26 Май, 2021 13:32 3 934 2

Обмислят промяна във Формула 1 заради Льоклер

  • шарл льоклер-
  • формула 1-
  • правила-
  • квалификация

Състезателният директор на Формула 1 Майкъл Маси обяви, че той и колегите му от ФИА обмислят промяна на правилата в квалификацията

Обмислят промяна във Формула 1 заради Льоклер - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Формула 1 обмисля промяна в правилата за провеждането на квалификациите, за да спре повторение на случилото се с пилота на Ферари Шарл Льоклер. Младият монегаск записа най-добра обиколка в края на третата част от квалификацията, до чийто финал оставаха няколко минути. Шарл излезе за последен опит в самия край, надявайки се да подобри постижението си, но допусна грешка по тесните улици на Княжеството и се заби в предпазните ограждения.

В Монако това автоматично доведе до спиране на квалификацията, но в същото време всичките му съперници от останалите отбори, дори и съотборникът му в Скудерия Карлос Сайнц, загубиха шанс да му отговорят и трябваше да прекратят бързите си обиколки. Разбираемо, всички те изразиха бурно разочарованието си, но трябваше да се примирят със случилото се.

Състезателният директор на Формула 1 Майкъл Маси обяви, че той и колегите му от ФИА обмислят промяна на правилата в квалификацията, които да елиминират възможността всичко това да се повтори. Идеята е подобна на тази в американските серии Индикар, както и други шампионати, където, ако пилотът, записал най-бърза обиколка, предизвика червени флагове и спиране на сесията, а в някои случаи дори само жълти, то най-доброто му време се анулира.

По този начин ще се гарантира, че пилот, който е повел в класирането преди финала на квалификацията, няма да има възможност да защити първата си позиция, като не позволи на останалите пилоти да подобрят постижението му. Подобни ситуации в Монако са се случвали не веднъж или два пъти.

Най-известният от близкото минало е случаят с Михаел Шумахер и „паркирането“ на болида на Ферари на завоя „Разкас“ през 2006 година. Тогава обаче седемкратният световен шампион бе наказан за това, че попречи на основния си съперник Фернандо Алонсо да подобри най-доброто му време. Резултатите на Михаел бяха анулирани и той трябваше да стартира в Монако от алеята пред боксовете.

Друг известен случай е този на Нико Розберг от Мерцедес, който през 2014 година попречи на тогавашния си съотборник Люис Хамилтън. Световният шампион от 2016 година блокира гумите си при спирането за завоя „Мирабо“, не успя да завие и мина през зоната на сигурността. Така пилотът на Мерцедес предизвика развяването на жълти флагове, при което Хамилтън загуби възможността да подобри времето му.

Нико обаче не получи наказание от стюардите, които прецениха, че е допуснал пилотска грешка, какъвто бе и случаят с Шарл Льоклер миналата неделя, и стартира от полпозишън в неделя.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 0001

    3 5 Отговор
    нали, прецакаха Шуми преди години. Сега друг падана жертва и веднага ....
  • 2 Ицо

    25 0 Отговор
    А не може ли просто да се спре квалификацията, докато пистата бъде почистена. Да се добави към оставащото време две минути за формираща обиколка и всичко да си продължи. То човек не може да сгреши! Нали всеки до последно се опитва да даде по-добро време, следователно кара на лимита. Следователно възможността за грешка става по-голяма.