Last news in Fakti

29 Август, 2020 15:18 3 482 0

Новак Джокович опитва да създаде Асоциация на професионалните тенисисти

  • новак джокович-
  • тенис на корт-
  • тенис-
  • асоциация-
  • васек поспишил

Досега тенисистите никога не са се обединявали в подобна организация

Новак Джокович опитва да създаде Асоциация на професионалните тенисисти - 1
Снимка: БГНЕС

Водачът в световната ранглиста Новак Джокович и бившият член на топ 30 Васек Поспишил опитват да създадат асоциация на професионалните тенис играчи, съобщава "Асошиейтед Прес".

Двамата са изпратили писма до останалите играчи в професионалния тур, в които са предположи идеята за формиране на организация, която да представлява тенисистите и да защитава правата им.

Досега тенисистите никога не са се обединявали в подобна организация, но подобни профсъюзи не са чужди за спортовете в Северна Америка.

"За разлика от много други професионални спортове, мъжкият професионален тенис никога не е имал представително тяло, съставено от играчи за другите играчи", се казва в писмото на Джокович и Поспишил.

Състезанията по тенис при мъжете се организират от Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП), а тези при жените от УТА (Женската тенис асоциация). В началото на годината 20-кратният победител в турнирите от "Големия шлем" Роджър Федерер призова в Туитър за обединението на двете организации.

Джокович и Поспишил предлагат създаването на Асоциацията на професионалните тенис играчи (ПТПА), чието ръководство да е от до девет човека, които да се преизбират ежегодно. Асоциацията трябва да обедини играчите от топ 500 в света на сингъл и топ 200 на двойки при мъжете. Тя ще има двама президенти, като техният мандат, за разлика от този на останалите членове, ще бъде двугодишен. 33-годишният сърбин Джокович и 30-годишният канадец Поспишил предлагат те да бъдат първите двама президенти на организацията. Освен това играчите ще трябва да внасят и годишен членски внос, който ще бъде в размер от 1500 долара за най-високо класирането до 75 долара за тези след 400-ното място в класацията.

Канадецът Милош Раонич, който тази вечер ще играе с Новак Джокович във финала на турнира "Western & Southern Open" в Ню Йорк, вече обяви, че ще подкрепи предложението на Джокович и на сънародника си Поспишил.
 


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА