23 Януари, 2021 19:52 2 276 12

Притеснително: Барселона всеки момент може да фалира

  • барселона-
  • финансови проблеми

От клуба са поискали да забавят плащанията си към редица кредитори

Притеснително: Барселона всеки момент може да фалира - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Отборът на Барселона е поискал от редица големи банки да позволят на клуба да забави изплащането на дълга си, за да може той да не изпадне в несъстоятелност, което е сериозна тревога за привържениците на клуба.

Според „El Confidencial“, „каталунците“ са поискали от банки като „Goldman Sachs“, „Allianz“, „Barings“, „Amundi“ и „Prudential“ освобождаване от отговорност за изпълнение на финансови задължения, които са на стойност от около 178 милиона британски лири. Съобщава се, че испанският тим има отрицателен оборотен капитал от 535 милиона паунда, като още 89 милиона паунда се дължат на други кредитори.

През сезон 2019/2020 Барселона обяви, че се очаква да бъде първият клуб, който минава границата от 1 милиард паунда приходи. Но тази сума е била вече изразходвана заради пандемията от коронавируса. Миналият октомври клубът обяви, че дълговете са се удвоили, като се притесняват за нови финансови резултати през сезона.

„Marca“ разкрива, че дългът на клуба е нараснал от 193 милиона до 434 милиона паунда за 12 месеца от юни 2019 до юни 2020 година. В резултат на това клубът намали част от заплатите на първия отбор. Клубът все пак имаше известни приходи в размер на 71 милиона паунда заради продажбите на Нелсон Семедо, Артур, Иван Ракитич и Марк Кукурея.

Миналото лято в клуба имаше сериозни сътресения заради желанието на звездата на тима Лионел Меси да напусне след спор с тогавашния президент Хосеп Мария Бартомеу. Аржентинецът опита да си тръгне като свободен агент, но ръководството оспори това и заяви, че той има клауза за откупуване, която трябва да бъде платена, за да може той да си тръгне. В крайна сметка Меси реши да не дава „каталунците“ на съд и остана, а Бартомеу подаде оставка.

Заплатите на играчите погълнаха по-голямата част от бюджета на клуба, като временният президент Карлос Тускетс по-рано разкри, че възнагражденията на играчите са били 70 процента от общия наличен бюджет.

Барселона трябваше да избере нов президент в началото на тази година, но изборите бяха отложени в резултат на пандемията от коронавируса. Следващият президент и новия съвет ще трябва да се справят с тежката финансова ситуация, като 420 милиона евро от този дълг ще трябва да се платят през следващите 12 месеца.

Това е нещо, което клубът не може да си позволи в момента и затова вероятно ще е необходимо скъпо преструктуриране на тези дългове, което ще хвърли клуба в по-нататъшна финансова дупка.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    15 2 Отговор
    Споко новото име ще е БарЦелона....

    Коментиран от #3

  • 2 мангър

    13 2 Отговор
    Споко ще сложат едно тире!
  • 3 Чичо

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    То и сега е Барцелона, освен ако Испанците не са се научили да казват буквата С 😂
  • 4 Шуши

    10 0 Отговор
    Нищо Баце ще ги купи и ще ги докара в бистрица 😂
  • 5 Питащ

    5 0 Отговор
    Добре де, къде е техния бойко, къде е тяхната Мутра бойко,
    който да нареди на някой бизнесмен да изсипе рога на изобилието в клуба и после да му отнеме бизнеса?
  • 6 Сандо

    8 0 Отговор
    Има едни 30-40 клуба,които ако фалират,ще бъде истинско благо за футбола.
  • 7 жоро

    7 0 Отговор
    Най-добре е да ипотекират Камп Ноу в някой фирма за бързи кредити и да се приключва тая драма.

    Коментиран от #8

  • 8 ицо

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "жоро":

    Стадиона и да го ипотекират няма да им стигнат парите да покрият дълговете си,май и лео меси ще трябва да влезе в ипотеката,ама първо ще трябва да го навият да преподпише.
  • 9 Без име

    1 1 Отговор
    Време му е
  • 10 Хаха

    8 0 Отговор
    Добре де,толкова години печелят милиони евро тв права ,реклами и други глупости и не могат да изкарат и шест месеца без да играят.Каксо излиза че нямат нищо всичко е на банките.Да им дават играчите си и готово.70%от бюджета за заплати?????
  • 11 Всички знаят

    5 0 Отговор
    Ами, да! Това е бизнес на един крак! Няма ли приходи, според разходите, умира! И у нас е така !
  • 12 София

    0 0 Отговор
    наливайте им милионите на играчите, после подсмърчайте