28 Декември, 2021 16:30 2 042 0

Ски-алпийски дисциплини: Италианец триумфира в спускането у дома

  • световна купа по ски-алпийски дисциплини-
  • доминик парис-
  • спускане-
  • бормио-
  • ски-алпийски дисциплини

За Парис победата му днес е общо 20-а в кариерата в Световната купа, като всички те са дошли или в спускане, или в супергигантски слалом

Ски-алпийски дисциплини: Италианец триумфира в спускането у дома - 1
Снимка: EPA/БГНЕС/AРХИВ

Звездата на мъжките италиански ски Доминик Парис постави нов рекорд за най-голям брой победи в дисциплината спускане в един курорт в Световната купа по ски-алпийски дисциплини, след като за шести път спечели домашната си надпревара в Бормио, предаде Спортал.

До момента първото място бе споделяно от Парис и легендарния швейцарец Дидие Кюш, който има пет успеха на друго класическо спускане, а именно това на „Щрайф“ в Китцбюел. За Парис победата му днес е общо 20-а в кариерата в Световната купа, като всички те са дошли или в спускане, или в супергигантски слалом.

В днешното състезание на „Стелвио“ Парис се спусна с девети стартов номер и с великолепно време от 1:54.63 минути успя да победи с 0.24 секунди Марко Одермат. Швейцарецът бе приятната изненада на днешния ден, тъй като за него това е първи подиум в дисциплината спускане, при това на най-тежкото трасе в календара на Световната купа. Трети на подиума се качи вторият представител на Швейцария Нил Хинтерман, който бе с 0.80 по-бавен от Парис.

Лидерът на „кръстоносците“ и действащ носител на малкия кристален глобус в спускането Беат Фойц допусна нетипична за себе си грешка и за първи път от надпреварата в Китцбюел през януари 2017 не успя да стигне до финала на спускане за Световната купа. Неточността на швейцареца дойде на влизането в траверса „Карчентина“, когато той остави тежестта си малко по-дълго от нужното на външната за завоя ска.

В генералното класиране за Световната купа лидер след края на 14-о от общо 36 състезания с актив от 713 точки е Одермат, следван от австриеца Матиас Майер, който днес завърши 12-и, с 427 пункта. Тройката с пасив от 344 точки затваря представителят на Норвегия Александър Омод Килде, който днес даде шесто време.

В битката за малкия кристален глобус начело с 227 точки е Парис, втори с 217 е Майер, а трети със 178 е Хинтерман.

Програмата на Световната купа при мъжете продължава утре с първия от два поредни супергигантски слалом в Бормио, като той ще стартира в 12:30 часа българско време. Следващото спускане пък ще се проведе във Венген 14 януари, като „Лауберхорн“ ще приеме два старта в дисциплината.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА