5 Септември, 2024 17:23 3 769 49

Защо се провалиха 7-те арабски експеримента за демокрация?

  • арабска пролет-
  • либия-
  • сирия-
  • башар асад

Всички арабски страни, които станаха свидетели на промяна между 2004 г. и 2011 г., видяха как ислямистите се изкачиха по стълбата на демократичните избори, за да поемат управлението - след което в повечето случаи те успяха да отблъснат стълбата, за да останат на власт за неопределено време

Защо се провалиха 7-те арабски експеримента за демокрация? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Безпрецедентното суспендиране на конституцията на Кувейт бележи края на една ера на промяна, която започна със свалянето на иракския диктатор Саддам Хюсеин през 2003 г. и беше последвана от изгонването на сирийския Башар Асад от Ливан през 2005 г. През 2011 г. избухнаха поредица от революции и обезглавиха режимите в Тунис, Либия, Египет и Йемен. Тези революции станаха известни като "Арабската пролет". Това пише в статия за вестник Asia Times Хюсеин Абдул Хюсеин, научен сътрудник във Фондацията за защита на демокрациите във Вашингтон - непартиен изследователски институт, фокусиран върху националната сигурност и външната политика.

Всички арабски страни, които станаха свидетели на промяна между 2004 г. и 2011 г., видяха как ислямистите се изкачиха по стълбата на демократичните избори, за да поемат управлението - след което в повечето случаи те успяха да отблъснат стълбата, за да останат на власт за неопределено време и да прекроят държавата по свой образ, главно чрез социално инженерство. Тунис и Египет успяха да се измъкнат от капана на ислямистите. В петък, 10 май, Кувейт също победи своите ислямисти, а с тях и парламентарната си система. След като САЩ освободиха Кувейт от армията на Саддам Хюсеин през 1991 г., семейство Сабах трансформира страната от емирство в държава. Общественият договор беше предоговорен и се появи хибридна система, която позволи свободна преса и демократичен избор на Национално събрание, но запази последната дума за емира. Кувейт беше близо до конституционна монархия.

Поради редица причини кувейтската демокрация означаваше безкрайни караници и парализираща безизходица, принуждавайки емира да разпуска Националното събрание и да свиква предсрочни избори с необичайно висока честота, понякога два пъти годишно. Всеки път, когато Кувейт избираше свои представители и съставяше кабинет, задънената улица се завръщаше. Кувейт има едни от най-големите петролни запаси в света. С население от около един милион се очакваше да се конкурира с Дубай и Абу Даби по отношение на растеж и привлекателност. И все пак демократичната задънена улица попречи на растежа и някога лъскавият Кувейт сити стана запуснат и изостанал в сравнение с богатите си на петрол връстници.

Един от основните проблеми на кувейтската демокрация беше неговото местно "Мюсюлманско братство", чиито депутати подкопаваха правителството на всяка крачка. Работейки под името "Организация за социална реформа", ислямистите в Кувейт нямат правителствена програма освен социалното инженерство. Те предизвикаха шум около дългогодишното маратонско състезание в Кувейт, в което участват мъже и жени. Всяка година те вдигат шум около коледната елха в главния мол на Кувейт Сити - Avenues. Когато посланикът на САЩ в Кувейт пожела на евреите щастлива Ханука, ислямистите започнаха буря в социалните медии, настоявайки за експулсирането на посланика, без да знаят, че изявленията на суверенните посланици не могат да бъдат обвързани с предпочитанията на Кувейт.

Кувейтските ислямисти до такава степен доминират в обществения живот, че спечелиха на Кувейт Сити епитета "Кандахар в Персийския залив", заради едноименния афганистански град, известен като развъдник на ислямистки радикали. В петък, 10 май, емирът на страната, шейх Мишал Ал-Сабах, не само разпусна Националното събрание; той го разпусна, като суспендира някои членове от конституцията. Емирът обеща да поправи системата и да я възстанови в рамките на четири години. Докато всички се надяват шейх Мишал да успее, хората не затаяват дъх в очакване на бързото завръщане на демокрацията сега, когато тя се превърна в синоним на ислямска тирания.

Какво се обърка? Как може промяната в седем арабски страни да превърне автокрацията в ислямистка тирания? В Ирак обвинихме Америка. В Ливан мислехме, че е Иран. Но в Тунис и Кувейт не е имало никаква чужда намеса. Отговорът във всичките седем арабски експеримента за демокрация е, че има съществени предпоставки за демокрация, които все още не са изпълнени - на първо място разпространението на свободата. Инсталирането на демокрация в общество без традиция на свободата е като да позволите на неправоспособен шофьор да кара кола. Шансовете за катастрофа са високи.

Провалът на демокрацията в арабските страни не е осъждане на самата демокрация, която си остава най-добрата система, която отприщва най-много креативност и следователно икономически растеж. Арабското мнозинство обаче има какво да разгърне и много да научи. Попитайте всеки средностатистически арабин днес за любимата му система на управление и той ще отговори без колебание, че арабските монархии са се справили по-добре от демократично избраните правителства. Тъй като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн се надпреварват да трансформират своите икономики в такива, основани на знанието, либералната икономика може да помогне за утвърждаването на свободата. Икономическият растеж създава групи от граждани с лични интереси в поддържането на мира и върховенството на закона. Оттам нататък либералната демокрация има шанс. Такъв е бил пътят към демокрацията в Южна Корея, въпреки че всяка страна е различна.

Това е урокът, който не научихме в Ирак. Предполагахме, че премахването на режима и предоставянето на пространство на иракчаните, заедно с тяхната огромна петролна рента, ще превърнат страната в демокрация. Вместо това вакуумът беше запълнен от ислямизма и се появи демокрация - но нелиберална, ислямистка демокрация, където изборите се провеждат рутинно, но върховенството на закона винаги отсъства.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛЪЖЛИВИ АНГЛОКАКСИ

    70 18 Отговор
    Че кога англосаксите са искали проспериращи арабски държави?? Тежко му на този, който им се върже на лъжите за демокрация.
  • 2 Некой си

    49 19 Отговор
    И нашата "демокрация" е същата. Само дето вместо да се управлява от ислямисти се управлява от комунисти.Съсипаха я тази България!

    Коментиран от #18

  • 3 търсите майка си там

    60 12 Отговор
    Какво им беше на Ирак и Либия ? На Сирия . На Йемен . Че малко остана да сгромолясате Египет ,Тунис ,Мароко ...
  • 4 гном

    38 13 Отговор
    сега се питайте що се провали българския експеримент за демокрация и ще научите много неща за бългрския и азиатския ген
  • 5 Бамзе

    47 11 Отговор
    Същата история като сега в Украйна . И там провалена държава и нелигитимни тали бани .
  • 6 Видимо

    43 7 Отговор
    Защото експериментите са американски, затова.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Kaлпазанин

    30 8 Отговор
    Тва трябва да е азиатското ДЗ ,демокрациите бяха в Ирак Либия и Сирия докато не дойдоха англосаксонците

    Коментиран от #13

  • 9 Стамат

    32 11 Отговор
    Демокрацията не работи в арабския свят заради ислямът, който в своята същност е робство. Двете неща не могат да съществуват едновременно. Ислямът не прощава.

    Коментиран от #47

  • 10 Демокрацията не вирее навсякъде

    16 21 Отговор
    Демокрацията е съвършен механизъм, чрез който всяко общество получава това, което заслужава. Зависи от интелектуалното развитие на хората и за това резултатите от демокрацията са навсякъде различни. Не е задължително демокрацията да осигурява най-доброто развитие за всяко общество, но винаги е най-честната система.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ха ха ха

    15 15 Отговор
    Най просто казано защото са тъпи примати
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БеГемот

    25 8 Отговор
    Защо се провали експеримента за демокрация в България?! Щото за демокрацията трябват хора а не тикви.....

    Коментиран от #19

  • 15 ха ха

    25 1 Отговор
    Ми, става диктатура, щото е демонкрация! То иска малко разбиране на смисъла от просвещението... Демокрацията е избор на лидери с мнозинство от населението и след това управлението на правителството е авторитарно... До следващите избори.
    Конституционната република е друга работа. Измамниците подменят понтието с демокрация за да установят тоталитарна власт. И при Бае Тодар имаше избори! Ключът е в конституцията. При конституционната република конституцията ограничава правителствата. Основният закон на конституционните републики гарантира правата на индивида. При демокрациите - не съвсем. Там могат да ти окастрят свободата на словото с езика на омразата. За управляващите езикът на омразата е езикът, който мразят. Така всеки неудобен може да бъде натикан в ъгъла... И затова демокрациите прерастват в олигархии, а след това и тирания. Още Макиавели е описал процеса...
  • 16 Сатана Z

    15 3 Отговор
    Както казва червеноармеецът Сухов:
    "Восток - дело тонкое"
  • 17 Сатана Z

    24 4 Отговор
    Износът на демокрация от Западните ЛГБТ държави се отъждествява с "износът на революция" от Троцки.Затова и режимите в тези т.н.демокрации се наричат :Ляво Троцкистки
  • 18 факуса

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "Некой си":

    странно що тез омразни комунисти са много подкрепяни от сащ и ес,нищо,чее в ощърб за народа
  • 19 Прасчо

    10 29 Отговор

    До коментар #14 от "БеГемот":

    Преди 35 години България беше с режим на тока и празни магазини. Като гледам къде сме днес, значи демокрацията е повече от успешна. Всеки, който е работлив и амбициозен вади достатъчно пари за да си позволи комфортен живот във всяко едно отношение. Демокрацията не е за лешперите, които нищо не вършат и чакат наготово държавата да им даде всичко безплатно. Те са за комунизмът, ама той е неестествен строй и се саморазпадна.

    Коментиран от #23, #25

  • 20 Синеокия шейх

    6 3 Отговор
    Катар е номер едно!
  • 21 Крали Марко

    20 4 Отговор
    Голем смей ,била демонокрацията на успешна. Тя е най успешната формула за узаконен бандитизъм на свирепия хищник срещу беззащитния. Сутринта гледах филма ,,ние сме коза Ностра,, за зачатието на хвалебната система в САЩ. Сега нищо не по различно. Даже свободното изказване и изборите са пълен фалш. САЩ за кой ли път искаха да си убият президентът. Сигурен съм ще манипулират изборите за пореден път. Да ви е.....м и демокрацията.
  • 22 Където

    7 4 Отговор
    Има ислямисти терористи няма просперитет

    Коментиран от #26

  • 23 ДоЦент

    27 6 Отговор

    До коментар #19 от "Прасчо":

    В България тогава имаше режим на тока, защото имаше развита всякаква индустрия, която консумираше огромно количество ток, а по това време 5-ти и 6-ти блок на Козлодуй още се строяха.
    Дойде капитализмът и псевдо-демокрацията и режим на тока вече няма, индустрия също, но има близалки и банани!

    Коментиран от #31

  • 24 Точен

    19 4 Отговор
    Ислямът разбра и се убеди, че САЩ са Враг № 1 на арабския и ислямския свят. Тези цветни революции бяха организирани от агенти на ЦРУ, а арабите имат и пари и информация, особено страните от Залива. Единствената арабска държава, в която САЩ имат що-годе влияние е Йордания, дори Кувейт ги гони.
  • 25 Хей

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Прасчо":

    Извади си ендоскопа и виж реалността.
  • 26 Хей

    16 3 Отговор

    До коментар #22 от "Където":

    Където има нефт, има кравешка демокрация.
  • 27 Дрънчо

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "ВСИКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ":

    Напълно съгласен!
  • 28 Хайли лайкли

    16 4 Отговор
    Арабският свят и Китай са люлката на цивилизацията и там не се интересуват от измислени и фалшиви евроатлантически ценности, проповядвани докато те биват ограбвани безогледно.
    Хората си традиционалисти имат си собствени закони, традиции, култура и приоритети.
    Резултатът от силовото налагане на нещо наречено демокрация вече го виждаме по улиците на цяла Европа.
    След арабската пролет, настъпи европейска зима.
    Преди ние ходихме да работим в Либия, Сирия и Ирак, а сега те пълнят нашите лагери за имигранти.
  • 29 Владивосток

    10 0 Отговор
    Не са успяли, щото на са изпратили техни хора на специализация у нас. В политическата бояджииница щели са да научат как се пребоядисва айдушко-червено в айдушко-синьо.
  • 30 Не се ли е получило?

    10 1 Отговор
    Още "демокрация" ли ще им привнасяте?
  • 31 ха ха

    6 11 Отговор

    До коментар #23 от "ДоЦент":

    Брато, нещо се обърках. Било е планова икономика, ама Бае Тодар не успял да планира производството на енергия, което било толкова важно за индустрията. Това ли имаш предвид?
    На великите куманизтически вожове, дето ги мумифицирахме, всичко им идва отръки. Цялото бъдеще могат да ти планират, само с тока някак не им се получава. Сега разбирам, що Баш мумията е казала "Електрификация + съветска власт = куманизъм"... Токът е виновен! Явно, токът някак ги е ударил за да се провали хубавият куманизъм...
  • 32 Ха ха ха

    10 4 Отговор
    Причината е много проста и не се нуждае от дълги словесни извержения. Особено пък от страна на вмирисаното лъжливо зеле. Начинът на живот на тези хора, техният манталитет , религия и история предполагат този изводи. А лицемерният запад се нуждаеше от уж демокрация там за да може по-лесно да ги граби и ограби. И той го направи.Така както направи и с нас , но по малко по-други причини. Затова разпали и води прокси войната в Украйна.Но този път ще яде здрав пердах, въпреки че в момента жертвите все още ги дават глупавите украинци. Има време, а ние да се молим Бог да ни пази, защото сме съсипани и затънали до ушите.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Коста

    14 2 Отговор
    Защото Демокрацията се провали. Оказа се, че е една дума зад която се крие Див Капитализъм и Колониализъм.
  • 35 мерси

    9 4 Отговор
    "Либерална Демокрация", донесена с американски ботуш и поддържана с едни известни фондации...
  • 36 Бай той Толстой

    7 5 Отговор
    Глупости!Янките искат да смучат петрол без пари от тези държави.Никаква демокрация не ги интересува.Скоро ще видите демокрация-потърпевшите вече са у вас,интегрират се в демокрацията ви😁
  • 37 Неяснота някаква

    5 2 Отговор
    Каква демокрация в шериатски страни населени от 9те племена на Мохамед
    Тия хора преди да 50 години слязаха от камилите демек от средновековието сега щели да влизат в демокрация
  • 38 00001

    11 1 Отговор
    Защо се провалиха на всеки избори оптитите за демокрация в България,За да има демокрация в България трабва да има свобода на индивида, неприкосновенност на частната собственност, равнопоставеност пред закона, равни права и задължения на всички, осигураван равен старт на всеки един икономически обект, и уважение към личноста. Отделно системата на държавните избори трабва да е мажоритарна. Да се премахне възнаграждаване за връзкарство, познанство, и за даване на подкупи, Българската държавна система възнаграждава неспособни, не можещи, не знаещи,лъжлижи, крадливи и корумпирани типове хора, С такава система и стакива хора напред не се върви, при равен , старт, равни права и закони, най добрите излизат да управляват и строят страната, а не криминалната утайка на Българското общество, и с гордост се нарича елит.
  • 39 Неяснота някаква

    5 1 Отговор
    Честно казано не знам колко бавноразвиващ трябва да си да чакаш арабските племена да станат демокрация
    Там винаги са били разделени на касти
    ЕМИР+ВОЕННА АРИСТОКРАЦИЯ+ПЛЮС НЯКАКВИ ДРУГИ ХОРА
    Понеже идват много пари от петрола тн ВОЕННА АРИСТОКРАЦИЯ се разширява максимално и точно тия са хората които имат нулев интерес да се сменя власта
    Понеже са на родове всеки един член се чувства част от власта
  • 40 Тома

    9 5 Отговор
    Само да кажа че при арабите работиха бели хора и те си живееха много добре докато не дойдоха краварите
  • 41 Абсурдистан

    7 6 Отговор
    Най-кратко казано арабин и демокрация са взаимно изключващи се понятия, също както руснак и демокрация!
  • 42 Исторически парк

    6 1 Отговор
    Ислям и демокрация хахах
  • 43 така е

    6 5 Отговор
    Защото хората строили цивилизации и дошъл чаршав и започнал да руши съграденото. Чаршав не трябва да помирисва Европа камо ли да стъпва на нея. Те затова!
  • 44 Петър

    4 0 Отговор
    Онтоворът е един.ИСЛЯМЪТ. Те сега са 1457 година.
  • 45 Хаха

    4 0 Отговор
    Нямат вяра на народовластието. Между другото, Аристотел е твърдял, че добрата политическа система е тази, която хората подобряват към определен момент. Тя може да се сменя, в зависимост от нагласите и настроенията сред обществото, стига то да е щастливо с нея в момента. От тази, Аристотелска гледна точка излиза, че идеалната (най-добрата) обществено -политическа система е фикция - няма такава. Следователно не е редно да съдим за различните по нашите разбирания за това, коя система е "най-добра". Либералната демокрация има своите недостатъци, както всички останали обществено политически системи.
  • 46 Всеки народ

    4 1 Отговор
    Има право на самоопределение и избор на политическа система. Не е работа на колективният Запад да диктува на останалия свят как точно да организира обществата си. Освен, че е незаконен, това този западен интвервенционизъм е морално грозен и граничи със сектантство. Няма нищо либерално в него, по-скоро подхранва расизма в западните общества.
  • 47 ами,

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Стамат":

    Абсолютно точен коментар.Подкрепям напълно.Демокрация по западен модел не може да се осъществи където има религиозен фанатизъм.Не е и нужно да се налага такъв модел при тях от външни сили,да живеят по своите си рабирания,ноооо да си стоят само в своите държави и да не налагат бита и религията си в останалите страни по света.
  • 48 Ивану.шка глупака

    1 0 Отговор
    Абе Вие тъпи ли сте какви сте та очаквате нещо различно. Това са различни от еврогейските възгледи, различни хора различни идеали различни приоритети. Какво очаквате от тях. Това е износ на демокрация като едно време износ на социализъм. И при двете провал. Оставете хората да си живеят по техните правила и стига сте им налагали ограничения. Не става.
  • 49 Али с баба

    0 0 Отговор
    Защо се провали?
    Не може нещо наложено от вън и то със сила...да бъде устойчиво.
    Хората в тези държави имат други разбирания и бит.
    А големите демократи явно им е трудно да го разберат.