Last news in Fakti

22 Декември, 2018 11:30 9 126 6

Две от най-скъпите хладни оръжия

  • сабя-
  • кама-
  • хладно оръжие
Две от най-скъпите хладни оръжия - 1

Мечът на Наполеон - $6.5 млн.

Две от най-скъпите хладни оръжия


Всички за чували за император Наполеон. Той е печелел много битки и войни. Този меч е изработен от злато и се продава за 6,5 милиона долара. Според Profit.bg е използван от Наполеон през 1800 година, по време на битката при Маренго.

Личната кама на моголския император Шах Джахан - $3 млн.

Две от най-скъпите хладни оръжия


Династията на Великите моголи е дала на света забележителни произведения на изкуството. Сред най-известните от тях е Тадж Махал, построен по поръчка на Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал. Това е личната кама на Шах Джахан, която той използвал по време на войни. През 2008 г. е продадена за 3 млн. долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Orthodox

    57 2 Отговор
    Не съм разбирач по оръжията, но от обща култура ми изглежда, че оръжието на Наполеон е всичко друго, но не и меч. Просто защото мечовете са с право острие, а това е извито. С такива остриета са сабите, шашките, ятаганите и още доста видове хладно оръжие. В случая мисля, че правилната дума е "сабя".

    Коментиран от #2

  • 2 тъпанар

    34 3 Отговор

    До коментар #1 от "Orthodox":

    Напълно съм съгласен. По-тъпа статия не бях чел, особено в раздел "ТЕХНОЛОГИИ" ... яко "технологична" е!
  • 3 Насам натам

    40 1 Отговор
    А и "меч" "изработен от злато" става само за отваряне на писма...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иван

    8 1 Отговор
    Меч от злато?Нема такова животно.Златото не може да се закалява.И меча от злато става само за украшение.Друго си е да го изковеш от ресьор на Москвич.Сече глави до безкрайност.Малко ръждясва,но не е болка за умирачка.
    Факти!