Last news in Fakti

18 Април, 2020 15:12 2 522 8

Балъков: Не е случайно, че при Славков и Вуцов имахме успехи

  • красимир балъков-
  • бфс-
  • иван славков-
  • иван вуцов-
  • футбол

В момента екс-националният селекционер се намира в Германия и както всички останали чака коронавирусната пандемия да отмине

Балъков: Не е случайно, че при Славков и Вуцов имахме успехи - 1
Снимка: БГНЕС

Красимир Балъков даде интервю пред Novapress.bg, в което бяха засегнати различни теми. В момента екс-националният селекционер се намира в Германия и както всички останали чака коронавирусната пандемия да отмине.

Ситуацията е доста деликатна. Световна пандемия от коронавирус. В момента къде те намираме и как ти виждаш изход от цялата тази ситуация, която няма нищо общо с футбола?
- Намирате ме в Германия, в моята къща. Чувствам се добре. Ситуацията навсякъде е една и съща. Трябва да имаме търпение, да сме дисциплинирани, да се пазим. Сигурен съм, че ако това го спазваме в продължение на още 20-30 дни, нещата ще се оправят и животът отново ще тръгне по нормален начин. Но трябва всички да бъдем много, много дисциплинирани. Без изключение.

След като ми казахте, че сте в Германия, няма как да не Ви попитам каква е ситуацията там. Казват, че е овладяна. Какви са мерките? Има доста заболели, да, но има и доста излекувани. Най-много излекувани от всички водещи страни в Европа реално.
- Знаете, че Германия технологично е най-напред от всички други държави, както и най-вече организационно. Това са основните принципи плюс реда и дисциплината, с които Германия е позната. Нормално е всичките тези фактори да играят роля при резултатите. Тук има най-малко починали хора от водещите страни и най-много оздравели. Има 80 милиона население и абсолютно всички се опитват да спазват правилата по стриктен начин.

Според Вас тази зараза може ли да се окаже пагубна за футбола като цяло, тъй като се говори, че има доста голяма вероятност немалко отбори да фалират?
- Не е приятно и не е комфортно за никой, не само за футболните отбори. И за всички бизнеси почти с изключение на много малки такива, в които няма толкова социални контакти и могат да работят на 100%. Но пък всяко едно лошо нещо дава възможност за нещо добро. Ако сме разумни, като отмине този коронавирус, и ако сме креативни и коректни, можем да използваме тази ситуация, защото не само при нас ще има проблеми. Ще има проблеми и във всички силно развити икономически държави. Всичко зависи от нас и нашите виждания, желания и амбиции.

А може ли коронавирусът да се превърне в едно добро зло за българския футбол и да започнат да се налагат повече млади български футболисти, след като е ясно, че повечето отбори залагат на чужденци?
- Това, което следя и виждам, е, че много от отборите у нас освобождават чужденците. Явно това ще бъде някаква тенденция, която така или иначе на фона на финансовата криза ще влезе в употреба. Ще бъде едно от хубавите неща, които могат да се случат в българския футбол. Но жалкото е, че трябва да дойде нещо такова, за да започнем да поглеждаме към собствените си кадри. Без чужденци е ясно, че не може, защото нямаме материал за амбициите на всички клубове, особено за водещите. Но трябва да налагаме младите футболисти по един добър и интелигентен начин. Мисля, че между 60-65% българи и 30-35% чужденци може да даде много добри резултати в българския футбол.

Предстои конгрес в БФС за избор на президент. Спекулира се кой ще е най-добре да поеме футболния съюз. Дали трябва да е футболен човек или по-скоро добър мениджър?
- Ако погледнете големите клубове и големите организации в света, ще видите каква е ситуацията. Ако вземете Байерн например, ще видите, че основните фигури са футболните фигури, но има и фигури от големия бизнес, които са добри бизнесмени, добри мениджъри. Хора, които са постигнали нещо в този живот. Нито едното само може да донесе успех, нито другото само може да донесе успех. Трябва да се намери здравословна смесица между двете неща. Но водещото трябва да бъде футболното, независимо, че има много изказвания на много президенти, че е време да дойде човек, който да е мениджър. Без спортните виждания няма как да функционира качествено футболният съюз. Вие си спомняте старото време, когато бяха Славков и Вуцов. Славков не е футболен човек, не е спортен човек. Вуцов обаче беше футболен човек. Бог да ги прости и двамата. Тогава имахме успехи. Винаги според мен футболното трябва да бъде водещо. Може винаги да се намери баланса. Дори единият да бъде президент, другият изпълнителен директор. В предишните години Славков беше президент, а Вуцов - генерален секретар, като той водеше футболния съюз и се занимаваше с футбола изцяло. По принцип може би президентът трябва да бъде мениджър с мениджърски функции и с доста опит във футболния бизнес и дори може да не е бил футболист. Но да е бил някой, който да е водил във футбола нещо. Навсякъде по света лигата си води първенствата, футболният съюз се занимава само с националните отбори. Защо да не се намери и тук този вариант? Да има президент на лигата, изцяло футболен човек. Именно човекът от лигата може да бъде изцяло футболен човек, а отделно президентът да бъде мениджър, който или има опит във футбола, или има човек до себе си, който е футболен човек. И президентът да има повече опит в мениджмънта.

Имаш богата треньорска кариера. Беше в Етър, след това и национален селекционер. През това време, в което работи в България, видя ли млад футболист, който има потенциал да направи наистина впечатляваща кариера?
- Те се знаят младите футболисти, няма смисъл да ги изброявам наново. Няма нещо, което да е отвънка, да е добро и да не е минало през младежкия или мъжкия национален отбор. Знае се кои имат качества като цяло. Помните, че дадох шанс на младия Мартин Минчев от Черно море. Имаше добър сезон с отбора си, има квалитет и качества. Но все още бе рано за него за влизане като титуляр в националния отбор. Пуснах го обаче и си изигра едно полувреме с националния отбор колкото можа. Имаме добри млади футболисти, повечето от тях играят в младежкия национален отбор. При младите се забелязва, че всеки един сезон се отличава. Няма млад играч, който две поредни години да бъде в топ състояние, защото са млади. Така е при всички млади футболисти. Има периоди, в които играят добре и са в добро състояние, но има и такива, в които не са добре.

Какви са твоите професионални планове? Би ли се върнал отново да работиш в България и при какви условия или би предпочел да работиш с чужд отбор?
- За мен като треньор трудно може да се даде отговор на такъв въпрос. Аз говоря доста езици и за мен светът е отворен. Зависи кой какво иска и какви разговори ще проведе с мен. В България съм винаги готов да се върна, но бих се върнал само в отбор, който иска да прави иновации, готов е да заложи на съвременния футбол, който е готов да работи със стратегия. Ако имам подкрепата на ръководителя сигурно ще се върна в България. Но ако е само нещо като работа изобщо няма да го мисля. Искам да работя със стратегия, да има перспектива и амбиции.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе Краси!

    21 2 Отговор
    Мотор като тебе на 200 години веднъж се ражда!Днешните футболистчета, лягат и стават с мисълта за НиЛо, и как да пеят по ю-туб Трепи-трепи!
  • 2 гунди

    3 10 Отговор
    Че то и при тебе като тренер постигнаха най -голямото си падение незнм дали и преди 9 ти септември е имало такова падение като при тебе..

    Коментиран от #3

  • 3 Що бе?

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "гунди":

    Стратега с този отбор, нямаше ли да има същите резултати? То се бие с футболисти, не с плеймейткаджиии!

    Коментиран от #6

  • 4 Спомняш ли си Бала

    1 0 Отговор
    При тебе България "победи" Англия с 6:0 на Уембли!Даа е и рома късметлийче!

    Коментиран от #5

  • 5 ЛЕВСКИ 1914

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Спомняш ли си Бала":

    А при Тройчо колко победихме Чехия в Прага?
  • 6 Не бе

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Що бе?":

    Хубчев с тия същите ни класира на бараж...не разбрахте ли че не става този за тренер..
  • 7 0R0

    2 1 Отговор
    И какви успехи имахме при Батето?! Класиране на едно Европейско първенство през 2004 г. и на Световното през 1998 - като и на двете ни направиха за резил. Най-големият успех през 1994 г. беше по времето, когато начело на БФС беше Христо Данов. Махнаха го, защото шопите не можеха да простят, че пловдивчанин се е оказал най-кадърният футболен президент. България ще стане нормална, когато София бъде извадена от държавата!
  • 8 Момчил Юнак

    3 0 Отговор
    Балъков беше велик футболист, но не става за друго, освен за играч. Като треньор се провали неколкократно с различни отбори, в т.ч. националния. Има достатъчно пари, да се оттегли от футбола. Да го запомним с хубавото.
    А Иван Славков е бил ватерполист национал, но Балъков и това не знае и говори смехории. Но друг е проблемът на Балъков, просто му липсват качества да е организатор и стратег от голям калибър. Това е вродено, или го имаш, или го нямаш. Време му е да се пенсионира.