Last news in Fakti

30 Август, 2020 11:16 3 253 7

33 години от златния ден за българската атлетика

  • стефка костадинов-
  • лека атлетика-
  • рекорд-
  • спорт

Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за най-великата в историята на тази дисциплина

33 години от златния ден за българската атлетика - 1
Снимка: БГНЕС

Вече 33 години Стефка Костадинова е ненадмината на световния скок на височина.

На 30 август 1987 г. в Рим българката спечели първата от двете си титли на планетата на открито, но го направи блестящо – с 209 см - световен рекорд. От тогава нито една жена не е надскачала примата на родния спорт.

Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за най-великата в историята на тази дисциплина.

Тогава, едва 22-годишна, Стефка бързо си е осигурила абсолютно превъзходство в дисциплината и побеждава навсякъде. Голямото шоу обаче предстои. Всичко е подбрано като в приказките: мястото – Вечния град, времето – точно на световното първенство, пред камерите и  погледите на милиарди зрители по целия свят. Всичко за магията е готовo.

Сякаш за да се засили ефектът от предстоящото уникално постижение, атракцията на Стефка се предхожда един турболентен световен рекорд в бягането на 100 м. Бен Джонсън взривява трибуните, но публиката тепърва предстои да види след минути нещо също толкова гениално, но много по-трайно. Нещо, което ще остане да блести десетилетия наред. Световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 см.

И за да е всичко като по конец – Стефка прави своя „скок на живота“ пред очите на своя кумир. Миг след кулминацията на вечерта, камерите показват на трибуните сред зрителите Сара Симеони, олимпийската шампионка от Москва 1980 г. аплодира от сърце момичето, което я боготвори, припомня bgathlеtics.com.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съгласен

    26 0 Отговор
    Велика, велика, ненадмината, уникална. Само като си спомним, колко много успешни опити има над 2.00 метра, поклон.
  • 2 от нея ли идва израза?

    16 0 Отговор
    Вдигна високо летвата!
  • 3 РЕАЛИСТ

    10 5 Отговор
    Поздравления за Стефка. Имаше държава, имаше и спорт.На едно състезание в Дармщат треньора и ме помоли и дадох вода на Стефка. Наградата бе ново БМВ. Стефка не спечели, но почувствах уважението на немците.
  • 4 Дедо Пенс

    3 4 Отговор
    Тогавашният и мъж и треньор не трябваше да я спира !!! Щеше да постави още по-уникален рекорд !

    Коментиран от #5

  • 5 Big bulgarian boss

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Дедо Пенс":

    Да бе братле много ясно , щеше да скочи до луната , че после не можем да дия намерим
  • 6 Хасан

    0 2 Отговор
    Аз през 96-та като гледах скока й за злато в Атланта си ударих злобарка за нейно здраве.
  • 7 голям праз

    1 2 Отговор
    Цял живот на гръб тая `самокодната върлина.`...