И Албания ни изпревари по свобода на медиите

20 Април, 2016 12:49
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1141
Автор: Венцислав Михайлов

България се срина до 113 място от 180 изследвани държави в класацията за свобода на словото и медиите на международната организация „Репортери без граници“ за 2016 г.. Това е със 7 позиции надолу в сравнение с предишната година и с цели 80 в сравнение с 2004, когато страната ни е била на 34 място в класацията.

И тази година България продължава да е „лошият пример“ за свобода на словото в ЕС,

заемайки последно място в Общността. Анализатори отбелязват, че от влизането на България в Съюза нещата със свободата на медиите се влошават с всяка измината година.

Репортери без граници отбелязват, че медийната среда е доминирана от корупция, и тайно споразумение между медии, политици и олигарси. Организацията посочва като един от тях бившия ръководител на ДАНС и собственик на „Нова медийна група“ Делян Пеевски. Комисията за финансов надзор действа като „медийно ченге“, като налага глоби, поръчва на журналистите да разкрият източниците си и им пречи да хвърлят светлина върху проблемите с банките в страната, пише още в доклада на Репортери без граници.

Медийната собственост е концентрирана в конгломерати с широк кръг на бизнес интереси и представлява опасност пред журналистическата независимост. Тази заплаха все повече нараства и поставя в риск европейския модел. Такъв например е случаят във Франция (45 място), където повечето от частните национални медии са притежавани от група бизнесмени с икономически и политически интереси. В България (113 място), която е страната от ЕС с най-нисък рейтинг, политици и свързани с тях групи контролират повечето медии. В Македония (118 място), държавата използва селективно рекламиране, за да контролира медиите, отбелязват от Репортери без граници.

На Балканите единствено зад нас са Македония (118 място) и Турция (151).

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е предприел настъпление срещу турските медии.

Журналистите са тормозени, много от тях бяха обвинени в "обида на президента" и Интернет е систематично цензуриран. Регионалният контекст - войната в Сирия и офанзивата на Анкара срещу кюрдите от ПКК - изостря натиска върху медиите, които също са обвинявани в тероризъм. Медиите и гражданското общество все пак се противопоставят на нарастващия авторитаризъм на Ердоган.

В региона преди нас са Гърция на 89 място, Албания на 82, Босна и Херцеговина на 68, Сърбия на 59, а Румъния на 49 място.

Пред България в класацията са Украйна (107 място), Тунис (96 място), Панама (91 място), Киргизстан, Кот д’Ивоар и Мозамбик (съответно 85, 86 и 87 място), Молдова (76 място), Грузия (64), Мадагаскар (56) и Коморските острови на 50 място.

Унгария е на 67 място, а Полша на 47.

В челото на класацията са Финландия, Холандия и Норвегия, а в дъното Туркменистан, Северна Корея и Еритрея.

Индексът на свободата на печата в 180 държави, който се публикува от 2002 г. насам, обобщава серия от отделни показатели: плурализъм, независимост на медиите, среда, автоцензура, законови рамки, прозрачност и др.