Освободиха всички от фабриките за нелегални цигари

4 Септември, 2018 20:21
8 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2843
Автор: Константин Карагьозов

Всички 19 души, задържани по време на акцията срещу петте нелегални фабрики за цигари, бяха освободени от ареста след заседание в Окръжен съд Пловдив. 15 от тях са с наложена мярка "парична гаранция", а четирима с "домашен арест".

Като мотиви магистратите изтъкнаха, че задържаните са работници във фабриката и нямат отношение към организацията на производството, предадоха от TrafficNews.

В същото време тече заседанието за гледане на мярката за неотклонение на един от нелегалните цехове за цигари – Георги Моллов. Той обжалва наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража” пред Окръжния съд.

Той е привлечен като обвиняем за това, че на 24.08.2018 г. в с. Калугерово, обл. Пазарджик, след предварителен сговор с неизвестен извършител държал акцизни стоки без бандерол – 1700 кг нарязан тютюн за пушене без бандерол, когато такъв се изисква по закон.

Моллов е собственик на мандра в село Калугерово и вътре устроил цех, в който е извършвал нарязване и обработка на големи количества тютюн. В последствие продукцията е доставяна на нелегалните фабрики, произвеждащи цигари на територията на градовете Горна Оряховица, Тутракан, Дупница.

Скцията беше извършена в четвъртък срещу петък, едновременно на територията на 8 областни дирекции. Разкрити са 4 фабрики за незаконни цигари, хале с машини за рязане на тютюн в Калугерово, в последните дни са извършени 15 претърсвания на различни територии на страната. Има и заведено дело за пране на пари.

Една от фабриките е в Тутракан. В нощта на операцията тя е била работеща, оборудвана със съвременна технология, пълна с готови мастер боксове. Разбити са още 3 фабрики в Горна Оряховица и в Дупница.

В село Калугерово, Пазарджишко е открита огромна техника за производство на безакцизен тютюн. Обемите на производство на цигари са огромни - всяка една от фабриките произвежда около 100 000 кутии на ден. За да се разкрият 4-те фабрики, са използвани СРС-та. На 2-3 дни продукцията се изнасяла и разпространявала в страната и извън нея. Във всички фабрики имало спални помещения, бани и тоалетни, оборудвани са били с фитнес, готвач. Работело се денонощно, 15 дни в месеца.