Last news in Fakti

15 Декември, 2021 20:45 1 499 1

Кои са най-известните случаи, в които футболисти плащат за собствения си трансфер в друг отбор?

  • филипе коутиньо-
  • фернандиньо-
  • байерн мюнхен-
  • манчестър сити

Филипе Коутиньо е един от тези знаменити случаи на себеустременост към даден отбор

Кои са най-известните случаи, в които футболисти плащат за собствения си трансфер в друг отбор? - 1
Снимка: БГНЕС

Футболът ни е предлагал през годините всевъзможни истории, които си струват разказването. Някои от най-любопитните винаги са свързани с начина, по който даден футболист сменя клубната си принадлежност. Напоследък свикнахме тези истории да са свързани с адски много пари. Част от тях са толкова големи суми, че дори се налага самите играчи да бъркат в собствените си джобове, за да подсигурят сделката.

Един от читателите на британското издание The Guardian предизвиква редакторите да изнамерят най-интересните истории и те го приемат на сериозно, когато научават от него, че през 1967 г. играч на име Колин Флат преминава в Ромфорд от Висбех, след като плаща собствената си откупна клауза в размер на 200 британски паунда. Това по всяка вероятност е и първият подобен случай в историята, който впоследствие се повтаря никак нерядко.

Един от най-известните случаи е този на бразилеца Фернандиньо, който през 2013 г. подписва с Манчестър Сити, след като се превръща в сензация с екипа на Шахтьор Донецк. Смята се, че „гражданите“ плащат за него около €40 млн., но €5 млн. от тях са осигурени именно от дефанзивния халф, който впоследствие става капитан на Сити и се окичва с безброй успехи. Manchester Evening News твърди, че Фернандиньо се е намесил в преговорите, предлагайки на украинския гранд да опрости дълг към него в посочения размер. Това улеснява нещата значително, защото 9 години по-късно всички добре знаем как се развиха събитията за играчи и клубовете.

Филипе Коутиньо обаче е може би най-известният случаи, защото той се разделя с колосална сума, за да премине в Барселона, а впоследствие кариерата му тръгва стремглаво надолу. През 2018 г. „каталунците“ плащат €135 млн. за бразилеца на Ливърпул, а други между €11-14 млн. плеймейкърът вади от собствения си джоб, за да покрие разликата до исканите близо €150 млн. от „мърсисайдци“. Случаят не е официално документиран, но по-късно вицепрезидентът на Барса Жорди Местре благодари публично на Коутиньо, че е положил „лични и финансови усилия“, за да пристигне на „Ноу Камп“.

Байерн Мюнхен е още един от грандовете, за които мнозина си мечтаят да играят. Точно това е и едничката амбиция на хърватина Даниел Пранич, който през 2009 г. се разделя с малко състояние, за да убеди своя Хееренвеен, че трябва да го продаде на „баварците“. Той сам споделя пред Voetbal International, че дава €700 000 за целта, а в последствие става ясно, че цената му е била €7 млн.

Подобни истории ни връщат вярата, че все още има хора на света, за които парите не са всичко и човек винаги трябва да преследва мечтите си, независимо дали те ще се окажат това, което всъщност са или не.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йомов

    2 3 Отговор
    Обичам да поря ЛЕЕФСКИ !