20 Септември, 2024 06:01 820 10

Ще успее ли Израел да се възползва от шока на Хизбула

  • ливан-
  • хизбула-
  • израел-
  • бейрут-
  • пейджъри-
  • иран-
  • петер нойман

Иран проявява доста голяма сдържаност. Вероятно е имало и голям натиск от страна на американците, а вероятно и от страна на Русия и Китай.

Ще успее ли Израел да се възползва от шока на Хизбула - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германският експерт по въпросите на тероризма казва, че и той не е очаквал втората вълна от взривове в Ливан, при която избухнаха уоки-токита, използвани от активисти на Хизбула. Според него това може да означава, че цялата верига за доставки на организацията е била инфилтрирана от израелците. „Затова, ако аз бях на мястото на ливанската милиция, бих изключил всички възможни уреди, защото не знам дали няма да последва още нещо“, казва Нойман в интервю за германската обществена медия АРД.

Нойман е експерт от лондонския Кингс Колидж, където ръководи Международния център за изследване на радикализацията. Той смята, че тази втора вълна от взривове е своеобразен акт на психологическа война, при който израелците са изпратили ясно послание: "държим ви държим в ръцете си".

Шпиони в редиците на Хизбула?

Такава операция изисква много прецизно планиране: устройствата трябва да бъдат заредени с експлозиви, а освен това към тях трябва да се изпрати и сигнал, който да задейства взривовете. Нещо подобно израелците са правили и в миналото, припомня в тази връзка Петер Нойман. През 1990-те години по подобен начин беше ликвидиран лидер на Хамас: тогава те откраднаха мобилния му телефон, инсталираха в него взривно устройство и след това го взривиха. Но в онзи случай ставаше дума за един телефон, а не за 3 000, както сега. „Мащабът, качеството и количеството на тази операция наистина са безпрецедентни“, казва германският експерт пред АРД.

На въпрос дали е възможно Хизбула да е била инфилтрирана от агенти на Израел, Нойман припомня, че Хизбула е шпионска цел номер едно за Израел – заедно с Иран. Тя се разглежда като най-важната стратегическа заплаха директно на границата с Израел.

„Прехващат се всички възможни комуникации, но също така се разчита и на информатори – на шпиони в Хизбула, които разполагат с информация и комуникации. И в този случай силно подозирам, че има мрежа от фиктивни фирми, включително в Европа, които вероятно се опитват да влязат във веригата за доставки на Хизбула“, казва пред АРД експертът по тероризма.

По-голяма военна акция?

"Това е вид неконвенционална война, с каквито израелците също са известни", продължава Нойман. Целта им, според него, е да използват форма на психологическа война, за да разстроят врага, да го хвърлят в хаос и да го направят неспособен да се бие. „Големият въпрос сега е ще успеят ли израелците да превърнат тактическият успех в стратегически. Защото акцията просто докара Хизбула до шок. Но как израелците ще се възползват от този успех и ще им донесе ли изобщо ползи и дълготраен успех?“, пита експертът.

На въпрос дали може да се очаква и по-голяма военна операция на Израел срещу Хизбула, Петер Нойман казва: „Да, израелският министър на отбраната вече обяви това. И между другото, той не е първият. Израелците от месеци твърдят, че предстои промяна на посоката. Хамас беше за Израел, така да се каже, тактическа опасност, но Хизбула е за тях стратегическата опасност, в която те съзират дългата ръка на Иран. Възможно е с тези нападения сега Израел да иска до такава степен да отслаби Хизбула, че организацията изобщо да не е в състояние да отвърне на евентуален удар“. Според Нойман е възможно през следващите дни да предстои още по-голяма израелска офанзива.

Какво ще направи Иран?

А каква реакция може да се очаква от Иран? На този въпрос германският експерт отговаря така: „След убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания Иран прояви доста голяма сдържаност. Вероятно е имало и голям натиск от страна на американците, а вероятно и от страна на Русия и Китай. Въпросът е какво може да последва сега, когато налягането е достигнало критична точка. Все още има начини за излизане от тази опасна ситуация, но разбира се, може да се стигне и до ескалация“.

Петер Нойман изразява надежда, че Израел разполага с някакъв стратегически план и казва: “Но точно в това винаги е проблемът с Израел - той постига големи тактически успехи, но какъв е стратегическият му план, каква е политическата цел? Как тактическият успех да се превърне в траен мир? Как да се елиминира трайно един противник? Тези въпроси често остават без отговор“, казва Петер Нойман, експерт по въпросите на тероризма пред АРД.

Автор: Щефан Шлаг ARD


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 тероризъм

    4 0 Отговор
    „Затова, ако аз бях на мястото на ливанската милиция, бих изключил всички възможни уреди, защото не знам дали няма да последва още нещо“ Представете си, колко взрив може да се сложи в една пералня, например......

    Коментиран от #3

  • 3 Хихи

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "тероризъм":

    Ами то си пише на пералката, има по 6 има и по 10 килограма 🤣😂🤣
  • 4 Ахаха

    2 3 Отговор
    Путлер притисна Иран да не напада родния му "израел"
  • 5 Време е за революция

    4 3 Отговор
    Израел да се обяви за терористична организация като Алкайда.

    Коментиран от #6

  • 6 НК8Д🇧🇬

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Време е за революция":

    Мхм,отдел фантастика.

    Това което е разрешно на Марс не е разрешено на вола.

    Казва се лицемерие и двоен аршин.
  • 7 хе хе

    3 2 Отговор
    От снощи е в ход третата израелско-ливанска война, а тука само някаква арабска пропаганда върви.
  • 8 Макробиолог

    1 3 Отговор
    Докато исраел има силно лоби и в Кремъл тая държава ще съществува.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 мммда

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Макробиолог":

    Както и в Германия и САЩ, а не само в Москва. Швабите дори имаше момент в който искаха да пращат войници в помощ на Израел след като започнаха да газят Палестина(може и да са пратиили тайно).
  • 10 ами

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Макробиолог":

    На спявка в Кремъл бяха шефовете на Хамас и Хизбула. И бе широко отразено в хибридните медии.