22 Юли, 2024 21:01 2 628 40

Между Полша и Беларус: Желязната завеса се спуска отново

  • беларус-
  • русия-
  • полша-
  • украйна-
  • мигранти-
  • граница-
  • лукашенко-
  • александър лукашенко

Отношенията между Полша и Беларус са достигнали най-ниската си точка - не само заради войната на Русия в Украйна

Между Полша и Беларус: Желязната завеса се спуска отново - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Границата между Полша и Беларус все повече напомня на времената на Желязната завеса. Повечето гранични пунктове са затворени. В следващите години оградите ще бъдат укрепени още повече, включително с противотанкови заграждения и бункери, пише германската обществена медия MDR. По границата вече има буферна зона.

Ледникова епоха вместо отворени граници

Кметът на граничния град Тереспол Кристоф Иванюк мечтаел границата с Беларус да бъде отворена, но сега това изглежда все по-невъзможно. Отношенията между Полша и Беларус са достигнали най-ниската си точка. Една от причините за това е войната на Русия срещу Украйна, тъй като правителството в Минск подкрепя инвазията. Но освен това от години Полша обвинява Беларус, че умишлено вкарва мигранти до полската граница, а суровото отношение към полското малцинство в Беларус също предизвиква недоволство във Варшава, пише MDR.

Граничният пункт в селската община Тереспол е единственият, който все още е отворен за преминаването на камиони със стоки. Шофьорите казват, че чакат между 60 часа и седем дни. Задръстванията стигат до 50 километра. Много хора се опасяват, че в случай на сериозен инцидент Полша може напълно да затвори границата.

Ситуацията става все по-драматична

Наскоро по границата са се появили и стълбове, на които ще бъдат инсталирани камери, разказва ARD. Границата се укрепва допълнително. Там, където досега се разчиташе на реките и блатата като естествени бариери, скоро всеки метър ще бъде наблюдаван с термокамери и детектори за движение. През тази година вече са регистрирани около 20 000 опита за незаконно влизане в Полша - значително повече, отколкото през 2023-а. А граничарите все по-често са обект на нападения през оградата. В началото на юни един полски войник почина, след като беше намушкан с нож.

"Тази граница става все по-непропусклива. Имам чувството, че и двете страни се надпреварват да направят преминаването ѝ още по-неприятно. Това не е нормално. Това, което се вижда тук, все повече заприличва на Желязната завеса", казва кметът на Тереспол Иванюк пред MDR.

Новото правителство не отслаби натиска

Полското правителство, ръководено от Доналд Туск, подобно на своите предшественици от популистката партия "Право и справедливост", запази 200-метрова буферна зона по границата, а Сеймът в момента обсъжда облекчаване на законите за носене на оръжие от военните и граничната охрана.

Дори с новото правителство нищо не се е променило по отношение на строгата защита на границите, което не можеше да се очаква, казва Александра Хржановска от неправителствената огранизация "Група граница" пред ARD. "Туск не обеща нищо добро по време на предизборната си кампания. Но не очаквах да стане по-лошо." Хората, с които се среща, разказват за още по-лошо, още по-жестоко, още по-безмилостно насилие, което са преживели не само от беларуска, но и от полска страна.

Незаконните връщания обратно са обичайно явление. В интернет се разпространяват видеоклипове с ранени, които буквално са прехвърлят от другата страна през малки вратички в оградата, пише германската обществено-правна медия. А буферната зона, казва Хржановска, има само една цел: да държи помощниците и свидетелите далеч от границата.

Но тя знае и, че бежанци умишлено биват докарвани до границата през Беларус с руски визи. Насилието и нападенията срещу полски служители също са част от тази стратегия. "Тези, които са толкова агресивни, не са бежанци, които идват тук, за да търсят закрила - те са хора, чиято задача е да дестабилизират ситуацията", обяснява Хржановска. Те са също толкова агресивни към бежанците, колкото и към полските власти.

Проблеми и за хората в региона

Жителите на селата при другите "временно" затворени гранични контролно-пропускателни пунктове изпитват на свой гръб ефекта от буферната зона. Хотелите и къщите за гости са принудени да затворят. Продажбите на дребно са се сринали до такава степен, че се е наложило повечето служители да бъдат съкратени. Съкращения са били направени и в митническите агенции, обяснява MDR. Не всички компании, които се издържат от граничния трафик, са били компенсирани от държавата, а и плащанията не покриват напълно загубите.

Иванюк вижда аналогии с Берлинската стена. "През 1989-а година видях с очите си с каква страст събориха стената берлинчани. Цяла нощ празнувах заедно с тях", спомня си той. През 2009-а година дългогодишният кмет на Тереспол поръчва в града му да се издигне парче от Берлинската стена - като мемориал срещу продължаващата изолация на тази външна граница на ЕС: "Открихме мемориала с Лех Валенса - като паметник на солидарността и като напомняне, че в Европа никога повече не трябва да има стена - както тогава в Берлин." Въпреки това не изглежда, че оградите по полско-беларуската граница ще изчезнат в обозримо бъдеще.

Мина Киркова (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Помак

    29 31 Отговор
    Кой ли ги бръсне тия поляци ..чираците на ЕС ..Беларус са си самодостатъчни ..твърд народ руси братя

    Коментиран от #7

  • 5 Ти да видиш

    24 19 Отговор
    Те и еврейските нацисти си мислеха, че имат железен купол над Израел но камиларите го пробиха като кисело мляко.
    Желязната стена да не се окаже също порцеланова и да се вайкате после?!
  • 6 Приятелски съвет

    33 21 Отговор
    Руските боклуци да си стоят в руския рай

    Коментиран от #15

  • 7 Червената шапчица

    10 17 Отговор

    До коментар #4 от "Помак":

    Самодостатъчни, но иначе затварят хотели, съкращават работници... Нещо не ми изглежда да са си самодостатъчни.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 И Беларус

    20 19 Отговор
    Да си стоят
    В Кочината .
    Да се радват на
    Колохозника
    Лукашенко .

    Въпреки че ако не беше Раша ,
    Тоя вече щеше да бъде
    Обикновен Клошар .

    Коментиран от #11, #19

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ха ха

    11 7 Отговор
    и знаем по чия европейска затвориха границата
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Само питам

    23 14 Отговор
    Беларусите какъв го търсят в Европа? Нали при бащицата всичко е мед и масло? Да си стоят зад Желязната Завеса и да рупат джанки.

    Коментиран от #17

  • 15 россиян..

    10 13 Отговор

    До коментар #6 от "Приятелски съвет":

    Измекярите от бг-то,да заминавать в юртите,откъдето са дошли и да почвать да връзвать-конската опашка за тоягата.
  • 16 БгТопИдиот🇧🇬

    13 12 Отговор
    "Богатите" паляци пазарят в "бедната " Баларус !
  • 17 россиян..

    9 13 Отговор

    До коментар #14 от "Само питам":

    Там откъдето почвать да люпять семки и пият боза-започва анадольскио ориенть,кво сакашь от нация била уж на 1300 годин..но от них-половината в робство..200 леть-византия,500 леть-османия..и ще ми давать акъль на лукашенко и вова..да си гледать у козяшката пъничка.

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ходил и видял

    16 15 Отговор

    До коментар #9 от "И Беларус":

    Ходил съм няколко пъти в Беларус! Говоря от първо лице ед. ч. Знаеш ли колко просяци и клошари видях в Беларус за около месец (общо) престой? Нула! Зиро! Ноль! Айде кажи ти сегаколко видя само днес тук?! Аз за днес видях 6 (шест) само за 20 мимнути на отиване и връщане от работа!
    А да ти кажа ли колко са в демократичен САЩ палаткаджийте и кашонарите, които спят по пейки и под мостове? Ще го напиша с букви, за да не си мислиш, че е грешка - 45 (четиридесет и пет) милиона! Второ и терето поколение клошари! Виж Ютуб Streets of Pfiladelpfia ! Вместо Филаделфия, може да напишеш който искаш град! Картинката е същата!

    Коментиран от #24, #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Правилно

    14 3 Отговор

    До коментар #21 от "Патриот":

    Вън от ЕС и да върнат визовия режим за ганьовщината като преди. И като поискаш например да напълниш багажника с лютеница и да отидеш на уикенд в Гърция за да нацвъкаш хиляда и петстотин снимки във Фейсбук кво прайш? Ами ходиш първо до съответното консулство да подадеш документи за виза и после чакаш да ти я издадат. Би било супер 😆

    Коментиран от #28

  • 24 Хаха

    5 8 Отговор

    До коментар #19 от "Ходил и видял":

    Как да видиш бре
    Сигурно си ходил и
    На Северния Полюс
    Хахаха

    Фантазьор Жалък .

    Коментиран от #27

  • 25 Желязна завеса

    12 5 Отговор
    Трябва за всички Рублоидиоти
    Наритат ги при
    Блатните
    И да си седят там колкото искат .

    Коментиран от #39

  • 26 ходил и видял

    6 7 Отговор

    До коментар #19 от "Ходил и видял":

    Фантазьоре! Аз ти споделих за Беларус! А ти...само това ми кажи , нишщ друго!
    Където и да се намираш - София, Варна Берлин или Пном Пен...Кажи само днес колко прошляци, просяци и клошари видя по улиците? Ще отговориш ли под клетва?
  • 27 Ходил и видял

    3 7 Отговор

    До коментар #24 от "Хаха":

    Фантазьоре! Аз ти споделих за Беларус! А ти...само това ми кажи , нищо друго!
    Където и да се намираш - София, Варна, Берлин или Пном Пен...Кажи само днес колко прошляци, просяци и клошари видя по улиците? Ще отговориш ли под клетва?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 БгТопИдиот🇧🇬

    8 4 Отговор
    Корумпираният орбо може да покани талибаните и блатните клошари, какво чака!

    Коментиран от #37

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ХА ХА

    3 7 Отговор
    Края на беларус ще дойде преди края на рф, все пак у рф има повече за разпадане.
  • 34 Гешев

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "ганев":

    Прав си, така се строеше с кражба от текезето, ама са нема текезе.
  • 35 В.В.П.

    3 4 Отговор
    Те Там са така , отдавна..По заръка на Меркел ,Обама ,Джо и Урсул...Още от 2014..Има някой и друг белоруски дръгел дето се прави на поляк.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 БгТопИдиот🇧🇬

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Добрютро федалче софииско !
  • 38 Басурман

    2 3 Отговор
    Само стоманена стена и никакви връзки с Еврогея ще защитят Великата Евразия
  • 39 Басурман

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Желязна завеса":

    Евробоклук не ни трябва. Седи си в резервата, койот са ви направили господарите
  • 40 БЕЛАРУС НЯМА ДА МОГАТ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ

    0 2 Отговор
    ТРАКТОРИ БЕЗ ПОЛСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ !