Last news in Fakti

27 Юни, 2014 17:36 2 009 0

Георги Торнев: Да се държим нормално, за да не си стъпчем държавата

  • банки-
  • здравия-
  • разум-
  • надделее

Здравият разум на българите ще надделее

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Убеден съм че здравият разум на българите ще надделее. На всички хора са гарантирани спестяванията до 100 000 евро. Нека всички българи се държим нормално, защото няма смисъл да си стъпкваме държавата.

Това коментира пред Факти.бг режисьорът Георги Торнев по повод  слуховете за дестабилизация на банки.

Като гледам, на опашките няма хора, които да имат повече от 100 000 евро. Това което ще стане е, че те ще загубят лихвите по влоговете си, посочи Торнев. Той подчерта, че „имаме такава регулация на банковата система, че е почти невъзможно да стане някакъв срив, ако всички се държат нормално”.

Реакцията на хората, след всичките тези години лъгане е естествена. Нямам идея кои точно са хората, които искат да ни вземат държавата, но това което се случва е пореден опит България да отиде на дъното. Така биха се обезсмислили и няколкото години устойчив напредък, коментира Георги Торнев. Той подозира, че „всички събития напоследък, като почнем от „развода” на БСП и ДПС, разклащането на една банка и т.н., са свързани”.

Ясно е че никоя банка не държи на каса парите на хората. В края на краищата човек си дава парите в банка за да могат те да произвеждат пари, подчерта Торнев.

Според него трябва да започнем да мислим като българи. „Моите спестявания, макар и не големи са в Първа инвестиционна банка и аз не възнамерявам да ги вадя оттам”, категоричен беше Торнев, който разказа една случка от преди години:

„Спомням си преди време имаше подобна измислена ситуация с банката. Тогава направихме един клип с Бербатов, който беше по моя идея. Когато някой каже на българите нещо смислено, просто и нормално, хората наистина вярват.

А тогава Бербатов просто каза: „Това е моята банка!” И истерията спря, а банката показа, че тя не е някакъв балон или нещо което може да бъде ей-така заличено”.

Ролята на медиите

Уморих се да твърдя едно и също нещо. Не може медиите, в голямата си част, да лъжат народа си в продължение на много дълги години, и да искат той да реагира адекватно. Казвам го, защото съм работил в медии. Когато един човек постоянно е лъган от медии и политици, в един момент за него няма чиста монета. Когато този човек тръгне да си тегли влоговете, колкото и да изглежда бомбастично, той си погубва държавата, смята режисьорът.

ПИБ е доказала, че е българска банка. Не съм адвокат на никой от банката, но съм работил с тях достатъчно дълго на тема реклами и съм се опитвал да излъчваме някакви истински послания. Последната кампания, която направихме с банката го доказа. Може би някой не иска да слуша „Опълченците на Шипка” на Иван Вазов? (Става въпрос за рекламната кампания на Първа инвестиционна банка, в която известни български актьори рецитират откъси от емблематични стихотворения – бел.ред.).

Може би някои хора, които искат вместо робство да има присъствие, не искат някой да им рецитира „Хаджи Димитър” на Христо Ботев. Но аз съм убеден, че на голямата част от българите това им харесва.