Тема: Украйна

19 Септември, 2024 07:37 3 086 28

Скритите интереси на Пекин във войната в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • пекин-
  • дронове-
  • части

Китай и доставката на компоненти за руски дронове

Скритите интереси на Пекин във войната в Украйна - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните години Китай все по-често става обект на внимание в контекста на доставката на компоненти за руски военни дронове. Тези вериги за доставки играят ключова роля в подкрепата на военните операции на Русия в Украйна, повдигайки много въпроси относно геополитическите мотиви на Пекин, пише lansinginstitute.org.

Въпреки изявленията за неутралитет и призивите за мирни преговори, Китай всъщност продължава косвено да подкрепя военната агресия на Русия. Въпреки че Пекин твърди, че не предоставя пряка военна помощ на Русия, критични компоненти за производство на дронове, като двигатели, микроелектроника и камери за наблюдение, продължават да се вливат на руския пазар. Това повдига въпроса доколко искрени са претенциите на Китай за мир, ако всъщност действията му удължават конфликта.

Позицията на Китай относно войната в Украйна може да показва неговите дългосрочни стратегически интереси. Подкрепата за руските военни дронове, въпреки официалните изявления за неутралитет, може да е част от по-широката стратегия на Пекин за отслабване на Запада и укрепване на влиянието му на международната арена. Китай вероятно гледа на продължаващия конфликт като на начин да отклони вниманието и ресурсите на Запада от Азия, където Пекин се стреми да укрепи позициите си в Южнокитайско море и Тайван.

Освен това Китай запазва значителни икономически интереси в Русия. Въпреки че остава най-големият търговски партньор на Москва, Китай се възползва от достъпа до руски природни ресурси, включително енергия. Поддържайки партньорство с Русия, Пекин засилва позициите си в конфронтацията със САЩ и техните съюзници, образувайки своеобразен антизападен блок.

През 2023 г. Китай въведе ограничения за износ на дронове и техните компоненти, което формално усложни доставките им за Русия. Въпреки това, както често се случва в режим на санкции, Русия намери начини да заобиколи ограниченията, като използва трети страни и вратички в системата за контрол. Въпреки затягането на санкциите и новите мерки за ограничаване на износа от 1 септември 2024 г. компоненти, критични за руските дронове, продължават да постъпват в страната.

Пример за такива вериги за доставки е дейността на руската компания SITEM, която от 2019 г. внася високотехнологични компоненти от Китай, включително двигатели с вътрешно горене и микроелектроника за дронове. От 2022 г. приходите на компанията нарастват бързо благодарение на увеличените доставки от Китай, въпреки международните санкции. Тези компоненти се използват за производството на дронове, които Русия активно използва по време на военните операции в Украйна.

Китайски компании като GUANGZHOU DUPRE EXPORT& TRADING CO LTD и HMK TRADING COMPANYLTD играят важна роля в тези доставки. Въпреки факта, че тези компании не са официално санкционирани, те активно си сътрудничат с руски предприятия, които са обект на международни ограничения и продължават да доставят компоненти за военна техника.

Дългосрочното участие на Китай в такива вериги за доставки повдига въпроси за това доколко Пекин е готов да пожертва репутацията си за икономическа печалба и политическо влияние. Въпреки многократните призиви за мир и разрешаване на конфликта, Китай продължава да се възползва от търговията с Русия, като същевременно поддържа реторика, насочена към поддържане на имиджа си на отговорен международен играч.

За Запада тази ситуация се превръща в предизвикателство, тъй като Китай балансира между подкрепата на Русия и поддържането на бизнес връзки с Европа и САЩ. Западните страни вече изразиха загриженост относно китайските доставки, а по-нататъшната подкрепа за руската военна машина може да доведе до засилване на натиска върху Пекин и въвеждане на нови санкции.

През идните месеци Китай ще бъде изправен пред избор: или да продължи да подкрепя скрито Русия, укрепвайки връзките си с Москва и отклонявайки вниманието на Запада, или да заеме по-отговорна позиция на международната сцена и активно да допринесе за прекратяване на конфликта. За страна, която търси глобално лидерство, е важно да покаже, че може да работи в рамките на международните норми и да се придържа към принципите, които самата тя прокламира.

Китай трябва да вземе предвид, че икономическото му сътрудничество с Европа и САЩ донесе значителни ползи, докато обещанията на Русия често остават празни. Пекин многократно е критикувал Запада за двойни стандарти, но продължаването на доставките за Русия може да постави под въпрос собствените му принципи.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хе хе

    19 15 Отговор
    Китай помага на русийката за да не прекратява бързо този конфликт. Така прави русийката още по-слаба и един ден ще си върне Сибир без бой. Си Дзинпин е напълно наясно, че Запада не може да отслаби. А и неговото папане зависи от силния Запад.

    Коментиран от #4, #7

  • 2 ТаУмВзе

    13 9 Отговор
    Китай има интерес да си върне Тайван от британчето! Путин пак е умрял и е без ракети да! Хахахаха
  • 3 Иванов

    12 2 Отговор
    Сигурно Китай пасе трева и не знае как да реши проблемите си в своя полза

    Коментиран от #5

  • 4 уйко калеко

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "хе хе":

    А кога СИБИР е бил китайски.СИБИР Е 13 000 000 кв.км, площ.

    Коментиран от #6

  • 5 на Китай проблема

    9 10 Отговор

    До коментар #3 от "Иванов":

    Проблема на Пекин е един държавен дълг 282% от приходите на всеки китаец.
    За сравнение на САЩ са 257%.
  • 6 уйке

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "уйко калеко":

    Чети книжки бе. Не се излагай.

    Коментиран от #25

  • 7 Без вас нищо

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "хе хе":

    Не може стане нали американски кра Варинистан . От кде имате такова мозък но без сиво вещиство
  • 8 среднощен

    11 10 Отговор
    "...Китай трябва да вземе предвид, че икономическото му сътрудничество с Европа и САЩ донесе значителни ползи, докато обещанията на Русия често остават празни...";

    Китай е големият печеливш отново... Предстои ново разпределяне на геополитически реалности... За жалост ЕС не сме на "печелившата страна"...
  • 9 хе хе

    7 1 Отговор
    А който го вълнува истинското състояние на Китай, да потърси за Ordos в Тубата. И за другите празни китайски градове.
  • 10 Иванов

    3 2 Отговор
    Сигурно Китай пасе трева и не знае как да реши проблемите си в своя полза
  • 11 Първанов

    11 4 Отговор
    Колко пъти да повтарям на бегепутинофилите за ,,номера на китайката,, на който се хвана Путин. Подпрян на комплексите си от кштайците Путин нанесе историческо зло на страната сш. Заклещи Русия в изолирана и подчинена позиция. Казвах,две са целите на Китай, първо,прилапване на Русия и второ отслабване на Европа с цел търговската война да е основно между Китай и САЩ. Подкрепяйки поредната война на Путин НЕ помагате на Русия,а обратното
  • 12 Kирил

    9 7 Отговор
    Китай има интерес от скачването на русия. Искат си териториите до Байкал
  • 13 Факти

    9 4 Отговор
    Китай има интерес Русия да е слаба за да може да й извива ръцете. Това вече се случва. Русия практически е китайска губерния. Ако Китай реши войната може да приключи веднага. Русия е тотално зависима от Китай и вече реално не е суверенна държава. Си дърпа конците на Путин.

    Коментиран от #16

  • 14 Лицемери

    8 4 Отговор
    За искреност и миротворство, последните които могат да говорят са САЩ. Те са участници във ВСИЧКИ войни и конфликти на планетата от 100 години, пряко или косвено, включително сегашните.

    Коментиран от #18

  • 15 нннн

    7 4 Отговор
    Светът е много по- голям от евроатлантическите представи. И интересите са по- разнообразни.
  • 16 Първанов

    9 4 Отговор

    До коментар #13 от "Факти":

    Точно така е ! Ама,ходи обеснявай на бегепутинофилите. Всички,които са против Путин са честни родолюбци и русофили,защото първо са хуманисти и второ с визия за бъдещето. С война в 21 век и то в Европа не решават нещата. Бегеинфантилите си мислят, че това е игра, а то е от една страна е смърт и разруха,а от друга чужд в случая китайски интерес. Още,като видиш снимка на Путин разбираш, че е психопат. И не вдявот, че поткрепяйки го само вредят!
  • 17 Eдин

    6 5 Отговор
    ... за разлика от явните интереси на САЩ по света и в частност чрез Украйна към Русия ...
  • 18 Zахарова

    6 10 Отговор

    До коментар #14 от "Лицемери":

    Ако има световен ред,скъпи ми служителю то е заради сащ. И ние го знаем. Политиката ни,нашата руска политика е да палим света,а сащ да гасят. Малък си още,не си чил и не схващаш що е то демокрация,права и най- важното Свобода. Инфантил си.

    Коментиран от #22, #28

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Факти проруски сайт

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Асад":

    Ако не знаеш
  • 21 Констатация

    3 3 Отговор
    Китайските интереси може и да са скрити, но тези на Колективния Запад са съвсем ясни - война в Украйна до отслабване и подчиняване на Русия. Каква недалновидност
  • 22 Инфантил

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Zахарова":

    Аз знам добре какво е атлантическа демонкрация. Ти си невежият, но скоро ще ти се отворят очите дори на промити като теб. Гарантирано

    Коментиран от #23

  • 23 Zахарова

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Инфантил":

    Чакам,чакам да ми се отварят очите скоро,защото съм си направила пластична операция на очите,изпънаха ги и сега съм досущ китайка. Няма как,то се разбра. На вас ви е лесно щъкате си из цивилизацията,а аз се чудя коя банка да ми обърне рублите в юани,охохох
  • 24 Госあ

    3 1 Отговор
    хахаха тука едун и същи е напляскал поредица от бисери хахахаха ЕС веднага да налага санкции, А ?! хахахаха вижте са, и да скимтите и да не скимтите, Китай и Русия заявиха че света ще стане демократичен и ще сложат край на диктатурата на дълбоката държава след ВСВ и това ще стане по един или друг начин. Така че не се хабете.
  • 25 уйко калеко

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "уйке":

    РЕДНО Е И ТИ ДА ПОЧЕТЕШ КНИЖКИ.ЗАВЛАДЯВАНЕТО НА СИБИР ЗАПОЧВА ОКОЛО 1600 Г0Д ОТ ЕДНА КАЗАШКА ДРУЖИНА.АКО ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ Е БИЛА КИТАЙСКА ЕДВА ЛИ РУСНАЦИТЕ ЩЯХА ДА Я ЗАВЛАДЕЯТ,С ОГЛЕД НА ПО БЛИЗКОТО РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА КИТАЙ В СРАВНЕНИЕ С РУСИЯ. .ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ И КИТАЙЦИТЕ ПРОЯВЯВАТ ИНТЕРЕС КЪМ СИБИР ,НО В КРАЙНА СМЕТКА РУСИЯ ПЕЧЕЛИ.
  • 26 Умнота

    1 0 Отговор
    Многу сложен анализ.
    Здравия разум на мислещата международна общност и на Китай е наясно, че не дай си Боже Русия падне, следващия ке е Китай.

    Коментиран от #27

  • 27 Умнота

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Умнота":

    И падне ли Китай, дори не дай си Боже Русия, глобалистките ( а не европейски) ЛГБТ, джендър и тям подобни ценности ще завладеят глобуса. Ще ядем изкуствено месо, скакалци, ще се ваксинираме задължително и предварително, по решения взети от някой Черен лорд свише, Всякякви глобалистки заблуждения ще се превърнат в глобални задължения. Ще ни отнемат право на всичко. Мисленето вече се заоформя, Казано от глобалист Щвааб : "Когато нямаш нищо ти си свободен." Красиво казано. Бая лапни шарани кълват по такива красоти. В т.ч. за т.н. европейски ценности, които никога, никъде във времето никой в Европа не е ценял. Точно обратно
  • 28 Розово и пухкаво

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Zахарова":

    "Ако има световен ред,скъпи ми служителю то е заради сащ"
    Джелезо !! Ашколсун, машаллах