26 Септември, 2024 09:34 4 150 20

ЕК следи „вредни практики“ по програма „Еразъм“ у нас

  • еразъм-
  • програма-
  • българия-
  • европейска комисия

Оказва се, че не съществува публичен източник за това каква е процедурата за обжалване на проекти

ЕК следи „вредни практики“ по програма „Еразъм“ у нас - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много пъти сме чували как директори на училища говорят за програма „Еразъм“, как се защитават проекти, как се оборудват училища. Но всичко ли е толкова „розово“, или у нас сме побългарили програмата. Във ФАКТИ преди време писахме за това как д-р Мария Матеева-Казакова - директор на Института за Изследвания, Анализи и Стратегии, алармира с жалба до редица институции за "порочно управление на европейски средства" от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), управляващ приложението на програма „Еразъм“ в България. Случаят си има продължение, което много ясно обрисува българската версия на програмата „Еразъм“.

Какъв е казусът
Става въпрос за подадено проектно предложение Language training for job search for Ukrainian refugees in Bulgarian and Romanian (levels A1 and A2) 2023-1-BG01-KA210-ADU-000158605. Проектът цели изработване на програма и план от висококвалифицирани университетски специалисти за обучение по български и румънски език на украински бежанци в България и Румъния с цел успешната им адаптация за интеграция на пазара на труда. И тук в жалбата на д-р Казакова четем, ще става въпрос за поредица от практики, които аргументирано могат да се определят като порочно управление на европейски средства от Центъра за развитие на човешките ресурси, управляващ приложението на програма „Еразъм“ в България.

Как ЕК следи „вредни практики“ по програма „Еразъм“ у нас
След като се подава проектът през 2023 г., следва отказ. През 2024 г. отговорът на ЦРЧР при повторно подаване на проекта се състои в натиск чрез забранени от правилника за оценка на проекти по „Еразъм“ практики като:
- референции към проект, подаден в рамките на предишна покана за кандидатстване (което показва, че няма анонимизация, прозрачност на оценяването и независимост на оценителите);
- представяне на заключения без задължителната за програмата аргументи;
- употреба на епитети и непрофесионален тенденциозен речник, включващ възклицателни знаци и порицание на кандидати;
- фактологична подмяна на основния обект на предложението.

С казуса е запозната и Европейската комисия.
„Уважаема г-жо Матеева-Казакова,
Благодарим Ви, че обърнахте внимание на някои въпроси, свързани с оценката на кандидатстването на проект 2024-1-BG01-KA210-ADU-000249618.
Ние потвърждаваме, че оценката трябва да се извърши единствено въз основа на информацията, съдържаща се в приложението. Тя трябва да бъде максимално обективна и професионално формулирана. Ще напомним на Националната агенция да акцентира върху тези принципи отново по време на обученията с външни експерти. Политиката на Българската национална агенция по отношение на външните експерти е под внимателното наблюдение на Комисията“, пише Майкъл Тойч, ръководител на отдел „Еразъм+ координация“ в ЕС.

Как се проверява програмата у нас
Центърът за развитие на човешките ресурси е независима структура към Министерството на образованието и науката. Понеже ЦРЧР работи с европейски пари, той попада под наблюдението на Европейската комисия, комисията ОЛАФ, Европейската прокуратура и т.н. Разбира се, всички европейски структури биха се задействали, ако има подадени сигнали. А такива – както виждаме, има.

Как стават нещата у нас, ако някой обжалва
Оказва се, че не съществува публичен източник за това каква е процедурата за обжалване на проекти, прилага се по усмотрение на ЦРЧР. С други думи – липсва прозрачност за процедурите за обжалване. Според ръководството на ЦРЧР обжалването се урежда от Регламент (ЕС) 2021/817 на Европейския парламент и на Съвета от 20 май 2021 година за създаване на „Еразъм+“ – програма на Съюза в областта на образованието и обучението, младежта и спорта, който регламентира общите принципи на функциониране на програмата, както и от вътрешния нормативен документ - Процедура за селекция и договаряне (ПСД).

В посочената ПСД не се упоменават конкретните механизми за обжалване на проекти. В друг важен документ, Ръководство за програма Еразъм, има много кратка обща информация по темата, която не покрива процедурите на отделните национални органи.

По същество, процедурата за обжалване се урежда от вътрешния нормативен документ - Процедура за селекция и договаряне. Той обаче не е достъпен публично и обжалването се осъществява по някакъв принцип от вътрешни за ЦРЧР експерти, чиято безпристрастност няма как да бъде проверена. Също така има и посочени външни експерти, но без да се дава яснота как се избират, как се гарантира независимостта им и какви са критериите за компетентността им по конкретната тема.

Става така, че се получава тенденциозно формулиране на тези от повторни оценители, които видимо съставят заключения на базата на предварително зададено искане от страна на ЦРЧР, което едностранчиво отсъжда само в интерес на ЦРЧР - допълнително намаляване на точки по всеки елемент. И ножът, и сиренето е в една организация? Защо?


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    8 0 Отговор
    директори на училища,а не на училаща
  • 2 програма Оргазъм

    12 0 Отговор
    набира ЧЛЕНОВЕ.
  • 3 Някой

    19 0 Отговор
    схвана ли, какво точно работи гражданката Матеева- Казакова!?

    Коментиран от #6

  • 4 ТаУмВзе

    21 2 Отговор
    55то поколение Функционално Неграмотни, квото и да означава тва де. Още Рим прилага схемата Дръжте ги Неуки, за да са Гладни и да си немаш Проблеми. Нищо не се е променило, ако разгледаме Историята де. Само Територията е Важна, без матряла!
  • 5 стоян георгиев

    22 0 Отговор
    С тоя жалък ес България само затъва!
  • 6 Марко

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Гражданката Казакова работи ЕООД. Пъврончално под името Казфарма, а после тази казфарма е преименувана на Институт за изследвания, анализи и стратегии. В качеството си на едноличен събственик д-р Казакова се е самоназначила за "Директор на Института за изследвания, анализи и стратегии". Това означава, че всичко е въздух под налягане. Капиталът е 100 лв, а оборотът от дейността - 1000 лв за 2020 и 2021.
    В един момент директорът на въпросния институт вероятно решава да се включи в играта "обучение по български език на украински бежанци". И нейният проект е бил отхвърлен, защото е ясно какви са възможностите и на института, и на неговия директор.
    Сега директорът оспорва отхвърлянето, потапяйки нещата в типична мъгла под налягане. А фактически калинки се опитват да представят това като титаничен сблъсък със световната несправедливост.
    Това е сагата. Буря в чаша вода, която някой описва като цунами...

    Коментиран от #8

  • 7 Перо

    14 0 Отговор
    Защо ще ги адаптираме и интегрираме тези украинци, да изучават български език, когато те са временно тук, подобно на афганистанците! Това което се прави на българска територия си е чиста асимилация, защото след 10 г. мигрантите ще са болшинство при това намаляване на БГ етнос, а сега ускоряваме процеса! Тези, които поканиха ограничен контингент черноработници и сега затвориха границите и ги връщат в БГ са държави с 70 млн. население, а ние къде сме? На Запад вече спряха издръжката на украинците! За 3 г., който се интегрирал, интегрирал, няма хрантутене до живот! Да са мислили, когато се провеждаше преврата и как си правят държавата султанат с доживотен султан, а не Президент, избиран на избори!

    Коментиран от #10

  • 8 Перо

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Марко":

    Това ЕООД си е за КОНПИ!

    Коментиран от #12

  • 9 Мошеничката от ЕООД

    9 0 Отговор
    Айде сега, не й е минал на тая номера да гушне парите и сега вой до небесата. Тия от Еразъм да не пасат трева, ма Матеева ли си, Казакова ли си. Шарлатанка!
  • 10 Марко

    0 7 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Перо, светът вече е глобален, движението на хората е неизбежно / близо 2 млн наши сънародници вече не са ни сънародници, след масовата ни емиграция в последните 30+ години/. И все пак, ако ще приемаме мигранти / а това е неизбежно/ - нека да са украинци / те са ни близки и много свестни хора/, а не афганци. Не че афганистанците са боклуци, хора, като хора, но разликите в манталитета, езика, обичаите, религията са такива, че интегрирането им в българското общество ще е много, много трудно...

    Коментиран от #13

  • 11 АйдЕДа

    11 1 Отговор
    Айде да си го кажем, че учители в учебни заведения ходят по програмата Еразъм в чужбина ..... на една просто платена ексурзия. Лично учител ми каза преди дни, как даже не са влизали в учебно заеведения в чужбина и само са се разхождали и разглеждали страната. Така че защо да коментираме как се спазва програма, от която така или иначе няма полза ... това е програма за промиване на мозъка и инструмент на глобализма да се мешат младит от най-ранна възраст.... до сега и студент не съм чул да е научил нещо по тази програма, нищо че киснат с месеци в чужбината....

    Коментиран от #14

  • 12 Марко

    0 6 Отговор

    До коментар #8 от "Перо":

    Тази дама не е извършила никакво престъпление, та КОНПИ да си губи времето с нея. Опитва се да оцелява жената с някакъв дребен бизнес, законът не го забранява.
  • 13 НеПРоявай

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Марко":

    В България винаги всеки е бил добре дошъл и тук са оставали хората, които ценят това. Айде да не се правим на затворена страна: та ние сме на пътя м/у Европа и Азия и тук винаги са оставали много "пътешественици" - а иначе така наречение глобализъм се формира вече на парчета - така че трябва да се ползва думата "зониране" вместо "глобализъм" - така че не проработи точно това, за което говорите.
  • 14 Марко

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "АйдЕДа":

    Леко ще възразя, като студент бях по Еразъм в сериозен западен университет. Не просто не си загубих времето в разходки, но и получих достъп до експертиза, която към този момент в България нямаше къде и да помириша дори.
    Така че нещата по програмата не могат да се съдят еднозначно. И при всички положения да се вложат пари в езиково обучение/интегриране на украинските бежанци не е безсмислено. Те са тук вече трета година, ако за 3-4 месеца бяхме ги интегрирали, досега за две години вложените средства в интеграцията им щяха да се върнат десетки пъти, след като те заемат постове в български компании, вместо да я карат на помощи.

    Коментиран от #20

  • 15 Лют

    6 2 Отговор
    Някой хора направиха пари от Еразъм.
    За безплатните екскурзии няма какво да коментираме.Познавам няколко такива фирми....добре поменуват.

    Коментиран от #18

  • 16 любител

    9 1 Отговор
    егати и срашниия институт по анлизи и стратегии как да се крадът пари и да не те хванат. хахаха
  • 17 Обществени поръчки

    7 0 Отговор
    на Университетите за свои хора!
  • 18 Кисел

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Лют":

    По "Еразъм" има и програми за ограмотяване. НякоЙ хора имат нужда от такива.
  • 19 Аноминизатор

    1 0 Отговор
    Украинките у нас не знаят украински ! Българките също!:)
  • 20 СамСи

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Марко":

    Сам си си отговорил - три години са тук, а нямало кой да ги научи на език ... ами може би и те не са искали да го научат, не се ли замисляш, че за 3 години можеш да научиш сходен език (на родни) и без специални курсове - дето се казва само телевизия като гледаш ще го научиш. Отделен е въпроса, че познавам хора от бившите рускоговорящи републики, който и 15 години живеят и правят грешки във всяко второ изречение, така че не търси проблема в българските организатори: търси го дали имат желяние да учат български, или предпочитата с други неща да се занимават. Не съм протил украинците, против съм ние да се обвиняваме, че чужденец не научил нашия език. А за вашата експертиза и т.н. - то едно време и запада беше друг, така че света много се е променил, не правете паралел с едно време.