15 Юли, 2021 19:24 1 184 5

Израелци отменха контрола с Барселона заради ... "политически натиск"

  • барселона-
  • бейтар йерусалим-
  • контрола-
  • футбол

Собственикът на Бейтар Моше Хогег заяви, че е бил принуден да отмени мача "с дълбока тъга",

Израелци отменха контрола с Барселона заради ... "политически натиск" - 1
Снимка: БГНЕС

Собственикът на израелския футболен клуб Бейтар Йерусалим обяви, че отменя контролната среща с испанския гранд Барселона заради отказа на каталунците да играят в оспорвания от евреи и араби Йерусалим.

Исторически Йерусалим винаги е бил приеман като свещен град и за евреи, и за араби, и за християни.

Израел завзе населената с араби източна част на града след войната от 1967-а година, анексира го и премести доста от администрацията си там, обяви го за своя столица. Това политическо действие обаче не се признава на международно дипломатическо ниво.

Палестинците обаче гледат на Източен Йерусалим като столица на своята бъдеща държава, а статутът на града е един от най-трънливите въпроси на дългогодишния конфликт в Близкия Изток.

Собственикът на Бейтар Моше Хогег заяви, че е бил принуден да отмени мача "с дълбока тъга", защото отказва да се подаде- както казва самият той, на "политически натиск".

Кметът на Йерусалим Моше Лайон изрази подкрепата си за това решение, като обяви, че отборите, които бойкотират да играят мачовете си в града трябва да им бъде забранено да играят в Израел изобщо.

За момента няма коментар от страна на Барселона, а също така не е ясно и какви са мотивите им да откажат мача да се проведе в града.
Бейтар Йерусалим са единственият израелски топ-клуб, който никога не е подписвал договор с арабски играч, а хард-феновете им са известни в историята с расистките си скандирания на мачовете. Моше Хогег пое контрола върху клуба през 2018-а година от Мичел Голдхар, като се опитва да се пребори с расисткото влияние около клуба и да елиминира антиарабски настроените фенове.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай ганю

    14 2 Отговор
    Ерусалим не е еврейски
  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    13 1 Отговор
    Браво на Барса...
  • 3 уточнение

    3 1 Отговор
    четете история.
    ако сте християни четете библията
    и тогава коментирайте.

    Коментиран от #4

  • 4 никакво уточнение не си

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "уточнение":

    всяка държава различно си е писала историята, то ако съвпадаха, нямаше да има конфликт, никакъв смисъл няма да се четат инструментите на държавните пропаганди, нито да се коментира.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.