Last news in Fakti

30 Юни, 2021 09:11 4 057 36

50 години без великите Георги Аспарухов и Никола Котков

  • георги аспарухов-
  • никола котков-
  • 50 години-
  • 50-годишнина-
  • катастрофа

Страшната катастрофа на Витиня хвърля в траур почти цялата страна

50 години без великите Георги Аспарухов и Никола Котков - 1

30 юни е най-мрачната и злокобна дата в историята на Левски, а и една от най-черните за българския футбол, пишат колегите от Гонг. На този ден, точно преди 50 години две велики личности, двама боготворени от милиони българи футболисти си отидоха от този свят и поеха по пътя към безсмъртието – Георги Аспарухов и Никола Котков.

Страшната катастрофа на Витиня хвърля в траур почти цялата страна. Стотици хиляди души превръщат улиците на София в един безкраен печален океан в деня на погребението на двамата гениални футболисти. А това е още едно доказателство за това колко дълбоко те са влезли в сърцата на хората. Историята на многовековната ни столица не помни такова изпращане на личности, пише Мач Телеграф.

Гунди и Котето дълги години жадуват да играят заедно, а мачовете на националния отбор не са им достатъчни, за да се радват на великолепното взаимодействие помежду си на терена. В последните две години от живота им, след като Локомотив (Сф) по абсурден начин е обединен със Славия, Котков решава, че най-после може да сбъдне мечтата си да бъде съотборник с Гунди и в клубен тим. И така двамата оформят брилянтна двойка в Левски. Казват, че Господ прибира най-рано тези, които най-много обича. Може би и затова след само два сезона заедно на „Герена“, двамата загиват край Витиня.

Гунди според оценки на фенове, журналисти и специалисти е едно явление, феномен в нашия спорт. Той е и една от малкото личности в българската история (не само футболна), която няма врагове и която е получила всеобщо признание. Обичат го и свои, и чужди, съотборници и съперници. Личност, умееща да доставя радост на хората, а те от своя страна му отвръщат с безгранична любов. Човек, който в нито един момент не оставя славата да го заслепи, завладее или обземе по какъвто и да било начин. Човек, който нито за момент не демонстрира високомерие и пренебрежение към другите. Наистина, при Аспарухов се среща едно много рядко съчетание между гениалност на терена и изключително скромно и земно поведение в живота.

За футболните му качества много трудно можем да кажем нещо ново. Те са получили признание от най-големите светила във футбола в онази епоха – Еузебио, Боби Чарлтън, Флориан Алберт, Джани Ривера, Сандро Мацола, Чезаре Малдини, Нерео Роко, Бела Гутман, Дино Дзоф, Герд Мюлер... В България го оцениха всички светила не само на Левски, но и на останалите най-големи отбори – Димитър Якимов, Димитър Пенев, Иван Колев, Динко Дерменджиев, Христо Бонев, Атанас Михайлов, Александър Шаламанов... За всички тези хора е било радост и чест, както да са му съотборници в националния отбор, така и съперници в клубния футбол.

Самият Гунди пък винаги е отдавал дължимото на другите и никога не е крил, че се е учил от червената легенда Панайот Панайотов - Гацо.

На въпрос как си представя съвършения футболист, покойният някогашен съотборник на Аспарухов в Ботев (Пд) и националния отбор – легендата Динко Дерменджиев отговаря: „Няма какво да се го представям. Ние го имаме. Това е Гунди!“. И наистина във футболната игра няма тайни за Аспарухов – виртуозна техника, великолепно боравене с топката и с двата крака, изключителен нюх към гола, невероятна игра с глава, комбинативност и никакъв егоизъм. Към това не на последно място трябва да се добави и изключителната коректност на терена.

Гунди е символ на цяла една епоха в българския футбол. Епоха, в която има изключителна конкуренция между клубовете и още много големи футболисти. Аспарухов вкарва единствените голове за България при първите две участия на световни първенства. Почти сам класира България на Мондиала в Англия, като бележи при всичките ни победи в квалификациите. Първият футболист избиран за спортист номер 1 на страната. Бележи на най-силните отбори в епохата – Англия (в нейния митичен дом „Уембли“), Португалия, Холандия, Унгария, Белгия, Италия. В евротурнирите също има уникални показатели – 18 гола в 18 мача, като и там вкарва на най-големите имена за епохата каквито несъмнено са Милан и Бенфика.

Никола Котков от своя страна също е невероятна личност. Най-голямата в историята на Локомотив (Сф), заедно с друг покойник – Начко Михайлов. Почти сам прави „железничарите“ шампиони през 1964-а. Изиграва и митичен мач в дебюта на тима в турнира за КЕШ. В него бележи 5 гола и дава 2 асистенции при разгрома с 8:3 над шведския Малмьо. Няма друг играч с такова постижение за български тим в турнира. Наричат го Русокосият бомбардир заради поразяващия му ляв крак. Великолепен изпълнител на статичните положения, има и няколко гола директно от корнер. Бележи по всички възможни начини – със самостоятелни рейдове, волета, удари от всякакви дистанции. Човек за най-големите мачове - има 17 гола срещу ЦСКА, като по този показател отстъпва само на Динко Дерменджиев.

Така вече половин век България и българския футбол не са същите без тези двама гении, отишли си в разцвета на силите си. Личности, надраснали своето време. Може би и ранната им смърт допринесе те да си останат неопетнени и непоругани, както се случи след тях с много други велики български спортисти. Останаха си чисти, за да служат за пример и вдъхновение за години, а може би и за векове напред на всички следващи поколения. А на нас ни остава да им благодарим и да се радваме, че ги е имало, както и да се надяваме, че някой ден в българския футбол ще се появят нов Гунди и нов Котков.

Днес от 10:00 часа ръководство, служители, ветерани и привърженици на Левски ще поднесат венци и цветя по случай 50-та годишнина от трагичната гибел на легендарните футболисти на "сините" и националния отбор. Поклонението ще се състои на Централните софийски гробища.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jrj

    21 2 Отговор
    Поклон!От фен на ЦСКА
  • 2 Респект

    16 3 Отговор
    Голям поклон пред тези велики футболисти! От фен на ЦСКА

    Коментиран от #13

  • 3 Тони

    13 3 Отговор
    ВЕЧНА ДА Е ПАМЕТТА ИМ!
  • 4 ГЕРЕН

    22 2 Отговор
    СВЕТЛА ИМ ПАМЕТ. ТОГАВА НЯМАШЕ КОСМИЧЕСКИ ЗАПЛАТИ И ПСЕВДО
    ЛЕВСКАРИ. ТЕЗИ КОИТО МИСЛЯТ
    САМО ЗА ПАРИ И КОМИСИОННИ. НЯМАШЕ ЛЕВСКАРИ КЪТ БИБИТКО
    ДА ЛЪЖАТ И МЕНТЯТ. УЖ ДА "ПОМОГНАТ" А ФАЛИРАТ ОТБОРА.
    А ПЪК УЖ БЕШЕ КОМУНИЗЪМ. БЯХМЕ ПО ИСТИНСКИ.
  • 5 Хммм

    6 5 Отговор
    Токио дрифт с Алфата.
  • 6 Българин

    15 5 Отговор
    Ето една хубава статия, за хубави хора. Благодарим Ви.
  • 7 Хмммм

    11 21 Отговор
    Айде стига с тази мантра. Все едно ако се блъсне Божинката и Джийзаса, после 50 години да ги оплакваме. Знаете ли колко по-стойностни хора си заминаха без да са се возили с превишена скорост ?
  • 8 черно и бяло

    10 5 Отговор
    И все пак, хора, не карайте толкова бързо! Не карайте след употреба на алкохол! Можем да създадем герой за поколенията, но в случая виновният е той. Лош пример.
  • 9 К Георгиев

    14 12 Отговор
    Имам риторичен въпрос " Как през онази 1971г по времето на скапания комунизъм ,когато дори велосипед беше трудно да си купиш , можеш да имаш Алфа Ромео и да не пътуваш както всички останали футболисти с автобуса на отбора. " С какви привилегии трябва да си и с какво си ги заслужил при положение че , по същото време е имало не малко виртуози с коженото кълбо.

    Коментиран от #15, #18

  • 10 Хаберий

    12 5 Отговор
    Ненадминат талант. Когато тази черна вест дойде преди 50 г. в последния ни учебен ден, оттогава българският футбол за мен сякаш приключи. Днешните ритнитопковци трябва да го боготварят, ако изобщо си имат представа, какъв бог беше на терена и колко скромен и възпитан беше изобщо като човек. Ако играеше днес, трябваше да бъде равен на Роналдо...
  • 11 Перо

    13 2 Отговор
    В онези години имаше футбол,защото мотивацията не беше пари,а гордост и престиж. Имаше случаи за участие в европейски и световни първенства,футболистите да бъдат награждавани с плат за костюм,нещо немислимо сега. Имаше любов към играта,не комерсиализация. Гунди и Котков никога нямаше да бъдат такива,в днешните условия на пълен морален и организационен и спортно-технически разпад на играта и спортсменството.
  • 12 КомСаВин

    4 3 Отговор
    В една книга има снимка на Аспарухов с фауве някой му е дал конфискуваната на границата алфаромео за да катастрофира след време
  • 13 джиджи

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Респект":

    Много точно! Велики футболисти! Ама просто велики не става.
  • 14 Емо

    5 6 Отговор
    Каква Алфа Ромео бе?Нали при комунизма хората са били бедни и западните автомобили забранени.
  • 15 Трифонов

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "К Георгиев":

    Ами в голяма заблуда си, че въпросът ти е реторичен... Аз ще му отговоря, защото от коментара ти става болезнено очевидно, че нямаш никаква представа. И така - по времето на "скапания" комунизъм имаше хора, които можеха да имат и Мерцедес, и БМВ, и Алфа Ромео... и имаха. Трябваше само да имаш разрешение от партията(държавата). То се изразяваше в разрешението да си купиш съответната сума долари, с които да си поръчаш колата от Кореком. Кореком изпълнявяха такива поръчки за по-скромни, но пак западни марки, като Опел, Рено, Пежо и др. и доста хора - фенове на автомобили - и имащи добри доходи, успяваха лесно да си уредят да се снабдят с долари и да си купят западни коли. Що се касае до Гунди, то безспорно е, че Партията е дала благоволението си за тази покупка. Може даже да му я е платила. Но за това си е имала сериозно основание. По това време Гунди е неуморно и агресивно ухажван от редица европейски грандове, които са му обещавали феноменални неща. Особено активни в това отношение са италианците, които са искали Гунди на всяка цена. Не Алфа, а Мазерати е щял да има ако беше склонил. И нямаше да има никакъв проблем с бягството. Цялата италианска държава щеше да помогне. Но... Гунди отказва. Отказва на стотици предложения, а е достатъчно интелигентен, за да знае, че предложенията са повече от сериозни и че животът му ще бъде съвсем друг ако приеме. Но е отказал въпреки това. Бил е доволен от това, което има тук, чувствал се е щастлив в България и е искал да

    Коментиран от #26

  • 16 Трифонов

    8 2 Отговор
    ... да бъде точно това, което е бил - един достоен българин. И е бил именно това!
  • 17 Джамбаза

    7 6 Отговор
    За Гунди пише дори в Енциклопедия Британика:
    "Именит български футболист, играл през ерата на Жеков"
  • 18 Помнещ

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "К Георгиев":

    Бях дете тогава ,имахме "Москвич-408" -чисто нов -сглобен в Ловеч и си спомням ,че бензинът по него време бе някъде от порядъка на 13-15 стотинки /литъра .
  • 19 Гундий шофьора

    3 2 Отговор
    Само динамо спартак Подуяне
  • 20 Жалко

    3 4 Отговор
    Били са Бижинката и Джизъса на своето време.
    Ни не са имали Бентли.Сами Алфа.
  • 21 крт

    5 9 Отговор
    Стига вече с тоя култ към убиеца на Котков!
  • 22 Пешо

    7 3 Отговор
    Как се купува западна кола, с номер 9999 през комунизма?
  • 23 АМАН ОТ ТИЯ

    2 2 Отговор
    Долу ФК Л. и Ц.
  • 24 Левскар

    6 3 Отговор
    Вечни! Непрежалими!

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 К Георгиев

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "Трифонов":

    Роден съм 1965г. и имам отлична представа за този период от време. Без излишната протекция на партията и при средна заплата около 100лв. е невъзможно да се купи Алфата.През тези години имаше много други футболни гении , но те не се возеха в Алфети или Мезерати, а бяха скромни граждани на Народна Република България. Относно това в кое време предпочитам да живея , ако можех без никакво колебание бих избрал времето на КОМУНИЗМА , защото тогава имаше образувание , сигурност и медицински грижи за всички.През тези години децата бяха деца а не кифли , джендъри и наркомани.

    Коментиран от #29

  • 27 човек от народа

    2 2 Отговор
    ох, разплаках се ! ....от смях.....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 pompev

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "К Георгиев":

    и най важното бях млад и върях корав и прав ...та затва
  • 30 Поклон

    4 2 Отговор
    Дълбок поклон! Само можем да съжаляваме, че не сме живели в тяхното време, за да видим тези велики футболисти!

    Коментиран от #36

  • 31 Чичо

    5 0 Отговор
    Някой може ли да ми обясни защо под тази статия за двама достойни българи има минуси.
  • 32 PSG FR

    2 0 Отговор
    Поклон! Вечна им памет!!! От фен на ПСЖ и ЦСКА.
    На днешната дата не скандирам и не обиждам!
  • 33 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    БЯХ МОМЧУРЛЯК И ПЪРВО СЕ ПОДИГРАХ С ИНФОРМАЦИЯТА --СЛЕД 50 ГОДИНИ ПАК СЕ ИЗВИНЯВАМ НА ВСИЧКИ ЛЕВСКАРИ И НА ТЕЗИ КОИТО ОБИЧАХМЕ ГУНДИ !!!!!! КОТКОВ Е ОТ ДРУГИЯ ОТБОР -С ЦЯЛОТО МИ УВАЖЕНИЕ !!!!
  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Тогава бях малък,но ходих на поклонението и по късно няколко пэти но лобното място!Старата витиня баща ми я изкачваше с БМВ 1800......!На баир е по мощно от алфата...Злополуката става ,поради каране в лоши проценти.....И .........В един момент ангел Хранителя изостава,а камиона е с прицеп....угасва и заема платното...За капак ударът е в резервоара на камиона.......Котков беше невероятен усет за пас,удар,Гунди много повратлив,Скоклив играе добре с глава и финтира!Най добрия мач Гунди проби една нощ гледах мисля не директно мача приятелския го гледах по нощите с Англия на уембли! Гунди финтира,прои трябва от ляво да е бил центрира ,котков се наведе и Динко дерменджиев забоде 1:0 срещу Португалия на Васил Левски!Заедно полувреме Котков вкара вече не помня добре май 4 на цска..после го смениха.Начко ученик на Котков,гений във футбола!!!
  • 35 Роза

    1 0 Отговор
    Малко хора знаят,че заедно с двамата футболисти е загинал и един трети човек-един военен,който двамата са взели на стоп.Той много се е зарадвал,че ще пътува с двамата футболни звезди.Вече толкова години името на този човек е неизвестно.А не е ли редно да почитаме и неговата памет заедно с тяхната,въпреки че не е бил медийна личност?
  • 36 Ловеца

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Поклон":

    Аз съм ги гледал като играят, много са добри.
    Само, че под други имена - Гунди( Брайтнер), Котков(Румениге)