19 Август, 2020 13:51 2 619 8

От Формула 1 обявиха най-бързия пилот за последните 40 години

  • аертон сена-
  • формула 1

Използван бе изкуствен интелект, за да се сравнят представянията на пилотите в квалификациите

От Формула 1 обявиха най-бързия пилот за последните 40 години  - 1

Аертон Сена е най-бързият пилот за последните 40 години във Формула 1. Това обявиха на официалния сайт на надпреварата, след като бе завършен едногодишният проект с лабораторията Amazon Machine Learning Solutions. Използван бе изкуствен интелект, за да се сравнят представянията на пилотите в квалификациите, за да се постигне уникален ранкинг, който в крайна сметка не зависи от болида.

Проектът "Най-бързият пилот" е бил под ръководството на директора на информационните системи на Ф1 Роб Смедли, а са работили още директорът на телевизионни предавания и медии Дийн Лок, както и главният учен на лабораторията д-р Прия Понапали.

Намерени са начини да се отчетат проблеми с болидите, промени във времето и дори възрастта на пилотите.

"С изкуствения интелект има много възможности за прилагане на технологиите при решаването на сложни проблеми. Тук решихме да решим един спор, който занимава феновете от години", коментира д-р Понапали.

Ето челната двайсетица:

1. Аертон Сена

2. Михаел Шумахер +0,114 сек.

3. Люис Хамилтън +0,275 сек.

4. Макс Верстапен +0,280 сек.

5. Фернандо Алонсо +0,309 сек.

6. Нико Розберг +0,374 сек.

7. Шарл Льоклер +0,376 сек.

8. Хейки Ковалайнен +0,378 сек.

9. Ярно Трули +0,409 сек.

10. Себастиан Фетел +0,435 сек.

11. Рубенс Барикело +0,445 сек.

12. Нико Хюлкенберг +0,456 сек.

13. Валтери Ботас +0,457 сек.

14. Карлос Сайнц +0,457 сек.

15. Ландо Норис +0,459 сек.

16. Даниел Рикиардо +0,461 сек.

17. Дженсън Бътън +0,462 сек.

18. Роберт Кубица +0,463 сек.

19. Джанкарло Фисикела +0,469 сек.

20. Ален Прост +0,514 сек.

В подреждането разбира се има сериозни изненади. Като например осмото място на Хейки Ковалайнен и деветото на Ярно Трули и това доказва през миналия сезон колко много Ферари изостана от конкурентите си.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 30 GB /sek

    1 2 Отговор
    ПРАХОСМУКАЧКАТА ЗАСМУКА ФЛАШКАТА..
  • 2 DIESEL SMOKE

    21 1 Отговор
    ШАПКИ ДОЛУ! ! ! НАЙ-ДОБРИЯТ И ВЕЛИК ПИЛОТ, EVER! ! ! ДА ПОЧИВА В МИР!
  • 3 антрашпиц

    7 6 Отговор
    Страаашшшна класация,няма що...Ярно Трули по-бърз от Ален Прост..!!? Голем смех..На времето имаше нещо като виц :Че гетата спират Сена за превишена скорост и го питат--Бързо караш,да не се мислиш за Ален Прост.А той им отвърнал--Не,аз съм Аертон Сена...
  • 4 Лелее

    9 2 Отговор
    Ми той БЯЛ бе ?’
    Сега лигльото Хамилтън ще нададе вой ?
    Ще трябва пак да му удвояват заплатата !
    Как може Бял да е най - бърз ?
    “Дискриминация “....
  • 5 Дидо

    8 3 Отговор
    Мика Хакинен къде е ..... има световни титли тоя човек !!!! Тука има поне 14 човека където няма как и да сънуват за световна титла камо ли за нещо друго ....! Какво са тия класации от велосипедисти ли се правят не знам.... да отбележа,че не съм фен на Хакинен,ама като се прави нещо да се прави малко по сериозно иначе ставате смешни !!!!!
  • 6 1234578

    6 2 Отговор
    Тази класация е менте, няма го Найджъл Менсъл. А той и Прост, който е на 20-място са побеждава Аертон Сена в директен сблъсък.

    Коментиран от #8

  • 7 Бачо Киро

    6 2 Отговор
    Вие така, преди да коментирате и да си напишете глупостите, поне четете ли за какво става въпрос? Става въпрос за бързина, определена чрез алгоритъма, който се ползва и в отборите от Ф1, с елиминирате на данните на автомобила. Никъде не играе роля колко титли имат, колко победи и тн. Титлите и победите не са резултат от бързината на пилотите по време на квалификационните обиколки .... Големи сте бастуни ...
  • 8 Бачо Киро

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "1234578":

    Ко речи? 1991 Сена преби Найджъл, хем Найджъл от 1991 вече караше най-напредналата кола още от състезанието в САЩ, което беше първото за сезона. През 1992 уилямсът просто нямаше стигане след всичките подобрения по активно окачване и тн .... Уилямс имаха над 2 секунди разлика в обиколките от следващите, които бяха МакЛарън МП4/7, да не говорим за останалите ... Найджъл никога не е бил нещо особено, без унищожителен гап в перформънса на колата въобще нямаше да вземе нищо ... Сена дори все пак му открадва 3 състезания, Бергер 1, Шумахер 1 ... (и не е отпаднал при всичките). Култард много хубаво си е казал, какъв пилот е Менсъл ... Отиде, врътне няколко обиколки и заминава да играе голф ... Сена ще влезе да чуе тест пилотът какво има да каже, Шумахер и той ще седне да развие колата ... Менсъл си е абсолютен турист, ти искаш да е в списъка ... Затова и го няма, понеже характеристиките на автомобилите се изваждат от алгоритъма ...