24 Юли, 2024 20:00 1 915 29

Пламен Димитров: Казусът с Николай Ненчев в Киев като лакмус за общата политическа картина в България

  • николай ненчев-
  • румен радев-
  • българия-
  • посланик-
  • украйна-
  • руска агресия

Личните политически отношения между Румен Радев и Николай Ненчев имат по-дълга история

Пламен Димитров: Казусът с Николай Ненчев в Киев като лакмус за общата политическа картина в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Казусът около оглавяването на българското посолство в Киев от Николай Ненчев е лакмус за общата политическа картина в България, както и за мястото на президентската институция и лично на Румен Радев в тази картина.

Да започнем с това, че по конституция президентът може да представлява българската външна политика, но не и да я формира.

Това коментира във "Фейсбук" Пламен Димитров.

В последните месеци стана ясно, че по отношение на

войната между Русия и Украйна г-н Радев има мнение, коренно различно от официалната българска позиция.

Накратко – мнозинството в Народното събрание и правителството се застъпват за оказване на военна помощ на нападнатата държава, а Радев е против. Това е първата колизия, поради която бе по-логично президентът да си замълчи по казуса с нашия дипломатически представител в Киев – тъй като не споделя официалната линия на София спрямо Украйна, Радев винаги ще бъде подозиран, че иска да наложи своите възгледи чрез личността на бъдещия посланик в Киев и ще блокира всички кандидатури, следващи мейнстрийма.

Личните политически отношения между Румен Радев и Николай Ненчев имат по-дълга история. Преди няколко години двамата спориха относно договора за ремонт на изтребителите МиГ-29, а също и за това дали Радев не е назначил неправомерно бъдещата си съпруга на втори трудов договор във ВВС. Кой крив, кой прав в тези спорове няма значение, въпросът е, че заради личното отношение, което има към Ненчев, Радев не би трябвало да се изказва за назначението на бившия министър и да дава оценка за професионалните му качества – сега това изглежда като отмъщение за минали обиди.

Всички тези аргументи обаче важат, ако Румен Радев бе само представителна фигура,

лицето на страната, както е по конституция. Това е до голяма степен статут отвъд политиката, далеч от микромениджъмънта на държавното управление, към който се отнася назначаването на посланици. Но Радев има по-големи амбиции – да бъде реален политически играч. Няколкото служебни правителства преди 2024 г. му позволиха да усети вкуса на управлението, а острите конфликти с лидери на водещи партии увеличиха рязко неговата политическа настървеност.

Правителството вероятно се е спряло на Ненчев за дипломатическия пост в Киев заради неговата ясна политическа позиция в подкрепа на Украйна срещу Русия, а също и заради това че той е бил военен министър – подходящ бекграунд във времена, когато военната помощ е доминиращият аспект в българо-украинските отношения. Радев обаче не иска България да праща оръжие на Украйна, т.е. – той е против военно сътрудничество между двете страни и в неговите очи основното предимство на Ненчев се свежда до нула – по-добре да развиваме само дипломатически и икономически отношения с Киев и в такъв случай за какво ни е бивш военен министър с нулев дипломатически опит за посланик?

Недоволен от малките правомощия, които му дава конституцията, и от това, че наскоро чрез конституционните поправки бе лишен от единствената си възможност реално да управлява чрез служебни правителства,

Радев брани малкото останала му властова територия, към която се отнася и правото на вето за назначаването на посланици.

Освен това той дава знак, че правителството трябва да отстъпи пред президента за някое бъдещо важно посланическо назначение (например в Москва). Посланието е – сега ми извихте ръцете, но ще бъде прекалено, ако го направите и следващия път.

В по-общ план, политическите амбиции на Радев, които надхвърлят конституционните му правомощия, още веднъж поставят въпроса за колизията между излъчването на президента на преки избори и ограничената му власт. Сега той винаги може да натяква – мен ме избраха милион и половина българи, а трябва да се съобразявам с Димитър Главчев, за когото не е гласувал никой. Най-логичното разрешение на това противоречие е президентът да се избира от парламента, както и в редица европейски парламентарни републики.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    42 6 Отговор
    Този с пресадената коса трябва да е в затвора. Един прокурор го отърва и сега е куче на каишка на козяк. Трябва президентът да му отнеме българското гражданство, не да го назначава. Този умишлено съсипа БА и компрометира югоизточният фланг на НАТО и то с умишлени действия. Помним, не сме забравили
  • 2 за нищо не става

    44 5 Отговор
    Ненчев е голям продажник !!!
  • 3 бен Ходжа

    41 4 Отговор
    Един "експерт" защитава друг "експерт". Ненчев не е дипломат. Защо беше министър на отбраната, след като е юрист? При това какъв юрист е - каква му е юридическата кариера, може ли някой да каже?

    Коментиран от #11

  • 4 Абе

    32 5 Отговор
    Тоя,,експерт " да не е на хранилка в някое нпо?

    Коментиран от #8

  • 5 Мда

    28 4 Отговор
    Дзън! И доста атлантик левчета паднаха в джобчето на Пламен Димитров за пaсквила по фейсa...
  • 6 Юуп

    30 5 Отговор
    Повечето Българи имат мнение различно от официалната позиция на продажния слугинаж на козяк. Да спечели Русия. Зелю е узорпатор без избори.
  • 7 само да попитам

    30 3 Отговор
    След като някой некадърник е бил министър, това дава ли му право да заема занапред всякакви длъжности като СПОСОБЕН? Въпросът ми е към ББ, който точно това посочи като основание.
  • 8 Хохо Бохо

    24 2 Отговор

    До коментар #4 от "Абе":

    България ще се оправи и ще станем отново достойна нация след като се закрият всички нпо и се въведе американският закон за чуждестранните агенти
  • 9 !!!?

    6 20 Отговор
    Кадусът "Мистър Кеш " президент на България по препоръка на генералът от КГБ Решетников !!!?

    Коментиран от #26

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 зъб

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "бен Ходжа":

    когато си чедо но посолството и унгарския евреин всичко е възможно...компетентността не е важна...а да си послушен и изпълняваш заповедите
  • 12 Още един лизинг

    18 1 Отговор
    Пламенчо е на лизинг, що не си гледа "птофсъюзите! Имаше одобрен още по времето на Мара Габриел, но не го харесаха, защото бил женен за рускиня! И помакът Паси (като какъв?!) посочи Ненчет. А доводите на тиквата са смехотворни както винаги! Президентът спази закона!!!
    Сегау нас се счита, че защитаваме българските интереи, като плюем срещу Русия и уж сме евроатлантици! А някой намагнитени също станаха евроатлантици, за да ги отмагнитят Но на Запад не лапат лапад!!!
  • 13 Бамбука

    0 15 Отговор
    Интересно, каква полза от президентска република у нас ? Ще излезем от ЕС и НАТО ли ? И къде ще отидем ? Може ли малко по-умно ? Ако Радев си беше на мястото, нямаше да атакува ПП/ДБ , а да ги подкрепи в борбата им за промени в съдебната власт, в борбата им против корупцията.
  • 14 ха ха

    19 1 Отговор
    а защо искат точно този за посланик ? защото ще е като спестовна касичка за отчисленията към "нашенските" атлантици от насилствените български дарения , абе просто кражба по държавнически
  • 15 БЪЛГАРИН

    20 0 Отговор
    ПЛЮЯ НА ТЪЛКОВАНИЯТА НА ПЛАМЕН ДИМИТРОВ, КОЙТО Е ЧЕЛ КОНСТИТУЦИЯТА, КАТО ДЯВОЛА ЕВАНГЕЛИЕТО! ЕТО КАКВО ПОВЕЛЯВА КОНСТИТУЦИЯТА:
    Чл. 98. Президентът на републиката:
    1. насрочва избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление и определя датата за произвеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание.
    2. отправя обръщения към народа и Народното събрание.
    3. сключва международни договори в случаите, определени със закон;
    4. обнародва законите;
    5. утвърждава промени на границите и центровете на административно-териториалните единици по предложение на Министерския съвет;
    6. назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации по предложение на Министерския съвет и приема акредитивните и отзователните писма на чуждестранните дипломатически представители в страната;
    7. назначава и освобождава от длъжност и други държавни служители, определени със закон;
    8. награждава с ордени и медали;
    9. дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него;
    10. предоставя убежище;
    11. упражнява право на помилване;
    12. опрощава несъбираеми държавни вземания;
    13. наименува обекти с национално значение и населени места;
    14. информира Народното събрание по основни въпроси в кръга на своите правомощия.
  • 16 Ясемин

    11 2 Отговор
    "Най-логичното разрешение на това противоречие е президентът да се избира от парламента, както и в редица европейски парламентарни републики." и...да разпусне себе си преди евентуални избори. Егати логиката, егати експерта🤣
  • 17 БЪЛГАРИН

    17 0 Отговор
    ПЛАМЕНЕ, НЕ Е ТВОЯ РАБОТА ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ НЕНЧЕВ И РАДЕВ! САМО СЕЛСКИТЕ РЕШАТАРКИ, ГО ПРАВЯТ ТАКА КАТО ТЕБ, ПО ТОЗИ НАЧИН! .НЕ ВАДИ ОТ 9 КЛАДЕНЦИ ВОДА, ЗА ДА ОПРАВДАЕШ ПАРИТЕ, КОИТО СА ТИ ДАЛИ ДА ЛЯЛЯШ ЗА ТОВА!
    ПРЕЗИДЕНТА НЕ Е ЛЪЖИЦА ЗА ТВОЯТА УСТА! ПРЕЗИДЕНТА СПАЗВА КОНСТИТУЦИЯТА, А ДРУГИ Я ГАЗЯТ - ТЕЗИ КОИТО Я ПРЕВЪРНАХА В БОЗАДЖИЙСКИ ТЕФТЕР!
    2023 ГОД . ПРЕЗИДЕНТА Е ВЪРНАЛ ОДОБРЕНИЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА М. ГАБРИЕЛ ЗА НЯКАКЪВ ТАНЕВ ИЛИ ТАНЧЕВ, ЗА ПОСЛАНИК НА УКРАЙНА. СЕГАШНОТО ЩО ЗА СВИНЩИНА Е?
  • 18 Нали ненчев

    13 0 Отговор
    Е земеделец! Да ходи да окопава лозето! Какъв Киев, какви пет лева?
  • 19 Циник

    15 0 Отговор
    Един посланик трябва да е първо дипломат. За военните дела има военно аташета, делегации и т.н. Авторът на този пасквил не ги разбира нещата и само се излага.
  • 20 ФАКТ

    14 0 Отговор
    ПЛАМЕН ДИМИТРОВ, СЧЕТОВОДИТЕЛКАТА ГАРГАНЕЛ И НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ СТАВАТ ЗА ПОСМЕШИЩЕ С ИЗМИСЛЕНИЯ КОНКУРС, ЗА КОЙТО ВИДИТЕ ЛИ НЕ Е ИМАЛО ДРУГ КАНДИДАТ ЗА ПОСЛАНИК И ИЗМИСЛЕНОТО ВРЕМЕННО НАЗНАЧЕНИЕ ОТ СЧЕТОВОДИТЕЛКАТА ГАРГАНЕЛ /ТОЙ КАЗА, ЧЕ ТАКА Е ПРЕЦЕНИЛ,И ЗАТОВА ГО Е НАЗНАЧИЛ, А ТАКИВА ПРЕЦЕНКИ МОЖЕ ДА ПРАВИ САМО У ДОМА СИ, В ИНСТИТУЦИЯТА, В КОЯТО РАБОТИ ТРЯБВА ДА СПАЗВА КОНСТИТУЦИЯТА, АКО НЕ Я СПАЗВА - ДРУМ И ВЪН!/, А ТОЙ НЯМА ПРАВО ДА ГО НАЗНАЧИ, ЗАЩОТО КОНСТИТУЦИЯТА ЯСНО ПОВЕЛЯВА В ЧЛ.98, Т. 6 - ПРЕЗИДЕНТА НАЗНАЧАВА И НИКАДЕ НЕ КАЗВА, ЧЕ ВРЕМЕННО ИЗПЪЛНЯВАЩ ДЛЪЖНОСТТА ПОСЛАНИК МОЖЕ ДА БЪДЕ НАЗНАЧЕН ОТ ОТ СЛ. ПРЕМИЕР. ВРЕМЕННО ИЛИ ПОСТОЯННО НАЗНАЧЕНИЕТО НА ПОСЛАНИК МОЖЕ ДА ИЗВЪРШИ САМО ПРЕЗИДЕНТА И КРАЙ, ТОВА КАЗВА ОСНОВНИЯ ЗАКОН!
  • 21 Баклук

    11 0 Отговор
    Ненчев не става за нищо, те лични отношения вкараха. Е като е некъдърник как да стане, да го изпратят с помощите.
  • 22 Ний ша Ва упрайм

    4 1 Отговор
    лакмусъ е ясен един минд.л ша става посланник по заповед на посолството ма идат нови избори подготвил съм стредния пръст
  • 23 Орел

    6 1 Отговор
    Та не разбрах, актрисата на Ненчев, която му играеше PR, когато беше министър, ще ходи ли в Киев с него?
    Все пак, някой трябва да го обгрижва.
  • 24 Перо

    9 0 Отговор
    БГ джендарията и националните предатели и ционистки агенти искат да внушат лични отношения на Президента, в опита си да заобиколят конституционния ред! Защо никой не разследва неграмотния “академик”, лъжец и интригант Денков, защо не е изпратил одобреното предложение за посланик в Киев, заедно с другите 4 предложения на професионални дипломати за Указ от президентството? Ненчев е едно нахално, селско недоразумение, обикалящо по ционистките НПО-та за пост, като куче пред месарница! Пише се земеделец, а няма и саксия на прозореца! Времето на случайниците “демократи” изтече отдавна и е най-добре да се връщат в кочините, от където са изпълзяли! Тоя елемент като куфар-министър, назначаваше регистрирани проститутки, на отговорни началнически позиции в МО! Какъв временно управляващ може да бъде тоя деградирал, ционистки агент, какви 5 лв.?
  • 25 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 9 Отговор
    ШПИОНИНА РУМЕН РАДЕВ Е ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРЍЯ ..................... ФАКТ !
  • 26 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 7 Отговор

    До коментар #9 от "!!!?":

    МАЛКО Е КРИВА НА ................. МИСТЪР КЕШ ГЛАВАТА .......,..,... ФАКТ !

    Коментиран от #28

  • 27 някой

    1 0 Отговор
    Само да попитам Ненчев какъв опит има в дипломацията?
    Доколкото знам никакъв!Та по каква причина точно той трябва да бъде назначен на този пост?
  • 28 уточнение

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Но за разлика от твоята, поне не е празна.
  • 29 Коки

    0 1 Отговор
    Хе хе. На муни му оставиха само да подписва за червените генерали и адмирали.