Last news in Fakti

14 Август, 2018 14:26 8 120 23

Саудитска Арабия купува Tesla?

  • tesla-
  • илон мъск-
  • саудитска арабия

Мистериозните $70 млрд., с които Илон Мъск предложи да изкупи акциите на Tesla Motors и да свали компанията от борсата, са осигурени от Суверенния фонд на Саудитска Арабия, потвърди самият предприемач в изявление, публикувано на официалния сайт на производителя.

Милиардерът разкрива, че саудитците го натискали да изкупи акциите на Tesla от две години и обещавали да го финансират ако се съгласи. Мъск обяснява интереса на арабите към електромобилостроенето с необходимостта да намалят зависимостта на кралството от петрола.

Последната среща между Мъск и представители на Саудитска Арабия се състояла на 31 юли. Тя затвърдила убеденоста на предприемача, че сделката може да се осъществи и е нужно само процесът да бъде задвижен. Именно тази увереност му дала смелост да говори за "осигурено финансиране" в туита си за снемането на Tesla от борсата миналата седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КГБ Териер

    4 9 Отговор
    Саудитците да не вйарват петрол от вън случайно че се притесняват.

    Коментиран от #7

  • 2 Ужас

    23 7 Отговор
    Интересно колко бързо ли ще я фалират, за да си продават нефта?
  • 3 Driving pleasure

    9 5 Отговор
    Да бе да... виждам ги как вадят приблизително 1/4 от средствата, които имат и то при вече орязани доходи от петрол, за да осъществят на Илончо мокрите мечти... Да 10 млрд е рисковано и ще е постижение, но да избрулят всичките 70 нужни за свалянето на Т'слата от борсата - е не са толкова тъпи арабите!
  • 4 Умник

    13 0 Отговор
    Този дето е писал статията не е разбрал - не са нужни 70 милиарда, няма да се купува цялата компания. Трябва само да се плати на тези, които не искат да участват - вероятно около 1/3 от инвеститорите, което е доста под 70 милиарда...
  • 5 Икономист

    11 2 Отговор
    Мъск е натиснат от SEC да разкрие плановете си заради глупавият си коментар в Туитър. Той няма избор освен да посочи някого, сега фондът трябва да каже това сериозни намерения ли са или е някакъв блъф. Спомням си една подобна история с КТБ за едни Саудитци дето се оказаха че не са това което са :).
  • 6 Уую от Пичковци

    5 5 Отговор
    Мъск бил голям шегаджия.Трябва да се видим .И аз знам и някой друг виц . Тъжното е че на неговите ще се смеят само арабите.
  • 7 HastaLaVista

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "КГБ Териер":

    Ако помислиш малко, сигурно и сам ще се сетиш, какво имат предвид саудитците под "намаляване зависимостта от петрола"
  • 8 Akel

    11 6 Отговор
    Не за първи път в историята конкурент изкупува другия и го затрива, за да може да се запази високото търсене на нефт и технологията с електромобилите да се стопира.
  • 9 kjl

    11 3 Отговор
    Докато се "разбере" кой колко е излъгал в случая със саудитците, мошеника на сезона ще е прибрал още няколко милиарда.
  • 10 гост

    21 1 Отговор
    70млрд. е общата цена на компанията при цена от 420 долара за акция. Сега, Мъск държи 20% от нея. Има инвеститори, които също имат процент, в това число и саудитците. Сумата, която трябва да се извади е спекулация, но приблизително 36млрд. Саудитците предлагат средства, срещу дял, те няма да са мажоритарен собстеник и няма да могат да определят в каква посока ще се развива компанията. Това което ще спечелят е, че очакваната капитализация на Тесла след 10г. е 300млрд. и тяхната инвестиция има потенциял да се умножи в пъти. Та не ги мислете, нито Мъск нито саудитците.
  • 11 Антиелектрика

    6 4 Отговор
    Леле - електромобили с петролните доларчета. Ми то няма нищо съмнително - бухахахахахаха Иначе тролчето тук ни разправяше как петролните компании се опитвали да саботират Мъск, но не успели, въпреки трилионите си долари - хахахахахаха О, свещена простота.
  • 12 Driving pleasure

    8 10 Отговор
    Чакайте пак да видя дали съм разбрал правилно... Имаме една компания която е на постоянна загуба по 1 и повече милиарда на година. Имаме един лъжи-мажи-пръцко който и се води шеф и благодарение на туитовете и лъжите си чат пат успява да вдигне борсовите цени и накрая имаме едни инвеститори, които последните 3-4 години имат сериозно орязани доходи...
    И сега тия инвеститори щели да рискуват да инвестират повече пари от всеки друг в компания със загуби и лоша перспектива, за да задържат на чело един идиот, туитовете на който вече по никакъв начин няма да помагат щото нещата ще опират до реално производство, в което е бос, а не до спекулации...
    Мдаммм вервайте, че така ще стане

    Коментиран от #13

  • 13 Прекалено късо име

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Driving pleasure":

    Тука пък си имаме селянче с опърдени потурки дето ги разбира борсите и фирмите повече от американци и саудитци. Сигурно от тия 12 000 тона палмово масло дето си го изял миналата година така си поумнял :):):)
  • 14 някакъв си там

    7 3 Отговор
    арабите са хитри... Усещат , че петрола намалява, освен това масово по света вече се правят протести против горивата...големите пари от петрола скоро ще почнат да намаляват..Сега пак ще са на върха на пирамидата купувайки Тесла и произвеждайки електромобили...

    Коментиран от #16, #17

  • 15 dsadsa

    5 0 Отговор
    Преди 20тина години един шейх беше казал ''Днес аз съм богат, утре синовете ми ще са богати, но в други ден техните синове ще живеят в една пустиня"', та така... знаят накъде да си гледат арабите не се притеснявайте за тях.
  • 16 1944

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "някакъв си там":

    малко известен факт е, че петролът е възобновяем ресурс. не ги мислете тези с кранчетата. да мислим за нашата независимост от тях.
  • 17 НЕЕЕ КРАВАРИТЕ ЕВРЕИ СОБСТВЕНИЦИ

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "някакъв си там":

    ТЪРСЯТ ВАРИАНТ ДА СИ ВЪРНАТ КИНТИТЕ ЗАГРОБЕНИ ТАМ. ДО СЕГА ЩОМ ПАЗАРА НЕЕ РАЗБИТ ОТ ТЕСЛА ТЕПЪРВА С ОГРОМНАТА КОНКУРЕНЦИЯ ОТ ВСЯКЪДЕ ПРОВАЛА ИМ Е ГАРАНТИРАН А ТО И СЕГА СЕ ВИЖДА ОТ МИНУСУВИТЕ РЕЗУЛТАТИ НА ТЕСЛИТЕ.
  • 18 гост

    6 5 Отговор
    Саудитска Арабия още преди три години обяви , че до 2040 г ще спре ВСЯКАКЪВ добив на петрол и то не заради изчерпване на запасите , а заради безперспективност и очакван срив на цените !! В момента същата е един от най-големите инвеститори в света във ВЕИ и по-точно във фотоволтаични централи ! Държавния инвестиционен фонд се очаква да надхвърли 2 трилиона долара , така че суми като 5-10 милиарда са капка в морето ! Почти никой настоящ акционер в Тесла няма да направи глупостта да се откаже от компания , регистрирала ръст от почти 2000 % за последните 6 години !!! Това могат да направят не повече от 4-5% , полакомили се от печалбата в момента , за което ще съжаляват само след 2-3 години , когато Тесла се върне на борсата с прираст пак в ПЪТИ !!

    Коментиран от #20

  • 19 Зорлем

    3 3 Отговор
    Госте, както ти написах и под другата статия, мечтите и приказките на Илон и останалите настоящи инвеститори в Тесла са ни ясни, а и те се грижат да ни проглшат ушите с тях. Дай да видим и чуем обаче какво имат да казват хората, дето ще дават парите? Те са интересни в случая. Не за друго, а защото някои от нас вече са достатъчно възрастни и помнят култовата реплика от един български филм, "Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път!".
  • 20 Антиелектрика

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Въй, тези саудитци се оказаха по-умни от руснаци, британци и канадци. Смятали петрола за безпереспективен и съвсем случайно само те са се сетили и то пак съвсем случайно, когато Обама се опитваше да прокара тези мерки срещу Русия. Ти ако консумираш доматите с колците, то ние не.
  • 21 Истината

    1 0 Отговор
    На саудитците петрола вече е достигнал своя пик и търсят петрол в морето вече...друг въпрос е че влагат тия пари което не е добре тия терористи да имат икономическа власт на друга основа
  • 22 коректор

    4 0 Отговор
    До автора :
    Г-н Касабов, когато една дума като "убеденост" се членува се получава "убедеността", т.е. тъй нареченото двойно "т" ! Вие, журналистите, би трябвало да сте ги учили тия неща! 😯
  • 23 Нагъл бе

    2 0 Отговор
    Нагъл, по-нагъл, Мъск!!! След като орева целият свят как петролната мафия го саботира сега се хвърли в обятията на най-големите саботьори:))