Last news in Fakti

13 Декември, 2019 20:04 2 198 12

Серина: Не заслужавам по-малко, защото имам гърди

  • тенис-
  • серена уилямс

Целият ѝ живот е посветен на това да е топспортист

Серина: Не заслужавам по-малко, защото имам гърди - 1
Снимка: БГНЕС

Серина Уилямс направи провокативно изказване относно разпределянето на наградните фондове при мъжете и жените в тениса, пише гонг. Вечe няма разлика по отношение на заработените пари от тенисисти и тенисистки в турнирите от Големия шлем, но в останалите надпревари това не е така. Именно по-малките суми във въпросните състезания станаха повод носителката на 23 „мейджър“ титли да изразни мнение, че фактът, че има гърди не означава, че трябва да изкарва по-малко.

„Всеки трябва да изкарва това, което си е заслужил – каза Серина, цитирана от tennisworld.usa. – Заслужавам да ми се плаща колкото и на мъжете. Не заслужавам по-малко, само защото аз имам гърди, а те нямат. Изобщо не трябва да е така. Работя точно толкова усърдно, откакто съм 3-годишна, мъжете – също“, коментира тя, цитирана от tenniskafe.

„Всъщност имам снимка, на която съм в бебешка количка на корта, така че се занимавам с тенис и от по-рано. Целият ми живот е посветен на това да съм топ спортист и не трябва да заработвам по-малко заради пола си“.

Последният загубен финал в Шлема за Уилямс дойде в Ню Йорк, където тя отстъпи на 19-годишната Бианка Андрееску след 3-6 5-7. По-рано през сезона не спечели сет в битката за трофея на Уимбълдън срещу Симона Халеп, като румънката я надигра за едва 55 минути на корта. Година по-рано Серина загуби противоречивия финал на US Open срещу Наоми Осака, а в All England Club през 2018 отстъпи пред Анджелик Кербер. Последният ѝ „мейджър“ дойде на Australian Open 2017.

„Много треньори и играчи казват: „Серина има късмет. Тя само се появява и печели мачове“. Боже, ако можех да го правя! Мисля, че колкото повече остаряваш, толкова в по-добра форма трябва да си“.

А темата за наградните фондове продължава от години, като в началото на този сезон Рафаел Надал също взе отношение:

„Разбира се, че аз имам майка, сестра, които обичам най-много на света. От тази гледна точка ми се иска всичко да бъде поделено поравно. Не само мъжете, но и жените трябва да имат еднакви възможности и права. Що се отнася до наградните фондове говорим за положения труд. В някои сфери жените печелят повече, в други – мъжете. Не трябва да гледаме от гледна точка на пола, а според качеството на труда и възможностите продуктът да бъде продаден. Всичко останало, извинете ме, би било лицемерие и не искам да го обсъждам“.

Въпросното изказване на Рафа стана повод за реакция на Винъс Уилямс:

„„Не знам нищо за моделите. Предполагам, че това е метафора. Има още много работа за вършене. Мъжете трябва да искат промяната да се случи толкова, колкото го искат и жените. Това е много важно. Трябва да отглеждаме синовете си така, че да гледат на жените като на равни. Всичко се случва много бързо. Мислехме си, че ще трябва да се борим много повече години, за да получаваме еднакви пари на турнирите от Големия шлем.“

Роджър Федерер пък води друга борба – за повече пари на турнирите от по-ниска категория. През годината той изрази позиция, че фокусът на наградните фондове трябва да се измести от най-високото ниво до по-ниските равнища на Тура.

„Мисля, че ако има повишаване на парите, това вече не трябва да се случва на върха. Чувствам, че тук сме достигнали доста добро ниво. Смятам, че ще се борим за това. Ще бъде страхотно, ако играчите в по-ниските нива като „Чалънджър“ тура, също могат да оцеляват, а не само тези на върха“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    26 1 Отговор
    Бе то гърди не знам дали имаш, ама бицепсите ти са такива, че не бих погледнал циците ти, камо ли да ги докосна. Пустият му допинг, направо те е превърнал в мутант!

    Коментиран от #8

  • 2 Гоуст

    23 0 Отговор
    Работиш по-малко, получаваш по-малко. 2 от 3 и 3 от 5 са различни неща... Или в училище не си учила математика...?
  • 3 Дърт Проститут

    13 1 Отговор
    Щом като ще има равенство, по логиката на тоя дзвер Серина, очаквам за сФирка да ми плащат колкото плащат на елитна проститутка, нищо че съм дърт и грозен.
  • 4 Цицолюб

    17 0 Отговор
    Верно че имаш големи цомби, ама я свали гащите да видиме, от толкова много зоб да не ти е пораснала чурка и да трябва да играеш в мъжките турнири
  • 5 Горката

    5 0 Отговор
    Колко ли плаща за да идва някой в дома и, и да се представя за влюбен? Всичките и пари, за платена "любов" ще отидат!
  • 6 11111

    9 0 Отговор
    Тенисът не се издържа от алтруисти, а от хора, които влагат едни пари за да получат повече. Вложенията в мъжкия тенис са оправдани, но в женския не са. По същия начин стои въпроса в мъжкия и женския бокс. Въпросът изобщо не опира до вложени усилия и получени пари, а до вложени и възвърнати пари.
  • 7 Грую

    14 1 Отговор
    Може да получиш същите пари, ако участваш в мъжки турнири, стигнеш финала и победиш- това са равни права! Ако се състезаваш с жени, пък изкаш да взимаш колкото мъжете, това вече не е равенство, а незаслужен бонус! Нека се премахне разделението по полове и мъже и жени да се състезават заедно- това е истинското равенство! Видяла жабата, че подковават вола и тя дигнала крак!
  • 8 Хахахаааааа

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Е нидей така. Това е старото гадже на "наш" Гришо.
    Е верно, че сменя гумата на Краз без крик де.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ддд

    3 2 Отговор
    Да, ама мен няма кой да ме хареса, да се ожени за мен и да ми купи къща, да си седя и да си гледам детето до час на ден, а през останалото време да играя и да ям. Няма. Жените само с едно фръцкане и мъркане си получават каквото поискат. Ако аз се фръцна и мъркам ще ми избият някъде зъбите, друго няма какво да стане. Та много по-лесно им е на жените, грозни или не. Имам няколко приятеля разведени, жените им взимат всичко, деца,кола, жилището остава за жената да гледа там децата, а мъжа, макар и блъскал да изкара за всичко това го изритват правно.
  • 11 Пак глупости

    5 0 Отговор
    Една бърза справка в гугъл показва че при най големите турнири основните гледания са на мъжките мачове, тоест те изкарват повече пари логично е като изкарват повече пари и да получават повече пари. Има други места където жени изкарват повече пари а не мъжете. Какъв е проблема на всички в това отношение.
  • 12 месара

    1 0 Отговор
    не се налапа брат уилямс бе, явно малко са му милионите😂