15 Октомври, 2024 17:55 855 38

Антисемит ли е Еманюел Макрон, че иска да спре оръжията за Израел?

  • франция-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • хизбула-
  • нато

Ако Европа и Съединените щати демонстрират различията си по отношение на Украйна, както го правят по отношение на Израел, антизападните сили ще се скупчат около Русия, за да ускорят промяната на глобалния ред

Антисемит ли е Еманюел Макрон, че иска да спре оръжията за Израел? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Израел и Украйна, две демокрации - несъвършени като повечето демокрации - борещи се за оцеляването си пред лицето на враг, който би ги заличил от картата, днес имат идентичен проблем със своите западни съюзници. На източния фронт военната помощ от Европа и Съединените щати започва да пресъхва. Дори може внезапно да приключи след изборите в Америка. На южния фронт солидарността с Израел, година след най-тежкото клане на евреи след Холокоста, е поставена под въпрос от няколко европейски страни, особено Франция. Това пише в свой материал за френския всекидневник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

За втори път в рамките на седмица Емануел Макрон призова "да се спре износът на оръжия" за Израел. Говорейки в Кипър на среща на върха на средиземноморските страни от ЕС, той каза, че спирането на доставките на оръжие е "единственият лост", който може да "сложи край" на войната в Ливан. На 5 октомври, два дни преди годишнината от кланетата, извършени от "Хамас", той вече беше преценил, че е необходимо да се "спрат доставките на оръжия" за еврейската държава, за да се улесни връщането на политическо решение в Газа. Преди година той предложи да се създаде "международна коалиция" срещу "Хамас" в знак на солидарност с еврейската държава... Франция, въпреки че изнася оръжия за страни, които не са демократични, като Саудитска Арабия, Египет или Катар, не ги продава на Израел.

Влиянието ѝ в Близкия изток се стопи и капацитетът ѝ да влияе върху подкрепата на САЩ за еврейската държава е почти нулев. Но преди всичко френският президент създава впечатлението, че се насочва към грешната цел, като атакува повече Израел, отколкото Иран, който въоръжава своите терористични милиции в региона и помага на Русия във войната ѝ срещу Украйна, атакува Израел с балистични ракети и би искал да заличи еврейската държава от картата. Критиките, отправени от Париж и няколко западни столици за ексцесиите на израелската армия в Газа и на Западния бряг или за високомерието на Нетаняху, бяха споделени от лагера на мира в Израел.

Но липсата на критика към "Хизбулла", която взе Ливан за заложник, въвличайки го във война, подкрепи терористичната атака от 7 октомври, атакуваше ежедневно еврейската държава и винаги е отказвала да приложи Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която ѝ нареждаше да се изтегли от Южен Ливан, предизвика неразбиране дори сред яростните противници на израелския премиер. Позицията на френския президент, както и позициите на президентите на Италия и Испания, се сблъскаха и в Германия, където канцлерът Шолц, притиснат от лидера на опозицията Фридрих Мерц, лидер на ХДС, пое по обратния път, като обяви, че Берлин ще засили доставките на оръжие за Израел.

Разделяне на Европа, насърчение за Иран, кимване към "Непокорна Франция": като предполага, че основният проблем не е тероризмът на проиранските милиции, а оръжията, доставени на Израел, Емануел Макрон, подчертава дипломат, "рискува подхранването на антисемитизма, който през последната година претърпя метеоритен прилив, напомнящ за най-мрачните времена в Европа." Както и на източния фронт, инициативите на Емануел Макрон в Близкия изток несъмнено имат похвалната цел да заглушат оръжията и да донесат мир.

Също така е вярно, че заплахите срещу Израел са придружени от уверението за "неизменното приятелство", което обединява Франция и Израел. Но президентските изявления водят до зигзагообразна дипломация, която понякога е трудна за разбиране. Мотивирана от манията за "по едно и също време", тази дипломация доведе, в началото на войната в Украйна, много преди държавният глава да застане начело на лагера за подкрепа на Киев, до релативизиране на заплахата от Владимир Путин, символизирана от израза: "Русия не трябва да бъде унижавана." Да пощади агресора е и това, което направи Емануел Макрон, когато коментира елиминирането на Хасан Насралла, лидера на "Хизбулла", при израелски удар в Бейрут през септември, без да припомня жертвите на терористите от шиитските милиции, нито смъртта на 58 френски парашутисти в атентата в Бейрут през 1983 г., нито атаките, извършени във Франция през 1985 и 1986 г., като тази на улица "Рен". Мишел Барние, министър-председателят, им отдаде почит в своята политическа реч...

Ако Европа и Съединените щати демонстрират различията си по отношение на Украйна, както го правят по отношение на Израел, антизападните сили ще се скупчат около Русия, за да ускорят промяната на глобалния ред. Но когато Северна Корея планира да изпрати войски да се бият в Украйна, когато Иран и Китай засилват военната си помощ за Владимир Путин, опасността от "ескалация", изтъкната от Вашингтон като аргумент, за да забрани на украинците да нанасят удари по военни бази в Русия със западни ракети с далечен обсег на действие или от Емануел Макрон в желанието му да ограничи военната сила на Израел, става по-дискретна.

Ограничете доставките на оръжие за Украйна, ограничете износа на оръжие за Израел. От двете страни на Атлантическия океан дали дипломациите, мотивирани от страх или от вътрешна политика, наистина служат на интересите на демокрациите?


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 2 Отговор
    На остров Мартиника френските поданици разграбват магазини от глад а полицията ги бие по улиците.
  • 2 Не бре, не е

    22 7 Отговор
    антисемит... просто не иска по улиците на франция да се леят реки от кръв щото тия дето вярват в мохамед са безумци, за тях животът на християните е по-малко ценен отколкото животът на една коза...

    Коментиран от #7

  • 3 Едното

    7 4 Отговор
    няма нищо общо с другото !
  • 4 Трррррр

    6 0 Отговор
    А дано , ама надали !
  • 5 Пич

    20 2 Отговор
    Що бе , длъжен е да е семит ли... !? И въобще , публикуващата неграмотност знае ли кои са семитските народи ?!
    Ле Фигаро...
  • 6 Госあ

    11 0 Отговор
    тия ми писнаха с техните циркове на доброто и лошото ченге.
  • 7 Некой си

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Не бре, не е":

    Прав си във Африканция има милиони тарамбуки. Ще я подпалят цялата за една нощ. За това Макарона тъче на два стана.
  • 8 Някой

    14 2 Отговор
    Преди да говорят за анитсемитизъм, да научат що е то семити - хора от езикови групи по северна и източна Африка и арабският полуостров и нагоре. Като нищо палестинците са семити, а Нетаняху е антисемит извършващ геноцид. И целта е окупиране на още територии. Както каза евреин няма да ги оставят. А евреите са араби. И в тяхната религия всички не евреи трябва да са роби. Хитлер и Бандера са с еврейски корени.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Перо

    11 2 Отговор
    Еврейски уйдурми!
  • 11 МАКРОН Е ГЕРОНТОФИЛ

    10 2 Отговор
    МАКРОН е БАБОФИЛ-ГЕРОНТОФИЛ! Той има проблем психични проблеми.

    Коментиран от #23

  • 12 Сатана Z

    10 2 Отговор
    Евреи и Палестинци са едно племе-семити.
    Едните са юдеи ,а другите мюсюлмани.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Галигео Галигей

    6 0 Отговор
    Макрон не е антисемит,само малко си пада бабички.💋😁🥳🤡👍
  • 15 Гунчо

    11 1 Отговор
    Във Франция живеят около 500 хил. евреи. Ислямците са от 7 до 10 млн. А те са и избиратели. Кои са по-важни за Макрон? Тези, които са петнадесет пъти повече.

    Марсилия вече не е френски град - ислямски е. И не е последен в това отношение.

    И най-важното: традиционно Франция има интереси в ислямски страни в Африка. Те са продавачи на нефт и газ, потребители на френска продукция. Десетки милиони са. И за бизнесмена Макрон те са на първо място, а не някакъв Израел.

    Коментиран от #30

  • 16 Сталин

    6 0 Отговор
    Макарона е гнусен семит,банкер на Ротшилд
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 мдаа

    3 0 Отговор
    Той е пасивен пaдpac боцкан от Бабата - прикрит тpaвеpc.
  • 21 Какво е това Антисемит ?

    6 0 Отговор
    Тази песен е много стара и въобще не е актуална. Мита за Антисемитизма свърши.
  • 22 отношението към Израел,

    4 0 Отговор
    Няма отношение към Антисемитизма. Аре стига тъпа пропаганда. Вече не хваща декиш
  • 23 Абе аз пък мисля

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "МАКРОН Е ГЕРОНТОФИЛ":

    Че е чист никрофил
  • 24 Айде

    4 0 Отговор
    Със сигурност, може да се пише по-ясно!
  • 25 Факт

    4 0 Отговор
    Франция нема избор нисък бряк Африка отсреща само мигранти скапана територия.
  • 26 свидетел

    2 0 Отговор
    франсетата по генезис са антисемити и любят страстно арабухелите от северна африка !
  • 27 Нощен

    4 0 Отговор
    фашист е
  • 28 Kaлпазанин

    3 0 Отговор
    Едно протеже на Ротшилд не може да бъде антисемит ,колкото и да плямпа ,не го ли разбрахте че говоренето е само прах в очите .на овцете а какво се случва в действителност никой не знае освен тях ,товари се кораб с контейнери ,товарачи превозвачи хал хабер си нямат какво и а в тях ,ай спрете се смешките
  • 29 всичко

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "гробар":

    се Връща психопатичен садист
  • 30 Факт

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гунчо":

    Кривоносите купуват от азиатците и американците за какво са им на франсетата.Даже френските евреи си сменят религията като еиждат какви отпадъци са "събратята" им.
  • 31 Уса

    2 0 Отговор
    Макрон е един обикновен лигльогазар удобна западна подлога.Изгониха го от Африка и не го приеха в Брикс.От тогава стана господин никой
  • 32 Виц на годината

    4 0 Отговор
    "Израел и Украйна, две демокрации .." )))
  • 33 Семити са палестинците,

    2 1 Отговор
    евреите над 90% не са семити
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Факт

    0 1 Отговор
    Франция е изправена пред изолация, а нейната промишленост отдавна се е изнесла в Мароко, Мавритания, Алжир и Тунис.
  • 36 Анонимен

    0 0 Отговор
    Поради което, Макрон се съобразява с настроенията в държавите от Северна Африка!
  • 37 Ъхъъъъъ

    1 0 Отговор
    (За втори път в рамките на седмица Емануел Макрон призова "да се спре износът на оръжия" за Израел)....... и това дали го прави Антисемит, как мислите ?
  • 38 Мита за Антисемитизма свърши!

    1 0 Отговор
    Ама наистина свърши