19 Юли, 2024 09:00 1 783 11

Проф. Иван Иванов пред ФАКТИ: Опитът за убийство на Тръмп консолидира републиканците

  • иван-
  • иванов-
  • доналд-
  • тръмп-
  • атентат-
  • синсинати-
  • сащ-
  • байдън-
  • избори

След неуспешния атентат в момента имаме ситуация, при която демократите нямат много печеливши ходове, казва преподавателят

Проф. Иван Иванов пред ФАКТИ: Опитът за убийство на Тръмп консолидира републиканците - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как ще се развие кампанията за президент на САЩ в оставащите месеци до ноември, след като станахме свидетели на атентата срещу Доналд Тръмп. Ще посмеят ли демократите да заменят Байдън… Пред ФАКТИ по темата говори професор Иван Динев Иванов, който преподава във Факултета по обществени и международни отношения към Университета на Синсинати в САЩ.

- Проф. Иванов, кандидатът за президент Доналд Тръмп преживя атентат. Какъв е отзвукът от това в САЩ. Как американците приеха това?
- Атентатът срещу кандидата за президент Тръмп можем да оприличим като връх на политическата поляризация в САЩ за последните 7-8 години. Нападение срещу официално политическо лице, срещу кандидат за президент на САЩ не се е случвало от 80-те години на миналия век. Този акт въздейства на хората в САЩ и поляризацията отстъпи на заден план. Зададе се един тон на умереност, на скромност, на признаване, че наистина прекомерното противопоставяне на двата политически лагера не е нещо добро. Също така атентатът срещу Тръмп съвпадна с конференцията на републиканците. По принцип тяхното послание от всяка една такава конференция е за обединение зад една кандидатура от тяхната политическа партия. Разбира се, опитът за убийство на Тръмп беше допълнителен стимул, който мобилизира както републиканците, така и цялото общество като цяло. Но той повлия особено на колебаещите се гласоподаватели.

- Тръмп е активен, работи и не спира изявите си. Колко води пред Байдън след атентата?
- Допреди месец разликата между Тръмп и Байдън беше около 1-2%. В определени моменти водеше Тръмп, после отстъпваше на Байдън. В последните проучвания – преди атентата, според „Фокс нюз“ Тръмп водеше 48 на 47, според NBC Байдън водеше 45 на 43 - те му даваха по-голямо предимство, според CBS News Тръмп водеше с 50 на 48. Нормално е да се очаква, че атентатът ще има ефект на обединение на нацията, че ще увеличи с няколко процента подкрепата в полза на Тръмп. Друг факт е, че не виждаме голяма промяна на подкрепата в полза за Тръмп, а това показва, че американското общество продължава да бъде силно поляризирано.

- „Тръмп е Хитлер!“ Това чухме преди години от Джей Ди Ванс, а сега прие да бъде издигнат за вицепрезидент. Каква метаморфоза преживя Ванс?
- През последните години не е само Ванс, а цяла една плеяда от републикански политици и лидери претърпяха подобна метаморфоза. След като преди години критикуваха Тръмп, сега застанаха зад неговата кандидатура и изказаха своята безусловна подкрепа по време на конференцията на републиканците. Тръмп и като президент беше много разединителен. През последните 7-8 години Тръмп нападаше много хора от републиканците, включително и техните съпруги – визирам хора като Тед Круз, Марко Рубио, Ники Хейли и др. Сега тези републиканци дадоха пълна подкрепа на Тръмп, след като буквално преди няколко месеца някои от тях водеха с жестока битка с него. А колкото до „ефектът“ Ванс, той е пряко свързан с Тръмп. Тръмп сега успя да привлече и да консолидира подкрепата на една категория онеправдани хора, това са американци с по-ниски доходи, по-ниско образование, обикновено бели хора от средния запад, а и не само, с една дума работническата класа в американското общество. Те често пъти се наричат „хилбилита“ (или т.нар. “hillbillies”). Именно Джей ди Ванс е авторът на книгата, която възхвалява „хилбилитата“ (или “Hillbilly Elegy”). И точно тези по-онеправдани, по-бедни хора застанаха и дадоха почти безрезервна подкрепа на Тръмп. Ванс получи подкрепа от Тръмп за неговата кандидатура за сенатор в Охайо преди две години и така той беше избран в Сената на САЩ. Джей Ди Ванс не може да бъде толкова влиятелен колкото президента Тръмп, защото няма такава подкрепа каквото има Тръмп, но именно връзката му с Тръмп му позволи да стигне до номинацията за вицепрезидент.

- Републиканците изглеждат сплотени, а в лагера на демократите умуват как да сменят Байдън. А до ноември няма много време…
- Буквално до преди месец, до преди първия дебат кампанията изглеждаше еднакво силна или слаба, както за Байдън така и за Тръмп - зависи как ще погледнем. Байдън дори беше започнал да набира някаква инерция, но след неуспешния първи дебат между двамата, а и последвалия атентат, в момента имаме ситуация, при която демократите нямат много печеливши ходове. Да, те наистина разглеждат възможността за смяна на Байдън, но срещу това има много солиден аргумент. Това е фактът, че Байдън получи 87% от гласовете на всички демократи в процеса на вътрешните избори в демократическата партия. Как да отстраниш човек, след като е получил такава мощна подкрепа? В същото време в момента

само около 1/3 от демократите не са удовлетворени от кандидатурата на Байдън за преизбиране.

Другата опция беше Байдън да се откаже от втори мандат. Когато действащ президент на САЩ има възможност да се кандидатира за преизбиране, а той не се кандидатира, това създава проблем от гледна точка и на историята, и на психологията на политическия процес в Щатите. Който и да бъде номиниран на мястото на Байден, ще има много по-трудната задача да се бори за президентския пост. Много по-лесната задача за демократите е да продължат да залагат на Байдън да води страната въпреки възрастта му, въпреки когнитивните му ограничения. Хората видяха тези проблеми на дебата. Възрастовите му ограничения и способността на Байдън да води страната вече се използват не само от републиканците, а и от неговите опоненти вътре сред демократите. Все повече се чува как донори на демократическата партия, хора които дават много пари, казват, че ще се въздържат от финансиране, ако Байдън продължи кампанията. Демократите са в тежка позиция. От една страна, ако оттеглят подкрепата си и заменят Байдън с друг кандидат, който няма легитимност, много трудно биха спечелили изборите през ноември. Ако продължат с кандидатурата на Байдън, той вече сам по себе си е достатъчно уязвим.

- А при републиканците какво се промени?
- При републиканците нещата пък се промениха на 180 градуса. Опитът за убийство на Тръмп консолидира изключително много техните гласоподаватели. Само до преди месец републиканската партия бе силно поделена между тръмпистите и тези, които казваха „никога с Тръмп.“ Тръмпистите имаха превес в партията, но сега вече противниците на Тръмп се маргинализираха напълно. Ясното послание от конференцията на републиканците е, че цялата партия е зад Тръмп. Фактът, че имаше атентат, породи в американското общество чувство за заплаха, а сега хората търсят „обединение под флага.“ В случая флагът е Тръмп – бившият президент. Естествено той привлича симпатии не само от републиканците, които са имали съмнения, но и от колебаещите се, от центристите, от много умерени, които в някаква степен са имали съмнения в кандидатурата на Тръмп, предвид неговата поляризираща личност. Сега очакваме Тръмп - който беше разделителна личност в рамките на последните осем години - да използва това нападение срещу него и

да изпрати послание за обединение на нацията около неговата кандидатура.

Така буквално за един месец политическата картина в САЩ се обърна. Байдън, който беше кандидатът, който се свързваше с посланието за единство и символ на обединение на различните етнически, че дори и религиозни групи сред американците, сега става поляризираща личност заради неговата възраст и способността му да изпълнява функциите на президент. А от другата страна виждаме един Тръмп, който бе изключително обвиняван, че разделя, сега - поради това, че е жертва на опит за убийство – се превръща в обединител на американското общество. Това, в някаква степен, е парадокс, който може би ще промени шансовете на двамата кандидати в рамките на оставащите няколко месеца.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много лохуми

    13 2 Отговор
    Разтяга този професор
    Не дава своята оценка за категоричната победа на Тръмп
    Може би е прав не бива да подценяваме възможностите на екипа на байдън за фалшифицира изборите

    Коментиран от #6

  • 2 АЛТЕРНАТИВНИЯ ПСИХИАТЪР

    9 1 Отговор
    ФАКТА ЧЕ ПРОФЕСОР ИВАНОВ Е С ПАПИОНКА ПОКАЗВА ОПИТ НА ИНДИВИДА ЗА СОБСТВЕНАТА СИ ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЯ КАТО СЪЩЕСТВО С ОПРЕДЕЛЕНИ КАЧЕСТВА,
    КОЙТО ОПИТ ВСЪЩНОСТ ПРИКРИВА КОМПЛЕКС ЗА МАЛОЦЕННОСТ ПОРОДЕН ОТ ОТХВЪРЛЯНЕТО НА ДАДЕНИЯ ИНДИВИД ОТ РОДЕНИТЕ В САЩ
    ....
    ТИЯ С ТАТУИРОВКИТЕ СА ПОДОБЕН ПСИХО ТИП:))
  • 3 Интересно

    3 9 Отговор
    Много интересен опит за покушение с одраскване на горната част на ухото, което изненадва всички специалисти как е постигнато от едно дете и то с дълга пушка, случайно незабелязана от охраната. Друго интересно събитие е, че това става точно преди деня за официална номинация на Тръмп. Той ще остане в историята на САЩ като най-проваления политик,който разби републиканската партия и я превърна в тръмпистка. Тръмпизмът ще остане световна заплаха. Това театрално покушение също ще остане в антиисторията на републиканската партия, от което обаче зависи света.

    Коментиран от #7

  • 4 Да му имам

    7 1 Отговор
    Папионката на това професорче
  • 5 Общи приказки,

    2 0 Отговор
    би трябвало да обясняват програмата на единия и другия кандидат и как тя ще се отрази на различните слоеве в американското общество, измеренията на външната политика. Ама нали си ни имат за хили билита и свеждат всичко до кой с колко процента води.
  • 6 Истината

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Много лохуми":

    Каква полбеда , изборите не са минали и осъдения престъпник и куртизанка на убиеца Путин нищо не е спечелил.
  • 7 ........

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Интересно":

    Направили са клопка на Тръмп.Него го спаси Архангел Михаил.Познава се кой е по вдигнатия юмрук.Самите хора като показват този жест не се осъзнават.Архангел Михаил ги кара.Господ да пази Тръмп!
  • 8 БгТопИдиот🇧🇬

    5 0 Отговор
    Политкоректен ли си ,ставаш професьор.

    Не си ли ,стигаш до до Цент.

    Инфлация.
  • 9 Русия попиля НАТО

    3 0 Отговор
    Появи се информация, че трима от най-богатите олигарси в Украйна дариха заедно 8 милиона долара за предизборната кампания на Доналд Тръмп – BBC🤣🤣

    Това са Игор Коломойски, дългогодишният му бизнес партньор Генадий Боголюбов и индустриалецът Константин Жеваго.

    „Дарението“ на правено почти веднага след опита за убийство на Тръмп.

    Тези, които служиха на Обама и Байдън нямат проблем да се прехвърлят на другия бряг. Такива акробатични номера предстоят и у нас, ще бъде извънредно забавна гледка.
  • 10 Име

    1 1 Отговор
    Сигурно е спонсориран от Байдън този професор от Синсинати. Няма съмнение, че хората ще изберат по-качествен човек, аз не разбирам какво му е на Тръмп. Сега - да стои един дядо като Байдън е смешно, но нека стои, впрочем - наистина ако го сменят с нов - няма да успеят да го "рекламират" навреме. Да са мислили, то си му личеше, още отдавна, трябва да е енергичен човек.

    Просто не е истина какво може да направи един възрастен човек - те са направо като децата - това е залезът на живота и - няма какво да се сърдим - всички ще остареем, ето го нашият Бойко Борисов - преди беше строен, със шлифера, а сега е - доста променен.

    Впрочем папийонката не се ли слагаше на челото, защо му е там.
  • 11 Ясен

    2 1 Отговор
    Тоя само като му видя външния вид и ми е ясен. Същото куко като Тръмп.