25 Февруари, 2020 21:08 1 388 5

Забраниха на журналисти да пътуват с Лудогорец в Милано и да посрещат отбора на летище “София”

  • интер-
  • лудогорец-
  • лига европа-
  • коронавирус

Разградчани вземат епидемиолог за мача с Интер от Лига Европа

Забраниха на журналисти да пътуват с Лудогорец в Милано и да посрещат отбора на летище “София” - 1

Български епидемиолог ще пътува заедно с Лудогорец за реванша от 1/16-финалите на Лига Европа срещу Интер, съобщава bTV. Мачът ще се играе на стадион “Джузепе Меаца” в Милано, но на трибуните няма да присъстват фенове заради усложнената ситуация, свързана с коронавируса. Жертвите на болестта в областите около Милано са 7, а заразените са 229. Въпреки това от УЕФА разрешиха срещата да се проведе, а Лудогорец ще пътува за Милано утре (26 февруари) и ще се прибере веднага след мача.

Генерал Венцислав Мутафчийски - началник на ВМА и председател на националния щаб срещу коронавируса, потвърди пред bTV, че е провел разговори с отбора и е дал инструкции за престоя им в Италия. “Благодаря на техния изпълнителен директор, който ми се обади загрижен за ситуацията с отбора. Проведохме една много дълга беседа с конкретни инструкции - как да се спазва хигиената на придвижване със защитени уста и нос, как да се използват дезинфекционни средства и какви рестрикции да се наложат на отбора по отношение на поведението им извън играта. Те са съкратили своя престой. Това също е по наша инструкция. С тях ще пътува и наш епидемиолог. Трябва да ограничат контактите си. Има една такава максима, че пътуващи в разни засегнати райони, ако престоят 1 ден и ограничат контактите си, заплахата спада с около 80%. Както виждате мачът не е отменен, въпреки че ще е без публика. Самите власти в Милано са преценили, че би било крайна мярка да се премести на друг стадион”, разказа Мутафчиев.

Той обясни, че разходки из града в такава ситуация са неразумни, а играчите трябва да носят маски с висока степен на защита. “След като се прибере отбора, ние ще имаме грижата да ги посрещнем и да направим тестове. Вече имаме бързи тестове, които да могат да ни ориентират дали има някакво заразяване. Разбира се, те ще останат под наблюдение, но без карантина, ако не се е създала обстановка. Неслучайно с тях ще пътува наш епидемиолог, който ще следи. Той няма какво да ги лекува, но ще следи дали се пропуква тази защита и ще ни уведоми”, каза той.

След разговор с министър-председателят Бойко Борисов, председателят на кризисният щаб заяви, че журналистите получават забрана да пътуват с тима и да посрещат футболистите на летище “София”. “В последния разговор с премиера препоръчах и той се съгласи, че не трябва да пътува група журналисти. Не трябва да разширяваме кръга излишно от засегнати лица. Аз съм военен човек - това е забрана. Журналистите играете изключително важна роля за информиране на населението, за да се разбере какво трябва да направи всеки български гражданин. Сами разбирате, че излишно струпване на терминалите е неразумно”, заяви Мутафчиев.

Ако тестовете след мача в Италия на футболистите са положителни, то най-вероятно ще бъде отменен мача от Първа лига между Лудогорец и Арда на 1 март. “Изпращаме човек на място, който да бъде нашите очи и уши. Не че не вярвам, но те не знаят какво да направят. За това изпращаме нас човек да следи тези неща. Ако няма никакви подозрения за пропукване на дисциплината и взетите мерки и са отрицателни нашите тестове, нямаме как да забраним достатъчно”, каза още Мутафчиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бончо

    9 0 Отговор
    Сега тия рязани ритнитопковци ще ни докарат вируса.
  • 2 Разград

    8 0 Отговор
    Тия олигофрени с какъв акъл отиват в Италия, абсолютни дебили-самоубиици.
  • 3 Последния софиянец

    9 0 Отговор
    Тези ритнитопковци ще ни докарат вируса. Абсолютни идиоти. И тия лакоми свине от УЕФА си гледат само интереса. Това е престъпление.
  • 4 Дельо хайдутин

    10 0 Отговор
    Да идем на летището утре да спрем тези идиоти.
  • 5 БАБА

    0 0 Отговор
    Ще отидат да се осерат и после да ни насерат.