Last news in Fakti

17 Декември, 2020 09:37 8 869

Легендата Серафим Тодоров: Кобрата не показа типичния си спортен хъс

  • серафим тодоров-
  • сарафа-
  • бокс-
  • кубрат пулев

Сарафа говори пред Betenemy за двубоя на Кубрат Пулев с Антъни Джошуа, за бокса като цяло у нас, както и за предстоящия обединителен мач на Джошуа с Тайсън Фюри

Легендата Серафим Тодоров: Кобрата не показа типичния си спортен хъс - 1

Серафим Тодоров е една от най-големите легенди на българския бокс. Трикратен световен и европейски шампион. Считан за неповторим талант в българския бокс и последният, който победи на ринга легендата Флойд Мейуедър. Сарафа говори пред Betenemy за двубоя на Кубрат Пулев с Антъни Джошуа, за бокса като цяло у нас, както и за предстоящия обединителен мач на Джошуа с Тайсън Фюри.

- Какво ти е мнението за двубоя между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа?

- Не видях активност и спортна злоба от Кобрата. Трябваше да има повече хъс за световната титла. Той е доказал в други мачове, че има, но този път не успя. Трябваше да води играта, какво като срещу него е Джошуа. Трябваше да покаже българската сила в бокса. Нямаше как да стане само с ляв десен прав. Очаквах по-сериозен подход и да се види, че търси титлата. Трябваше да бъде доста по-активен.

Джошуа е много експлозивен боксьор, бърз. Разчита повече на нокаути и затова трябва да се търси как да се покриеш, да се движиш повече и да си по-активен. Джошуа има мощен удар и ако не може да удари бързо, кляка. Измаря се бързо и става неадекватен. Кобрата трябваше да се покрие, когато трябва и да бъде по-активен - да влиза, да мачка, да се пуска в размяна на удари. Кобрата има по-здрава глава и е по-сериозен от Джошуа. Англичанинът бързо кляка. Кубрат можеше да използва моментите и да стане новия световен шампион. Не видяхме и достатъчно увереност в него. Но да е жив и здрав, постигна много. И му благодарим! Той е рекламата на бокса в България, гордеем се с него.

- Дали ще се завърне или ще приключи с бокса?

- Като приятел казвам, че годините вече си тежат - по-добре да спре. Няма какво да гони повече. Има хубава спортна зала, нека прави боксьори и да си почива.

- Един друг твой приятел беше в залата - Флойд Мейуедър...

- Джошуа и Мейуедър са много близки. Антъни веднага отиде при него. Флойд го съветва много.

- Мейуедър може да му помогне много и от маркетингова гледна точка

- Да. Живот и здраве и на мен ще помогне. Българи от Америка, които са близки с него, правят сега документален филм за мен и за моя живот. Доколкото разбрах точно Мейуедър иска този филм. Ще бъде за целия ми живот, почваме сега февруари. Само да мине тази пандемия, че много неща срути. Бог да ни пази.

- Ти сега с какво се занимаваш?

- В момента съм в Германия. Станах дядо за четвърти път преди седмица. Все момченца. Много съм щастлив, дойдох да ги видя тук. Гледам обаче, че и тук в Германия няма усмихнати хора. А аз искам всички да са щастливи, усмихнати. Ако имах власт и пари щях да отгледам света. Такава душа имам. Семейството ми е добре, но аз не съм егоист и искам цялото човечество да е добре. Гледам ги - работят, прибират се смазани хората, некомфортно им е.

- А имаш ли амбиции да направиш някой от внуците боксьор?

- Имам. Сега ги поучавам, държа им лапи, казвам как да посегнат и ударят. Явно генът им е такъв. Най-големият има спортна злоба и стои добре. И големият на сина ми също. Няма да се успокоя, докато не ги направя големи боксьори. Но като гледам накъде върви света... не знам. Дано мине всичко, но аз знам едно - само Бог може да сложи ръка и да каже край на тази ситуация.

- Напоследък се заговори за Йосиф Панов, че е следващата ни голяма надежда в професионалния бокс. Гледал ли си негови мачове?

- Казаха ми за него, но не съм го гледал. Виждам, че е симпатично, скромно момче. Но не знам как се движи, как посяга, какъв му е стилът. Но от това, което чувам, може би ще стане голям боксьор. Трябва да го видя, за да преценя. Гледам малко, че хората около бокса в България не са много в час. Не ми допадат част от треньорите, не знам дали са били в бокса. Аз не съм ги срещал.

Дано имаме наши момчета, които са силни и на високо ниво в бокса. Да държат традицията ни и да се чува за нас. В България талант има много.

- Покрай Кубрат Пулев малко забравихме за Тервел Пулев. Напоследък не е имал мачове.

- Трябва неговите промоутъри да са по-сериозни, да му намират мачове. Без мачове не става нищо. Когато не се биеш редовно забравяш много неща. Навремето аз правех по 30-35 мача и отделно целогодишно спаринги. Вградено ми беше в душата да се боксирам всеки ден. Постоянно - лагери, тренировки, турнири. Касапница беше. Трябва да гласят повече двубои на Тервел. Да гледат класациите и да търсят срещи с тези на високите места.

- Да поговорим и за очаквания обединителен двубой за титлата между Джошуа и Тайсън Фюри. Какво очакваш от него?

- О, Тайсън Фюри е магьосник! Такъв талант не се вижда често. Страхотен е - такъв талант, бързина, сила. И при това тежка категория. След Кличко това е вторият боскьор, който ми е на сърце. Кеф ми прави да го гледам колко е хитър. Ще направи смешен Джошуа. Ще го бие много. Аз бях като него - удря и не могат да го ударят. От мен да знаете - предварително ви казвам, че Фюри е истинският боксьор и ще смачка Джошуа. Знае как да стъпи, да подходи. Посяга на 100% да удари, а не хаотично. Много боксьори просто посягат, а той го прави, за да удари. Изключително подвижен е, не знам как тренира и как го прави, но е фантастичен. Има хора като него, като мен - боксът ни е в кръвта. Вродено ни е. Това е дарба от Бога. Има хора, които тренираха като луди, но не можеха да направят това, което аз правех с малкото. Това сме докоснати от Бога боксьори.