Last news in Fakti

30 Юни, 2021 17:02 3 389 18

Левски има право да съди Джоузеф Диксън

  • диксън-
  • левски-
  • съд-
  • право-
  • сделка-
  • договор

Същото обаче може да стори и англичанинът

Левски има право да съди Джоузеф Диксън - 1
Снимка: БГНЕС

Левски има право да предяви финансови претенции към Джоузеф Диксън за неосъществената сделка между двете страни, разкриха пред Sportal.bg водещи български адвокати. Те се позовават на член 12 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Същото обаче може да стори и англичанинът.

Припомняме, че първо Джоузеф Диксън се ядоса от предложения му договор и даде ултиматум на сините да го пренапишат до 17.00 часа днес (30 юни 2021 г.), иначе ще се откаже от придобиването на клуба.

Мажоритарният собственик на Левски Наско Сираков пък го контрира с изявление в официалния сайт, че той прекратява продължилите няколко седмици преговори, тъй като е бил подведен. Легендата на сините поиска позволение от адвокатите на Диксън да публикува цялата кореспонденция между двете страни, но на този етап отговор от тях няма.

Именно за такива случаи и взаимоотношения е приета Общата правна уредба на преддоговорните отношения, която е описана в чл. 12 от ЗЗД.

Тя гласи, че при воденето на преговори и сключването на договори страните трябва да действат добросъвестно. В противен случай се дължи обезщетение.

Подобни дела са рядкост в България, но чести в Западна Европа и САЩ.

Под недобросъвестност се разбира поведението и действията/бездействията на страните, които водят след себе си до вреди.

Примерно: едната страна в продължителен период от време твърди, че има сериозни намерения (в случая, че иска да придобие мажоритарния пакет от акциите на Левски), но неочаквано, без повод, прекъсва преговорите. Или пък не уведомява насрещната страна за обстоятелства, които са от голямо значение за решението да се пристъпи до сключване на договора (предоставила е подвеждащата информация за финансовия ресурс, с който разполага).

Тези две хипотези са предпоставка за несключване на договор, а това от своя страна води до нанесени вреди.

Т.е ако Левски и/или Джоузеф Диксън сметнат, че ответната страна се е отнесла недобросъвестно спрямо преговорите и тези действия са довели до претърпени загуби и пропуснати ползи, има право да претендира за компенсация чрез съдебно дело в български съд.

Там може да докаже, че въпросните преговори са стрували финансов ресурс - хонорари за адвокати, кореспонденция, хотели, самолетни билети, изготвяне на проекти и не на последно място - загуба на имидж.

А след цялата тази сага е сигурно едно: имиджът на Левски сериозно пострада, което е твърде вероятно да доведе и до други негативни последствия - отдръпване на фенове и спонсори, а оттам и значителен спад в приходите на клуба.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дъното

    13 4 Отговор
    Хранилката за старите кучета трябва да свърши и да не влияят за бъдещето на Левски да се развива като модерен европейски клуб
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 господин за един ден

    23 1 Отговор
    И какво, ше вземе на Пурко, гащите ли ?

    Коментиран от #10

  • 4 ДА ГО СЪДЯТ ЗА

    13 2 Отговор
    НЕ ЗАСАДЕНИТЕ ПАЛМИ И ШАДРАВАНИ СЪС ЗЛАТНИ РИБКИ⛲⛲⛲⛲
  • 5 Перо

    18 3 Отговор
    “Договор” между полуграмотния Наско с държавен стадион и мижав посредник,работещ с чужди пари за чиито разход се иска съгласието на много хора и институции.Резултатът е предизвестен!
  • 6 GTR

    14 1 Отговор
    Диксън е прав като са затънали у борчове да направят един мол или ресторант поне хаха
  • 7 Ю.кортес

    15 0 Отговор
    Ще вземат на босия цървулите, ..важи и за Левски и за Диксън.
  • 8 гъдю

    7 2 Отговор
    да наемат за консултант сашо апашо - томов
  • 9 Харесвам 🎃, само сготвени

    23 0 Отговор
    ФК Левски е огледало на българската държава. По същият неграмотен начин се управляват министерства, агенции, общини, държавни фирми... Нисък образователен и културен ценз. Като в евтина комедия...
  • 10 АНОНИМЕН

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "господин за един ден":

    На Пурко прасето-слон да му подарят на хитрушкото!
  • 11 ГОРСКИ

    9 0 Отговор
    Когато на брифинга когато го нямаше Сираков пролича че от тази гръмка заек няма да излезе !!!!!

    Коментиран от #18

  • 12 гост

    10 0 Отговор
    Нахраниха го, повозиха го на ферари, че като го гледам какъв льохман е повече няма да му се отдаде тая възможност.
  • 13 ГЕРЕН

    7 0 Отговор
    СЪД САМО ТОВА НИ ЛИПСВА. ТАНАС
    НА ПЪРЗАЛКАТА. ВЪН ЗА ВИНАГИ.
  • 14 Бибитко Джипков

    9 0 Отговор
    Този Диксън много прилича на нашия кръстник Тиквуний. Да не би да му е син от някоя Мата Хари?
  • 15 Факти

    3 8 Отговор
    Гадни ЧАЛГАРИ ОТ МИКРЕ СТЕ!!!
  • 16 Вито Андолини

    4 1 Отговор
    Сега само едно дело и обезщетение за Диксън им трябва на Левски. Абе, аланкоолу! Кой нормален човек с пари ще дойде и ще изсипе 200 милиона евра ей така, за едно неработещо предприятие(отбор)? Колкото Митал дойде с пари, толкова и Диксън. Всеки си гони интересите. Единствено Киро Гелата харчи безразборно, но при него ГЕРБаджийските изпрани милиарди са друго. Easy come, easy go. Дано Бербатов застане начело на БФС и направи промени в полза на българските футболисти и да го прецака Гела
  • 17 Съдията Дред

    2 0 Отговор
    Отговорността е на тези, които са накарали англичанчето да мисли, че може да построи МОЛ на държавна земя. И след това са поддържали тази му заблуда.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.