16 Септември, 2024 08:00 1 097 18

Популистите в Германия печелят избори, но засега трудно ще повлияят на икономиката

  • германия-
  • олаф шолц-
  • алтернатива за германия-
  • икономика-
  • инфлация-
  • рецесия

Индустриалното сърце на Европа не може да се възстанови след пандемията и скока на цените, последвал избухването на войната в Украйна

Популистите в Германия печелят избори, но засега трудно ще повлияят на икономиката - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Неотдавнашното добро представяне на десните и левите популисти на провинциалните избори в Източна Германия е напът да разклати основите на водещата европейска икономика. След като получи мнозинството от гласовете в Тюрингия, изпреварвайки Християндемократическия съюз (ХДС) и остана на второ място в Саксония с 30,6 на сто от вота спрямо 31,9 на сто за ХДС, крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" се превърна в основна сила в бившата ГДР. Това усложни допълнително политическата ситуация за коалицията от социалдемократи, либерали и зелени, водена от канцлера Олаф Шолц, която управлява Германия на федерално равнище. Резултатите от изборите, които отредиха трето място на антиимиграционния и крайно ляв Съюз "Сара Вагенкнехт" в двата региона, предизвикват загриженост сред експерти и анализатори относно възможните социални и икономически последици.

"Резултатите от регионалните избори направиха невъзможно правителствата в Саксония и Тюрингия да продължат да съществуват в сегашната си конфигурация. За центристките партии ще е трудно да се коалират, имайки предвид, че те изключват коалиция с "Алтернатива за Германия" и всяко мнозинство в регионалните парламенти ще зависи де факто от участието на новосъздадения Съюз "Сара Вагенкнехт". Антинатовската му позиция и желанието за незабавно прекратяване на войната в Украйна, независимо как, го противопоставят на повечето основни политически партии, предупреждават в неотдавнашен доклад Юлиан Цимерман и Елена Кларе, анализатори за държавния и частния център в "Скоуп рейтингс" (Scope Ratings).

Изборният резултат идва в контекста на засилването на позициите на ултранационалистическите партии, както на френските, така и на европейските избори. За Германия е особено показателно, че тези победи идват в Източна Германия - регион, в който безработицата достигна 7,6 на сто през август и е с 1,5 на сто над средното за страната ниво, според Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis). "В Източна Германия усещането за отчаяние и стагнация, съчетано с икономическия "махмурлук" от обединението на Германия, улеснява антисистемните кандидати да затвърдят властта си и да разпространят послание, подобно на това, което се отправя към гласоподавателите в провинциалните райони в САЩ", обяснява Рейчъл Рицо, изследовател в Атлантическия съвет.

В неотдавнашен анализ Рицо отбелязва, че укрепването на радикалните блокове се дължи на дълбокото недоверие в ЕС, противопоставянето на подкрепата за Украйна, отхвърлянето на политиките за изменение на климата и на общото усещане, че нещата вървят зле, тъй като "елитите" са се провалили. Не бива да се забравя, че за първи път ултранционалистична фракция печели избори в Германия след Втората световна война, отбелязва испанското издание "Синко диас".

В публикуван неотдавна анализ Виола Ной, ръководител на социалните и електорални изследвания във фондация "Конрад Аденауер", твърди, че подкрепата за консерватора Михаел Кречмер е позволила на християндемократите да надделеят в Саксония. Експертката обаче уточнява, че "основните параметри на политическите настроения са почти идентични с песимистичните настроения в Тюрингия".

Икономическа криза

Индустриалното сърце на Европа не може да се възстанови след пандемията и скока на цените, последвал избухването на войната в Украйна. Последните данни за германската икономика през второто тримесечие на 2024 г. показват, че тя се е свила с 0,1 на сто след увеличение с 0,2 на сто между януари и март.

В този контекст изследователите на английския мозъчен тръст "Омфиф" (Omfif) смятат, че тези изборни резултати са в отговор на социалната заплаха за стабилността на германската икономика след края на пандемията, особено в по-слабите икономически провинции на бившата ГДР.

"Икономиката на Германия просперира от дълго време, което е отражение на политиката за стабилност на страната, способността за производство на висококачествени стоки, особено автомобили, и растеж, задвижен от износа. Този дългогодишен успешен модел в момента в голяма степен е разрушен", твърдят изследователите на мозъчния тръст.

Има ли риск?

Експертите на Ейч Ес Би Си (HSBC) обаче смятат, че победата на радикалните формации не крие непосредствен риск.

По подобен начин гледат на ситуацията и банковите анализатори на "Беренберг"(Berenberg), според които тези резултати не "преразпределят достъпа до важни области на макроикономическата политика", тъй като регионалните компетенции са концентрирани в сигурността и образованието, а не в други сектори от голямо значение за националната икономика.

"Не очакваме тези местни избори да доведат до колапс на федералното правителство или да променят и без това слабата понастоящем икономика на Германия, тъй като 4,1 милиона жители на Саксония и 2,1 милиона жители на Тюрингия представляват относително малка част от 84,7 милиона души, които живеят в Германия, а и те се намират в източната част на страната, която е по-слаба икономически", посочват от "Беренберг".

Според Карстен Бжески, ръководител на отдела за макроикономически изследвания в Ай Ен Джи (ING), един от възможните начини, по които коалицията на канцлера Шолц може да си възвърне поизгубения политически капитал, се крие в експанзивната фискална политика и пакетите със стимули.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    33 2 Отговор
    Германистан не е Държава след Капитулацията от 1945та. Бундесфер, връткан от краварчето чрез британчето. Честит им Халифат де!
  • 2 1551

    36 2 Отговор
    Ама как давате така определения?Популисти били.За мене линерастите и зелените са популисти....
  • 3 Перо

    36 2 Отговор
    Аман от джендърските постулати на неграмотните третополови в медиите! Всички десни и леви партии са популисти “крайно десни/леви, само извратените морално и сексуално са правилните и праведни партии, независимо, че ги употребяват за свой цели една етнос с отдавна изготвени идеология, доктрина, протоколи, религия, принципи, инструкции, методи на работа чрез НПО и т.н.
  • 4 популист

    39 2 Отговор
    Ндаа . Популисти , а ?! Защото не искат да бъдат клани , изнасилвани , ограбвани и преследвани от побеснели мюсюлмански фанатици , ненормалници и кръвожадни убийци , които баба Меркел така любезно покани да дойдат в Германия ?! Защото не искат да плащат гигански данъци , които да отиват за хрантутенето на същите ?! Защото не искат във всеки град и село на Германия да изникват (всекидневно) нови джамии ?! Защото не искат децата им от осем годинки да решават от какъв пол искат да бъдат ?! Защото не искат икономиката , енергетиката , промишлемостта и отбраната да изпаднат в тотален колапс , заради Украина ?! Защото не искат политиката , която води германското правителство да е по заповед от САЩ , а германските политици да са само едни марионетки ?! Защото не искат страната им да е основен прицел за руските ядрени ракети ?! Защото , защото , защото , защото ..... ???!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сорос Илюменат

    1 2 Отговор
    Защото Илюменат
  • 7 Върни гранта бе

    21 2 Отговор
    Тези статии не са четене, а за забава.
  • 8 Някой

    33 2 Отговор
    Уф, като видях кой кометира ситуацията, и спрях да чета. Анализатори от "Атлантическия съвет" (бля!), от "Конрад Аденауер" (бля!). Все НПО-та на американска хранилка. Няма как да се чете и да се вярва на такова писание.
  • 9 Сорос

    4 7 Отговор
    Без анти-семитизъм, хомофобия, ксенофобия, расизъм и реч на омразата, гои.
  • 10 катран

    21 1 Отговор
    Казваш истина ..ставаш популист, националист..традиционалист и още куп клишета..Соросоидни медии агенти чуждо влияние трябва да ги заличат със закон..впрочем да го копират от сащ..за да няма тън мън..
  • 11 Европеец

    20 1 Отговор
    "във фондация "Конрад Аденауер"

    Това не е ли същата "германска" фондация финансирана от чичко Сорос която ни натресе банкянската мутра "да ни управлява".

    "Индустриалното сърце на Европа не може да се възстанови след пандемията и скока на цените, последвал избухването на войната в Украйна"

    Какво общо има войната в Украйна със скока на цените - цените скочиха защото наведени на краварите политици унищожиха собствените си държави заради техните интереси. Санкциите на краварите засягат единствено държавите в Европа защото първо те засягат стоки с които ЕС търгува с Русия - краварите станаха най-големия купувач на руски втечнен газ и дизел и унищожиха всички други маршрути за природен газ освен този през Украйна който даже и в зоната на военни действия си върви.

    Евролибералите слугуват на чужди интереси и не се интересуват от собствените си народи и после се чудят защо крайно-десните и крайно-левите печелели в Германия и Франция макар че нито едните са крайно-леви нито другите са крайно-десни. Всеки политик който мисли за собствената си държава а не за интересите на краварите бива веднага заклеймяван от праведната пропаганда и даже му се лепват етикети като "диктатор" на Орбан.
  • 12 нннн

    12 1 Отговор
    То пък една система... Нeoлибepaлна сopосka ,,дeмокрация". Правилно много хора искат да я променят. Дано и в България се усетим!
  • 13 ХАХАХА

    12 1 Отговор
    Тя пък една икономика остана ,щом и фолцваген изнесе производството си във ФАЩ!
  • 14 Порно

    11 1 Отговор
    Иначе казано, икономиката ще продължи да е в капана на зелената измама и високите цени на горивата
  • 15 БгТопИдиот🇧🇬

    4 1 Отговор
    На трезвомислещите и нормални политици ги водят "популисти"

    Имат ни за евроедеоти,съррр !
  • 16 хахахахах

    2 1 Отговор
    Така, значи да обобщим:
    Ако някой иска да възстанови загиваща икономика - то той е много лош, и е популист.
  • 17 Некой си

    2 1 Отговор
    Либералите на шолц достатъчно направиха за икономиката - фауве и мерцедес отиват в Китай. Десните трудно могат да ги стигнат.
  • 18 Германия….

    2 0 Отговор
    отвче в каналааа!!!