Дори специалистите не могат да си платят ипотеката

25 Юни, 2018 11:11
1 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 14907
Автор: Милена Богданова

Банките се превърнаха в основното препятствие при придобиването на жилище във Финландия и причина строителството в страната да не отчита ръст. Допитване сред агенциите за недвижими имоти показва, че основният препъни камък, с които се сблъскват собствениците на първо жилище са ипотечните заеми и всякакъв вид банкови услуги.

От Федерацията на финландските агенции за недвижими имоти (SKVL) отчитат, че банките „затягат” условията по отпускането на ипотечни заеми и дори висококвалифицирани служители с добри заплати изпитват затруднения при обслужването наподобен банков заем. Във висока степен това важи за жителите на Хелзинки, съобщава Helsinki Times.

Близо 80% от анкетираните агенции за недвижими имоти заявяват, че търсенето или леко ще нарасне, или ще остане без промяна в периода юли-септември 2018 г.

От 1 юли тази година финландската агенция по финансов надзор (FIN-FSA) намалява максималния лимит при отпускане на ипотечен заем до 85%.Единствено изключение се прави за хората, които купуват първо жилище. Те ще могат да вземат до 90% заем от стойността на жилището. Очаква се решението да доведе до ръст на сделките с недвижими имоти.