25 Юли, 2024 17:56 3 031 74

След 30 години на власт: "Последният диктатор на Европа" още управлява с твърда ръка

  • александър лукашенко-
  • беларус-
  • кгб-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин

69-годишният Александър Лукашенко беше наречен "последният диктатор на Европа" в началото на управлението си и той оправда това прозвище

След 30 години на власт: "Последният диктатор на Европа" още управлява с твърда ръка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Александър Лукашенко, абсолютният владетел на Беларус, отбеляза три десетилетия на власт в събота. В продължение на 30 години европейските лидери идваха и си отиваха с десетки, но той продължи да контролира страната си, като заглуши всяко несъгласие, върна се към икономическия контрол и методи в съветски стил и се приближи до Русия. Но понякога флиртуваше и със Запада, пише сайтът AfricaNews.

69-годишният Лукашенко беше наречен "последният диктатор на Европа" в началото на управлението си и той оправда това прозвище. Като глава на държава, разположена между Русия, Украйна и членки на НАТО като Полша, Литва и Латвия, Лукашенко бе избран за шестия си мандат на поста през 2020 г. във вот, който мнозина у дома и в чужбина смятат за нагласен, тъй като се предполага, че е получил повече от 80 % от гласовете.

Месеците на масови протести, които последваха, бяха жестоко потушени от брутална репресия, която изпрати десетки хиляди в затвора на фона на обвинения в побои и изтезания. Много политически опоненти остават в затвора или са избягали от страната с население 9,5 млн. души. Но авторитарният лидер пренебрегна западните санкции и последвалата изолация и сега казва, че ще се кандидатира за седми петгодишен мандат през следващата година.

Русия, големият брат

Лукашенко дължи своето политическо дълголетие на смесица от коварство, бруталност и твърда политическа и икономическа подкрепа от Русия. Съвсем наскоро, през 2022 г., той позволи на Москва да използва територията на Беларус, за да нахлуе в Украйна и по-късно се съгласи да разположи някои от тактическите ядрени оръжия на Русия. "Лукашенко превърна Беларус във фрагмент от СССР, опасен не само за своите граждани, но и заплашващ западните си съседи с ядрени оръжия", казва независимият политически анализатор Валерий Карбалевич. Той описва беларуския лидер като "един от най-опитните постсъветски политици, който се научи да си играе както с настроението на Кремъл, така и със страховете на собствения си народ".

Дойде на власт с обещанието да сложи край на корупцията

Преди Лукашенко да бъде избран за президент, той беше ръководител на антикорупционната комисия, където отправи сериозни обвинения и подготви противоречиви доклади за висши държавни служители и настояваше за демократични избори. Преди това Лукашенко е бил бивш директор на совхоз. Той се яви на избори и беше избран за първи път през юли 1994 г., само две години и половина след като Беларус получи независимост. Той обеща да се бори с корупцията и да повиши жизнения стандарт, който падна на фона на хаотичните реформи на свободния пазар. Почитател на Съветския съюз, Лукашенко настоя скоро след избирането си за провеждане на референдум, в който новото червено-бяло национално знаме на страната беше заменено с друго, подобно на това, което Беларус използваше като съветска република. Той също така бързо заздрави връзките с Русия и настоя за формирането на нова съюзна държава, очевидно надявайки се да стане неин ръководител след пълно сливане.

Все още се изпълняват смъртни присъди

При Лукашенко главната агенция за сигурност на Беларус запази страховитото си име от съветската епоха - КГБ. Това е и единствената страна в Европа, която запазва смъртното наказание, като екзекуциите се извършват с изстрел в тила. През 1999 г. и 2000 г. четирима видни критици на Лукашенко изчезнаха и разследване на Съвета на Европа заключи, че те са били отвлечени и убити от ескадрони на смъртта, свързани с висши беларуски служители. Беларуските власти отхвърлиха европейските искания за издирване и наказателно преследване на заподозрените виновници. "Лукашенко никога не се е притеснявал за репутацията си", казва Анатолий Лебедко, лидер на вече обявената извън закона Обединена гражданска партия на Беларус. "Той изпитваше удоволствие да нарича себе си диктатор и се хвалеше, че е парий, дори когато беше публично обвинен в политически убийства и други престъпления."

Лукашенко държи най-малкия си син, 19-годишния Николай, близо до себе си на официални събития, подхранвайки спекулациите, че може да го подготвя за наследник. Той поддържа имидж на корав човек, като играе хокей, кара ски и се занимава с други спортове. След като се зарази с Ковид-19, той каза, че се е възстановил бързо, благодарение на физическата активност. Но той е станал видимо по-малко енергичен през последните години на фона на слуховете за здравословни проблеми, които той отрича. "Няма да умра", каза той миналата година. "Ще трябва да ме търпите още доста време."


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А предпоследния

    14 25 Отговор
    е Путин, нали?

    Коментиран от #7, #43

  • 2 Ако оная Тихановска

    59 8 Отговор
    дойде на власт 15 минути след това идват американците и англичаните и става Украйна 2

    Коментиран от #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Перо

    58 8 Отговор
    А чифутския шут в Киев, легитимен ли е?

    Коментиран от #6, #73

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Русофил

    15 39 Отговор

    До коментар #1 от "А предпоследния":

    Путин е азиатски дикратор, не европейски!

    Коментиран от #37

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 бойко тиквата

    28 12 Отговор
    На Лукашенко в Белорус му казват Батька. Демек белоруския баце. Преди да вземе власта обещаваше борба с корупцията. Нашто баце обещаваше същото. Щеше да вкарва Станишев и Доган в затвора. Обаце му закараха неколко МатаХарита в кревата, напълниха му чекмеджетата, и баце се отказа.
  • 12 Ний ша Ва упрайм

    29 6 Отговор
    га нема твърдост у десницата иде свободия, пидирасия въобще сичко вредно от Запада
  • 13 Булпсихопатъ

    58 7 Отговор
    Диктатор е Урсула. Накара ли цяла Европа да и плати ваксините в личните и сметки. Накара я. Ако питате беларусите ще разберете че са доволни от батько. Още помня като заплаши министрите че ако не спрат спекулата на търговците и не урегулират цените ще хвърчат глави. Обичам такива диктатори. А не министъра да е участник в схемите и да се угоява за сметка на народа както е демократично сега.
  • 14 Ти май си дете или внуче

    13 23 Отговор

    До коментар #5 от "паметник на тато във всеки град !":

    на някой АБПФК? За тях нямаше граници охранявани с кльон и АК-47, можеха да купуват свободно стоки от КОРЕКОМ, имаха големи доходи, заселваха се в големите градове, най-вече София. За тях не важеше жителството без което обикновеният човек не можеше да си купи апартамент и намери работа. Лекуваха се в чужбина, караха западни коли и т.н. Най-важното е, че за тях хората без привилегии им се слагаха и им лижеха з-ка. Това е най-голямата привилегия която загубихте.

    Коментиран от #23

  • 15 Ти си

    31 5 Отговор
    Е как Лукашенко е последният бе , нали тук ни пробихте ушите че Орбан е диктатор ?
    А Путин вече не е ли диктатор .....
  • 16 Артилерист

    43 5 Отговор
    А с какво "демокрацията" на американците се различава от "диктатурата" на Лукашенко? Нима Буш не нападна Ирак с измама, нима Клинтън не бомбардира Югославия с измама, НАТО на американците остана непокътнато с измама, докато Варшавския договор се разпусна, Байдън беше "избран" с измама, а протестите след това бяха жестоко потушени, Киевския режим беше инсталиран след кървав преврат, организиран и подпомогнат от американците, стотици са свалените правителства на суверенни държави с организирани от американците бунтове, цветни революции и прочие, американците заведоха 100 дела срещу Тръмп, а преди седмица се опитаха и да го убият и тн, и тн. Енциклопедия може да се състави с престъпленията на демократичните, Божем, американци в страната им и по целия свят. В сравнение с тяхната "демокрация", "диктатурата" на Лукашенко е просто цвете за мирисане...
  • 17 Да ама Не

    47 8 Отговор
    Незнам дали тоя е диктатор,но аз съм бил в Беларус 3-4 пъти като последният път беше преди 2 години.Уникална държава-подредена,чиста и със супер пътища.Всяко село през което минах имаше училище ,поликлиника и детска градина.Селата са пълни с народ,цените супер евтини,хората бачкат и са доволни...А ако говорим за диктатори-то в Сингапур Президента им беше 38 години на власт-и никой не говореше че е диктатор.Изтъркаха се вече тези етикети -ами в САЩ е същото-цели фамилии са в политическият елит...-от дядото та до пра-внуците му...А за фамилия Буш да споменавам ли-баща президент-после син президент и цялата им рода е в политическият елит-сенатори или губернатори..А за Клинтън...-да изброявам ли още....

    Коментиран от #21

  • 18 Така е

    36 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ако оная Тихановска":

    Това е човекът, който запази народа си. Не се предаде и не се продаде на западналите демократи. Запази стопанство, икономика,здравеопазване (безплатно),спокойствие на хората, престъпниците в затвора, и най-вече запази отношенията с Русия. Никой не бяга от майка си, само помислете какво и колко е създадено по времето на СИВ. И не казвайте, че е било комунизъм, имаше средна класа, соцялно развито общество. А тази западна демокрация е,що годе платен робовладелски строй.Никакво развитие, тотална деградация на обществото, нграмотни, нагли,некадърни,завистливи и подмолни хора. Нека доброто да победи.

    Коментиран от #31

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Лукашенков

    27 5 Отговор
    Урсула е диктатор съсипа нато и ес
  • 21 Така е

    28 4 Отговор

    До коментар #17 от "Да ама Не":

    Абсолютно е истина, и аз съм видял,как е там,и ние имахме, но не го запазиме. Разрухата която е при нас се дължи на политиците и най-вече,нехайството на хората, когато дойде деградацията!
  • 22 да бе

    30 7 Отговор
    по-голяма диктатура от европейския парламент е само сащ
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Митю

    28 4 Отговор
    Диктатор е:Източен президент,,опълчващ се на Западната Демокрация. Вече в кръстословиците.
  • 25 Булпсихопатъ

    6 3 Отговор
    Конкретно!

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 БРЕИЙЙ

    7 4 Отговор
    Тоя е управлявал повече и от Боко.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сандо

    24 3 Отговор
    Управлява,и то добре.Ние праха не можем да дишаме на Беларус.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Боклушенко🤮

    3 19 Отговор
    Малката (мустакат) булка на другаря Пу
  • 34 Гост

    17 1 Отговор
    Англия от колко години се управляваше от предишният си владетел?
  • 35 Ям банани с авокадо

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "паметник на тато във всеки град !":

    Пазиш ли си още портрета на вожда на стената 🤩🤡

    загубени сме без вожд иначе...🍌🍌🍌
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 да ама не

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    По дефиниция Русия е европейска страна и столицата ѝ е В Европа. Нищо, че европейската ѝ територия е много малка в сравнение с азиатската. Гори Турция само заради съвсем символично присъствие на Балканите прави отчаяни опити да се включи поне символично към Европа. Друга тема е, че Путин е предпоследния диктатор, защото Лукашенко ще го надживее. А Беларус след него ще повтори отцепването от Русия, подобно на Украйна, но засега не може да се предвиди каква съдба ще ѝ предстои. Както не може да се предвиди до каква степен Русия ще остане хегемон в тази част на света.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Браво на Лукашенко

    30 4 Отговор
    Произвеждат трактори, камиони огромни, автобуси и пр.
    Първокласно земеделие и животновъдство.
    Нашите американски марионетки за 35 г. приеха единстквени в света Закон за ликвидацията и вкараха турска партия в парламента.
    Половината България е обезлюдена за сметка на нашите евнроатлантически измекяри
    България каруца не може да произведе

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Демокрация

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "А предпоследния":

    Добре, че във великия европейски съюз няма диктатура. Има пълна свобода на информация от нвзависими чужди корпорации.
    Всички обществени поръчки се разпределят напълно демократично между избрани олигарси.
    Имаш право да работиш при
    условия на труд почти като в Африка и зсплата по малка от минимална пенсия.
    Осигурен е внос на скъпи ГМО храни и продукти.
    Всички ценни ресурси на държавата са подарени на чужди олигарси.

    Коментиран от #56

  • 44 Адам Хилтън

    22 1 Отговор
    Шшшш! Тихо само хората да не се сетят че Испания и Великобритания са монархии (диктатури с парламент за красота), пък Франция, Турция и САЩ са президентски републики, където президента има същите или повече правомощия от Путин и Лукашенко.
  • 45 Перо

    22 1 Отговор
    В БГ има депутати, без прекъсване от 34 г. И сега населението чака да го оправят след 15-ия пореден мандат!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 00 кенеф

    1 6 Отговор
    Педал неконосен
  • 48 Цензорът българин

    14 1 Отговор
    трие всичката истина ,за да остане утайката за зомбираните козяци
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 00 кенеф

    4 1 Отговор
    Що изтри от 38 до 42 коментарите, къде има нецензурни изрази, само истина, много си тъп Саше!!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Сатана Z

    10 3 Отговор
    Африка нюз е водеща медия в Беларус откъдето нашите мисирки черпят дезинформация.
    В Кочината сме добре,имаме банани.Засега!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Запознат

    13 2 Отговор
    Всеки който не е подлога на краварите е "диктатор" а Лукашенко е "последният диктатор на Европа" - уви за ужас на краварите и подлогите им няма да е последния а ще се увеличават "диктаторите".
  • 55 Дзън

    6 1 Отговор
    ...и 10 цента в касичката .....айде пак тъпа евроатлантическа пропаганда!
    Пак, диктатори, агресори, окупатори и прочие глупости, всъщност може и да са 30 цента!
  • 56 Ринге, ринге раае, хайде отначало!

    2 6 Отговор

    До коментар #43 от "Демокрация":

    Ако си бил способен сам да се грижиш за себе си досега щеше или да си просперирал, или поне да си напуснал. Да се надяваш друг да ти подреди живота и то по най добрия за теб начин е толкова наивно, колкото да очакваш от небето да започнат да валят пържоли и други деликатеси. Демокрацията не е режим, който се налага от управляващи на народа, а точно обратното. Всички управляващи се опитват да наложат в максимална степен диктатура на народа, но единствено при демокрацията управляващите са изцяло зависими от това до каква степен народа ще им го позволи. Защото народа ги избира, народа ги назначава и народа ги контролира. Ако не го прави става, каквото става.
    Всеки човек, който си мисли, че може да е щастлив и проспериращ като позволи на правителството да се грижи за него, по-добре да погледне по-отблизо индианците (при нас циганите). (Хенри Форд)

    Коментиран от #59, #64

  • 57 Чудим се

    19 2 Отговор
    В Беларус за 30 г. колко президенти гръмнаха, колко войни сътвориха, колко държави съсипаха ....? Май наистина тоя човек не е демократ.
  • 58 Избирател

    14 3 Отговор
    Как пък всеки избран съвсем демократично на избори но не подчинен на краварите е "диктатор" обаче всички подлоги на краварите даже да са дошли след кървав преврат и да са узурпирали властта като са забранили изборите те не са "диктатори" а "защитници на демокрацията".

    Във Венецуела Мадуро е избран от народа си но той е "диктатор" обаче ако краварите ти изберат президент той вече е "демократ" нищо че народа не го иска - кой го интересува мнението на народа при "американската демокрация" - друго си е да ти назначат една деменция която не знае на кой свят е като го "изберат" по пощата.

    Властта в САЩ се държи от "дълбоката държава" и даже нашите козячета знаят че някаква деменция не е реалния управляващ, а дълбоката държава е няколко еврейски фамилии в които властта се предава даже по наследство - така че там повече прилича на абсолютна монархия или султанат и те ще определят кой е "диктатор" и кой е "демократ".

    Коментиран от #63

  • 59 Читател

    8 2 Отговор

    До коментар #56 от "Ринге, ринге раае, хайде отначало!":

    "Защото народа ги избира, народа ги назначава и народа ги контролира. Ако не го прави става, каквото става"

    - Народа ги избира ама на ужким - "правилния" ще спечели от гласовете по пощата или ще направи ала-бала или пък ще прави точно обратното на това което е обещавал предизборно
    - Народа нищо не назначава - назначават ги от посолството.
    - Пък ако се помъчи народа нещо да направи за да промени статуквото веднага става "руска подлога", "копейкаджия" и бива оплют от "независимите" медии.

    Ти говориш теоретично как трябва да е при демокрацията но властите трябва наистина да са независими и най вече медиите - уви няма нищо подобно в "западната демокрация" която си е чиста диктатура.
  • 60 ББПП

    9 3 Отговор
    Не е последния, нашия Винету е същия, само че е мн по-прозд и ще го надживее... де ее а мааа му!
  • 61 Ако Пуся му врътне кранчето

    2 5 Отговор
    Лукича ще изкара точно три месеца , дванайсет дни и осемнайсет минути, нагаждача му с нагаждач.
  • 62 Мурджо

    5 0 Отговор
    Бат Сандьо Лукавия държи ситуацията под контрол. Сериозен репресивен апарат, добре нахранен и с превилегии- като в америкаските структури "тегулира" общественото мнение и нагласи. Няма съществена разлика между демократичните режими и диктаторските такива. И в двата варианти има недоволни, разликата е в отношението към недоволните.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Индианците, не

    5 3 Отговор

    До коментар #56 от "Ринге, ринге раае, хайде отначало!":

    Това не е добър пример.
    Индианците бяха подложени на геноцид и почти напълно унищожени.
    Ако това е демокрация, очевидно, че тв не засяга самите индианци
  • 65 БгТопИдиот🇧🇬

    14 5 Отговор
    От 1994 в Беларус няма ОПГ ,НПО,ГМО козяк дебили.

    ДЪРЖАВАТА е с главно Д.

    Бай Лукаш бърка с боксова ръкавица в ъзо на мераците на еврокраварограбителите.
  • 66 Политкоретен

    10 0 Отговор
    Не всички цветни революции успяват. Тези в Китай и Беларус например, се провалиха.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 БАРС

    18 2 Отговор
    ЗА ТОВА ЛИЕ ДИКТАТОР ЗАЩОТО ИЗГОНИ ПОСЛАННИКЪТ НА САЩ ИЗПРАТЕН ОТ ДЖОРШ СОРОС ДА ПРАВИ РЕВОЛЮЦИИ.ЗА ТОВА ЛИ Е ДИКТАТОР ЗАЩОТО В БЕЛОРУСИЯ НЯМА БЕДНИ ИМА СРЕДНА КЛАСА И БОГАТИ.ЗАТОВА ЛИ Е ДИКТАТОР НАВСЯКЪДЕ ЧИСТОТА И НЯМА НИКЪДЕ ПУСТЕЕЩИ ЗЕМИ.ЗА ТОВА ЛИЕ ДИКТАТОР ЗАЩОТО НЕ ДОПУСКА ЗАПЪДЪТ ДА КОПУВА НА ГОТОВО ЗАВОДИ.ДА ТОЙ КАЗА СЛУШАХ ГО ЧЕ ГОТОВИ ЗАВОДИ НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ ДА СЕ ПРОДАВАТ ИМА ЗЕМЯ ПОДПИСВАМЕ ДОГОВОР СЪС ИНВЕСТИТОРИ ОТ САШ ИЛИ ЕС ЗА 40 ГОД И ДА СИ ПОСТРОЯТ НОВ ЗАВОД ОБЕЩАВАМ ТВЪРДО ЧЕ КОСЪМ НЯМА ДА ПАДНЕ ОТ ГЛАВИТИ ИМ ДА СИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ РЕДОВНО И ЗАПЛАТИТЕ НА РАБОТНИЦИТЕ.ЗА ТОВА ЛИЕ ДИКТАТОР ЧЕ Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ПОЛЗВАТ В ХРАНИТЕ ГМО.КАКТО И МЕСНАТА И МЛЕЧНА .ПРОМИШЛЕННОСТЗА ТОВА ЧЕ КРАЖБИТЕ СА НА МИНИМУМ ПРОИЗВЕЖДАТ СИ ТРАКТОРИ КАМИОНИ АВТОБУСИ БУСОВЕ БИТОВА ТЕХНИКА И Т.Н.ДА ДЕ В БЪЛГАРИЯ ДА ИМАХМЕ ТАКЪВ ДИКТАТОР

    Коментиран от #74

  • 69 П О Р А ОТ ХОЕВО.

    11 4 Отговор
    ДИКТОТОР Е. НЯМА СПОР . НО СТРОИ ПРОСПЕРИРА. ТОВА Е СИЛА. СОФИЯ Е НИЩО ПРЕД МИНСК. МИНСК Е НАЙ ФАНТАСТИЧНАТА СТОЛИЦА У СВЕТА. С НАЙ ПРЕКРАСНИТЕ ПРОСПЕКТИ С 8 ЛЕНТИ. НАЙ ЧИСТА СТОЛИЦА У ЕУРОПА. БЕЛАРУС ИМА ВСЕСТРОННА ИНДУСТРИЯ. КОЙТО НЕ ВЯРВА . Ю-ТЮБ МИНСК 4К. И ЩЕ ВИ ПАДНЕ ШАПКАТА ОТ МОДЕРНИЗЪМ ПАРКОВЕ ИКВАРТАЛИ И ПРОСПЕКТИ . И ПОДРЕДЕНОСТ. ЕЙ ТОВА Е ЛУКАШЕНКО.
  • 70 Сократ

    8 3 Отговор
    Диктатор? Запада нарича така всеки държавник, който милее за държавата си. И Орбан го обявиха за диктатор. За Путин да не говорим.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Айсамани

    7 0 Отговор
    Пречили ви?А да,на всички либе рали,пе али, ивсякакви де са се 0(рали,щото ви бърка в г3овете,нали>?Щото не мое си прокарате дже н дърството и всякакви без3умни политики.Затова е лош и диктатор.Аре марш!
  • 73 сенси

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    абе май не е ама са му дали още роля във филма та не го махат тоя клоун
  • 74 Сердиканец

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "БАРС":

    Въобще не трябва да пускаш запада, САЩ-исани компании да ти строят заводи. В Беларус заплатите са ниски, ако Лукашенко ги пуска там, ще ги задължи ли да дават заплати каквито дават в техните държави? Чуждестранните инвестиции са винаги с цел измама, печалбарство и спекула - да строят заводи в държави с ниски заплати за да експлоатират местното население, да са им бели роби в случая. Така, че тук много зависи Лукашенко точно какво е казал ако им позволи да строят или вече им е позволил. В Беларус заплатите са доста ниски, но е и по-евтино от България и Западна Европа. Също така като спамиш с големи букви коментари ти го докладват за спам(защото реално това е спам) и ще го изтрият и хората няма да могат да прочетат истините в него, като пак подчертавам, че е много важно точно какво е казал Лукашенко и какъв им е закона.