Тема: Украйна

6 Октомври, 2024 21:02 2 894 53

Руслан Трад: Войната между Руската федерация и Украйна навлезе в сложна фаза

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • руска агресия-
  • отбрана

Бъдещето на конфликта остава несигурно и много ще зависи от промените на политическата сцена през следващите месеци

Руслан Трад: Войната между Руската федерация и Украйна навлезе в сложна фаза - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната между Руската федерация и Украйна, която продължава вече повече от три години, навлезе в сложна фаза, в която военните и геополитическите аспекти са още по-тясно преплетени. Анализът на последните данни от водещи военни анализатори, споделени при вътрешни доклади, дава представа за част от предизвикателствата, пред които са изправени страните в конфликта, и за вероятните перспективи за по-нататъшното му развитие.

Това коментира във "Фейсбук" Руслан Трад.

Военна безизходица и промени в стратегията

Една от ключовите теми, дискутирани в различни щабове в рамките на НАТО и европейските сили, е т.нар. „военна безизходица“, която се разви по време на военните офанзиви. Според част от анализите, след като успешно са защитили Киев и са си върнали Харков и Херсон, украинските сили са се сблъскали със сериозни руски укрепления. Тези отбранителни линии, подсилени с мини и артилерия, значително забавят напредването на украинската армия. Въпреки това Украйна продължава да прилага стратегия на изтощение, като се фокусира върху постепенното отслабване на руските сили чрез точкови удари по инфраструктурата и логистиката.

Западната военна помощ, особено под формата на далекобойна артилерия и системи за противовъздушна отбрана, е от решаващо значение за подкрепата на украинската армия. Липсата на ресурси и забавянето на доставките обаче правят невъзможно бързото постигане на значими победи на бойното поле. По-специално, 2023 г. не донесе решителен успех за Украйна, което налага преразглеждане на тактиката.

Подкрепа от Запада: заплаха от разделение

Западната подкрепа за Украйна остава важна, но нейното бъдеще зависи от политическата ситуация в страните партньори, особено в САЩ. Предстоящите президентски избори в САЩ през ноември могат значително да променят хода на войната. Основното виждане е, че ако Камала Харис спечели, САЩ ще продължат да оказват подкрепа на Киев, въпреки че тази помощ ще бъде насочена към сдържане на Руската федерация, а не към пълно разгромяване на Украйна. Ако спечели Доналд Тръмп, той обещава да прекрати финансовата помощ за Украйна и да предложи дипломатическо решение, вероятно с териториални отстъпки за Руската федерация. И в двата случая може да има сериозни последици, включително отслабване на НАТО.

Някои европейски държави започват да проявяват т.нар. „умора от конфликтите“. В страните от ЕС се засилват дебатите относно дългосрочната подкрепа за Украйна на фона на икономическите проблеми в блока. Има опасения, че ако помощта от САЩ бъде прекратена, ЕС няма да може да поддържа необходимото ниво на военна и финансова помощ за Украйна.

Руслан Трад: Войната между Руската федерация и Украйна навлезе в сложна фаза
Снимка: БГНЕС

Променящата се стратегия на Руската федерация

От своя страна Москва адаптира действията си към новите реалности. Кремъл вече не се стреми към бързи победи на бойното поле, а вместо това руските сили се съсредоточават върху поддържането на контролирани територии и разрушаването на украинската инфраструктура и присъствие, за да отслабят икономиката и способността на Украйна да се съпротивлява. Това подчертава дългосрочната стратегия на изтощение, на която според анализаторите залага Кремъл.

Руската федерация успява да се адаптира към западните санкции, благодарение на съветници от Сирия, Иран и Северна Корея, чиито общества и режими отдавна са подложени на санкции. Въпреки ограниченията, износът на руски петрол остава висок, което помага за финансирането на военните разходи. Наскоро беше разкрита мрежа в Балтика, която закупува петрол на по-висока цена и по този начин се вкарват няколко милиарда допълнително в хазната на Руската федерация. Москва продължава да търси нови пазари в Азия - особено чрез мрежите на Китай и Индия - като по този начин отслабва ефекта от санкциите.

Геополитическа нестабилност

На международната сцена конфликтът в Украйна продължава да дестабилизира ситуацията със сигурността в глобален мащаб. Конфронтацията между западните съюзници и блока на Руската федерация, Китай и Иран рискува да прерасне в по-широко геополитическо напрежение. Съществуват високи рисковете от ескалация, ако напрежението около Иран и Израел продължи да се засилва, което може да добави нови променливи към уравнението на войната в Украйна.

На този фон в западните столици продължават дискусиите за това как да се осигури сигурността на Украйна в дългосрочен план. Обсъждат се варианти за предоставяне на гаранции за сигурност на Киев, включително бъдещи пактове или двустранни споразумения със САЩ, но все още няма единодушие по този въпрос.

Западните военни анализатори смятат, че руско-украинската война е навлязла във фаза на продължително изтощение. Украйна продължава да се съпротивлява и запазва подкрепата на съюзниците си, но политическите промени могат да повлияят значително на изхода от войната. Руската федерация, от своя страна, укрепва отбраната си и се подготвя за дълга война, залагайки на изтощението както на Украйна, така и на западните ѝ съюзници. Бъдещето на конфликта остава несигурно и много ще зависи от промените на политическата сцена през следващите месеци.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия

    8 34 Отговор
    Руската пропаганда!

  • 2 Петър

    80 0 Отговор
    Лека полека палачинката се обръща навсякъде...
    "Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време."
    Ейбрахам Линкълн

    Коментиран от #26, #30

  • 3 Брей!

    84 11 Отговор
    Украинската армия изтощава руската?
    Може би е така, руската армия се умори да трепе и гони украинската. Затова почива добре и после продължава с нови сили.
  • 4 Хохо Бохо

    17 80 Отговор
    Да!
    За Путин нещата стават все по-сложни.
    Свършват му мангизите.
    Руснаците се усетиха и не щат да мрат.
    Газпром е пред фалит.
    Петрола не знаят какво да го правят. Гръмнаха им хранилищата и преработвателните станции.

    Коментиран от #10, #49

  • 5 Всичкото...

    69 2 Отговор
    ...идеално. Само не разбрах докъде стигна стратегическото отстъпление на 404, киев, лвов или Полша?

    Коментиран от #51

  • 6 А50

    66 7 Отговор
    Ако това се приема за анализ от нато, то те са загубили войната с Русия
  • 7 хахахаха

    62 5 Отговор
    значи свършването на парите идващи от запад се наричат сложна фаза…
  • 8 Механик

    17 34 Отговор
    Арабистчето да си гледа мюсюлманските работи, че и те голем го вадеха, ама се оказа мек. Една шепа мошета попиляха Иран, Ливан и бай ХАСАН. Жидовете трепат десетки хиляди чаршафи, а чаршафите само се пенявят на думи и нищо не правят.
    Да не говорим, че еврейските миризливци избиха цялото командване не всичките чаршафосани въстаници от сорта на Хизбула и Хамас.
    Аман от блогери и влогери!

    Коментиран от #14

  • 9 Раданч Татлъту🐵🐵🐵

    37 3 Отговор
    Щом Руслан Трът казва.🤣🤣🤣🥳🖕
  • 10 Петролът...

    40 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хохо Бохо":

    ...незнаят какво да го правят -> мбухахахахахах, абе що не пробваш при комиците, милионер ще станеш, ахахахахахахаха ;) .

    Коментиран от #39

  • 11 Повече от 3 години

    6 29 Отговор
    ХА ХА ХХХААААА...... ЪПАЦИИИИ
  • 12 Механикът

    43 5 Отговор
    А нашата свещена битка между българския народ и политиците дерибеи в ква фаза навлиза ?
    В БГ територията такива като Тулуп ефенди ,Доган доктора и ония 240 парламентаджии разпродават, разграбват и осакатяват държавата морално, демографски, икономически, духовно. Тря се изметат. И да си вземем държавата обратно. Със или без гражданска война.
    И обикновения български данъкоплатец иска поне проектозакон, позволяващ правно притежание и използване на оръжие за защита на имота от кражба срещу тия безполезни индийци.По селата Бог високо, Цар далеко.Няма ли някаква статистическа вероятност няколко заблудени Израелски или Руски ракети да се отклонят от първоначалната си траектория и да паднат в ,,процъфтяващи,, квартали като Столипиново, Факултета или Максуда и техтните им производни?! Тия бангладешки индигота станаха повече от нас. Само права, без задължения. Би било облекчаващо за Българския данъкоплатец..
  • 13 Курд Околянов

    55 4 Отговор
    Погледнах картата на войната в немски сайт и видях, че Украйна има останала само една тясна ивица море при Одеса. А иначе Русия губи войната.
  • 14 Как е в МЕХаната

    5 16 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Който се е напил-да си оди вече

    Коментиран от #29

  • 15 Много е лошо да се избиват

    2 36 Отговор
    Толкова много Руснаци буквално се хвърлят на талпи срещо картечници
  • 16 име

    48 4 Отговор
    Първо, руснаците никога не са търсели бързи победи, а си действат бавно, методично и предпазливо за да пазят хората си. Въпреки че са допускали грешки, се учат от тях. Факт е, че въпреки козяшкия вой през няколко месеца, имаше само една мобилизация. А и при размените на тела на убити. цифрите говоря достатъно ясно, отношението е 5 към 1 в полза на руснаците.
    Второ, без значение от помощи и т.н. Украйна ще си остане поредното място на Земята с военни конфликти и напрежение. Както много други точки. Освен ако западняците не приемат исканията на Путин Украйна никога да не става член на НАТО. Но това не виждам как ще се случи скоро време, защото т.нар елити ще трябва да признаят, че са загубили. След време, като има помени в САЩ и политиците, обсужващи лобито на военната промишленост, осъзнаят че вече не са първа цигулка, може и да стане. Но до тогава я НАТО, я камиларя.
  • 17 Мда

    43 2 Отговор
    Пропуск в пасквила: руската армия напредва и завзема обекти без стратегическо значение, например Угледар. Всичко останало в писанията на този блогър няма абсолютно никаква стойност.
  • 18 Лъжата лъсва

    51 2 Отговор
    Нека не се лъжем за "военната безизходица". ... И говорим директор:

    1. Укрите свършват и няма откъде да вземат!
    2. НАТО/Сащ нямат стратегия, тотално се самонадцениха изчерпаха много от запасите. Смятаха, че могат да извиват ръце и да тероризират Русия, както правят вече 70 години във вс части на света!
    3. Лъсна същността на НАТО/Сащ като агресивен съюз, нанасящ разрушения и жертви навсякъде, където са се намесвали.

    Пропагандата всячески се стреми да прикрие фиаското на колективния агресор. С познатите лъжи и манипулации...
  • 19 Сънчо

    38 2 Отговор
    Лека нощ 00 крайна
  • 20 В.В.П.

    45 1 Отговор
    Светът ,рано или късно ще трябва да живее без сащ и Англия..Окристан умря .15 млн избягали .1,5 млн ликвидирани..150000 км под контрол на РФ .+ Черно море..Само Зелю артиста може да сътвори тоя шедьовър..
  • 21 Ъхъ

    33 1 Отговор
    Навлезе в сложна фаза, тоест зелю е пред тотална капитулация, ама ша избега и друг ша я разпише
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Факт

    5 28 Отговор
    В Русия който напише ,че има война,директно в каторга в сибир
  • 24 В.В.П.

    31 1 Отговор
    Сега сащ подготвят и Израил за заличаване ...Цяла година биби и сащ се лутат в 20/16 км ...320 км..Ликвидираха 200000 палестинци..ООН си мълчи .Джо цървула мълчи..Трагедията е фулл.
  • 25 В.В.П.

    25 1 Отговор
    Английското разузнаване работи с блогъри...оййй боже
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 18 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Не е Линкълн , а Томас Джеферсън!Чети история и виж кой е 3 президент на щатите и къде е казал тези думи!Те не се отнасят за бг!Колкото до иран....скоро няма да го бъде........

    Коментиран от #41

  • 27 Ами

    24 1 Отговор
    Младежът се е опитал да каже нещо, но е доста далеч от истината.
    Дано поне са му платили за "труда" :)
  • 28 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    26 2 Отговор
    ЩО БЕ ВОЙНАТА НАВЛЕЗЕ В НАЙ - СЛАДКАТА ФАЗА
    .... ПЪЛЕН РАЗГРОМ И УНИЩОЖАВАНЕ НА
    ВЕРМАХТА :))
  • 29 Кво гледаш

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Как е в МЕХаната":

    Ми тръгвай си бре , Шванцлучер.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Списвача,

    23 1 Отговор
    по големи глупости не бях чел днес!Как е възможно да се публикуват подобни бози!
  • 32 Павел

    25 2 Отговор
    Най-големият капитал за една държава е човешкият ресурс , защото той се възстановява най-бавно.
    Знаем добре положението в България, а в Украйна си представете, че е пет пъти по-зле. Какво да коментираме за една опустошена и обезлюдена територия без очевидно бъдеще, която е докарана до това състояние заради безумните интереси на евроатлантиците от НАТО. България също върви по нейния път.

    Коментиран от #37

  • 33 ....

    21 1 Отговор
    Досега е била във проста фаза, обаче сега е навлязла в сложна! Откъде ви копаят бе?!
  • 34 Град Козлодуй

    7 1 Отговор
    Войната е Кървав Бизнес
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 БаБа ДоНа 7/62мм

    6 2 Отговор
    Това ще се проточи дълго време. Като Баските в Испания и Ирландците в ОК. Също и Палестина и Израел. Колкото повече конфликти има толкова повече печалба за определени групи по света. Важното е оръжейната промишленост да бълва продукция. А старата трябва да се унищожи защото става непотребна и опасна за личния състав на който е зачислена. Те така и така трябва да я унищожат което е загуба макар, че е изтекъл срока на годност. Не е ли по добре да се даде като помощ на определени групи по света и после да и вземат парите по дръуг начин като дойдат уж да възтановяват щетите от конфликта.
  • 37 ...

    12 2 Отговор

    До коментар #32 от "Павел":

    Путин воюва с НАТО в Украйна...
  • 38 В.В.П.

    7 1 Отговор
    Зелю и Биби са акана евреи.Злобни и отмъстителни..Две измислени държави си умират .Това е толкова красиво..
  • 39 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Петролът...":

    Пич - Хохо Бохо иронизира !
  • 40 Луганск

    4 1 Отговор
    В Русия е създаден най-мощният 50-кубитен йонен квантов компютър. Русия е световен лидер в тази технология. Само още две държави имат нещо подобно.
  • 41 Петър

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Цитата е на Томас Джеферсън, ама друг път, писна ми от "евроатлантици" като теб
  • 42 СЕВЕРОДВИНСК

    7 1 Отговор
    Егати палячо то, за война ще ми говори колко ще продължи, когато не знае кога е започнала, аз не знам какво ще стане... тоя ще знае
  • 43 Сатана Z

    7 1 Отговор
    България е на път да фалира след 2 години конфликт извън нейната територия.Бюджетът е на минус няколко милиарда,оръжейните складове са празни,АЕЦ Козлодуй работи с последният си реактор а другият вероятно няма да тръгне никога,зима идва и няма правителство.Пари няма ....и няма да има.
    Ние и без война сме си готови за закриване.Наш ме брига за Укростан.
  • 44 Бгг

    6 1 Отговор
    Санкциите действат двупосочно, но това гейсъюза не го казва. Да видим и другият конфликт до къде ще стигне. Гейропа нищо хубаво не я чака, и по добре.
  • 45 А бе

    5 1 Отговор
    Стига бе! Те украинците печелели! А аз пак не съм разбрал.
    До Москва ли са вече?
  • 46 Не видях да се отразява

    4 1 Отговор
    интервюто оня ден във "Файненшъл Таймс" със Столтенберг, където той споделя много интересни неща, сред които е как Еленски се е крил в бункер в течение на няколко дни след началото на конфликта и западните лидери не можели по никакъв начин да се свържат с него. Нещо започнаха все повече да се отказват от образа на кръстоска между Вашингтон и Чърчил. Май ще го сменят скоро. А горните фантазии сме ги чели в различни варианти вече много пъти. Също не е ясно защо не се споменава за искането на 4 африкански държави до ООН Украйна да бъде обявена за терористична държава. Има и данни, че Украйна е продавала от западното оръжие на "Хамас". Апропо, секретар на посолството им в Бейрут е пострадал от взривен пейджър, според израелски блогър, цитиращ материали в тяхната преса. Много интересно, нали?
  • 47 Здравият разум

    4 1 Отговор
    диктува украинските руснаци да се съберат отново с братята си и да заживеят заедно в мир както е било през вековете. Грешките ще бъдат простени, смирението ще отключи сърцата им за мир и любов. Лъскавите неща са от дявола.
    Дано всички да се опомнят. Западът не им мисли доброто. Ей до къде ги докараха...
  • 48 Хм...

    3 1 Отговор
    Странно, оказахме се откъм булката! Отново.
    Мдааа...
  • 49 Хахахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хохо Бохо":

    Дори и в това състояние руснаците са способни да унищожат гейдържавите МИГНОВЕННО! Може и да няма ответен удар!
  • 50 На фронта

    1 0 Отговор
    всичко е спокойно... Зимата идва.
  • 51 Факрус

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Всичкото...":

    Ще свърши пред фашисткия кремъл. И тогава започва разпада на руските боклу ци.
  • 52 нннн

    3 0 Отговор
    Странно. Пише че тука се публикуват мнения с широк спектър на гледни точки, пък аз виждам само пpaвовepната eвpoaтлантичecка гледна точка. Да си купя очила ли, микроскоп ли...
  • 53 Макробиолог

    0 0 Отговор
    Тия май се надат потайно на Тръмп да спре войната та да им остане парче крайбрежие.Ако това се случи Путин следващите избори ще ги загуби от некой генерал.Тръмп и да спечели ще управлява 4 години,а чичо скрюч има планове за 100 години напред,сещате ли се?