2 Януари, 2020 08:38 6 201 9

ФИФА променя правилото за засада заради ВАР

  • вар-
  • vra-
  • засада-
  • фифа-
  • футбол

Ако поне една част от тялото на нападателя е на една линия със защитника, то тогава няма да има засада

ФИФА променя правилото за засада заради ВАР - 1

Световната футболна федерация (ФИФА) най-после реагира на многобройните скандали покрай използването на системата за видеопомощ на реферите (VAR). В последно време се развихри дискусия заради зачестилите решения, взети след преглед на положението, особено в Англия и Италия, пише "24 часа".

Най-много са споровете покрай засадите, като дори в първото използване на системата - в мача Уест Хем - Манчестър Сити, ставаше въпрос за 2,4 см. На толкова стърчеше пред последния защитник на домакините Рахийм Стърлинг, който подаде за отменения впоследствие гол на Габриел Жезус.

Вестник "Дейли Мейл", разглеждайки ситуацията, обясни, че камерите на VAR снимат със скорост 50 кадъра в секунда. Ако Стърлинг се е движил със средната за Висшата лига скорост от 23,4 км/ч, то между двата кадъра преди и след подаването той е изминал 13 см. Това би могло да означава, че в момента на подаването към него той е бил над 10 см зад последния защитник на Уест Хем.

Факт е и обаче, че VAR използва нормалните камери на тв операторите при повечето ситуации, но когато става въпрос за засада, се прехвърля на системата "Ястребово око", каквато се използва в тениса. Нейните камери снимат с 340 кадъра в секунда, което би свело 13-те см на Стърлинг до 1,3 см, което е било достатъчно, за да се отсъди засада.

За да избегне подобни спорове в бъдеще, ФИФА възнамерява да промени правилото за засадата през лятото, пише английският "Таймс". Предложението е за засада да се счита, когато има просвет между тялото на нападателя и последния защитник. Или с други думи атакуващият трябва да е изцяло в положение на засада.

В момента правилото е, че си в засада, ако част от тялото, с която може да се отбележи гол, е зад защитата. Това доведе до много тънки решения, особено с използването на системата VAR, като много често става въпрос за сантиметри. Така в засада попада например рамо или пък върхът на обувката, като става въпрос за сантиментри.

Първи за ситуацията се сети шефът на УЕФА Александър Чеферин, който обясни, че по сегашния правилник, ако имаш по-дълъг нос, значи постоянно ще си в засада. Ако поне една част от тялото на нападателя е на една линия със защитника, то тогава няма да има засада.

Промяната може да бъде направена чак след края на сезона, когато по традиция се събира международният борд по правилата. Той е единствената институция, която има право да променя или да коментира правилника. Решенията му влизат в сила веднага.

Предложението на ФИФА ще бъде дискутирано на заседанието на борда на 29 февруари в Северна Ирландия. Ако бъде прието, ще влезе в сила от 1 юни. Бордът се състои от 8 човека, като половината от тях са представители на Великобритания, а останалите са на ФИФА. Всяко решение трябва да получи 6 гласа, за да бъде прието. Всички членове на борда трябва да присъстват на заседанието.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Pavlin

    7 3 Отговор
    Сега ще стане същата работа, само че ще се мерят сантиметри дали има просвет :D
  • 2 Deborg

    11 0 Отговор
    Много пред защитника си,разперваш ръка,която да го допре в момента на удара и...няма засада:))
  • 3 Златен

    8 0 Отговор
    Абсолютно прав е предния пишещ! Определянето на засада е най- сложния момент във ВАР. Както и да го измислят винаги ще има спорни ситуации.
  • 4 да де

    16 2 Отговор
    А защо трябва изобщо да има засада??? Головете са солта на играта, а и отборите са с еднакъв брой играчи така, че да си правят сметката кой къде гледа и дали е изпуснал някой зад гърбът си.

    Коментиран от #5

  • 5 Бензема

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    Хахаха, верно бе. А защо трябва и фалове да има?!?! Нали са по равно играчите.... шутове-тупаници.... и всеки ще си прави още повече сметката, дали има някой около себе си!

    Коментиран от #7

  • 6 1234

    4 0 Отговор
    Трябва да се въведе като във хокея ЗОНА. При навлизане на топката в 20 метровата зона до вратата да няма засада. Не може на подаване, което е извършено от 5 м от голлинията да се вдига засада.
  • 7 да де

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бензема":

    Мисля, че в случая става реч за игра, а не за война или бъркам.
  • 8 Златан

    5 0 Отговор
    Според мен определящо за засада трябва да е положението на краката независимо останалите части на тялото т.е засада да се свири само ако крака или по-точно ходилата са зад защитната линия

    Коментиран от #9

  • 9 ибрахимович

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Златан":

    а коленце или глава /и с тях съм вкарвал/