Last news in Fakti

29 Юли, 2020 11:27 5 159 2

Майк Тайсън: Никого не съм насилвал, кълна се!

  • майк тайсън-
  • бокс-
  • затвор-
  • изнасилване

Великият боксьор излежа 3 години, върна се в спорта, стана световен шампион, но вече не бе същият

Майк Тайсън: Никого не съм насилвал, кълна се! - 1

Името на Майк Тайсън отдавна е станало нарицателно. Всеки е чувал за легендарния боксьор, „отхапал ухото“ и биещ се с чудовищна сила. Спортните му постижения са грандиозни -  най-младият шампион в тежка категория, един от най-коравите нокаутрьори на планетата, член на световната Зала на славата по бокс. Но най-голяма известност му донесоха отхапаното ухо на Холифийлд и безбройните му похождения извън ринга. Той е роден е в Ню Йорк, постоянно се забърква в скандали и попада в полицейските сводки. А голямото му криминално провинение вече е с давност 29 години.

През лятото на 1991-а Железния Майк е в отлично настроение, тъй като е победил Доновън Ръдок, с което прави още една крачка към връщането на шампионския пояс. Тогава спортистът води разгулен живот – пие, дрогира се и постоянно е по купони. На 18 юни Динозавъра е поканен на конкурса „Мис Черна Америка“, за да запише приветствена реч. През цялата вечер боксьорът флиртува с красавиците, привлечени от неговата невероятна популярност. Но вниманието му е фокусирано към младата Дезире Уошингтън. „В средата на първия дубъл я прегърнах и ѝ казах, че искам да се видим по-късно – разказва Майк. - Тя не беше против и не спираше да флиртува с мен.“

Късно вечерта двамата отиват в хотелската стая на боксьора и правят секс. И както казва самият Тайсън, още в лимузината започват да се прегръщат. После показанията им се разминават. Но при всички случаи боксьорът се държи неприлично. Дезире го моли да я изпрати до нейния хотел, а Майк отговаря с отказ и обиди. Вбесена девойката напуска стаята и моли шофьора на лимузината да я откара.

„Тя се тресеше от гняв и все повтаряше: Този за кой се мисли?“, спомня си жената-шофьор.

След седмица Тайсън е обвинен в изнасилване. А Дезире става героиня на медиите и не спира да дава интервюто. Дон Кинг, промоутър на Железния Майк, му обещава да уреди проблема. Но опитът да се даде голяма сума пари се проваля. И то по вина на мениджъра. Скандалът взима сериозен обрат и на Тайсън вече му трябва сериозен отбор от адвокати. Дон Кинг и тук се намесва. Мениджърът използва  неопитността на Майк и се договаря със своя адвокат Винъс Фулър. Той е добър специалист, но по финанси, а преди това не се е занимавал с подобни дела. Оказва се, че промоутърът му дължи пари и му подхвърля възможността да заработи от Тайсън.

Обвинението пък изобщо не е сигурно, че е имало изнасилване, защото прекалено много факти не са в полза на Дезире. Но всичко зависи от съдебния процес на 9 септември 1991 г.

Майк обаче има предчувствие, че ще го осъдят. В обвиненията присъстват формулировки като „извратени престъпни действия“ и „задържане със сила“, заради които е заплашен от 60 г. затвор. А делото се води в Индианаполис – градът, известен с особеното си отношение към тъмнокожите. Съдията Патришия Гийфорд е известна с прякора Палача заради нейната жестокост и непреклонност в решенията. На страната на обвинението работят все утвърдени адвокати, които получават възможност да си направят и име. А сред съдебните заседатели присъства само един тъмнокож, което особено разстройва Майк. Боксьорът е сигурен, че обвиненията са расистки. Защитата на Тайсън пък действа абсолютно бездарно и нищо не прави, за да обърне развоя на делото, въпреки че получава милиони долари. Фулър още в началото не харесва Динозавъра и по време на делото дори открито го нарича „животно и глупак“.

„Поведението ми беше малко нетактично – казва в заключителните си думи Майк. - Но никого не съм насилвал, кълна се! Нищо не съм направил! Съжалявам! Личният ми живот е лишен от свобода и заприлича на някакъв кошмарен сън. Тук съм не, за да искам снисхождение. Готов съм за най-лошото. Смесиха ме с калта, опозориха ме пред целия свят. Не съм пример за подражание. Не казвам на децата, че трябва да бъдат като Майк Тайсън. Само родителите винаги са най-добрият пример за подражание.“

И 12-те съдебни заседатели се събраха, за да издадат присъдата. А малко след това единодушно признаха Тайсън за виновен по повечето обвинения. Приемайки смекчаващи обстоятелства и други фактори, съдията осъди Тайсън на 6 г. затвор. Обжалване му бе отказано. Великият боксьор излежа 3 от тях и получи предсрочно освобождаване. Върна се в спорта, стана световен шампион, но вече не бе същият Майк Тайсън. Той загуби бързина и сила и не успя да възстанови някогашната си страховита форма. Последваха нови загуби от Холифийлд, нови проблеми със закона и много други.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dsсса

    8 1 Отговор
    Майк Тайсън никога не ми е бил любимец, точно обратното. Но обичам истината повече, отколкото недолюбвам него. Значи миската отишла доброволно в стаята му през нощта, доброволно се съблякла гола, свършили работата и тя казала "ох, беше прекрасно, ама аз не исках, ще те съдя". И Тайсън дори не я е ударил! Аз съм най-спокойният човек, който съм виждал, но сигурно не бих се сдържал в такава ситуация.
  • 2 ник

    1 4 Отговор
    каква логика имаш, гхахха да не ти завиди човек,.. от коя дупка си излязъл ти такъв >? :Д :Д