7 Август, 2024 18:06 2 952 30

Спортното чудо на ГДР и тъмната му слава

  • гдр-
  • допинг-
  • олимпиада-
  • ерих хонекер

Държавният допинг в ГДР и съперничеството между Източна и Западна Германия обясняват угасналата слава на много спортисти от изтока

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Световни рекорди и дъжд от златни медали - спортистите на ГДР печелеха навремето исторически победи на олимпийски игри. Много от успехите обаче са с тъмен блясък, защото държавата масово раздаваше допинг.

Националният отбор по футбол на ГДР постига дори невероятното: играе наравно с Бразилия на Олимпийските игри в Монреал през 1976 година. Малката държава се противопоставя на доказаната футболна суперсила. В последвалите мачове футболистите от Източна Германия надминават всички очаквания: тимът става първият германски отбор, който печели златен олимпийски медал по футбол. И до днес това е единствената олимпийска победа на германски мъжки футболен отбор.

Спортистите в ГДР са голямата гордост на нацията. Наричали са ги дори "дипломати в спортни екипи", казва в интервю за ДВ Юта Браун, историчка в Центъра за съвременна история "Лайбниц" (ЦСИ) в Потсдам. Държавата тогава е подкрепяла спортистите с много пари и ги е тласкала до предела на човешките възможности. Но след края на ГДР спортните клубове се разтурят, много спортисти изчезват от светлината на прожекторите или остават без работа.

Но не само това е причината за залеза на много спортни герои. Разследване разкрива, че спортистите в ГДР системно са вземали допинг или са били принуждавани да го правят. В резултат от това много рекордьори се прощават с предишната си слава, а много от „героите“ на ГДР бързо са забравени.

Допинг драма: реални ли са успехите?

През 40-те години от своето съществуване хиляди спортисти от ГДР взимат участие в олимпийски игри и печелят стотици олимпийски медали. С това малката държава прави силно впечатление на световната сцена. Тъмната страна на бляскавите медали изплува години по-късно: лекарства за подобряване на постиженията са изстреляли атлетите отвъд границите на възможното.

Организацията „Помощ за жертвите на допинга“ твърди, че от средата на 1970-те години около 15 000 спортисти са били принудени да се включат в държавната допинг програма. Много от жертвите на допинга са били все още непълнолетни. Последвалите разкрития бяха шокиращи и доведоха до срив в имижда на спортното чудо от ГДР.

Идеологическа война по време на олимпийски игри

Златните медали за ГДР означават нещо повече от спортен успех - те са елемент от пъзела на едно високо самочувствие. След Втората световна война Германия е разделена на две държави: социалистическата Германска демократична република (ГДР) на изток и Федерална република Германия (ФРГ) на запад.

Докато ФРГ блести като новоизгряваща икономическа сила, по-малката ГДР се бори за международно признание. "Не ставаше въпрос само за метри и секунди, а за представяне на по-добрата Германия", казва Юта Браун. В замяна ГДР възнаграждава спортистите с пари, коли и апартаменти. Всеки победител на почетната стълбичка олицетворява триумфа на социализма.

Едно футболно поражение

На Световното първенство по футбол през 1974 г., което се провежда в Западна Германия, се играе мач между отборите на Западна и Източна Германия. ГДР изненадващо печели с 1:0 в предварителния кръг, Източна Германия триумфира, а загубилият западен отбор става обект на подигравки сред сънародниците си.

Въпреки загубата тимът съумява да извлече полза от поражението: докрай мотивирани заради допуснатата загуба, Франц Бекенбауер и компания заиграват по-добре, класират се втори в групата си, попадат в по-лесна група за следващия етап от турнира – с Полша, Швеция и Югославия. Така бундестимът стига до финала, печели го и става световен шампион.

В същото време ГДР е спряна в своята група от Нидерландия, Бразилия и Аржентина.

Началото на 1980-те години е пиков период за държавния допинг в ГДР. По това време източногерманските и западногерманските спортисти обаче не се състезават пряко един срещу друг на поне две големи събития: първоначално ФРГ бойкотира летните Олимпийски игри в Москва през 1980 г., а четири години по-късно – през 1984 г. ГДР се присъединява към бойкота на страните от Източния блок на Олимпийските игри в Лос Анджелис.

Без място в Залата на славата

Държавният допинг в ГДР и съперничеството между Източна и Западна Германия обясняват угасналата слава на много спортисти от ГДР. Това може да се види и в Залата на славата на германския спорт - виртуален сайт за почитане на германските спортисти и личностите, свързани със спорта. Там фигурират само няколко спортисти от ГДР. Обществеността все още спори за много източногермански спортни легенди. Истински герои ли са те или успехите им са постигнати благодарение на употребата на допинг?

Неоспорим факт е, че в ГДР допингът е бил организиран от държавата. Той е неразделна част от източногерманското спортно чудо. Факт е също така, че някои от засегнатите спортисти и до днес твърдят, че са невинни и защитават успехите си. Те се чувстват несправедливо обвинени и се борят постиженията им да бъдат признати. Медалите и рекордите обаче разказват само част от техните героични истории.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    42 13 Отговор
    Когато ГДР беше развита социалистическа държава с работно и образовано немско население съседите от западнала Германия внасяха турци и сърби,които да работят в заводите поради ниската продуктивност на западногерманците датирани от Вашингтонския режим.
    ГДР винаги беше в шестицата на най-силните спортисти на Олимпиадата особено в атлетиката и плуването,за разлика от западните добичета.

    Коментиран от #3

  • 2 Сандо

    34 2 Отговор
    Спортното чудо на САЩ и тъмните му основи?Има ли нужда да пишем имена?Някои от тях са в списъците на спортисти с разрешение да използват лекарства-допинг.
  • 3 НАЧАЛНИК,ВАША МИЛОСТ('...)

    7 15 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    В ТРАБАНТ ЛИ Е ЗАЧЕНАТ...😀(......)
  • 4 Сатана Z

    37 5 Отговор
    Нито един атлет от ГДР не е умрял след употреба на допинг за разлика от афроамерикански и канадски атлети с корени от Африка.Флорънс Грифит-Джойнър с големите нокти пукна пред да стане на 40 с и занесе медалите си на небето.
  • 5 Добре, че я няма вече ГДР,

    38 4 Отговор
    та да забравим за допинга в спорта.
    В днешно време всички постижения са триумф на духа и човешката физика. Спортистите даже не знаят какво е това "допинг"
  • 6 Сатана Z

    35 7 Отговор
    Мръсни продажни журналисти и медии.Дори и спорта започнахте да използвате в мръсните си политически манипулации.България се гордееше със своите спортисти,които са уважавани и досега.Соц.обществото даде равен старт на всички дарования а не като сега .Туристи на Олимпиадата!
  • 7 Тъжната истина за българския спорт

    30 2 Отговор
    До неотдавна държавата подпомагаше родния спорт. Сега политиците и Стефка Костадинова решиха, че е по-добре да натурализират спортисти от чужбина вместо да финансират масовия спорт и високото спортно майсторство. Нещо като Лудогорец, ЦСКА и почти всички клубове у нас.
    Срамота, срамота, срамота!

    Коментиран от #30

  • 8 До живот

    21 2 Отговор
    Общи приказки бла-бла-бла. А иначе Бен Джонсън два пъти го хванаха с допинг и изгоря до живот да не участва в състезания.
  • 9 защо

    26 6 Отговор
    "Докато ФРГ блести като новоизгряваща икономическа сила, по-малката ГДР се бори за международно признание."

    DW, "планът Маршал", не е ли допинг за икономиката на ФРГ? Как щеше да се изправи Германия без милиардите на САЩ? Кога Най-после Германия ще е свободна държава, щото мирен договор още нямат. Така,че де юре са окупирана територия.

    Коментиран от #17, #20

  • 10 ИЗКЛЮЧИТЕЛНО

    19 5 Отговор
    Елементарна писаница на изключително елементарна редколегия. Трябва да се лекувате в специализирана клиника.
  • 11 Артур от казанската афера

    12 3 Отговор
    Къде е българската спортна индустрия,оня неграмотник гюнер гюнеров,незнайно що в медиите му казват Гриша Ганчев,в интервю при Диков ,признава че насила е взел ЦСКА ,за да го ликвидира,но за 4 години взел 80 милиона лева и му се усладило
  • 12 Западните спортисти

    17 4 Отговор
    "Никога" не са вземали допинг
  • 13 Статистик

    4 1 Отговор
    Ами първо - системата със спортни интернати даде много добри резултати и в Бг. После, недейте забравя че фашистките концлагери бяха там и в Полша, и документацията им за изследвания на човешкия организъм явно остана в ГДР( нещо като китайската акупресура)!
  • 14 Много бяха добри ГДР-то

    4 3 Отговор
    Ама най-добри бяха мустакатите германки!
  • 15 Петьо

    9 10 Отговор
    4 години след като е изравнена със земята ФРГ вече е четвърта икономика в света след САЩ, СССР и Великобритания. След още 10 години задминава и Великобритания и вече е на трето място в света. ГДР никога, ама никога, не влиза в топ 20. Ето това е разликата между американското и руското влияние. Източният блок как отговаря на това икономическо унижение - с допинг и фалшиви медали за замазване на очите на материала. Комунизмът беше измама. СССР беше измама. На лъжата краката са къси. 45 години стигат. Никога отново.
  • 16 Дойче зеле

    12 0 Отговор
    написАло абсолютна тпня. Понеже е мн тпа явно е от бг.
  • 17 защо?

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "защо":

    Защо бъркаш топлото с мекото? Планът Маршал беше за цяла Европа. Соц. страните отказаха помощта.
  • 18 Абе

    8 0 Отговор
    Друго си е сега - хем демократичен евроатлантически допинг, хен публично пребиване на жени от мъже.
  • 19 защо

    5 0 Отговор
    Тя Франция е много независима, Испания също, да не говорим за Италия или може би Швеция, Дания, Финландия???

    Коментиран от #21

  • 20 Факти

    3 8 Отговор

    До коментар #9 от "защо":

    "Как щеше да се изправи Германия без милиардите на САЩ?" - Приятел, ако не бяха 11,3 милиарда долара американски лендлийз (над 200 милиарда днешни пари) СССР щеше да изчезне от картата. Знаеш ли, че до 1971 г. СССР успява да върне само 722 милиона (6%) и всичко останало е опростено? Правилният въпрос тук е "Къде щеше да е Русия без милиардите на САЩ?". Отговорът е - в небитието.
  • 21 История

    1 7 Отговор

    До коментар #19 от "защо":

    Франция, Испания, Дания, Швеция, Дания и Финландия са независими, за разлика от Чечения, Дагестан, Башкирия, Бурятия, Якутия, Татарстан и т.н., които нямат никаква автономност и нямат собствени закони. Те дори губернатори нямат право да си избират, защото такива се назначават директно от Москва. Дори в САЩ отделните щати си имат собствени закони, данъци и сами си избират администрацията, за разлика от 21 поробени от Русия републики в състава на изкуствената им федерация, която не е никаква федерация, а най-обикновена диктатура.

    Коментиран от #25

  • 22 ежко

    5 0 Отговор
    Ха,ха...всички без изключение взимат допинг.Разликата е,че по-напредналите във фармацифтично отношение държави взимат такива препарати които още не са забранени.Тези медикаменти ще станат на даден етап забранени,но след 4-5 години,но сега "де юре" не са в листите.А лаиците като нас взимат старите препарати и се стараят да се "изчистят" преди олимпиадата.Е...някой не успяват и ги хващат.
  • 23 Перо

    8 0 Отговор
    Пълни глупости! Аз съм виждал спортисти от ГДР в Белмекен, където правиха жестоки тренировки и дисциплина! Това ми прилича на ционистко-джендърските твърдения, че в НРБ имало жестока престъпност, но не се отразявала в медиите, а не че системата я беше почти изкоренила и хората не си заключваха вратите! Във всички вестници на гърба се пишеше за криминалната хроника, но беше с посредствени престъпления. Просто германската дисциплина и дух, без западно разложение си казаха думата! БГ също имаше много спортни успехи, несравними с настоящите по победи, въпреки стократно по-малкото възнаграждение и бенефити за медалистите. Сега спортистките се състезават с “то”!
  • 24 Хайке Дрекслер

    9 0 Отговор
    Да ве, те тогава в САЩ, Британия и т.н., взимаха "демократичен" и "политкоректен" допинг и за това техните успехи са честни и славни.
  • 25 защо

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "История":

    "Чечения или Чечня, е една от съставните части на Руската федерация"
    "Дагъистан республика) е субект на Руската Федерация."
    "Република Бурятия (на бурятски: Буряад Улас, на руски: Республика Бурятия) е един от субектите в състава на Руската федерация"
    Писал си се "история"!!!!
    Чети ре приятел, Чети!
    ПП. Областния ти управител ти ли го избира?

    Коментиран от #27

  • 26 хихи

    5 0 Отговор
    На Калпав ..... Вълната му пречи... под ..... разбирай Демократ...
  • 27 История

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "защо":

    Тези "съставни части" се наричат републики поради простата причина, че там живеят други народи, които не са руснаци. Те са поробени и насила вкарани във федерацията. Знаеш ли, че в тях има изолирани региони, където хората до ден днешен не знаят руски? Тези републики нямат собствено управление и собствени закони, за разлика от един най-обикновен американски щат. Че те дори индианските племена имат статут на суверенни нации със собствено управление и закони на територията на резерватите им. Преди да дойде Путин на власт републиките са имали много по-голяма автономност, но той им я отнема за да затегне диктатурата си. Да, писал съм се История защото много време съм отделил на темата за разлика от теб. И моля те не прави сравнение с днешна България, която не е федерация. Можем да обсъдим Първата и Втората Българска Държава, които реално са били империи, но това е минало свършено. Говорим за СЕГА - това, което се случва днес. Робството все още цари в Русия, а на запад отдавна е история.
  • 28 защо

    4 1 Отговор
    Благодаря ти за лекцията по история. Сега разбрах, че южните щати са водили ожесточена война за присъединяването им в САЩ.
    ПП. Ако представиш поста си на ръководството в НПОто, може и да те повишат.
    Лека нощ
  • 29 ксд

    2 0 Отговор
    Спорта е ВРЕДЕН!
    Дори без допинг спорта е вреден.Виз.култуларата е полезна, но да се състезаваш и от това да зависят доходите ти-това е натоварващо и вредно.Познавате ли бивш спортист столетник?Аз не...
    Не отричам ползата от спортната площадка пред блока.Никога обаче не се състезавайте, защото претоварването не е полезно.
    За химията да не говорим...
    Бъдете здрави!
  • 30 Искаме да гледаме българи

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тъжната истина за българския спорт":

    Както е тръгнало на следващата олимпиада, половината ни представители ше дават интервюта на български йурналисти с преводач, а нашите мисирки ще примигват с очи и ще им се радват колко много български думички са научили, макар и участващи като пълнеж в олимпиадата, ама видиш ли -не се излагаме с 55 място, а сме на 33, сред първите 35 в света!
    Ше се зарадвам истински на успех от наш спортист ако е роде, израснал и подготвен в България! Изключени правя само за Карлос Насар! Наистина уникален!
    Поради същата причина вече не ходя и на мачове от А група! Аз ако искам да гледам "българи нов внос", ще си пусна мачове от Германия, Италия или Англия!