Тема: Украйна

15 Август, 2024 17:54 3 299 65

Няколко чашки в повече и няколко смели сърца – историята на взривовете на "Северен поток"

  • северен поток-
  • украйна-
  • русия-
  • газ-
  • газпром-
  • балтийско море

През юни федералният прокурор на Германия тихомълком издаде първата заповед за арест по делото на украински инструктор по гмуркане за предполагаемото му участие в саботажа

Няколко чашки в повече и няколко смели сърца – историята на взривовете на "Северен поток"  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Главната прокуратура на Германия издаде вчера заповед за арест на украински инструктор по гмуркане, заподозрян в участие във взривовете на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". Това се случи близо две години след като през септември 2022 г. тръбопроводът, пренасящ руски газ до Германия през Балтийско море, беше повреден с поредица от експлозии в шведски и датски води. Саботажът нагнети и без това изострените до крайност отношения между Руската федерация и западните съюзници и НАТО, а Украйна винаги е отричала съпричастност.

"Уолстрийт Джърнъл" (WSJ) публикува днес подробно разследване за това как Украйна се e подготвила за саботажа на "Северен поток". Вестникът разговаря с четирима високопоставени служители на украинската отбрана и сигурност, които или са участвали в заговора, или са имали достъп до пряка информация за него.

Още новини от Украйна

Всички те са убедени, че тръбопроводите са законна цел в отбранителната война на Украйна срещу Русия.

Според изданието, идеята за извършване на саботаж на газопроводите се e родила сред няколко високопоставени украински военни и бизнесмени "подтикнати от алкохол и патриотичен плам" през май 2022 г., месеци след нахлуването на руската армия в Украйна. Бизнесмените се съгласили да финансират операцията. Според участвали в нея, цената ѝ е била около 300 000 долара.

Мисията е била ръководена от генерал с опит в специалните операции, чието име не се посочва. По това време той е бил подчинен на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни.

Владимир Зеленски първоначално е одобрил плана (изданието подчертава, че всички договорености са постигнати устно). Въпреки това, след като Нидерландското военно разузнаване засякло такъв план, то е предало тези данни на ЦРУ. ЦРУ е поискало от Зеленски да отмени операцията, който на свой ред наредил на Залужни. Който обаче пренебрегнал тази заповед, а първоначалният план за операция беше променен.

В коментар за WSJ Залужни каза, че не знае нищо за операцията. В същото време вестникът отбелязва, че след като Залужни е отстранен от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, той беше назначен за посланик във Великобритания, което му дава имунитет от съдебно преследване.

Генералът, натоварен да командва операцията, подбира украински офицери за специални операции с опит в организирането на високорискови тайни мисии срещу Русия, за да помогнат за координирането на атаката.

Един от тях е Роман Червински, награждаван полковник, който преди това е служил в главната служба за сигурност и разузнаване на Украйна, СБУ.

В момента Червински е съден в Украйна по неясни обвинения. След повече от година в ареста, през юли месец той е освободен под гаранция, но отказа да коментира случая "Северен поток" - не е упълномощен да говори за него.

Според запознати със заговора, Червински и саботажният екип първоначално са проучили по-стар и сложен план за взривяване на тръбопровода, изготвен от украинското разузнаване и западни експерти, още след като Русия за първи път нахлу в Украйна през 2014 г.

За извършване на операцията по взривяването на газопровода е използвана развлекателната яхта "Андромеда". На борда на платноходката е имало шестима души в комбинация от опитни активни войници и цивилни с морски опит, включително и 30-годишна жена, която е трябвало да създаде камуфлажа, че събралите се са група приятели, които отиват на развлекателен круиз.

Свидетели от други яхти, акостирали в Сандхамн, са отбелязали, че "Андромеда" е била единствената лодка с малък украински флаг, издигнат на мачтата.

"Винаги се смея, когато чета медийни спекулации за някаква огромна операция, включваща тайни служби, подводници, дронове и сателити", казва един офицер, който е участвал в заговора. "Цялото нещо се роди от една нощ на тежко пиене и желязната решителност на шепа хора, които имаха смелостта да рискуват живота си за страната си."

Четиримата водолази са се гмурнали по двойки, твърдят запознати с германското разследване. Те са използвали мощен експлозив, известен като HMX, който е свързан към детонатори, контролирани от таймер.

Няколко дни след експлозиите на газопровода, ЦРУ предава сигнал от нидерландското военно разузнаване на германските тайни служби. Той предоставя подробности за атаката, включително вида на използваната лодка и възможния маршрут, по който екипажът ще поеме.

Освен това саботьорите забравили да измият яхтата, което позволило на германските следователи да открият следи от експлозиви, пръстови отпечатъци и ДНК проби на членове на екипажа.

Въпреки че германското разследване не свързва директно президента Зеленски с тайната операция, констатациите могат да влошат отношенията между Киев и Берлин, който предоставя голяма част от финансирането и военното оборудване на Украйна, на второ място след САЩ.

"Атака от такъв мащаб е достатъчна причина да се задейства клаузата за колективна отбрана на НАТО, но критичната ни инфраструктура беше взривена от страна, която подкрепяме с огромни доставки на оръжия и милиарди в брой", казва високопоставен германски служител

Путин публично обвини САЩ за атаките. Високопоставен руски дипломат в Берлин повтори това твърдение и каза, че резултатите от германското разследване са "приказки, достойни за Братя Грим".

През юни федералният прокурор на Германия тихомълком издаде първата заповед за арест по делото на украински инструктор по гмуркане за предполагаемото му участие в саботажа.

Германското разследване сега се фокусира върху Залужни и неговите помощници, казват хора, запознати с разследването, въпреки че нямат доказателства, които да могат да бъдат представени в съда.

В резултат на атаката, която отне три от четирите тръбопровода, образуващи "Северен Поток", цените на енергията скочиха. Германия и други нации се бориха да национализират енергийните компании, които обработваха руски газ, но се сринаха след разрушаването на тръбопроводите. Дори днес Германия плаща около 1 милион долара дневно за наемане на плаващи терминали за втечнен природен газ или LNG, които само частично заменят руския газ от "Северен поток".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    10 60 Отговор
    На кой му пука за този Северен поток ние засегнати ли сме НЕ.

    Коментиран от #33, #52, #59

  • 2 да де

    52 4 Отговор
    Украинския инструктур може гол голеничък да стои часове на дъното и да минира всяка риба какво остава за някакви си тръби.
  • 3 Някой

    71 3 Отговор
    Еми НАТО да напада Украйна. Предизвикали екологична катастрофа и загуби на милиарди евро за страни там като Германия.
  • 4 ТаУмВзе

    59 3 Отговор
    Що за глупости от Праведната Пропаганда Пак! Краварчето го взриви и тва си е. После бивша Европа Пати и до ден днешен от икономическите зависимости към краварчето. Съответно тва води до Война срещу Русия де, но тва е Тайна и не го казвайте на никой! АХХАХАХАХ
  • 5 истински новини

    46 4 Отговор
    Ударът на "Искандер" изгори РСЗО HIMARS, която обстрелваше Курска област.
  • 6 ПовервАх

    43 4 Отговор
    Шехерезадниците всеки ден насосват историята, на която сянката е все пак в САЩ.
  • 7 истински новини

    43 4 Отговор
    Броят на унищожената украинска техника в района на Курск достигна 424 единици.
  • 8 Украйна има право

    9 48 Отговор
    да взривява енергийните потоци на РФ тъй като са във война. Руснаците им избомбиха ВЕЦ, ТЕЦ, блокираха им ЗАЕЦ, унищожиха им преобразователни станции, подстанции, трансформатори, язовирни стени, далекопроводи. Това, че не било война, а СВО не ги оправдава - война си е с над 1млн груз200 и 3млн. груз300 от двете страни.

    Коментиран от #48

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 липсващи новини

    43 5 Отговор
    Киевският режим нахлу в Курска област на Руската федерация с активното съдействие на Вашингтон и Северноатлантическия алианс. Това каза бившият американски сенатор Дик Блек.

    Коментиран от #53

  • 11 ха ха

    35 5 Отговор
    Всички те са убедени, че тръбопроводите са законна цел в отбранителната война на Украйна срещу Русия./ е тия закони ще ви убият
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Реалист

    45 5 Отговор
    ЦРУ взриви газопровода и Финландия е замешана също Норвегия и Полша. Групово мероприятие на терористите от НАТО.
  • 15 Сатана Z

    33 5 Отговор
    Преди изборите в Краварника започна изпирането на престъпния им режим воден от “демократическата хунта “.Колко му е да накиснат някакъв нещастен украински смъртник за да се прикрие дългата ръка на СеРеУ
  • 16 !!!?

    8 43 Отговор
    На всеки е известно, че Северен и Южен поток, респективно рускотурсия поток през България, бяха и са все още удушващата хватка на Путин за Украйна !
    И когато същият този кремълски удушвач започне да избива украинския Народ какво остава да направи Киев !?
    Ами абсолютно ясно - всичко което души Украйна става легитимна цел за унищожаването й !
    Какво тук значи някакъв си газопровод
    След газопровода няколко сринати компании,
    но Украйна живее
    ...или трябаше да бъде удушена !?
    Питайте Мистър Кеш !
    !!!?

    Коментиран от #19, #39, #60

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 да де

    29 2 Отговор

    До коментар #16 от "!!!?":

    много патос , но пак не можеш да деформираш истината че всичко започна през 2014 с военния преврат организиран от цру

    Коментиран от #41

  • 20 Месаря

    24 1 Отговор
    Същите като нашите будали които вярват че Укрите са от "добрите".Докато има говеда, ще има и месари
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 1302

    22 2 Отговор
    Приказки под шипковия храст
  • 23 Ремонт

    22 3 Отговор
    Северен поток ще бъде възстановен съвсем скоро. Той е уникално съоръжение с ключова роля за европейската индустрия.

    Коментиран от #29

  • 24 Фантомас

    27 2 Отговор
    Да ама никой не ви вярва защото зад измислената версия за окраинските саботьори се вижда дългата ръка на CIA или по български църу .
  • 25 Търновец

    17 3 Отговор
    Тези Украински обяснения са цирк - нефтените фирми на Ротшилд и Рокфелер изблъскаха Путин и Векселберг от Европейските пазари и направиха невиждани печалби.
  • 26 На Украйна

    3 23 Отговор
    трябва да ѝ се дадат десетина ТЯО без кодовете за изстрелване. Докато (ако) ѝ се дадат кодовете могат да тренират с ракети и дронове по евентуалните цели като Москва и Питер с обикновени бойни глави. Това дори може да бъде блъф на запада за да спре най-сетне Медводков да плаши през ден света със Сармати и Посейдони.
  • 27 дъра бъра

    14 4 Отговор
    Законна цел за Украинската армия е всеки град който не плаща рекета към САЩ .
  • 28 Китин от Китен

    30 2 Отговор
    Няколко чашки и взели, че гръмнали подводен газопровод?
    Колко просто е да гръмнеш такова съоръжение, а?
    Добре, че не са обърнали няколко бутилки, тогава планетата можеха да гръмнат - и това е фасулска работа за украинските алкохохолни богатири🤣🤣🤣

    Коментиран от #50

  • 29 Отново познахте

    2 19 Отговор

    До коментар #23 от "Ремонт":

    Скоро скоро като паднат санкциите а те ще паднат кремълските дядки като върнат територията на Украйна
  • 30 ха ха ха ....

    28 2 Отговор
    Още малко и ще ни убедят че инструктор самодеец с рибарска лодка , намерил две чанти тротил в едно кошче за боклук и ходил да гърми рибата . Обаче по невнимание взривил тръбопровода .....
  • 31 Верно ли

    20 2 Отговор
    "Няколко чашки в повече и няколко смели сърца" - ама това сериозно ли? А ние тук доматите с все колците, нали :)))) Ама нали толкова ви е капацитета. Ми сега ще ги съдят ли, или ще ги награждават, а?
  • 32 Зоро

    21 2 Отговор
    Германците много алтаво го дават . Сякаш някой е откраднал два чувала чушки на пазара .
  • 33 Чинечита

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Навремето италианците имаха водеща киноиндустрия. Имаше известни филми като " За няколко долара повече"... Днес обаче най-голяната шоу индустрия ни предлага подобно заглавие... "За няколко чашки повече.." Събрали се няколко юнака, пийнали повече и решили .да взривят Северен поток.. Няма що, явно сме големи блейки, ако се вържим на такива плоски анегдоти..
  • 34 Само питам

    22 3 Отговор
    Защо германците не си кажат директно че укрите са терористи ? А германците в случая подкрепят терористите и то срещу собствената си държава .

    Коментиран от #47

  • 35 да не го мислим

    2 16 Отговор
    Не ви трябва газопровод ушанкиии..
    САНКЦИИТЕ НЕ РАБОТЯТ
  • 36 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    14 0 Отговор
    Егати измисления холивудски сценарии само където няма грам доказателства
  • 37 Това с газопроводите е

    4 13 Отговор
    все едно някой кръчмар дето не ме обича да ми праща по водкопровода по 1л. примерно на ден до в къщи. Ако не си плащам редовно или правя неща против него всеки момент може да ми спре водката. Затова бих предпочел да мога да си купувам алкохол от няколко места в бутилки(танкери), а той ако иска да ми продава - добре дошъл на опашката от търговци.
  • 38 А Сащ

    12 2 Отговор
    Къде са заявителите и платилите за взрива?
  • 39 Мишел

    17 8 Отговор

    До коментар #16 от "!!!?":

    Взривяването на северните потоци не само лиши Русия от част от възможностите й да изнася по тях природен газ, не само лиши Западна Европа от гарантирани достатъчни количества природен газ, а и даде началото на деиндустриализацията и на края на икономиките на развитите държави от ЕС.
    Русия е единствената държава , която е в състояние да осигурява природен газ на Европа стотици години на цени, които правят конкурентни икономиките на западните държави.

    Коментиран от #42

  • 40 ХА ХА ХА

    16 2 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! ГЛАВНАТА ПРОКУРАТУРА НА ШВАБИТЕ НАПРАВО ДА ИЗДАВА ЗАПОВЕД ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА ПРЕСТЪПНИКА БАЙ ДРЪН ! ВОДОЛАЗЧЕТО ДА ГО ОСТАВЯТ НА МИРА !
  • 41 !!!?

    3 17 Отговор

    До коментар #19 от "да де":

    Какъв военен преврат през 2014...в Москва ли !?
  • 42 !!!?

    3 14 Отговор

    До коментар #39 от "Мишел":

    Е защо Путин завъртя крана на Северен поток...
    Тръбите бяха взривени месеци след това

    Коментиран от #49, #63

  • 43 Ехааааааа

    20 1 Отговор
    Голям смях , смях се от сърце и на пародията на джендър откриването на олимпийските секс игри във столицата на разврата !!!!!!!!! Смея се от сърце и от глупостта на така наречената най развита нация в ес ....голям кеф нека сега купуват тройно по скъп газ .....ама от своите си господари и да си загасят лампите със време !!!!!!!!
  • 44 Хи хи хи . Голям майтап !

    13 2 Отговор
    Тия джендърляци колко ли могат да избудалеят още ??? Краварите да вдигат още цените за да дойде акъла на пуделите им !!!!!!
  • 45 Сандо

    16 1 Отговор
    Историята е изключително добре съшита ... за стадото.
  • 46 ЛЕКО ОБЪРКАН

    6 1 Отговор
    Тези немски прокурори са ИДЕАЛНИ да разследват и българските кражби.
  • 47 Българчето от ДПС

    0 3 Отговор

    До коментар #34 от "Само питам":

    Страх лозе пази, но газопровод гази. Нашето малодушие е завладяло всичко живо...
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 чекисть..

    12 3 Отговор

    До коментар #42 от "!!!?":

    Тия дека не щать да плащать мацьковската газ в рубли,кранчето е затворено-същото е и за бульгурисьтанцьите,,маджарите си плащать в путьиньовки и имат евтина газ-дошла транзить през бг-то,а за кокорчовците-нема никакви отклонения,даже и за чирень.
  • 50 Хей

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Китин от Китен":

    След бутилки пуцат по аец-а...
  • 51 Павел

    11 3 Отговор
    Евроатлантиците вече наричат терористите и нацистите герои и хора със смели сърца.....нищо изненадващо за западния фашизъм и неговите ценности , който търси реванш срещу победителя от втората световна война - Русия!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "липсващи новини":

    Новият бай Дън, за да покаже, че Е като дядкат (някой знае ли дали е жив) ?
  • 54 Дии

    6 8 Отговор
    Германците са жалки нещастни подлеци. 80 милиона население и се жалват че плащали по 1 милион на ден за терминал. Ние сме 6 милиона и на ден плащаме по 500 000 евро на Бота и си траем. А мистър Кеш доволно се потрива по коремчето.
  • 55 не може да бъде

    7 0 Отговор
    Тази история ще влезе ли в сборника "Приказки от 1001 нощи!"
  • 56 Самия факт

    6 0 Отговор
    , че нито в една от тези паночески публикации не се и споменава разледването на Сеймор Хърш, доказва целта им.
    И нито дума за резултата от официалното разследване на Дания и Швеция?

    Искат да си измият ръцете с Украйна която им дължи стотици милиарди и е на изкуствено дишане.... и могат да си правят с нея каквото си искат

    Коментиран от #57

  • 57 Смело сърце, след чашка

    5 0 Отговор

    До коментар #56 от "Самия факт":

    "ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати."

    Да им имам "широкия спектър на гкедни точти"....:):)
  • 58 Ти си

    9 2 Отговор
    .....Всички те са убедени, че тръбопроводите са законна цел в отбранителната война на Украйна срещу Русия....
    Притежател и оператор на газопровода е швейцарската компания Nord Stream AG, дъщерна на Газпром. В проекта участват Русия, Германия, Нидерландия и Франция. Притежател и оператор на газопровода е компанията Nord Stream 2 AG. В проекта участват Русия, Германия, Дания, Финландия и Швеция. Основни поддръжници на проекта са Германия, Франция и Австрия. Други страни привърженици са Нидерландия, Великобритания, Чехия, Финландия, Швейцария, Малта, Норвегия и Словакия .
    Сега да уточним - Северен поток 1 и 2 са съсобственик на страни членки на ЕС и на НАТО . Атакувана и разрушена е стратегическа инфраструктура (и то в най-наблюдаваното и контролирано в света море) на натовски държава а това според устава трябваше да се задейства член 5 от устава на алианса . Потърпевшите мълчат като п....
    Но да си спомним думите на Виктория Нюланд а и да не забравяме законната на Байдън , че ще направи всичко възможно Северен поток 2 да не се случи.
    Нещо неасно

    Коментиран от #65

  • 59 000013

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Ще ми е трудно да ти обясня че като членове на ЕС и НАТО това понякакъв недиректен начин и нас ни засяга ! Тук има доста по-умни и с повече свободно време от мен колеги които ако имат желание ще то го обяснят .
  • 60 Про Стачка

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "!!!?":

    С последния ред в поста ти затвърди подозрението ми че си от купения с бира и кебапчета твърд електорат на ДПС
  • 61 Факт

    2 0 Отговор
    Пускали въдици, като се провели ,че ловят риба
  • 62 Хамсал

    6 0 Отговор
    Досега се опитвахте да ни втълпите, че са руснаците. След информацията от американската преса и немските заповеди за арест почвате да изкарвате нафиркалите се укри герои. Всъщност без разрешението, подготовката, обучението и логистиката от Ленгли или от Интележънс Сървиз, великите укри не могат да направят нищо повече от едно голямо по си ра-не!
  • 63 падналия ангел

    5 2 Отговор

    До коментар #42 от "!!!?":

    "Е защо Путин завъртя крана на Северен поток...Тръбите бяха взривени месеци след това". Що си пишеш с Д-то? Ето ти заглавие и подзаглавие от Факти-"Добра новина! Изтичането на газ от "Северен поток 2" е спряло
    северен поток-газ-газпром-балтийско море
    Налягането на водата повече или по-малко е затворило газопровода, така че газът в него не може да изтече". Ти имаш ли връзка между главният мозък и централната нервна система?
  • 64 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    3 1 Отговор
    По-голяма глупост не бях чел. Възможно е Украйна и службите и да са замесени, дори да са изпълнители..но сценарият е съвсем друг.. а това е дъвка за наивници, все пак има голи шарани, дето на бастун къцат..и не са малко.
  • 65 Многото съсобственици

    1 3 Отговор

    До коментар #58 от "Ти си":

    говори няколко неща. 1. Руснаците са нямали достатъчно пари и техника за да го построят сами. 2. При толкова много собственици се създава усещането за европейски проект и такива като теб се връзват да го защитават. 3.Американците са знаели, но са дали зелена светлина защото и без това казваха на Германия да не разчита на него. В крайна сметка газът беше руски, плащаше се на РФ и това беше един добър рекет от страна на Путин. Сега губещият е той, а ЕС намери алтернативи и всъщност продължи да купува руски газ, но от танкери. Не може да има газопровод между враждуващи държави, описал съм го в пост 37.