по вкуса .Тука имам 17 млн км за обикаляне .Интересно е .

    Коментиран от #45, #46

  • 43 В.В.П.

    5 3 Отговор
    Еййй ,от тия негодници окропите няма спасение .. .Зеления пигмей само иска и иска ,иска.
  • 44 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    3 2 Отговор
    ГИГАНТИ , КАТО ИЗРАЕЛ
    И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ.... ЦЕЛИЯ СВЯТ ГО МАЧКАТ :))
  • 45 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "В.В.П.":

    ВНИМАВАЙ ЧЕ И ТАМ ИМА ТАРИКАТИ
    ....
    ОНЯ ДЕН НАМЕРИХ ЕДНИ КОИТО ПРОДАВАТ СУПЕР СЕЛСКИ ИМОТ ДО ВЛАДИВОСТОК НА ТИХИЯ ОКЕАН, РИБА, ПРИРОДА, ЧУСТО.
    АМА КАТО ПРОВЕРИХ Е В НАЦИОНАЛНИЯ ПАРК ЗЕМЯТА НА ЛЕОПАРДА И НЕ МОЖЕШ ДОРИ
    ТОАЛЕТНА ДА СЛОЖИШ ИЛИ ПОСТРОИШ НА НЕЯ
    :)) И ТАМ ИМА ТАРИКАТИ :))
  • 46 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "В.В.П.":

    А ТАКИВА РУСКИ ТАРИКАТИ ДЕТО ПРОДАВАТ ИМОТИ НА БРЕГА НА ГОЛЕМИ РЕКИ СА БЕЗБРОЙ :))
    .... СУПЕР СА СИ ТИЯ ИМОТИ, САМО ДЕТО ВСЯКА ПРОЛЕТ ТРЯБВА ДА ВДИГАШ КОТВА И ДА МЕСТИШ КЪЩАТА И КОКОШКИТЕ :))
  • 47 Глупости, всички знаят, че Русия

    5 3 Отговор
    Няма ракети, всичко западни вестници и медии го казаха още преди две години, а Факти го повтаряше всеки ден.Освен това нямат яйца и се бият със сапьорски лопатки и потопен черноморски флот.

    Коментиран от #49, #50

  • 48 поживём увидим

    4 0 Отговор
    За Украйна става все по сложно, а за Русия все по лесно. Така ли да го разбираме? Май нещо не ми изглежда Русия да подобрява позициите си дълготрайно. Превземане на няколко села все още не може да се нарече траен успех. Същото беше с обратен знак през ранната пролет. Който оживее ще разказва 😂!

    Коментиран от #53

  • 49 Е да де

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "Глупости, всички знаят, че Русия":

    Нали Путин каза, че ще се бият до последната лопата? Явно имат още някоя и друга. Останалото вече е скрап и груз 200
  • 50 Моряка

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Глупости, всички знаят, че Русия":

    Ама те и сапьорските лопатки били вече на привършване.
  • 51 Ксаниба

    3 1 Отговор
    Преди време, така писахте и за Афганистан - нон стоп... Сл митичният 11 септември. Сега, имаме чувството , че бандеровците са новите ви талибани... Ане че не са със същият капацитет и главорезвство.
  • 52 Ццц

    4 1 Отговор
    Да си го кажем отново: пропагандата не е за посредствени хора. Моля ви се спрете. Достатъчно се излагате с ISW, Евгений Дайнов и украинските експерти. Тениските стигат ли на свободната медиА? 😂😂😂
  • 53 ЕДНА МАЛКА ПОДРОБНОСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #48 от "поживём увидим":

    РУСИЯ В ПО ГОЛЯМА СТЕПЕН СЕ ОПРАВЯ САМА
    И СЕ ОПРАВЯ ТРУДНО НО ВСЕ ПО ДОБРЕ
  • 54 ИМА САМО ЕДНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

    2 2 Отговор
    НО ОГРОМНО
    УКРОТЪПОТИЯ ВИСОКОМЕРИЕ И НАХАЛСТВО
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 На стълб

    3 2 Отговор
    Имплозията на Бандерландия наближава. Клоунът я усеща с кожата си. Ще виси на стълб.