8 Септември, 2021 12:03 8 426 2

Светът на спорта отново научи неприятна новина

  • иван пацайкин-
  • кану-
  • спорт-
  • починал

Пацайкин е един от най-успешните спортисти в историята на олимпийските игри

Светът на спорта отново научи неприятна новина - 1
Снимка: БГНЕС

Светът на спорта отново научи неприятна новина. Този път тя е свързана със смъртта на олимпийската легенда Иван Пацайкин. Румънският кануист почина на 71 години.

Пацайкин е един от най-успешните спортисти в историята на олимпийските игри. Той е участвал на пет поредни Олимпиади, на които печели седем медала – четири златни и три сребърни. На световни първенства е завоювал 22 отличия, включително осем златни.

На олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. придобива световна слава, след като получава прозвището Шампиона със счупеното гребло. Още по време на сериите в едноместното кану на 1000 метра той чупи греблото си. Според тогавашните правила няма спиране на състезанието и той трябва да завърши, използвайки остатъците от своето весло.

Впоследствие за това е дисквалифициран, но следва протест, който е уважен. Пацайкин успява да стигне до финала, където печели с аванс от почти 3,5 секунди пред втория Тамаш Вихман от Унгария.

Светът на спорта отново научи неприятна новина


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сефте го чувам

    11 3 Отговор
    и сефте разбирам че Иван Пацайкин е румънско име..

    Коментиран от #2

  • 2 Михаил Пелтеков

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сефте го чувам":

    Ив. Пацайкин е от Добруджа. Липовски руснак, но говореше и български език. Живееше в скъпо предградие на Букурещ с езеро за гребане, подобно на кв. Панчерево.