Last news in Fakti

6 Ноември, 2020 18:35 4 513 12

Загубата на ЦСКА в Швейцария бе очаквана, но защо Моралес да не получи шанс?

  • цска-
  • даниел моралес-
  • йънг бойс-
  • беноа кое-
  • любослав пенев-
  • любо пенев

Даниел Моралес изпълнява някои от препоръчителните критерии за треньор на ЦСКА

Загубата на ЦСКА в Швейцария бе очаквана, но защо Моралес да не получи шанс? - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

ЦСКА загуби очаквано визитата си на Йънг Бойс късно снощи. Който твърдо е вярвал в обратното е прекалено голям оптимист за моментните възможности на ''армейския'' тим и не е хвърлял око на швейцарския футбол през последните години.

Швейцарците се нуждаеха на всяка цена от тази победа, тъй като ясно осъзнават, че след Рома те са най-сериозният отбор в групата и възможността да излязат от нея е повече от реална.

Всъщност, в българския отбор трябва да са щастливи, че се срещнаха с Йънг Бойс сега, а не например миналата година, защото тогава шансовете им за успех щяха да са още по-малки. ''Младите момчета'' са силен отбор, с добър треньор и далновидна клубна политика на всички нива. Имат три поредни шампионски титли на своята страна и пробив в групите на Шампионска лига наскоро, като след прекъсването заради пандемията от коронавирус ''жълто-черните'' допуснаха повече неприятни изненади в представянето си. За пример можем да дадем, че датският Митдиланд, който преди това се справи с Лудогорец, отстрани по пътя си към групите на Шампионска и Йънг Бойс след убедително 3:0. Това през миналата година доста трудно щеше да се случи.

Персонално за снощната загуба на ЦСКА с 0:3 можем да маркираме няколко неща.

Централните защитници на ЦСКА са далеч от стабилното представяне. Докато Валентин Антов се представя на приливи и отливи и за играта му е важно с кой си партнира на терена, то Юрген Матей затвърди негативните впечатления за себе си. Престоят му в ЦСКА до момента е белязан от индивидуални грешки (някои от тях скандални), в почти всеки мач, в който участва, а това коства на ЦСКА и загуба на точки. На този етап трансферът му може да се разглежда като провал, но той не е на сметката нито на Стамен Белчев, нито на Даниел Моралес, а на тази на главния мениджър Стойчо Стоилов. Ако той го е привлякъл, разбира се, защото начинът, по който функционират ''червените'' не е много ясен за спортната общественост.

Освен това, в ЦСКА липсва и още един класически дефанзивен полузащитник като Амос Юга. Колкото и добре да се справя Жеферсон там в последно време, несериозно е да разполагаш само с него като опция. А когато се контузи... Резултатът е налице.

Може би единственото, за което може да бъде винен Даниел Моралес, по отношение на снощната загуба, е това, че ЦСКА през целия мач имаше твърде непредпазлив подход, който не почива на кой знае какви футболни аргументи, за което трябва да се вземе предвид това, че този отбор на ''червените'', в голяма си част, е нов.

След края на мача в социалните мрежи веднага ''заваляха'' изказвания, че ''треньорът не става'', ''не може без треньор'', ''трябва сериозен треньор''. Фундаментална грешка е да се съди за качествата на един треньор от един мач, независимо какъв е изходът му. Ако съвременните компании уволняваха за един слаб работен ден, не знам къде щеше да му излезе краят. Още повече, че след равенството 0:0 с Рома Даниел Моралес беше превъзнасян. Което, както споменахме, също е грешка.

Загубата от Йънг Бойс снощи олицетворява няколкогодишната недалновидна политика на настоящото ''армейско'' ръководство. Нов отбор, класирал се с голяма доза късмет индивидуални проблясъци в групите на Лига Европа, а също и благодарение на ДНК-то си на евробоец. Но нов отбор, без яснота за треньорския пост и никаква стратегия за бъдещето. Или има такава, но от ЦСКА упорито я пазят в тайна от фенове и медии.

Ръководителите в този клуб не само, че не могат да направят добър избор за поста старши треньор, или защо пък не и мениджър в английски стил, но и не защитават изборите си публично. Следва уволнение след уволнение и текучество на футболисти. Но тази тема е твърде дълга, болна за ''червените'' фенове и характерна за футбола ни като цяло. С много малки изключения.

Актуалният въпрос сега е ще получи ли шанс Даниел Моралес. А защо да не получи, след като вече доста по-спорни имена като Крушчич и Белчев се поупражняваха?

Даниел Моралес изпълнява някои от препоръчителните критерии за треньор на ЦСКА. В България е от вече 18 години, познава много добре българския футбол и е бивш играч на клуба. На всичкото отгоре вече няколко години работи в ЦСКА - като треньор на юношески формации и на два пъти като помощник на Стамен Белчев в първия тим на 31-кратните шампиони на България. Бразилецът, който като като футболист се състезаваше като дефанзивен халф, през миналия футболен сезон спечели титлата с момчетата до 19 години на ЦСКА. А това, макар и не на ниво мъжки футбол, си е успех.

Моралес е и изключително трудолюбив. А от малко по-стари негови интервюта може да се стигне до извода, че е честен и скромен човек. Разбира се, последното няма да му върши работа на тренировъчния терен. Дори напротив, именно скромността, която може да прелива в мекушавост спрямо малката ''армия'', която ръководи, би могла да му попречи да се реализира като успешен в треньорската професия. Независимо дали ще води ЦСКА или някой друг отбор.

Другият въпрос е каква е алтернативата му и има ли смисъл от нея сега. Любослав Пенев... този филм вече сме го гледали цели три пъти и краят не беше щастлив. Забравилите могат да си припомнят предпоследния епизод от последния филм - полуфиналът за Купата на България с Ботев (Пловдив) през 2019 г.

Беноа Кое? Първо ФАКТИ писа за този вариант, а на другия ден и други медии ''получиха'' тази информация. Но така или иначе той вече е малко вероятна опция. А дори и да се случи, Беноа Кое ще е поредното ново начало за ЦСКА, трето в рамките само на няколко месеца. И със сигурност ще му е необходим сериозен кредит на доверие, обвързан с време. Точно в това е разковничето на евентуалния бъдещ успех - доверие и подкрепа за треньора. Най-лесно е властимащите на ''Българска армия'' да погледнат как го правят в Йънг Бойс, ако не вярват на журналистически и фенски съвети.

Който и да е треньор на който и да е отбор, дори и да не е точният човек, има нужда от време, за да предаде и наложи идеите си. Какво ще направят от ЦСКА този път предстои да видим. Но ако продължат да въртят едни и същи имена, или да водят крайно неподходящи такива, които след това бързо да освобождават, в един момент на феновете ще им писне и управлението на Гриша Ганчев няма да се запомни с почти нищо добро.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    4 0 Отговор
    До кога ще има Българси футбол той умря отдавна .
  • 5 Отворко

    13 2 Отговор
    Моралес не е за ЦСКА.Да губиш 3:0 първото полувреме и смяна да направиш чак в 72 мин. е липса на елементарен треньорски нюх и умения.А отбора играеше като аматьорски такъв-всеки сам се опитваше да реши нещата,като излишно техничареше и боравеше с топката продължително,без идея за атака.

    Коментиран от #6

  • 6 фен

    12 5 Отговор

    До коментар #5 от "Отворко":

    Да твърдиш, че загубата на ЦСКА била безусловно очаквана в Швейцария, след като само преди 2 седмици същия надигра по особено категоричен начин най известния швейцарски отбор е леко казано несериозно.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Левски 1914

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "фен":

    А сериозно ли е да викате на Литекс тире Цска?

    Коментиран от #12

  • 8 Батко

    8 0 Отговор
    На ЦСКА му трябва авторитетен и авторитарен треньор за да вкара в ред обявилите се за "звезди" туристи. ЦСКА не играе като отбор, без идея и стил.
  • 9 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "фен":

    кой надиграли ? левски в европа излезе с 17 на 1 цска още са на 0 те нямат отбелязан и един гол от кумова срама
  • 10 Левскар

    2 3 Отговор
    Литекс си повярва твърде много,ЦСКА умря 2016

    Коментиран от #11

  • 11 Лески се обеси

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Левскар":

    Ами и лески умря на бесилото и си остана лески1914 собственост на Пешо кучето ,ама вие си направихте чисто нов тумор лески софия и започнахте от начало ,ама в говеждите кратуни си живеете в един измислен подхуенски филм
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.